Aerodromi

Aerodrom u Puli

Aerodrom u Puli

Aerodrom u Puli četvrti je najprometniji aerodrom u Hrvatskoj. Aerodrom se nalazi 6 km sjeveroistočno od centra grada. Godine 2019. nešto malo manje od 780 000 putnika prošlo je kroz ovaj aerodrom.

pula_aerodrom.jpg

 

Kako do aerodroma?

Ukoliko na pulski aerodrom putujete sopstvenim prevozom iz pravca Rijeke potrebno je da se vozite istarskim ''Y''-om prema luci, a prije ulaska u grad pratite znakovnu signalizaciju i skrenite na aerodrom, koji je smješten na samom ulasku u grad. Ako na aerodrom putujete sa istočne obale Istre putujte od Lovrana ka Puli te nakon sela Loborika pratite putokaz i odvajanje ka aerodromu u Puli. Iz centra Pule potrebno je putovati istarskim ''Y''-om ka Rijeci, te pratiti znakovnu signalizaciju ka aerodromu.

Ako putujete autobusom do Pule, te odatle planirate ići na aerodrom to možete učiniti taxi prevozom ili shuttle busom koji je uveden u martu 2019. godine kako bi povezao aerodrom sa centrom grada i obrnuto. Stajalište shuttle busa u gradu je u ulici Svetog Petra u blizini trajektne luke. Cijena karte za ovaj prevoz iznosi oko 4€, a više informacija o redu vožnje i tačnoj cijeni može se pronaći na sajtu pulskog aerodroma.

 

Parking na aerodromu

Parking pulskog aerodroma sastoji se od Parkinga A koji je namijenjen za dugotrajno parkiranje i Parkinga B koji je namijenjen kratkotrajnom parkiranju. Na parkingu su postavljeni aparati za plaćanje, a kartično plaćanje parkiranja vrši se na šalteru informacija u glavnoj putničkoj zgradi. Parking B je namijenjen isključivo za parkiranje poslovnih partnera, odnosno prevoznika tj. transfera, a parking A je namijenjen fizičkim licima, tj njihovim automobilima. Cijena parkiranja od 1 do 3 h na Parkingu A iznosi 5KN (oko 0.50€) po satu, dok je svaki sledeći sat 2KN (oko 0.20€). Dnevna parking karta na ovom parkingu iznosi 57KN (oko 7€), a svaki sledeći dan plaćate 48KN (oko 6€ po danu). Izgubljena kartica se plaća 500KN (oko 60€), dok se prvih 15 minuta parkiranja ne plaća.

 

Sadržaji na aeodromu

Na aerodromu je moguće koristiti usluge restorana, bara, kao i usluge manjih trgovinskih objekata, odnosno prodavnica. Čitav prostor aerodroma pokriven je besplatnim internetom za sve putnike i druge posjetioce.

 

Kontakt

Info: +385 (0)52 550 926

Aerodrom u Zagrebu

Aerodrom u Zagrebu

 

Aerodrom se nalazi 10 km jugoistočno od centra Zagreba na području Velike Gorice. Zvanični naziv ovog aerodroma je ,,Franjo Tuđman'' aerodrom. Godišnje kroz ovu zračnu luku prođe oko 2,5 miliona putnika.

Zagreb_Airport_New_Terminal.jpg

 

Kako do aerodroma?

Ukoliko na aerodrom idete sopstvenim prevozom vrlo jednostavno ćete doći do njega. Aerodrom se nalazi pored autoputa E70, te je potrebno samo da pratite oznake na autoputu bez obzira da li dolazite iz pravca istok-zapad ili zapad-istok.

Ako vaše putovanje počinjete vožnjom autobusom ili vozom do Zagreba, te se planirate iz grada prebaciti do aerodroma, onda možete koristiti taxi prevoz ili organizovan autobuski prevoz koji je pod kontrolom ZETa (Zagrebačkog električnog tramvaja). Ova autobuska linija čija je oznaka 290 polazi sa Kvaternikovog trga i u trajanju vožnje duge 35 minuta zaustavlja se na 20 autobuskih stajališta. Trasa ove autobuske linije duga je 18km. Stajalište na kojem putinici koji idu na aerodrom trebaju izaći iz autobusa zove se ,,Zračna luka''. Cijena karte koja se može kupiti kod vozača autobusa i koja vrijedi 90 minuta iznosi 15 kuna (oko 2 evra).

 

Parking na aerodromu

Aerodrom posjeduje obezbijeđen parking za putnike i posjetioce sa 800 parking mjesta.

Cijene parkinga po periodu zadržavanja na istom pogledajte u tabeli ispod.

Kategorije (vrijeme zadržavanja)

Cijene u HRK (Eur)

Do 1 sat

3.5€

2 sata

7€

3 sata

10.50€

Od 3 do 6 sata

14€

Od 6 do 12 sati

17.50€

Od 12 do 24 sata

21€

Od 1. dana svaki sledeći dan

11€

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalazi veći broj poslastičarnica i barova prije, a i posle završene pasoške kontrole. Uz ugostiteljske objekte tu je i određeni broj trgovina mješovite robe i kozmetike. Cijeli prostor aerodroma pokriven je mrežom besplatnog interneta, a bitno je napomenuti da aerodrom posjeduje i čekaonicu za putnike koji putuju poslovnom klasom.

 

Kontakt aerodroma

-Informacije zračne luke: (za pozive iz Hrvatske) 060 320 320

                                         (za pozive iz inostranstva) +385 1 4562 170

Aerodrom u Zadru

Aerodrom u Zadru

 

Aerodrom u Zadru ima dvije uzletno-sletne staze. Nalazi se u blizini naselja Zemunik Donji na udaljenosti od oko 10km od centra Zadra prema istoku. Po površini koju aerodrom zauzima sa svim sadržajima najveći je aerodromski centar u Hrvatskoj.

 

Kako do aerodroma?

Aerodrom se nalazi u neposrednoj udaljenosti od Jadranske magistrale prema Zadru. Dolazak na aerodrom sopstvenim prevozom je prilično jednostavan. Sa Jadranske magistrale se potrebno isključiti u mjestu Zemunik Gornji te dalje pratiti znakove ka aerodromu.

Do aerodroma je moguće doći i javnim prevozom iz Zadra. Od centra Zadra do aerodroma transport putnika vrše autobusi kompanije ,,Liburnija Zadar''. Autobusi ka aerodromu kreću sa Liburnske obale 4 u centru grada, a po pravilu kreću 1 sat i 30 minuta prije leta. Ovaj autobus se takođe ka aerodromu zaustavlja i na glavnoj autobuskoj stanici Zadra. Autobus do aerodroma stiže za 20 do 30 minuta. Cijena karte u jednom smijeru je 25 KN (oko 3.50 €). Karte se mogu kupiti u autobusu.

Do aerodroma se iz Zadra može doći i taxi prevozom.

 

Parking na aerodromu

Parking aerodroma Zadar ima 591 parking mjesto. Od ovog broja broj mjesta za putnička vozila je 216, za rent a car vozila 310, taxi vozila 41, za vozila vozača invalida 16, te je 8 mjesta predviđeno za autobuse. Cijene parkinga za putnička vozila pogledajte u tabeli ispod.

10 minuta

Oslobođeno plaćanja

1. sat

3.50€

2. sat

2€

3. sat

1.50€

Za svaki idući sat

1€

Izgubljena kartica

150€

Mjesečna pretplata

300€/mjesto

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu, dok čekate, možete koristiti usluge bara i restorana kao i duty free shopa i travel value shopa, a tu je takođe i mjenjačnica. Aerodrom svim putnicima i drugim posjetiocima omogućava besplatno korištenje interneta.

 

Kontakt

-Informacije: +385 60 355 355

Aerodrom u Tuzli

Aerodrom u Tuzli

 

Aerodrom u Tuzli je bio najveći vojni aerodrom na teritoriji bivše Jugoslavije, a od 1998. godine izvršena je njegova prenamjena u civilni aerodrom. Po veličini je drugi aerodom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nalazi se u Tuzlanskom kantonu u mjestu Dubrave Gornje između Tuzle i Živinica, a od Tuzle je udaljen 15 km.

800px-Tuzla_Airport.jpg

 

Kako do aerodroma?

Na aerodom se može doći vrlo jednostavno sopstvenim prevozom magistralnom cestom Tuzla – Živinice, odnosno Živinice – Tuzla. Nije potrebno prolaziti kroz grad (ukoliko dolazite sa sjevera, juga ili zapada) da bi ste došli na aerodrom, potrebno je pratiti znakove na pomenutoj cesti i stići na odredište. Ako dolazite sa istoka takođe ne morate prolaziti kroz grad Tuzlu, nego u mjesto Simin Han možete promijeniti pravac ka jugu i na taj način dalje stići do aerodroma.

Gradski prevoz iz Tuzle (blizu zgrade Pošte) vozi do centra Dubrava, a dalje sa te tačke stižete pješke za 10 minuta na aerodrom. Ovo je linija sa oznakom broj 11. Cijena karte iznosi 2.70 KM (1.40€)

Prevoz taxijem iz Tuzle do aerodroma je takođe povoljna opcija.

 

Parking na aerodromu

Pored aerodroma nalazi se obezbijeđen parking koji je pod video i fizičkim nadzorom 24 časa. Cijene parkinga su 10 KM (5€) po danu za period od 1 do 7 dana, te 7 KM (3.5€) po danu za 7-10 dana. Preko 10 dana cijena parkinga po danu je 5KM (2.5€). Postoji mogućnog parkiranja i na određen broj sati, a cijena za 1h parkiranja iznosi 3 KM (1.50 €).

 

Sadržaji na aerodromu

S obzirom da je riječ o malom aerodromu, sadržaji nisu posebno zastupljeni. Aerodrom posjeduje prodavnicu, duty free shop (radno vrijem usklađeno sa letovima), te mjenjačnicu.

 

Kontakt

-Informacije: +387 35 302 400

-Izgubljeno/nađeno: +387 35 745 551

Aerodrom u Temišvaru

Aerodrom u Temišvaru

 

Zvanični naziv aerodroma u Temišvaru je ,,Trajan Vuja'', a poznat je i kao ,,Đarmata'' aerodrom. Jedan je od 4 rumunska aerodroma i glavni je aerodrom u zapadnom dijelu države. Nalazi se na udaljenosti od oko 160km od Beograda, a od Temišvara je udaljen 12km sjeveroistočno ka gradu Aradu.

 

Kako do aerodroma?

Prilikom dolaska iz Srbije, potrebno je proći kroz Temišvar prema istoku te dalje pratiti znakove koji vode ka aerodrom. Naravno, ako na aerodrom idete sopstvenim prevozom.

Iz Temišvara, tačnije iz centra grada na aerodrom možete ići ekspres autobusom broj 4, a sa glavne željezničke stanice na aerodrom vozi ekspres bus broj 4b. Do aerodroma stižete za 25-35 minuta. Cijena autobuske karte u jednom pravcu iznosi 2.5 Lei (oko 0.50 €).

Na aerodrom iz grada možete doći i taxi prevozom.


AeroportTraianVuiaTimisoaraHarta.jpg

  

 

Parking

Aerodrom posjeduje dva parking placa i raspolaže sa ukupno 601 parking mjestom. Na parkingu nema besplatnog zadržavanja a 1h parkiranja iznosi 5 Lei (oko 1.00 €). Ukoliko se parkirate 24 časa platićete 50 Lei (oko 10 €). Parkiranje 48h iznosi 70 Lei (oko 14 €), 100h 90Lei (oko 18 €), a 168h će vas koštati 90Lei (oko 18€). 

 

Sadržaji na aerodromu

Aerodrom je opremljen restoranima i barovima, te prodavnicama suvenira, parfema, nakita i drugih sadržaja. Aerodrom ima obezbijeđen besplatan internet za putnike i druge posjetioce.

 

Kontakt

-Informacije: +40 256 386 089

Aerodrom u Splitu

Aerodrom u Splitu

 

Aerodrom Split nalazi se sjeverozapadno od Splita na udaljenosti od oko 25 km od centra grada. Aerodrom je od Trogira udaljen 6 km prema istoku. Ovo je druga najprometnija zračna luka u Hrvatskoj posle zagrebačkog aerodroma. Godišnje kroz ovaj aerodrom prođe oko 3 miliona putnika.

split.jpg

 

Kako do aerodroma?

Sopstvenim prevozom se može vrlo jednostavno doći do aerodroma. Nakon isključenja sa Jadranske magistrale ka Splitu, prije ulaska u grad potrebno je pratiti znakove ka Trogiru i Aerodromu, te pratiti put, a sam aerodrom smješten je na putu Split – Trogir.

Iz Splita od i do aerodroma prevoz organizuje javni prevoznik kompanije Croatia Airlines, Pleso prevoz. Vožnja u jednom smijeru traje oko 30 min. Autobusi Pleso prevoza kreću 2h prije planiranih letova. Cijena karte u jednom smijeru je 30 KN (oko 4€). Takođe iz grada do aerodroma voze i dvije linije javnog gradskog saobraćaja, a to su: Linija 37 (Trogir – Split), Linija 38 (Split – Kaštel Stari – Splitska zračna luka). Cijene ovih autobuskih linija su oko 15 KN (oko 2€).

Do aeodroma možete i taxijem iz Splita ili Trogira.

 

Parking na aerodromu

Pored aerodroma se nalazi parking sa 500 parking mjesta. Prvih 15 minuta parkiranja je besplatno. Cijena parkinga je 1€ po satu za prva dva sata, a nakon toga svaki naredni sat iznosi 0.50€. Dakle cijena parkinga po danu je 12-14€.

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalaze restoran, bar, duty free shop, pošta, mjenjačnica, 3 bankomata. U zgradi terminala se može koristiti besplatan internet.

 

Kontakt

-Informacije: +385 21 203 555

-Izgubljeno/nađeno: +385 21 203 218

Aerodrom u Sarajevu

Aerodrom u Sarajevu

 

Aerodrom u Sarajevu je najveći i glavni aerodrom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zvanični naziv mu je ,,Međunarodni aerodrom Sarajevo'' kroz koji godišnje prođe oko 1 milion putnika. Nalazi se 12 km zapadno od centra Sarajeva.

sarajevo_avion.jpg

 

Kako do aerodroma?

Ako na aerodrom dolazite sopstvenim prevozom potrebno je da pratite oznake za aeodrom. Ukoliko dolazite sa zapadne strane prema Sarajevu, nakon što prođete Ilidžu znakovna signalizacija će vas odvesti desno prema aerodromu. Pri dolasku sa istočne strane, potrebno je da prođete kroz grad Sarajevo na njegovu zapadnu stranu te da nakon toga uz pratnju znakova nastavite svoj put ka aerodromu. Sa sjevera pratite put od Vogošće, preko naselja Novi grad Sarajevo prema Lukavici, a sa južne strane obrnuto. Radi lakše orjentacije, aerodrom se nalazi u naselju Butmir.

Ako u Sarajevo dolazite autobusom, iz grada je dobro organizovan prevoz na aerodrom, te za tu opciju postoje dvije mogućnosti. Prva mogućnost je Shuttle Bus kompanije Centrotrans Eurolines, čiji je red vožnje usklađen sa rasporedom letova. Cijena karte u jednom pravcu košta 5 KM (2,5 evra), a cijena povratne karte iznosi 8 KM (4 evra). U cijenu je uračunat komad prtljaga od 23kg. Shuttle Bus kreće iz centra grada ka aerodromu. Druga mogućnost odlaska na aerodrom iz grada jeste javni gradski prevoz. Za ovu mogućnost potrebno je da kombinujete trolejbuski i autobuski prevoz ako želite da dođete do Vijećnice odnosno do centra grada. Na udaljenosti od oko 1 km nalazi se trolejbuska stanica u naselju Dobrinja odakle je potrebno da se vozite do Trga Austrije trolejbusom (Linija broj 103), te da nakon toga pređete na autobuski prevoz koji će vas odvesti do Vijećnice. Takođe se može kombinovati i prevoz sa tramvajem koji vozi na relaciji Baščaršija – Ilidža (Linija broj 3). Karte za gradski prevoz možete kupiti kod vozača po cijeni od 1,60 KM (0.80 evra) i važi za jednu vožnju, odnosno jednu vrstu javnog gradskog saobraćaja. Dvije vožnje se plaćaju po cijeni od 3 KM (1.50 evra), 5 vožnji košta 7.10 KM (oko 3.50 evra), a dnevna karta iznosi 5.30 KM (oko 2.60 evra) i može se koristiti u svim prevozima.

Na aerodrom možete doći i taxi prevozom.

 

Parking na aerodromu

Parking sarajevskog aerodroma se nalazi ispred Terminala B. Kapacitet parkinga je 307 mjesta. Prvih 10 minuta parkiranja je besplato, a parking se mora napustiti 15 minuta nakon plaćene parking karte. Parking mjesto za putničko vozilo se plaća 3.00 KM (1.5€) za zadržavanje od 1h, za cijeli dan platićete 25 KM (12.5 €), a parking mjesto za više dana koštaće vas 15 KM (7.5€) po danu.

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalaze bar i restoran prije prelaska granice, kao i bar sa sendvičima nakon prelaska granice. Takođe iza carine se nalazi i Duty free shop sa raznim komercijalnim sadržajima. Aerodrom posjeduje i besplatan internet koji možete koristiti na cijeloj teritoriji aerodroma.

 

Kontakt aerodroma

-Informacije: +387 33 289 100

-Izgubljene stvari: +387 33 289 105

Aerodrom u Rijeci

Aerodrom u Rijeci

 

Aerodrom Rijeka nalazi se na ostrvu Krk, oko 1 km istočno od mjesta Omišalj. Aerodrom je od Rijeke udaljen oko 25 km jugoistočno.

 

Kako do aerodroma?

Aerodrom se nalazi na oko 2km udaljenosti od Jadranske magitrale. Ukoliko na aerodrom putujete sopstvenim prevozom potrebno je pratiti znakove za ostvro Krk, a sam aerodrom se nalazi na sjeveru ostrva te se vrlo jednostavno dolazi do njega.

Javni prevoz od i do aerodroma iz Rijeke obavlja prevoznik Autotrans d.o.o. Prevoz se vrši sezonski od aprila do oktobra. Ovim autobusom se od i do aerodroma može iz mjesta Rijeka, Opatija i Kraljevica. Iz Opatije autobus za aerodrom polazi sa autobuske stanice Slatina 3 h prije svakog leta, sa autobuske stanice iz Rijeke polazi 2 h i 30 minuta prije svakog leta, a iz Kraljevice 2 h prije svakog leta. Cijena ovog autobas je 30 KN (oko 4€) iz Kraljevice, 50 KN (oko 7€) iz Rijeke, a 80 KN (oko 11.50€) iz Opatije.

Do aerodroma se može doći i taxi prevozom.

 

Parking na aerodromu

Pored aerodroma se nalazi obezbijeđen parking. Cijene parkinga pogledajte u tabeli ispod.

10 min

Gratis

1. sat

3€

2. i 3. sat

1.5€/sat

Svaki idući započeti sat (do 12 sati)

0.7€/sat 

Prvi dan (od provedenih 12 sati do 24 sata)

11 €/dan

Od 2. do 14. dana

7€ KN/dan

Svaki dan nakon 14. dana

5.50€ KN/dan

Naknada parkiranja u slučaju gubitka kartice

70€

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalaze dva bara i jedna prodavnica. Aerodrom ima obezbijeđen besplatan internet za sve putnike i druge posjetioce.

 

Kontakt

-Informacije: +385 99 525 8911

Aerodrom u Podgorici

Aerodrom u Podgorici

 

Podgorički aerodrom je najveći aerodrom u Crnoj Gori i sjedište je kompanije Montenegro Airlines. Nalazi se južno od Podgorice na udaljenosti od 11 km od centra grada.

montenegro.jpeg

 

Kako do aerodroma?

Odlazak sopstvenim prevozom na aerodrom je prilično jednostavan. Potrebno je pratiti magistralni put od Podgorice prema Baru, te pri izlasku iz Podgorice pratiti znakovnu signalizaciju koja upućuje na put ka aerodromu.

Iz Podgorice se može doći na aerodrom i autobusom koji vozi od Hrama Hristovog Vaskrsenja, a takođe staje i na stajalištu pored autobuske/željezničke stanice, te dalje ide sve do aerodroma. Cijena karte u jednom pravcu iznosi 2€ i kupuje se u autobusu. Autobusi prema aerodromu voze od 06 do 21 čas na svakih pola sata, a u suprotnom smijeru od 07 do 21 čas na svakih sat vremena.

Taxi prevoz je još jedna od opcija dolaska na aerodrom iz Podgorice.

 

Parking na aerodromu

Ispred putničke zgrade aerodroma obezbijeđen je osvijetljen parking prostor sa 213 mjesta, a od toga su 4 mjesta rezervisana za vozila putnika sa posebnim potrebama. Prvih 15 minuta zadržavanja na parkingu je besplatno. Cijenovnik parkinga pogledajte u tabeli ispod.

Cjenovnik

Putničko vozilo (po satu do 24 časa)

1€

Autobus (po satu do 24 časa)

5€

Ležarina (po danu za svaki započeti dan)

6.00€

Kazna za izgubljeni parking tiket

30.00€

Mjesečna zakupnina po parking poziciji

60.50€

 

Sadržaji aerodroma

Na aerodromu se nalazi nekoliko prodavnica i duty free shop, a njihovo radno vrijeme je usklađeno sa letovima podgoričkog aerodroma. Tu je još i biznis salon i 3 VIP salona za putnike iz prve i biznis klase.

 

Kontakt aerodroma

-Informacije: +382 20 444 244

-Izgubljeno/nađeno: +382 20 444 246 (radno vrijeme od 07:00 do poslednjeg leta)

Organizacija putovanja

Da li želite da Vam organizujemo putovanje?

Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.

Zapratite nas