Aerodrom u Sarajevu

 

Aerodrom u Sarajevu je najveći i glavni aerodrom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Zvanični naziv mu je ,,Međunarodni aerodrom Sarajevo'' kroz koji godišnje prođe oko 1 milion putnika. Nalazi se 12 km zapadno od centra Sarajeva.

sarajevo_avion.jpg

 

Kako do aerodroma?

Ako na aerodrom dolazite sopstvenim prevozom potrebno je da pratite oznake za aeodrom. Ukoliko dolazite sa zapadne strane prema Sarajevu, nakon što prođete Ilidžu znakovna signalizacija će vas odvesti desno prema aerodromu. Pri dolasku sa istočne strane, potrebno je da prođete kroz grad Sarajevo na njegovu zapadnu stranu te da nakon toga uz pratnju znakova nastavite svoj put ka aerodromu. Sa sjevera pratite put od Vogošće, preko naselja Novi grad Sarajevo prema Lukavici, a sa južne strane obrnuto. Radi lakše orjentacije, aerodrom se nalazi u naselju Butmir.

Ako u Sarajevo dolazite autobusom, iz grada je dobro organizovan prevoz na aerodrom, te za tu opciju postoje dvije mogućnosti. Prva mogućnost je Shuttle Bus kompanije Centrotrans Eurolines, čiji je red vožnje usklađen sa rasporedom letova. Cijena karte u jednom pravcu košta 5 KM (2,5 evra), a cijena povratne karte iznosi 8 KM (4 evra). U cijenu je uračunat komad prtljaga od 23kg. Shuttle Bus kreće iz centra grada ka aerodromu. Druga mogućnost odlaska na aerodrom iz grada jeste javni gradski prevoz. Za ovu mogućnost potrebno je da kombinujete trolejbuski i autobuski prevoz ako želite da dođete do Vijećnice odnosno do centra grada. Na udaljenosti od oko 1 km nalazi se trolejbuska stanica u naselju Dobrinja odakle je potrebno da se vozite do Trga Austrije trolejbusom (Linija broj 103), te da nakon toga pređete na autobuski prevoz koji će vas odvesti do Vijećnice. Takođe se može kombinovati i prevoz sa tramvajem koji vozi na relaciji Baščaršija – Ilidža (Linija broj 3). Karte za gradski prevoz možete kupiti kod vozača po cijeni od 1,60 KM (0.80 evra) i važi za jednu vožnju, odnosno jednu vrstu javnog gradskog saobraćaja. Dvije vožnje se plaćaju po cijeni od 3 KM (1.50 evra), 5 vožnji košta 7.10 KM (oko 3.50 evra), a dnevna karta iznosi 5.30 KM (oko 2.60 evra) i može se koristiti u svim prevozima.

Na aerodrom možete doći i taxi prevozom.

 

Parking na aerodromu

Parking sarajevskog aerodroma se nalazi ispred Terminala B. Kapacitet parkinga je 307 mjesta. Prvih 10 minuta parkiranja je besplato, a parking se mora napustiti 15 minuta nakon plaćene parking karte. Parking mjesto za putničko vozilo se plaća 3.00 KM (1.5€) za zadržavanje od 1h, za cijeli dan platićete 25 KM (12.5 €), a parking mjesto za više dana koštaće vas 15 KM (7.5€) po danu.

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalaze bar i restoran prije prelaska granice, kao i bar sa sendvičima nakon prelaska granice. Takođe iza carine se nalazi i Duty free shop sa raznim komercijalnim sadržajima. Aerodrom posjeduje i besplatan internet koji možete koristiti na cijeloj teritoriji aerodroma.

 

Kontakt aerodroma

-Informacije: +387 33 289 100

-Izgubljene stvari: +387 33 289 105