Šira slika putovanja

Putopisi

Madrid - Šta posjetiti u prestonici Španije?

Madrid - Šta posjetiti u prestonici Španije?

U srcu Španije leži Madrid, živahna i pulsirajuća metropola koja istovremeno odiše istorijom, kulturom i modernim sjajem. Kao politički, ekonomski i kulturni centar zemlje, Madrid privlači milione posjetilaca svake godine. Sa svojim monumentalnim arhitektonskim spomenicima, bogatim umjetničkim muzejima i živopisnim trgovima, grad nudi beskrajne mogućnosti za istraživanje i otkrivanje. Sa preko 3 miliona stanovnika, Madrid je jedan od najvećih gradova u Evropi, prostirući se na površini od oko 604 km². Tokom godine, grad dočekuje preko 10 miliona turista koji dolaze da istraže njegove znamenitosti, uživaju u kulinarskim delicijama i upuste se u šarm španske kulture. Madrid je takođe domaćin dva međunarodna aerodroma - Adolfo Suárez Madrid-Barajas i Madrid-Torrejón, koji povezuju grad sa svijetom i olakšavaju dolazak i odlazak posjetilaca. Sa dubokim korenima u 9. vijeku, Madrid je kroz istoriju evoluirao od malog utvrđenog grada do globalne metropole koja danas kombinuje tradiciju sa savremenim načinom života.

U ovom putopisu otkrivamo atrakcije koje se moraju naći na vašoj listi ''Šta obići u Madridu?''. U tekstu donosimo najvažnije informacije o 6 glavnih atrakcija španske prestonice!

1. Muzej Prado

Muzej Prado, poznat i kao Museo del Prado, jedan je od najprestižnijih umjetničkih muzeja u svijetu, smješten u Madridu, Španija. Muzej Prado nalazi se u impozantnoj zgradi čije je glavno krilo dizajnirao arhitekta Juan de Villanueva u 18. vijeku, dok su kasnije dodate i druge galerije. Muzej Prado osnovan je 1819. godine kao rezultat kraljevske inicijative kralja Ferdinanda VII. Da bi se očuvale i izložile umjetničke zbirke kraljevske porodice.  Muzej Prado predstavlja kulturno blago Španije i jedan je od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji. U muzeju se čuva izuzetna kolekcija umjetničkih djela, uključujući slike, skulpture, crteže i druge oblike umjetnosti.
Kolekcija:

 • Umjetnička djela: Muzej Prado ima jednu od najvećih i najznačajnijih kolekcija evropske umjetnosti, posebno španske umjetnosti, ali i djela drugih evropskih majstora.
 • Španski majstori: Kolekcija muzeja obuhvata remek-djela španskih majstora poput Velázqueza, Goye, El Greca, Zurbarána i Murilla. Među najpoznatijim djelima su "Las Meninas" Diega Velázqueza i "La Maja Desnuda" Francisca Goye.
 • Evropski majstori: Pored španskih majstora, u muzeju se mogu vidjeti i djela slavnih evropskih umjetnika poput Tiziana, Tintoretta, Rubensa, Rembrandta, Rafaela i drugih.

Turistička atrakcija: Svake godine milioni posjetilaca dolaze da posjete Muzej Prado i uživaju u njegovoj bogatoj umjetničkoj baštini. Muzej Prado otvoren je svakodnevno, osim utorkom. Najbolje vrijeme za posjetu je rano ujutro ili kasno popodne kako biste izbjegli gužve. Takođe, preporučuje se planiranje posjete unaprijed, posebno ako želite vidjeti određena djela ili izložbe.

Muzej Prado je nezaobilazno odredište za ljubitelje umjetnosti i istorije, pružajući jedinstveno iskustvo upoznavanja sa remek-djelima velikana evropske umjetnosti.
prado.jpg

 

2. Kraljevska palata (Palacio Real) 

Kraljevska palata (Palacio Real) u Madridu je jedan od najimpresivnijih i najluksuznijih dvoraca u Evropi. Palacio Real se nalazi u centru Madrida, blizu trga Plaza de Oriente. Ova monumentalna palata je izgrađena u klasičnom stilu, sa elementima baroka i neoklasicizma. Glavna fasada palate impresionira svojim raskošnim izgledom, sa bogato ukrašenim stubovima, reljefima, skulpturama i balkonima. Unutrašnjost palate odiše raskoši i luksuzu, sa veličanstvenim dvoranama, sobama za prijeme, balne dvorane, kapelama, galerijama i muzejima. Gradnja Palacio Reala započela je 1738. godine, a palata je služila kao rezidencija španskih monarha sve do kraja 20. vijeka. Iako se palata koristi za zvanične ceremonije, kraljevska porodica danas ne živi u njoj. Za dizajn Palacio Reala zaslužni su neki od najpoznatijih španskih arhitekata tog vremena, uključujući Juana Bautistu Sachettija i Francesco Sabatini. Unutar Palacio Reala nalazi se impresivna kolekcija umjetničkih djela, uključujući slike, skulpture, tapiserije, namještaj i dragocjene predmete koji oslikavaju bogatu istoriju i kulturu Španije. Jedna od najznačajnijih dvorana u palati je Velika sala (Salón del Trono), gdje su se održavale zvanične ceremonije i prijemi.  Palacio Real je popularna turistička atrakcija koja privlači hiljade posjetilaca svake godine. Posjetitelji mogu obići unutrašnjost palate i vidjeti njene raskošne dvorane, galerije i vrtove. Palacio Real često je domaćin zvaničnih ceremonija, koncerta, izložbi i drugih događaja.

Palacio Real otvoren je za posjetioce svakog dana, osim kada se održavaju zvanične ceremonije ili događaji. Najbolje vrijeme za posjetu je rano ujutro ili kasno popodne kako biste izbjegli gužve. Kraljevska palata u Madridu predstavlja remek-djelo arhitekture i umjetnosti, te je nezaobilazno odredište za posjetioce koji žele otkriti raskoš i luksuz španske monarhije.
palata.jpg

 

3. Puerta del Sol

Puerta del Sol je jedan od najpoznatijih trgova u Madridu i centralno mjesto koje privlači mnoge posjetitelje. Puerta del Sol se nalazi u samom srcu Madrida, na jednom od najživahnijih mjesta u gradu. Trg je okružen brojnim zgradama, prodavnicama, restoranima i kulturnim znamenitostima. Puerta del Sol predstavlja geografski centar Španije i mjesto odakle se računa kilometraža do svih ostalih gradova u zemlji. Na trgu se takođe nalazi i popularna statua medvjeda i jorgovana, kao i znameniti sat "Tio Pepe". Puerta del Sol ima bogatu istoriju koja seže još u srednji vijek. Tokom vremena, trg je bio mjesto brojnih političkih, kulturnih i društvenih događaja, uključujući demonstracije, proslave, političke skupove i javne proslave. Statua medvjeda i jorgovana: Jedna od najpoznatijih znamenitosti na Puerta del Sol je statua medvjeda koji se penje na jorgovan, koja simbolizuje grb Madrida. Ova statua često je popularno mjesto za fotografisanje i okupljanje. Sat "Tio Pepe": Veliki reklamni sat na zgradi Real Casa de Correos, koji prikazuje reklamu za šerijat brenda "Tio Pepe", postao je jedan od simbola Puerta del Sol. Puerta del Sol je poznat po svojoj živopisnoj atmosferi i dinamičnom društvenom životu. Trg je uvijek pun ljudi koji šetaju, kupuju, jedu ili se jednostavno okupljaju da bi se opustili i uživali u gradu. Na trgu se često održavaju razni događaji, koncerti, performansi uličnih umjetnika, političke demonstracije i kulturni festivali, što čini Puerta del Sol nezaobilaznom destinacijom u Madridu.

Puerta del Sol je uvijek živahan i posjećen, ali posebno je živopisan tokom večernjih sati kada se trg osvjetljava i kada se lokalno stanovništvo okuplja da bi uživalo u večernjem provodu. Puerta del Sol predstavlja srce i dušu Madrida, mjesto gdje se susreću lokalno stanovništvo i posjetioci iz cijelog svijeta kako bi doživjeli šarm i dinamiku ovog prelijepog grada.
sol.jpg

 

4. Parque del Retiro

Parque del Retiro, ili Park Retiro, je jedan od najvećih i najljepših parkova u Madridu, koji se proteže na površini od preko 125 hektara.  Parque del Retiro se nalazi u centru Madrida, nedaleko od Puerta de Alcalá i Museo del Prado. Park je oaza zelenila i mira u srcu živopisnog grada. Park nudi mnoštvo uređenih šetališta koja vode kroz bujnu vegetaciju, oko jezera, fontana i skulptura. Park je dom raznolikom drveću, uključujući hrastove, kedrove, borove, platane i magnolije, pružajući posjetiocima prijatnu hladovinu tokom vrućih ljetnih dana. Unutar parka nalaze se brojni cvjetni vrtovi, kao i botanički vrtovi, sa različitim vrstama cvijeća, grmlja i biljaka. Glavna atrakcija parka je jezero (Estanque del Retiro) gdje posjetioci mogu iznajmiti čamce ili čamce na vesla, uživati u vožnji po vodi ili se jednostavno opustiti na obali. Park je takođe ukrašen prelijepim fontanama koje pružaju osvježenje i stvaraju atmosferu mira i spokoja. Parque del Retiro je dom brojnim skulpturama i spomenicima posvećenim raznim istorijskim ličnostima, umjetnicima i junacima. Unutar parka nalaze se i nekoliko zgrada od istorijskog i kulturnog značaja, poput Palacio de Cristal i Palacio de Velázquez, koje često služe kao galerije za umjetničke izložbe. Posjetioci mogu uživati u različitim sportskim aktivnostima u parku, uključujući trčanje, biciklizam, vožnju rolera i fitnes. Park nudi i mnoštvo prostora za rekreaciju i odmor, poput piknik područja, dječjih igrališta i prostora za sunčanje.

 

Parque del Retiro je često domaćin raznim kulturnim događajima, koncertima, performansima, izložbama i festivalima, što ga čini vitalnim centrom kulturnog života Madrida. Parque del Retiro je nezaobilazno odredište za posjetioce Madrida, pružajući im priliku da se opuste u prirodi, uživaju u umjetnosti i kulturi, ili jednostavno provedu vrijeme sa porodicom i prijateljima u prelijepom okruženju.
retiro.jpg

 

5. Plaza Mayor

Plaza Mayor je jedan od najpoznatijih trgova u Madridu, koji se ističe svojom arhitektonskom ljepotom, bogatom istorijom i živopisnom atmosferom.  Plaza Mayor je veliki trg pravougaonog oblika, okružen impresivnim zgradama sa arkadama, koje datiraju iz 17. vijeka. Fasade zgrada su ukrašene balkonima, prozorima i reljefima, što daje trgu jedinstven i prepoznatljiv izgled. Na sredini trga nalazi se velika statua kralja Filipa III na konju, koja dominira prostorom i predstavlja centralnu tačku Plaza Mayor-a. Plaza Mayor ima bogatu istoriju koja seže unazad do 16. vijeka, kada je trg bio tržište i centar trgovine. Tokom vremena, trg je bio mjesto za razne javne događaje, festivali, tržnice, izložbe i ceremonije. Plaza Mayor je pretrpjela nekoliko preuređenja i rekonstrukcija tokom vremena, uključujući rekonstrukciju nakon požara 1790. godine. Plaza Mayor često je domaćin raznih kulturnih događaja, festivala, koncerata, tržnica antikviteta i umjetničkih izložbi, što je čini vitalnim centrom kulturnog života Madrida. Trg je popularno mjesto okupljanja lokalnog stanovništva i posjetilaca, posebno tokom praznika i posebnih događaja.

Gastronomska Ponuda: Oko Plaza Mayor-a nalazi se mnogo restorana, kafića i barova koji nude tradicionalne španske specijalitete, tapase i piće. Posjetioci mogu uživati u sjedećim terasama sa pogledom na trg.

 

Plaza Mayor je jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Madridu, privlačeći hiljade posjetilaca svake godine koji dolaze da vide njegovu arhitekturu, osete atmosferu i uživaju u lokalnoj kulturi.  Oko trga se nalaze i mnoge prodavnice suvenira, suvenirnica, butika i radnji, gdje posjetioci mogu kupiti tradicionalne proizvode i suvenire. Plaza Mayor predstavlja srce Madrida, simbolizirajući bogatu istoriju i tradiciju grada. Sa svojim impresivnim izgledom, živopisnom atmosferom i raznolikom ponudom, Plaza Mayor je nezaobilazno odredište za sve koji posjećuju špansku prijestonicu.
mayour.jpg

 

6. Museo Reina Sofía

Museo Reina Sofía je jedan od najpoznatijih muzeja u Madridu, posvećen modernoj i savremenoj umjetnosti, posebno španskoj umjetnosti 20. vijeka. Museo Reina Sofía se nalazi u centru Madrida, nedaleko od Muzeja Prado i Parque del Retiro. Glavna zgrada muzeja je impresivna moderna građevina, koja je nekada bila bolnica. Muzej se proteže na više nivoa, sa velikim izložbenim galerijama, dvoranama za predavanja, knjižnicom, radionicama i prostorom za umjetničke performanse.

 

Kolekcija:

Španska Umjetnost 20. Veka: Museo Reina Sofía ima bogatu kolekciju umjetničkih djela koja obuhvataju različite stilove i pokrete modernog i savremenog doba, uključujući ekspresionizam, kubizam, nadrealizam, apstrakciju i pop art.
Remek-djela: Među najpoznatijim djelima u muzeju su "Guernica" Pabla Picassa, jedno od najvažnijih umjetničkih djela 20. vijeka koje simbolizira stradanje Španije tokom Španskog građanskog rata.
Drugi Umjetnici: Muzej takođe posjeduje djela drugih španskih umjetnika poput Salvadora Dalíja, Joan Miróa, Antonija Lopeza i drugih, kao i radove stranih umjetnika.

Museo Reina Sofía redovno organizuje privremene izložbe koje predstavljaju različite umjetnike, teme i pokrete modernog i savremenog doba. Muzej nudi razne obrazovne programe, radionice, predavanja i ture, namijenjene posjetiocima svih uzrasta, kako bi im pružio dublje razumijevanje umjetnosti i kulture. Museo Reina Sofía predstavlja važan kulturni centar Madrida i jednu od najznačajnijih institucija za savremenu umjetnost u Španiji i širom svijeta. Muzej je popularna turistička atrakcija koja privlači posjetioce iz cijelog svijeta, posebno ljubitelje umjetnosti i kulture.

Muzej je otvoren svakog dana, osim utorkom. Najbolje vrijeme za posjetu je tokom nedjelje ili kasno popodne kada je manja gužva. Museo Reina Sofía je nezaobilazno odredište za ljubitelje moderne i savremene umjetnosti, pružajući im priliku da istraže izvanredna djela i da se dublje upuste u svijet umjetnosti 20. vijeka.
reina.jpg

 

Nadamo se da vam je naš putopis pomogao da kreirate vašu listu ''šta vidjeti u Madridu''. Želimo vam lijep provod u glavnom gradu Španije!

3 dana u Krakovu - šta obići?

3 dana u Krakovu - šta obići?

Krakov, biser Poljske, privlači posjetioce svojom bogatom istorijom, spektakularnom arhitekturom i autentičnom kulturom. Smješten na jugu Poljske, ovaj grad ima više od milion stanovnika i godišnje privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Krakov je ne samo kulturna prijestolnica Poljske već i glavni grad Malopolske regije. S istorijskim korijenima koji sežu u srednji vijek, ovaj grad odiše karakterom i bogatstvom. U sljedećim redovima ovog putopisa, vodit ćemo vas na putovanje kroz čarobni Krakov, otkrivajući njegove najvažnije znamenitosti, skrivene dragulje i jedinstvene aspekte koji ga čine nezaobilaznom destinacijom na putničkoj karti Europe. Preciznije, u ovom putopisu predstavićemo vam 6 najznačajnijih znamenitosti i lokaliteta koje obavezno morate posjetiti u Krakovu.

Kraljevska palata Wawel u Krakovu

Kraljevska palata Wawel (poljski: Zamek Królewski na Wawelu) jedna je od najvažnijih i najpoznatijih istorijskih znamenitosti u Krakovu. Ova impozantna palata smještena je na brdu Wawel iznad rijeke Vistule i ima bogatu istoriju koja seže unazad više od 1000 godina.

Istorijski Značaj:

 • Počeci: Gradnja Wawelske palate započela je u 13. vijeku kada je Wawel postao sjedište poljskih kraljeva. Palata je služila kao rezidencija i političko središte poljske monarhije tokom mnogo vijekova.

 • Rezidencija Kraljeva: Palata je služila kao stambeni kompleks za poljske kraljeve i kraljice te je bila svjedokom mnogim istorijskim događajima. Neki od najpoznatijih kraljeva Poljske živjeli su i vladali iz Wawela.

 • Kulturni Značaj: Wawelska katedrala, koja se nalazi unutar kompleksa palate, postala je mjesto krunidbe i pogreba poljskih vladara. To je takođe mjesto gdje se nalaze grobnice mnogih slavnih Poljaka, uključujući i poznatog poljskog pjesnika Adama Mickiewicza.

Struktura Palače: Wawelska palata sastoji se od različitih dijelova, uključujući kraljevske apartmane, katedralu, Vojvotkinju iz Vilniusa, Zlatnu kapiju i mnoge druge sobe i dvorane. Svojim renesansnim i gotičkim arhitektonskim elementima, palata predstavlja impresivan primjerak srednjovjekovne i renesansne arhitekture.

Ulaznice i Vrijeme Posjeta:

 • Cijena ulaznica za kompleks, koja uključuje palatu, katedralu i kraljevske apartmane, obično iznosi oko 50 PLN za odrasle i 40 PLN za djecu.
 • Preporučuje se posjetiti palatu u popodnevnim satima kada su gužve manje. Ujutro može biti veći broj posjetitelja, a palata se često koristi za vjenčanja i ceremonije.
 • Za posebne izložbe i događaje unutar palate može biti potrebna dodatna ulaznica.

Wawelska palata nije samo kulturno blago Krakova, već i simbol poljske istorije i kulture. Posjeta palati pruža uvid u bogatu prošlost Poljske i omogućuje vam da istražite prekrasnu arhitekturu i umjetnička djela koja se čuvaju unutar njenih zidina.
wawel.jpg

 

Trg Glówny (Glavni trg) u Krakovu

Značaj i Istorija: Trg Glówny (poljski: Rynek Glówny) smješten je u samom središtu Krakova i jedan je od najvećih trgova u Evropi. Ova istorijska gradska jezgra oblikovala je srce grada i igrala ključnu ulogu u njegovoj istoriji koja seže unazad gotovo hiljadu godina. Trg je bio središte trgovačke i kulturne aktivnosti grada te je svjedočio mnogim važnim istorijskim trenucima.

Najvažnija zgrada na trgu je Crkva Sv. Marije (poljski: Kościół Mariacki), impozantna gotička crkva koja dominira središtem trga sa svoja dva tornja. Unutar crkve nalazi se prekrasan oltar Veita Stossa, jedno od najpoznatijih djela renesansne umjetnosti u Poljskoj.

Cijena Ulaznica: Ulaz na Trg Glówny je besplatan. 

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Trg Glówny je rano ujutro ili kasno naveče. U tim satima ćete doživjeti atmosferu trga u mirnijem okruženju bez velikih gužvi turista. Takođe, naveče se trgovina Sukiennice često pretvara u otvorenu tržnicu s umjetničkim i suvenirnim proizvodima.

Trg Glówny je nezaobilazna destinacija za sve posjetioce Krakova. Osim svoje istorijske važnosti, trg nudi široku paletu restorana, kafića i trgovina te je idealno mjesto za opuštanje i promatranje lokalnog života. Svojim bogatstvom kulture, arhitekture i istorije, ovaj trg ostaje srce i duša Krakova.
trg_krakov.jpg

 

Sukiennice (Trgovačka galerija) u Krakovu

Značaj i Istorija: Sukiennice, poznate i kao Trgovačka galerija, su istorijska zgrada smještena na Trgu Glówny (Glavni trg) u samom središtu Krakova, Poljska. Ova impozantna građevina ima bogatu istoriju koja datira iz srednjeg vijeka, a njen značaj u gradu Krakovu je iznimno velik.

Sukiennice su izgrađene u 13. vijeku kao trgovački paviljoni i postale su središtem trgovine u Krakovu tokom srednjeg vijeka. Ovdje su se razmjenjivali različiti proizvodi, uključujući svila, začini i so, koja je bila iznimno važna roba u to doba. Trgovačke aktivnosti na Sukiennicama doprinijele su ekonomskom usponu i ugledu grada.

U kasnijim godinama, Sukiennice su proširivane i preuređivane, a u 19. vijeku dobile su svoj današnji izgled u stilu neogotike. Danas su Sukiennice prepoznatljive po svojoj renesansnoj fasadi i jednom od najpoznatijih trgovačkih centara u Krakovu.

Cijena Ulaznice: Ulaz u Sukiennice je besplatan. Međutim, unutar Sukiennica nalaze se suvenirnice, trgovine i galerije koje naplaćuju ulaz za posebne izložbe i prodajne proizvode.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Sukiennice je tokom dana kada su trgovine otvorene. To je obično od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati. Kasnije tijekom dana, Sukiennice često postaju živahno mjesto s mnogo posjetilaca koji razgledavaju i kupuju suvenire i umjetnička djela lokalnih umjetnika.

Sukiennice su ne samo istorijski spomenik već i živo središte trgovine i umjetnosti u Krakovu. Posjetioci mogu istražiti različite trgovine i galerije, kupiti suvenire i rukotvorine, i doživjeti živopisnu atmosferu ovog ikoničnog mjesta. Osim toga, Sukiennice su takođe mjesto na kojem se često organiziraju različite kulturne manifestacije i izložbe koje dodatno obogaćuju kulturnu ponudu Krakova.
Sukiennice.jpg

 

Auschwitz-Birkenau u Krakovu

Značaj i Istorija: Auschwitz-Birkenau je muzejski kompleks i bivši nacistički koncentracijski i istrebljenički logor koji se nalazi nedaleko od Krakova. Ovo mjesto ima duboko emotivnu i istorijsku važnost jer svjedoči o neizrecivim stradanjima tokom Holokausta. Auschwitz je postao simbol masovnih zločina, patnji i genocida tokom Drugog svjetskog rata.

Otvoren je 1940. godine i prvobitno je služio kao radni logor za političke zatvorenike. Međutim, s vremenom je postao najveći nacistički koncentracijski logor u kojem su ubijeni stotine hiljada ljudi, većinom židovskog porijekla, ali i Romi, Poljaci, Sovjeti i drugi.

Auschwitz I i Auschwitz II-Birkenau:

 • Auschwitz I: Prvi logor, Auschwitz I, služio je kao administrativni centar i mjesto gdje su pristigli zatvorenici podvrgavani sustavnom zlostavljanju, eksperimentima i prisilnom radu. Danas je Auschwitz I muzejski kompleks s izložbama i dokumentacijom o stradanju.

 • Auschwitz II-Birkenau: Drugi logor, Auschwitz II-Birkenau, bio je mjesto masovnih ubitstava. Ovdje su se nalazile barake u kojima su pristigli zatvorenici često držani u neizdrživim uslovima prije nego što bi bili deportovani u smrtne komore. Danas je Birkenau memorijal koji svjedoči o strašnom gubitnku ljudskih života.

Cijena Ulaznice: Ulaz u Auschwitz-Birkenau je besplatan, ali je potrebna rezervacija za turističke ture koje su obavezne i naplaćuju se. Cijene tura variraju zavisno od vodiča i trajanja ture, ali se kreću od oko 70 do 100 PLN za odrasle, dok su cijene za djecu povoljnije.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Auschwitz-Birkenau je najbolje posjetiti ujutro kako biste izbjegli gužve i vrućinu. Posjetiocima se preporučuje da stignu prije nego što se prve ture pokrenu kako bi imali dovoljno vremena za obilazak kompleksa. Važno je napomenuti da posjeta ovom mjestu zahtijeva poštovanje i duboku emotivnu pripremu, budući da se radi o mjestu velike tragedije i patnje te je potrebno odgovarajuće ponašanje i razumijevanje. Auschwitz-Birkenau je mjesto sjećanja i obrazovanja koje svjedoči o strahotama prošlosti kako se takvi užasi nikada ne bi ponovili.
ausvic.jpg

 

Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu

Značaj i Istorija: Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu predstavlja istaknutu kulturnu instituciju posvećenu savremenoj umjetnosti. Ovaj muzej osnovan je 2011. godine i brzo je postao važan centar savremene umjetnosti u Poljskoj i Evropi. MOCAK se nalazi u modernoj i impozantnoj zgradi čiji je dizajn prikladan za izložbu savremene umjetnosti.

Značaj MOCAK-a leži u njegovom doprinosu raznolikom umjetničkom pejzažu Krakova i Poljske te prikazu savremenih umjetničkih izraza. Muzej je posvećen izložbama i kolekcijama koje prikazuju savremenu umjetnost iz različitih vremenskih razdoblja i kulturnih konteksta. Njegova uloga je poticanje dijaloga između umjetnika, kritičara i publike te poticanje razumijevanja i aprecijacije savremene umjetnosti.

Cijena Ulaznice: Cijena ulaznice za MOCAK varira zavisno od doba dana, dobi posjetilaca i vrsti ulaznice (individualna, grupna, za studente itd.). Obično se cijene kreću od oko 14 PLN za odrasle do besplatnog ulaza za djecu mlađu od 7 godina. Učlanjeni studenti i djeca između 7 i 16 godina mogu ostvariti popuste na ulaznice.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu je najbolje posjetiti tokom jutarnjih ili podnevnih sati. Većina posjetilaca preferira poslijepodnevne sate za obilazak muzeja, pa ujutro možete izbjeći gužve. Takođe, subote i nedjelje često donose posebne izložbe i kulturne događaje u muzeju, što može dodatno obogatiti vaše iskustvo.

MOCAK je ne samo prostor za izlaganje umjetničkih djela već i platforma za promišljanje i raspravu o savremenim umjetničkim tendencijama i pitanjima. Posjetioci će imati priliku istražiti različite oblike umjetničkog izraza i stvoriti dublje razumijevanje savremene umjetnosti. Muzej je važan dodatak kulturnoj sceni Krakova i prilika da se upustite u savremeni umjetnički svijet.
muzej.jpg

 

Salt Mine Wieliczka u Krakovu

Značaj i Istorija: Salt Mine Wieliczka, ili u prijevodu "Solni rudnik Wieliczka," jedan je od najimpresivnijih i najstarijih solnih rudnika u Europi. Nalazi se oko 10 kilometara jugoistočno od Krakova i ima duboku istoriju koja seže unazad gotovo 800 godina. Ova solna riznica duboko je ukorijenjena u poljsku kulturu i istoriju.

Salt Mine Wieliczka počela je s radom u 13. vijeku i brzo postala jednim od najvažnijih rudnika soli u Poljskoj. Tokom vijekova, rudnik se širio i postajao sve veći i kompleksniji. Zbog svoje važnosti i bogatstva, rudnik je dobio status UNESCO-ve svjetske baštine 1978. godine.

Rudnik je bio izvor značajnih prihoda za poljske vlasti, ali i za lokalne radnike. Sol se koristila za konzervisanje hrane, proizvodnju stakla i druge industrijske svrhe. Rudnik je takođe postao izvor legende i priča koje se prenosile s generacije na generaciju, uključujući i priču o soli koja pretvara drveće u kipove.

Cijena Ulaznice: Cijene ulaznica za Salt Mine Wieliczka variraju zavisno o vrsti ture i dobu dana. Obično se cijene kreću od oko 90 PLN za odrasle, s nižim cijenama za djecu i porodice. Različite vrste tura nude različite cijene.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Salt Mine Wieliczka je tokom jutra ili ranih popodnevnih sati kako biste izbjegli gužve. Rudnik je posebno atraktivan tokom zime i praznika kada su podzemni prolazi ukrašeni božićnim dekoracijama. Osim toga, tokom ljeta, posjetioci mogu uživati u svježem podzemnom vazduhu dok istražuju fascinantne sobe i kipove izrađene od soli.

Posjeta Salt Mine Wieliczka pruža jedinstveno iskustvo koje vas vodi kroz lavirinte podzemnih hodnika i prostorija ukrašenih solnim skulpturama, kipovima i kapelicama. Ovo mjesto ne samo da vam omogućava da istražite istoriju rudarstva soli, već i da doživite umjetničko čudo koje je stvoreno duboko ispod površine zemlje.
rudnik_soli.jpg


Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirare vašu listu ''Šta vidjeti u Krakovu''. Želimo vam srećan put i lijep provod u turističko prestonici Poljske!

Šta obići u Ženevi?

Šta obići u Ženevi?

Ženeva je čaroban grad smješten u jugozapadnom dijelu Švicarske, na obali prekrasnog Ženevskog jezera (Lac Léman). Ovaj grad ima bogatu istoriju, impresivnu kulturnu scenu i važnu diplomatsku ulogu u svjetskim poslovima.

Grad Ženeva seže unazad hiljadama godina, a grad je doživio brojne promjene tokom vijekova. Danas je Ženeva poznata kao globalni centar diplomatije i sjedište mnogih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije i Crveni krst. Grad je takođe poznat po svojoj multikulturalnosti, visokom standardu života i prekrasnom jezeru koje ga okružuje.

Ženeva zauzima površinu od oko 15 kvadratnih kilometara i ima raznoliko stanovništvo koje čini mješavina kultura i jezika. Broj stanovnika varira, ali se kreće oko 200.000 ljudi, što ga čini drugim najvećim gradom u Švicarskoj. Osim diplomatske važnosti, Ženeva se takođe ističe po svojoj kulturnoj sceni, muzejima, parkovima i prekrasnom prirodnom okolišu koje pruža brojne mogućnosti za rekreaciju i opuštanje.

U ovom putopisu otkrijte šta vidjeti u Ženevi. Predstavljamo vam top 6 atrakcija i lokaliteta.

 

Palais des Nations (Palata naroda):

 • Istorija i značaj: Palais des Nations je impresivna zgrada koja je nekada služila kao sjedište Lige naroda i danas je ključno sjedište Ujedinjenih nacija u Ženevi. Izgrađena je između 1929. i 1938. godine, nakon Prvog svjetskog rata, kako bi poslužila kao međunarodni forum za diplomatiju, pregovore o miru i rješavanje međunarodnih sukoba. Tokom Drugog svjetskog rata, Palata je bila zatvorena, ali je kasnije ponovno postala središnje mjesto za diplomatske aktivnosti. Danas je Palača naroda domaćin mnogim međunarodnim konferencijama, sastancima i pregovorima.

 • Lokacija: Palača se nalazi na brežuljku Ariana, jugozapadno od centra grada Ženeve. Smještena je u prekrasnom parku koji pruža mirno okruženje za međunarodne diplomatske aktivnosti.

 • Udaljenost od centra: Palača je udaljena otprilike 3 kilometra od centra grada. Do nje možete doći taksijem, gradskim prijevozom ili pješice, zavisno od vaših preferencija.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Preporučuje se posjetiti Palatu ujutro kako biste izbjegli gužve, a takođe imajte na umu da su ture dostupne samo u određenim terminima, pa je najbolje provjeriti raspored unaprijed.

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle je oko 15 švicarskih franaka. Važno je napomenuti da se cijena može promijeniti i da su posebni popusti dostupni za studente i djecu.

 • Savjet za fotografiranje: Najbolje mjesto za fotografisanje Palate naroda je ispred glavnog ulaza, gdje možete uhvatiti impozantnu arhitekturu i zastave Ujedinjenih naroda. Takođe, unutar Palate postoje mnoge sobe s intrigantnim umjetničkim djelima i skulpturama koje vrijedi fotografisati.

switzerland-2900607_1280.jpg

 

Muzej umjetnosti i istorije (Musée d'Art et d'Histoire) u Ženevi je izvanredna kulturna institucija koja nudi bogatu kolekciju umjetničkih djela i istorijskih artefakata. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Muzej umjetnosti i istorije osnovan je 1826. godine i jedan je od najvažnijih muzeja u Švicarskoj. Njegova kolekcija obuhvata širok raspon umjetničkih stilova i razdoblja, uključujući slike, skulpture, primijenjenu umjetnost, arheološke artefakte i istorijske eksponate. Muzej je odigrao ključnu ulogu u čuvanju i izlaganju kulturnog naslijeđa Ženeve i šire regije.

 • Lokacija: Muzej se nalazi u srcu grada Ženeve, u blizini jezera Ženeva (Lac Léman). Njegova adresa je Rue Charles-Galland 2, 1206 Genève, Švicarska.

 • Udaljenost od centra: Muzej je lako dostupan iz centra grada i nalazi se na pješačkoj udaljenosti od glavnog trga i drugih važnih atrakcija u Ženevi.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Muzej je najbolje posjetiti tokom dana kako biste imali dovoljno vremena za istraživanje njegove bogate kolekcije. 

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle obično iznosi oko 10 švicarskih franaka, dok postoje popusti za studente, djecu i starije osobe. Cijene se mogu promijeniti, pa je preporučljivo provjeriti službenu web stranicu muzeja radi najnovijih informacija.

 • Savjet za fotografisanje: Muzej umjetnosti i istorije nudi brojne prilike za fotografisanje. Posebno su zanimljive galerije s remek-djelima slikarstva, skulptura i primijenjene umjetnosti. Takođe, ne zaboravite fotografisati impresivnu arhitekturu samog muzeja, uključujući prepoznatljivo pročelje. Važno je napomenuti da neki eksponati mogu imati ograničenja za fotografisanje, stoga obratite pažnju na upute i znakove unutar muzeja.

statue-6988677_1280.jpg

 

Ženevsko jezero, poznato i kao Lac Léman, je predivno jezero koje se prostire između Švicarske i Francuske. Ovo jezero ima značajnu ulogu u regiji i nudi mnoge aktivnosti i atrakcije za posjetioce. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Ženevsko jezero ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. To je jedno od najvećih jezera u Europi i igralo je ključnu ulogu u ekonomiji, trgovini i transportu regije. Danas je jezero popularno odredište za rekreaciju i turizam.

 • Lokacija: Jezero se prostire duž grada Ženeva u Švicarskoj i šire regije. Grad Ženeva leži na južnoj obali jezera, dok se na sjevernoj obali nalazi francuski grad Evian-les-Bains i drugi pitoreskni gradovi.

 • Udaljenost od centra: Udaljenost od centra grada Ženeve do obale jezera varira zavisno od dijela grada, ali većina dijelova grada ima lak pristup obali jezera pješke ili javnim prijevozom.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Jezero je prekrasno tokom cijele godine, ali najpopularnije vrijeme za posjetu je tokom proljeća i ljeta kada možete uživati u vodenim aktivnostima, šetnjama uz obalu i piknicima. Takođe, zalasci sunca nad jezerom su posebno impresivni.

 • Aktivnosti i atrakcije: Ženevsko jezero nudi mnoge mogućnosti za aktivnosti kao što su vožnja brodom, jedrenje, veslanje, plivanje i ribolov. Pored toga, obala jezera je idealna za šetnje i biciklizam, s mnogim stazama i parkovima duž obale. Takođe možete posjetiti brojne restorane i kafiće uz obalu kako biste uživali u lokalnoj kuhinji i prekrasnom pogledu na jezero i Alpe u pozadini.

 • Cijena ulaznice: Posjeta jezeru je besplatna, a cijene aktivnosti kao što su vožnja brodom mogu varirati.

 • Savjet za fotografiranje: Najbolje mjesto za fotografisanje jezera može varirati zavisno od vaših preferencija, ali prekrasni vidikovci uz obalu i brodski izleti pružaju mnoge prilike za uhvatiti spektakularne prizore. Takođe, pokušajte uhvatiti slikovite trenutke tokom zalaska sunca kada jezeru daje posebnu čar.

geneva-670479_1280.jpg

 

Stari grad Ženeva (Vieille Ville):

 • Istorija i značaj: Stari grad Ženeva, poznat i kao Vieille Ville, predstavlja istorijsko srce grada. Ovo područje ima duboku istoriju koja seže unazad više od hiljadu godina. Možete pronaći uske srednjovjekovne ulice, trgove, crkve i zgrade koje svjedoče o bogatoj prošlosti grada. Stari grad bio je središte grada i sjedište vlasti Ženeve tokom srednjeg vijeka.

 • Lokacija: Stari grad se nalazi u centru grada Ženeve i lako je dostupan pješke. Glavni trgovi poput Place du Bourg-de-Four i Cathédrale Saint-Pierre (Katedrala sv. Petra) nalaze se unutar ovog istorijskog područja.

 • Udaljenost od centra: Stari grad je smješten u samom srcu grada, pa se možete lako prošetati do njega ako ste u centru Ženeve.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Stari grad je najbolje istraživati tijekom dana kako biste bolje vidjeli arhitekturu i istorijske znamenitosti. Takođe, večernje šetnje kroz ovo područje pružaju posebnu atmosferu.

 • Cijena ulaznice: Stari grad je besplatan za posjetiti i istraživati.

 • Savjet za fotografiranje: Stari grad Ženeva je prepun slikovitih uglova za fotografisanje. Slobodno istražujte uske ulice, prozore s cvjetnim kutijama, trgove i arhitektonski detalji kako biste uhvatili prekrasne trenutke.

old-town-373807_1280.jpg

 

Palais de l'Île:

 • Istorija i značaj: Palais de l'Île je fascinantna istorijska zgrada smještena na ostrvu na rijeci Rhône u Ženevi. Ova zgrada ima bogatu prošlost i služila je kao zatvor, sud i carinarnica tokom svoje istorije. Njena iznimna arhitektura čini je jednim od najprepoznatljivijih simbola Ženeve.

 • Lokacija: Palais de l'Île se nalazi u samom centru Ženeve, na ostrvu u rijeci Rhône. To je slikovito mjesto okruženo rijekom i mostovima.

 • Udaljenost od centra: Zgrada je vrlo blizu centra grada Ženeve i može se lako dostići pješke.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Najbolje je posjetiti ovu zgradu tokom dana kako biste je bolje vidjeli i naučili više o njenoj istoriji. Takođe, postoje vodiči i ture koje vam mogu pružiti dodatne informacije.

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle je obično oko 5 švicarskih franaka, dok postoje popusti za djecu i studente. Cijene se mogu mijenjati, pa je preporučljivo provjeriti najnovije informacije.

 • Savjet za fotografiranje: Palais de l'Île ima jedinstvenu i slikovitu arhitekturu, posebno kada je osvijetljen sunčevim svjetlom. Pokušajte uhvatiti prekrasne trenutke na mostovima koji vode do ostrva, kao i iz unutrašnjosti zgrade, gdje možete vidjeti istorijske izložbe i informacije.

palais.jpg

 

Park de Bastions (Parc des Bastions) je prekrasan gradski park smješten u samom srcu Ženeve, Švicarska. Ova atrakcija nudi mirno i zeleno okruženje gdje se posjetioci mogu opuštati, šetati i uživati u prirodi i kulturi. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Park de Bastions ima bogatu istoriju i važnu ulogu u gradu Ženeva. Njegova istorija seže unazad vijekovima, a park je dobio ime po bastionima koji su nekada štitili gradsku obrambenu liniju. Danas je park popularno mjesto za opuštanje, rekreaciju i kulturne događaje.

 • Lokacija: Park se nalazi u centru grada Ženeve, u blizini Stare gradske četvrti (Vieille Ville) i Palate naroda (Palais des Nations). Njegova adresa je Place des Bastions, 1204 Genève, Švicarska.

 • Udaljenost od centra: Park de Bastions je lako dostupan pješice iz centra grada Ženeve. Nalazi se na pješačkoj udaljenosti od glavnih trgova i atrakcija.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Park je otvoren tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme za posjetu zavisi od vaših preferencija. Ljeti možete uživati u piknicima na travi, sjedenju na klupama i igri šaha na velikim šahovskim stolovima. Tokom proljeća i jeseni, park je prekrasno obojen raznobojnim lišćem, što ga čini idealnim za šetnje. Takođe, park je često domaćin kulturnim događajima i koncertima, pa provjerite lokalni raspored za posebne priredbe.

 • Aktivnosti i atrakcije: Park de Bastions nudi razne aktivnosti za posjetioce. Glavna atrakcija parka je velika šahovska ploča, gdje možete igrati šah sa ogromnim drvenim figurama. Park takođe sadrži brojne spomenike, skulpture i fontane, uključujući spomenik Reformation Wall posvećen protestantskoj reformaciji. Park je također domaćin otvorenim šahovskim turnirima i drugim kulturnim manifestacijama.

 • Cijena ulaznice: Posjeta parku je besplatna i otvorena za javnost.

 • Savjet za fotografisanje: Park de Bastions je prekrasno mjesto za fotografisanje. Pokušajte uhvatiti predivne trenutke šetnjom kroz park, fotografišući spomenike i fontane ili igrajući šah na velikoj šahovskoj ploči. Takođe, zalasci sunca u parku pružaju priliku za spektakularne fotografije.

switzerland-3286820_1280.jpg

 

Nadamo se da vam je naš putopis pomogao da otkrijete nove zanimljivosti o atrakcija u Ženevi. Nadamo se da će opisane građevine i lokaliteti pronaći mjesto na vašoj listi ''Šta posjetiti u Ženevi''.

Sofija u dva dana: Istraživanje Bugarske prestonice

Sofija u dva dana: Istraživanje Bugarske prestonice

Sofija, prestonica Bugarske, je grad koji oduševljava svojom raznolikošću, bogatom istorijom i modernim šarmom. Ovaj živopisni grad se prostire na površini od oko 492 kvadratna kilometra i ima brojnu populaciju koja prema poslednjem popisu broji preko 1.2 miliona stanovnika. Sofija se nalazi u zapadnom dijelu Bugarske, okružena prelijepim planinama i blizu granice sa Srbijom. Grad se prostire u Sofijskoj kotlini, koja je okružena Vitosha planinom na jugoistoku i planinama Stara planina i Sredna Gora na severoistoku. Ova jedinstvena geografska pozicija čini Sofiju idealnom destinacijom za ljubitelje prirode, planinare i sve one koji traže izlazak iz gradske vreve.

Sofija ima bogatu istoriju koja datira unazad hiljadama godina. Grad je dobio ime po Svetom Sofiji, jednom od najznačajnijih hrišćanskih svetaca. Iako su naselja postojala na ovim terenima još u antici, Sofija je postala zvanični glavni grad Bugarske u 19. vijeku, nakon oslobođenja zemlje od Otomanskog Carstva. Tokom istorije, grad je pretrpio različite uticaje, uključujući rimski, vizantijski i osmanski, što je ostavilo bogato kulturno naslijeđe.

Danas je Sofija ne samo administrativni i politički centar Bugarske, već i kulturni epicentar zemlje. Grad je dom mnogim muzejima, umjetničkim galerijama, teatrima i kulturnim manifestacijama koje privlače posjetioce iz cijelog sveta.

Sofija ima jedan glavni međunarodni aerodrom, Aerodrom Sofija, koji se nalazi na oko 10 kilometara istočno od centra grada. Ovaj aerodrom je ključni čvor za međunarodne i domaće letove, povezujući Sofiju sa gradovima širom svijeta.

Zvanična valuta u Bugarskoj je bugarski lev (BGN), a jezik koji se govori je bugarski. Međutim, u turističkim dijelovima grada i na mnogim mjestima, možete očekivati da ljudi govore engleski i ruski jezik, tako da komunikacija sa strancima obično nije problem.

Sofija je ne samo politički i ekonomski centar Bugarske, već i grad sa mnogo toga da ponudi svojim posjetiocima. Od bogate istorije do savremenog šarma, Sofija ostavlja dubok utisak na svakog ko je posjeti. Ovaj grad je mjesto gdje se prošlost susreće sa sadašnjošću, pružajući jedinstveno iskustvo istraživanja i otkrivanja. 

Pročitajte naš putopis do kraja i otkrijte šta posjetiti u Sofiji tokom turističkog boravka.

 

Dan 1: Upoznavanje sa Kulturnom Baštinom

1. Aleksandar Nevski Katedrala:

Udaljenost od centra: Centar grada
Cijena ulaznice: Besplatno za posjetu katedrali; plaćanje za muzej
Optimalno vrijeme za posjetu: Jutarnji ili kasnopopodnevni časovi

Vaša avantura u Sofiji počinje posjetom Aleksandar Nevski Katedrali, simbolu grada i jednom od najljepših pravoslavnih hramova na svijetu. Ova impozantna katedrala sa zlatnim kupolama i freskama unutrašnjosti predstavlja biser bugarske arhitekture. Obavezno se popnite na vidikovac ispod kupole za spektakularan pogled na Sofiju. Najbolje vrijeme za fotografisanje je u jutarnjim časovima ili kasnopopodne kada svjetlost ističe detalje ovog remek-djela.
sofia-2790383_1280.jpg

2. Nacionalna Galerija za Umjetnost:

Udaljenost od centra: 10-15 minuta šetnje
Cijena ulaznice: Zavisi od izložbe
Optimalno vrijeme za posetu: Prijepodne

Nastavite svoju kulturnu turneju posjetom Nacionalnoj Galeriji za Umjetnost, domu bogate kolekcije bugarske umetnosti. Ovde ćete naći slike, skulpture i umjetnička djela koja prikazuju različite periode bugarske istorije. Pronađite svoju omiljenu umjetničku formu i ne zaboravite se slikati pored svog favorita.

3. Crkva Svete Sofije:

Udaljenost od centra: 5 minuta šetnje
Cijena ulaznice: Besplatno
Optimalno vrijeme za posetu: Tokom dana

Nakon posjete galeriji, obavezno svratite do Crkve Svete Sofije, koja je starija od samog grada. Ova crkva je arhitektonsko čudo sa fascinantnim mozaicima iz vizantijskog perioda. Unutrašnjost crkve je mirna i osvježavajuća, idealna za trenutak tišine i meditacije. Fotografišite mozaik Hrista Pantokratora koji dominira kupolom.
saint-sofia-4719336_1280.jpg

Dan 2: Priroda i Kultura

4. Vitosha Planina:

Udaljenost od centra: 30-40 minuta vožnje
Cijena ulaznice: Besplatno za prirodni park; plaćanje za ski staze i liftove
Optimalno vrijeme za posetu: Tokom dana, u zavisnosti od aktivnosti

Drugi dan počnite rano i krenite ka Vitosha planini koja okružuje Sofiju. Ova planina je izvanredno mjesto za planinarenje, biciklizam i zimske sportove. U ljetnjim mjesecima, istražite staze i uživajte u prirodnim ljepotama. U zimskom periodu, skijanje je popularna aktivnost. Ne zaboravite da se slikate sa prelijepim pogledom na grad.

5. NDK (Nacionalna Palata Kulture):

Udaljenost od centra: 10 minuta vožnje
Cijena ulaznice: Zavisi od događaja ili izložbe
Optimalno vrijeme za posjetu: Večernji sati

Nakon povratka iz prirode, posjetite NDK, simbol savremene Sofije. Ova ogromna palata nudi mnoštvo kulturnih dešavanja, od koncerata i izložbi do pozorišnih predstava. Prošetajte oko NDK i slikajte se sa ovim zapanjujućim zdanjem koje postaje još ljepše noću.
ndk.jpg

6. Rakia & Co:

Udaljenost od centra: Centar grada
Cijena ulaznice: Zavisi od degustacije
Optimalno vrijeme za posjetu: Večernji sati

Kako biste okončali vašu avanturu u Sofiji, posjetite Rakia & Co, autentični bar koji nudi ukuse bugarske rakije i koktele. Ovde možete probati različite arome ovog tradicionalnog bugarskog pića. Ne zaboravite da napravite nekoliko slika kao uspomenu na ovaj zanimljiv dio bugarske kulture.

Sofija je grad sa bogatom istorijom, kulturom i prirodnim ljepotama. Sa ovim prijedlozima, vaša dvodnevna posjeta će biti ispunjena avanturom i nezaboravnim trenucima. Ne zaboravite da ponesete svoj fotoaparat i bilježite lepotu ovog bugarskog bisera!

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu šta vidjeti u Sofiji.

Šta vidjeti u Valensiji tokom jednog vikenda?

Šta vidjeti u Valensiji tokom jednog vikenda?

Valensija, fascinantni grad smješten na obali istoimenog zaliva na istoku Španije, privlači posjetioce svojom bogatom istorijom, prelijepim plažama i spektakularnom arhitekturom. Ovo živopisno mjesto, sa svojih oko 800.000 stanovnika, predstavlja treći najveći grad u Španiji. Zvanični jezici u Valensiji su španski i katalonski, a valuta koja se koristi je evro (EUR). Grad se prostire na površini od oko 134 kvadratnih kilometara i nudi raznolik spektar iskustava za istraživanje. Valensija ima internacionalni aerodrom "Aeroport de València" (Valensija aerodrom), koji olakšava dolazak posjetilaca iz različitih dijelova svijeta. Ovaj grad je glavni grad istoimene autonomne regije Valensija i ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina, od vremena Rimskog Carstva do Arapske dominacije, pa sve do današnjeg dana. U ovom putopisu pročitajte šta obići u Valensiji tokom jednog vikenda.

 

Dan 1: Subota

Jutro:

Početak dana u Valensiji ne bi bio potpun bez uživanja u doručku u jednom od lokalnih kafića u starom dijelu grada, poznatom kao Ciutat Vella. Ovo iskustvo nudi ne samo ukusne obroke, već i priliku da doživite autentičnu atmosferu Valensije. Dok ispijate špansku kafu ili kakao sa čurama, možete posmatrati lokalno stanovništvo kako započinje svoj dan, razmjenjujući priče i osjećajući ritam grada.

Nakon ukusnog doručka, zaputite se ka jednoj od najznačajnijih atrakcija u Valensiji, Gradu umjetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias). Ovaj futuristički kompleks građevina impresionira svojom arhitekturom i važnošću za grad.

 - Grad umjetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias):

Grad umjetnosti i nauke je spektakularan kompleks koji se sastoji od nekoliko impresivnih građevina, a svaka od njih ima svoju specifičnu svrhu. Ovaj futuristički projekat dizajniran je od strane valensijskog arhitekte Santjaga Kalatrave i postao je simbol Valensije.

Jedna od najupečatljivijih građevina u kompleksu je Hemisfèric, planetarijum koji se naziva i "očima grada". Njegova futuristička kupola izgleda poput ogromnog oka koje je usmjereno prema nebu. Hemisfèric je značajan zbog svojih impresivnih projektora i ekrana koji omogućavaju posjetiocima da dožive nezaboravna naučno-istraživačka iskustva. Filmovi prikazani u Hemisfèricu često su vezani za astronomiju i prirodne fenomene, pružajući jedinstvenu priliku za učenje i zabavu.

Cijene ulaznica za Grad umjetnosti i nauke variraju u zavisnosti od broja atrakcija koje želite posjetiti i vrste karata koju izaberete. Na primer, možete kupiti pojedinačne ulaznice za svaku građevinu ili se odlučiti za kompletnu ulaznicu koja uključuje pristup svim atrakcijama u kompleksu. Cijene se takođe razlikuju za djecu, odrasle i porodične ulaznice. Preporučuje se da unaprijed provjerite cijene i radno vrijeme kako biste se pripremili za svoju posjetu.

Posjeta Gradu umetnosti i nauke pruža ne samo edukativno iskustvo, već i mogućnost da se divite savremenoj arhitekturi i umjetnosti, što je čini nezaobilaznom tačkom na vašem putovanju u Valensiju.
city-of-arts-and-science-1039163_1280.jpg

Prijepodne:

Nakon što ste istražili impresivni Hemisfèric u Gradu umjetnosti i nauke, vaše putovanje nastavlja sa još jednom nezaboravnom atrakcijom - Muzej nauke. Ovaj muzej pruža posjetiocima priliku da dublje istraže svijet nauke i tehnologije kroz brojne interaktivne izložbe i eksponate. Bez obzira da li ste zaljubljenik u astronomiju, fiziku, biologiju ili bilo koju drugu oblast, Muzej nauke ima nešto za svakog. Možete se upustiti u avanture virtuelne stvarnosti, eksperimentisati sa naučnim principima i otkriti fascinantne činjenice o prirodi i svijetu oko sebe. Ovaj muzej je posebno atraktivan za porodice i djecu, ali će i odrasli uživati u njegovim edukativnim i zabavnim sadržajima.

Ručak:

Nakon avanture u muzeju, vrijeme je za zasluženi ručak. U blizini Grada umjetnosti i nauke nalazi se mnoštvo restorana koji nude širok izbor španskih specijaliteta. Nemojte propustiti priliku da probate paellu, koja je jedno od najpoznatijih španskih jela, ili se odlučite za svježe pripremljene morske plodove. Restorani u ovom dijelu grada obično nude autentičnu špansku kuhinju i prijatnu atmosferu.

Popodne:

Nakon ukusnog ručka, spremni ste za posjetu Oceanografskom parku, koji se smatra najvećim akvarijumom u Evropi. Ovaj park je dom za impresivne brojne vrste morskih bića, uključujući ajkule, delfine, morske lavove, pingvine i mnoge druge fascinantne stanovnike morskih dubina. Šetajući kroz Oceanografski park, imaćete priliku da se približite ovim životinjama i da saznate više o morskom ekosistemu. Predstave i interaktivni eksponati čine ovu posjetu još zanimljivijom, posebno za porodice i ljubitelje prirode.
spain-4191939_1280.jpg

Veče:

Kako dan ulazi u veče, vratite se u staru četvrt Valensije, El Carmen, gdje možete doživjeti pravi španski šarm. Prošetajte uskim, kaldrmisanim ulicama ovog kvarta, koji odiše istorijskom atmosferom. Naći ćete mnoge tradicionalne španske restorane i taverne gdje možete večerati. Probajte neke od tipičnih španskih tapasa, vina ili drugih lokalnih specijaliteta. Flamenco barovi takođe često nude uzbudljive predstave, pa razmislite o tome da završite veče uz strastvenu flamenko muziku i ples.

Ovo je samo početak vašeg vikenda u Valensiji, ali obećava mnogo uzbudljivih doživljaja, edukacije i ukusne hrane. Nastavite sa istraživanjem ovog šarmantnog španskog grada i uživajte u svim čarima koje nudi.

 

Dan 2: Nedelja

Jutro:

Drugog dana vašeg putovanja u Valensiju, započnite dan posjetom Centralnoj pijaci (Mercado Central). Ova pijaca je pravo mjesto da uronite u lokalnu kulturu i gastronomiju grada. Dok šetate izložbenim prostorima, očekuju vas bogate ponude svježeg voća, povrća, mesa, ribe, sireva i mnogih drugih lokalnih proizvoda. Mirisi i boje će vas okružiti, a prijateljski prodavci će vam rado ponuditi uzorke i savjete. Ovo je takođe idealno mjesto za nabavku suvenira, kao što su španske delikatese ili rukotvorine.

Nakon posjete pijaci, uputite se ka Lonji de la Seda, fascinantnoj gotičkoj građevini koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine. Lonja de la Seda, ili Svileni trg, ima bogatu istoriju kao nekadašnje središte svilene trgovine u Valensiji. Ova impozantna zgrada sa svojom karakterističnom arhitekturom privući će vašu pažnju svojim detaljima i grandioznošću.

Prijepodne:

Nastavite šetnju do Katedrale Svete Marije (Catedral de Santa María de Valencia), još jednog istorijskog dragulja Valensije. Ova katedrala je remek-djelo gotičke arhitekture i važno vjersko mesto. Posjetite unutrašnjost katedrale i divite se impresivnim oltarima, skulpturama i slikama. Takođe, imaćete priliku da se popnete na toranj Miguelete, simbol grada. Iako penjanje može biti izazovno, fantastičan pogled sa vrha toranja nudi nezaboravne pejzaže Valensije. Odatle ćete moći da vidite prelijepe gradske krovove, Grad umjetnosti i nauke i čak plažu Malvarrosa u daljini.

Ovaj dio grada je takođe ispunjen brojnim kafićima i restoranima gdje možete napraviti pauzu i osvježiti se španskim kafama ili tradicionalnim jelima.

Nakon prijepodneva provedenog u istraživanju katedrale i njenih okolnih atrakcija, nastavite sa svojim vikend avanturama u Valensiji.

Ručak:

Nakon posjete katedrali i toranju Miguelete, u blizini ćete pronaći mnoge restorane koji nude tradicionalnu špansku kuhinju. Odmorite se u jednom od njih i uživajte u autentičnom španskom ručku. Španski restorani često nude raznovrsne menije, uključujući svježe pripremljene tapase, paellu, različite vrste mesa i ribe, kao i brojne dezerte. Neka od jela koja možete probati uključuju gazpacho (hladna supa od paradajza), tortilju (španski omlet sa krompirom), i churrose (pržene španske kobasice).

Popodne:

Nakon ukusnog ručka, produžite sa istraživanjem Valensije tako što ćete posjetiti Gradski vrt (Jardín Botánico de Valencia). Ovaj predivan botanički vrt prostire se na površini od oko 13 hektara i dom je raznovrsnih biljnih vrsta iz različitih dijelova svijeta. Šetajući stazama ovog vrta, možete otkriti egzotične biljke, palmice, sukulentne vrste i mnoge druge zanimljive biljke. Vrt je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u prirodnom okruženju, a takođe pruža i edukativno iskustvo o svijetu biljnog života.

Veče:

Za večeru se uputite duž plaže Malvarrosa, gdje ćete doživjeti španski morski raj. Restorani uz obalu nude svježe morske plodove i specijalitete, uključujući paellu sa morskim plodovima. Možete probati različite vrste ribe, lignje, gambore i druge plodove mora dok uživate u prelijepom zalasku sunca nad Sredozemnim morem. Večera uz obalu je posebno romantično iskustvo, a nakon večere možete šetati obalom i uživati u svježem morskom vazduhu.

Ovaj dio vašeg vikenda u Valensiji nudi vam priliku da se opustite, istražite prirodu i uživate u ukusnoj hrani. Valensija ima bogatu gastronomsku scenu i prelijepe prirodne ljepote koje će vas očarati.

valencia-4595262_1280.jpg

 

Napomena: Ovo je samo jedan od mnogih mogućih planova za vikend u Valensiji, i možete ga prilagoditi svojim interesovanjima i vremenskim uslovima. Takođe, budite spremni da se opustite i istražujete grad bez strogog rasporeda, jer Valensija ima mnogo toga da ponudi spontanim avanturistima. Uživajte u svom vikend putovanju!

 

Šta obići u Trstu?

Šta obići u Trstu?

Dobrodošli u Trst, šarmantni italijanski grad smješten na obali Jadranskog mora. Sa svojim bogatim istorijskim naslijeđem, kulturnim biserima i izvanrednim kulinarskim iskustvima, Trst privlači posjetioce iz cijelog sveta. Ovaj grad, sa oko 200.000 stanovnika, predstavlja spoj različitih kultura i jezika, a koristi se italijanski, slovenački i nemački jezik. Trst je važna luka i komercijalni centar, što doprinosi njegovoj kosmopolitskoj atmosferi. Sa hiljadama godina istorije, grad nudi mnogo za istraživanje. Jednodnevni izlet u ovom gradu će vam pružiti uvid u neke od najznačajnijih atrakcija grada i omogućiti vam da uživate u ukusnoj italijanskoj kuhinji. Dalje u tekstu pročitajte šta vidjeti u Trstu tokom jednog dana.

 

Jutro: Vaš dan u Trstu započnite posjetom Piazza Unità d'Italia, jednom od najvećih trgova na obali Jadranskog mora.

Značaj i istorija: Piazza Unità d'Italia, ili Trg Jedinstva Italije, smatra se jednim od najljepših trgova u Evropi i predstavlja simbol grada Trsta. Ovaj veličanstveni trg ima bogatu istoriju koja seže unazad vijekovima. Tokom 19. vijeka, Trst je bio pod vlašću Habsburške Monarhije, a trg je služio kao glavno okupljalište građana i centar trgovine. Nakon Prvog svjetskog rata, Trst je pripao Italiji, a Piazza Unità d'Italia postao je simbol ponovnog ujedinjenja Italije.

Površina i posjećenost: Trg je impozantan i zauzima oko 12.000 kvadratnih metara, što ga čini jednim od najvećih trgova na obali Jadranskog mora. Posjetioci i lokalni stanovnici često dolaze ovde da šetaju, opuštaju se u kafićima ili prisustvuju kulturnim događanjima i koncertima koji se održavaju na trgu.

Najbolji period godine za posjetu: Piazza Unità d'Italia je lijep tokom cijele godine, ali posebno je atraktivan tokom ljetnjih mjeseci kada se organizuju mnoge manifestacije na otvorenom. Zalazak sunca na trgu je posebno spektakularan.

Cijena ulaznice: Posjeta trgu je besplatna.
trieste-4669999_1280.jpg

 

Nakon obilaska trga, prošetajte do Castello di Miramare, bajkovitog zamka iz 19. vijeka smještenog na obali mora. Ovaj zamak je nekada bio dom austrijskog nadvojvode Ferdinanda Maksimilijana i njegove supruge, carice Carlote Meksika. Uživajte u šetnji kroz prelijepu okolnu baštu i očaravajuće poglede na more.

Značaj i istorija: Castello di Miramare, ili Miramarski dvorac, je bajkovita rezidencija smještena na obali Jadranskog mora. Dvorac je izgrađen tokom 19. vijeka za nadvojvodu Ferdinanda Maksimilijana i njegovu suprugu, caricu Carlote Meksika. Dvorac je odabran zbog svoje spektakularne lokacije s panoramskim pogledom na more i okolnu prirodu. Unutar dvorca možete vidjeti brojne sobe koje su uređene u stilu Habsburške ere, kao i lične predmete nadvojvode i carice.

Površina i posjećenost: Dvorac je okružen predivnim vrtom i parkom koji su takođe otvoreni za posjetioce. Miramarski dvorac je popularna atrakcija među turistima i lokalnim stanovništvom, posebno tokom letnjih meseci.

Najbolji period godine za posetu: Najbolje vreme za posjetu dvorcu je tokom proljeća i ljeta kada su vrtovi u punom cvatu. Takođe, zalazak sunca nad Jadranskim morem s terase dvorca je nezaboravan.

Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za dvorac Castello di Miramare iznosi oko 8-10 evra za odrasle, dok djeca i studenti obično imaju popust. Ulaznice uključuju pristup unutrašnjim prostorijama dvorca i vrtovima.
castello-di-miramare-1925340_1280.jpg

 

Ručak: Za ručak, predlažemo da posjetite lokalni restoran ili "trattoria" i probate ukusnu italijansku hranu. Naručite "risotto ai frutti di mare" (rižoto sa morskim plodovima) ili "piatto misto di pesce" (mješavina morskih plodova). Prosječna cijena ovih jela je oko 15-20 evra po osobi. Ne zaboravite naručiti čašu lokalnog vina kako biste upotpunili obrok.

 

Popodne: Posle ručka, obiđite Trieste Cathedral (Cattedrale di San Giusto). Ova katedrala je remek-djelo ranohrišćanske arhitekture i nudi predivan pogled na grad sa svoje terase.

Značaj i istorija: Katedrala San Giusto, takođe poznata kao Trieste Cathedral, predstavlja izvanredan primer ranohrišćanske arhitekture. Nalazi se na brdu San Giusto i datira iz 14. vijeka. Ova katedrala je posvećena Svetom Justu, zaštitniku grada Trsta. Katedrala je bila važno vjersko i kulturno središte tokom vijekova.

Površina i posjećenost: Katedrala ima impozantan izgled, sa svojom masivnom fasadom i tornjem visokim 66 metara. Unutar katedrale možete vidjeti brojne umjetničke radove, uključujući impresivne mozaike i skulpture. Katedrala je popularna atrakcija među turistima i vjernicima.

Najbolji period godine za posetu: Najbolje vrijeme za posjetu Katedrali San Giusto je tokom proljeća i ljeta, kada možete uživati u lijepom vremenu i posmatrati prelijepe poglede na grad sa brda San Giusto.

Cijena ulaznice: Posjeta katedrali je besplatna, ali ulaz na terasu katedrale San Giusto košta oko 3-5 evra. Ulaznica vam omogućava da se popnete na terasu i uživate u panoramskom pogledu na Trst.
mosaic-4357380_1280.jpg

 

Kraj dana: Za kraj dana, prošetajte do Canal Grande di Trieste, slikovitog kanala koji prolazi kroz grad. Pored kanala nalazi se mnogo kafića i restorana, gdje možete uživati u piću ili večeri uz reku.

Značaj i istorija: Canal Grande di Trieste, ili Veliki kanal Trsta, predstavlja važan vodeni put u samom srcu grada. Iako je ime slično kanalu u Veneciji, Canal Grande u Trstu ima svoj jedinstveni karakter. Kanal je dio istorijske gradske infrastrukture i bio je vitalna veza za trgovinu i transport tokom vijekova. Tokom srednjeg vijeka, Trst je bio značajan pomorski grad, a ovaj kanal je imao ključnu ulogu u njegovoj trgovini.

Površina i posjećenost: Kanal Grande je okružen slikovitim kućama, restoranima i kafićima. Pored kanala se nalazi brojna privlačna mjesta za šetnju i odmor. Lokalci i turisti često dolaze ovde kako bi uživali u atmosferi i razgledali brodove koji ulaze i izlaze iz luke.

Najbolji period godine za posjetu: Kanal Grande je lijep tokom cijele godine, ali ljetnji mjeseci pružaju prijatnije vrijeme za šetnju duž obale i uživanje na terasama kafića pored kanala.

Cijena ulaznice: Posjeta kanalu je besplatna.

Canal Grande di Trieste predstavlja slikovit i atmosferičan dio grada Trsta. Šetnja uz ovaj kanal pružiće vam osjećaj istorije i autentičnosti grada.
trieste-7578953_1280.jpg

 

Večera: Večeru možete uživati u restoranu uz more, gdje možete naručiti lokalne specijalitete poput "frutti di mare" (morski plodovi) ili "bistecca alla fiorentina" (fiorentinska govedina). Prosječna cijena večere u srednjem restoranu može biti oko 25-35 evra po osobi.

Nakon večere, šetnja uz obalu uz zalazak sunca će biti savršen način da zaključite vaš dan u Trstu i da se divite prelijepom pejzažu. Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu 'šta posjetiti u Trstu'.

Šta vidjeti u Temišvaru tokom jednodnevnog izleta

Šta vidjeti u Temišvaru tokom jednodnevnog izleta

Temišvar, biser Zapadne Rumunije, predstavlja fascinantnu destinaciju koja oduzima dah svojom bogatom istorijom, slikovitim arhitektonskim čudima i živopisnom kulturnom scenom. Smješten u blizini granice sa Srbijom i Mađarskom, ovaj grad se nalazi na ušću rijeka Begej i Tamiš, čime je stekao svoje ime. Sa preko 300 hiljada stanovnika, Temišvar je četvrti najveći grad u Rumuniji i poznat po svojoj multikulturalnosti i gostoljubivosti. Grad privlači stotine hiljada posjetilaca svake godine, privučene njegovom bogatom istorijom, kulturnim dešavanjima i jedinstvenim arhitektonskim naslijeđem. Službeni jezik je rumunski, ali engleski, njemački i mađarski su takođe često korišćeni jezici, što čini Temišvar veoma pristupačnim za turiste. Grad posjeduje i aerodrom "Traian Vuia", koji povezuje Temišvar sa brojnim evropskim gradovima, a udaljenost od granice sa Srbijom je svega nekoliko kilometara. Od Beograda, Sarajeva, Zagreba i drugih regionalnih centara, Temišvar je lako dostupan putem autoputa ili željezničke mreže, čineći ga izuzetno pogodnim odredištem za putnike iz regiona.

U daljem tekstu pročitajte šta obići u Temišvaru tokom jednodnevnog izleta. 

victory-square-6996383_1280.jpg

Jutro:

 1. Trg Pobjede (Piața Victoriei):

  Trg Pobjede, takođe poznat kao Viktorijin trg, predstavlja srce Temišvara i jednu od najvažnijih gradskih atrakcija. Ovaj prostrani trg ima bogatu istoriju i igrao je ključnu ulogu u razvoju grada. Trg je okružen impozantnim zgradama iz perioda austrougarske vladavine, koje svjedoče o bogatom kulturnom naslijeđu Temišvara.

  Značaj i istorija: Trg Pobjede je bio mjesto mnogih istorijskih događaja i političkih manifestacija tokom vremena. On je takođe mjesto okupljanja za različite manifestacije, koncerte i proslave. Na trgu se nalazi niz spomenika, uključujući spomenik Mariji Tereziji, koja je bila jedna od vladarki Habsburške Monarhije.

  Površina i posjećenost: Trg je velik i prostran, što ga čini idealnim mjestom za šetnju i opuštanje. Tokom ljetnjih mjeseci, često se organizuju koncerti i događaji na otvorenom, privlačeći veliki broj posetilaca.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje na Trgu Pobede je ispred Katedrale Metropolije. Odatle možete uhvatiti prelijepi pogled na katedralu i trg sa svim svojim arhitektonskim ljepotama.

  Ulaznica: Posjeta trgu je besplatna.

 2. Katedrala Metropolije:

  Katedrala Metropolije, zvanično poznata kao Katedrala Svetog Đorđa (Catedrala Mitropolitană Sfântul Gheorghe), jedan je od najimpresivnijih vjerskih objekata u Temišvaru i važan simbol grada.

  Značaj i istorija: Katedrala Metropolije je izgrađena u neobizantijskom stilu i bila je centralno mjesto pravoslavnog života u gradu. Njena izgradnja je započela 1936. godine i trajala je nekoliko decenija zbog prekida izazvanih Drugim svjetskim ratom i komunističkom vlašću. Danas predstavlja ikonu pravoslavne vjere u Rumuniji.

  Površina i posjećenost: Katedrala je impozantna, sa svojom masivnom kupolom i brojnim detaljima. Unutrašnjost katedrale je ukrašena freskama i ikonama koje prikazuju bogatu pravoslavnu tradiciju. Posjeta je besplatna, a Katedrala Metropolije često privlači vernike i turiste iz cijelog sveta.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje unutar katedrale je ispred ikonostasa i impresivne kupole. Takođe, možete se popeti na visoke stepenice ispred katedrale kako biste uhvatili panoramski pogled na Trg Pobjede.

  Obilazak Trga Pobjede i Katedrale Metropolije pružiće vam jedinstvenu priliku da istražite istoriju i kulturu Temišvara, dok ćete istovremeno uživati u predivnim arhitektonskim detaljima i slikovitim pejzažima. Ove atrakcije su nezaobilazne tokom posjete Temišvaru i ostaviće vas sa dubokim utiscima o ovom divnom gradu.

Prijepodne:

 1. Tržnica Cvijeta (Piața Unirii):

  Tržnica Cvijeta, ili Piața Unirii, predstavlja jedno od centralnih mjesta za okupljanje i trgovinu u Temišvaru. Ova atrakcija nudi jedinstvenu mešavinu istorije i života lokalnih stanovnika.

  Značaj i istorija: Tržnica je dobila svoje ime zbog cvjetnih prodavaca koji su se tradicionalno okupljali na ovom mestu. Danas je trg domaćin brojnim prodavnicama, kafićima i restoranima. Oko trga se nalaze impresivne barokne i austrougarske zgrade, dodajući mu poseban šarm.

  Površina i posjećenost: Trg je prostran i često je centar gradskih događanja i proslava. Tokom ljetnjih meseci, terase kafića oko trga postaju omiljena mesta za opuštanje i posmatranje ljudi.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mesto za fotografisanje na Tržnici Cvijeta je sa terase nekog od obližnjih kafića ili sa središnjeg dijela trga, gde ćete uhvatiti lijep pogled na barokne fasade okolnih zgrada.

  Ulaznica: Posjeta tržnici je besplatna, a cena hrane i pića u okolnim restoranima varira u zavisnosti od izbora.

 2. Katedrala Svete Trojice:

  Katedrala Svete Trojice (Catedrala Sfânta Treime) je spektakularna katolička katedrala smeštena na Trgu Unije, prepoznatljiva po svojoj impozantnoj fasadi i bogatoj unutrašnjosti.

  Značaj i istorija: Katedrala Svete Trojice je izgrađena u neogotskom stilu i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih verskih mesta u Temišvaru. Građena je između 1901. i 1904. godine i predstavlja arhitektonski dragulj grada. Unutrašnjost katedrale krase vitraži, skulpture i impresivni oltar.

  Površina i posjećenost: Katedrala privlači posetioce svojom arhitektonskom lepotom i verskom važnošću. Vernici dolaze na bogosluženja, a turisti dolaze kako bi uživali u umetničkim detaljima unutar katedrale.

  Najbolje mesto za fotografisanje: Najbolje mesto za fotografisanje unutar katedrale je ispred glavnog oltara. Vitraži i detalji na oltaru čine impresivne pozadine za fotografisanje.

  Ulaznica: Ulaz u katedralu je besplatan, ali donacije za održavanje objekta su dobrodošle.

  Tržnica Cvijeta i Katedrala Svete Trojice predstavljaju dvije značajne atrakcije u srcu Temišvara, svaka sa svojim jedinstvenim karakterom i šarmom. Posjeta ovim mjestima će vam omogućiti da istražite kulturnu i vjersku raznolikost ovog grada, dok ćete istovremeno uživati u predivnoj arhitekturi i atmosferi.

Ručak:

 1. Tradicionalni rumunski obrok:

  Tradicionalni rumunski obrok u Temišvaru može biti pravi gastronomski doživljaj. Rumunska kuhinja je raznolika i bogata, a jela često uključuju meso, povrće i tjestenine. Evo nekoliko prijedloga za jelo koje biste mogli probati:

  • Mămăligă: Mămăligă je rumunska verzija kaše od kukuruza. Slična je italijanskoj polenti i obično se služi sa sirom, pavlakom ili mesom.

  • Sarmale: Sarmale su punjene vinovim lišćem ili kupusom. Unutra se obično nalazi mešavina mlevenog mesa, pirinča i začina. Poslužuju se sa kiselim kupusom i pavlakom.

  • Mici: Mici su rumunski ćevapi. To su mali valjci od mljevenog mesa, često mješavina jagnjetine i svinjetine, začinjeni bijelim lukom i začinima.

  • Ciorbă: Ciorbă je tradicionalna rumunska čorba, a može biti sa mesom, povrćem ili ribom. Najpoznatija je "Ciorbă de burtă," koja se pravi sa telećim stomakom.

  • Mititei: Mititei su slični mici, ali se obično prave sa samo jednom vrstom mesa, kao što je jagnjetina. Začinjavaju se paprikom i bijelim lukom.

  • Mămăligă cu brânză și smântână: Ovo je varijacija mămălige koja se poslužuje sa sirom i pavlakom. To je vrlo popularno jelo u Rumuniji.

  • Dessert (Dezert): Za desert, probajte nešto slatko kao što su "Papanasi" (fritule sa džemom i pavlakom) ili "Clătite" (rumunski kolačići).

  Što se tiče cijena, cijene jela u Temišvaru variraju u zavisnosti od restorana. Prosječna cijena za obrok u srednjem restoranu može biti oko 10-15 evra po osobi. U manjim lokalnim restoranima, cijene obroka mogu biti nešto niže.

  Što se tiče lokacije, možete jesti i u centru grada ili izvan njega, u zavisnosti od vaših preferencija. U centru ćete imati veći izbor restorana i brzu dostupnost tradicionalnih jela, ali i cijene su obično nešto više. Ako želite iskusiti autentičnu rumunsku kuhinju po povoljnijim cijenama, razmislite o odlasku u manji restoran ili gostionicu izvan centra grada, gdje ćete možda imati priliku da probate jela koja se pripremaju na tradicionalan način.

Popodne:

 1. Park "Central" (Parcul Central):

  Značaj i istorija: Park Central, ili Centralni park, je zelena oaza u samom srcu Temišvara i važno mjesto za odmor i rekreaciju. Ovaj park ima dugu istoriju i datira iz 19. vijeka. Tokom godina, park je prošao kroz različite faze obnove i razvoja.

  Površina i posjećenost: Park Central zauzima veliku površinu i nudi brojne staze za šetnju, jezerce sa čamcima, fontane i uređene bašte. Tokom ljetnjih meseci, park je posebno popularno odredište za lokalno stanovništvo i turiste, a često se održavaju različite manifestacije i koncerti na otvorenom.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najljepši trenuci za fotografisanje mogu se uhvatiti oko jezerca sa čamcima ili ispred fontane. Ovde možete uhvatiti predivne prirodne i pejzažne fotografije.

  Ulaznica: Posjeta Parku Central je besplatna.

 2. Trg Unije (Piața Unirii):

  Značaj i istorija: Trg Unije je jedan od najljepših trgova u Temišvaru i okružen je impozantnim zgradama, uključujući Katedralu Svete Trojice. Trg je važno mjesto za društvene događaje i okupljanja.

  Površina i posjećenost: Trg Unije je prostran i često se koristi za razne manifestacije, koncerte i proslave. Tokom prazničnih sezona, trg je čarobno ukrašen svjetlima i ukrasima.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje na Trgu Unije je ispred Katedrale Svete Trojice, gdje možete uhvatiti prelijep pogled na fasadu katedrale i trg sa svim svojim arhitektonskim ljepotama. Takođe, možete se popeti na obližnje stepenice kako biste uhvatili panoramski pogled na trg.

  Ulaznica: Posjeta Trgu Unije je besplatna, ali ako želite unutar Katedrale Svete Trojice, ulaz je takođe besplatan, ali donacije su dobrodošle za održavanje ovog vjerskog objekta.

  Trg Unije i Park Central predstavljaju neke od najljepših lokacija u Temišvaru, svaka sa svojim jedinstvenim karakterom i šarmom. Posjeta ovim mjestima pružiće vam priliku da istražite ljepotu grada, uživate u prirodnom okruženju i doživite bogatu kulturu i istoriju Temišvara. Ove atrakcije su omiljene među lokalnim stanovništvom i turistima i ostaviće vas sa prelijepim uspomenama na vašu posjetu ovom gradu.

Veče:

 1. Šetnja uz rijeku Begej:

  Šetnja uz rijeku Begej je opuštajuće iskustvo koje vam omogućava da uživate u prirodi i ljepoti rijeke koja prolazi kroz Temišvar. Iako rijeka Begej nije toliko velika kao neke druge evropske rijeke, nudi prijatan ambijent za opuštanje i šetnju. Pored same rijeke, postoje staze za šetnju, biciklizam i trčanje duž obale. Posjetioci i lokalci često koriste ovaj dio grada za rekreaciju i relaksaciju, posebno tokom toplih mjeseci. Šetnja uz rijeku je popularna aktivnost tokom dana i u večernjim časovima. Najljepši trenuci za fotografisanje uz reku Begej mogu se uhvatiti u trenucima zalaska sunca. Možete se popeti na pješački most ili se spustiti do obale rijeke kako biste uhvatili prelijepe pejzažne fotografije.

 2. Večera u restoranu:

   Večera u restoranu u Temišvaru može biti prava poslastica, jer ovaj grad nudi raznovrsnu gastronomsku scenu. Možete birati između tradicionalne rumunske kuhinje, internacionalnih specijaliteta i modernih kulinarskih iskustava. Restorani u Temišvaru često koriste lokalne sastojke i tradicionalne recepte kako bi stvorili autentična jela. Restorani u centru grada često su živahni i popularni među turistima i lokalnim stanovnicima. U večernjim časovima, restorani često nude live muziku i prijatan ambijent za večeru. Međutim, i restorani izvan centra grada mogu pružiti autentično i ukusno iskustvo. Cijena večere u restoranu varira u zavisnosti od izbora i klase restorana. Prosječna cijena večere u srednjem restoranu može biti između 15-25 evra po osobi, uključujući predjelo, glavno jelo i desert. Vino i napici su dodatni troškovi.

timisoara-217373_1280.jpg

Najbolje vrijeme za posjetu Temišvaru je u proljeće i jesen, kada je vrijeme umjereno i prijatno za šetnje. U ljetnjim mesecima, može biti veoma toplo, dok zimi može biti hladno, ali tada možete uživati u božićnim tržnicama i dekoracijama.

Ovaj jednodnevni izlet u Temišvar će vam pružiti ukusnu dozu rumunske kulture i istorije, ali ako imate više vremena, svakako preporučujemo da produžite boravak kako biste bolje istražili sve što ovaj grad ima da ponudi. 

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu ''šta posjetiti u Temišvaru''.

 

Otkrijte evropsku baštinu i kulturu u Briselu

Otkrijte evropsku baštinu i kulturu u Briselu

U srcu zapadne Evrope smjestio se Bruxelles (Brisel), dinamičan i multikulturalni glavni grad Belgije, te administrativno središte Evropske unije. Ovaj šarmantni grad s bogatom istorijom privlači posjetioce iz cijelog svijeta zbog svoje raskošne arhitekture, kulinarske raznovrsnosti, umjetničke scene i složenih evropskih institucija koje su ovdje smještene. Kroz svoje ulice i trgove te luksuzne čokoladne prodavnice i kafiće, Brisel priča priču o belgijskoj i evropskoj kulturi.

Brisel ima dva međunarodna aerodroma - aerodrom Brisel (Brussels Airport) i aerodrom Bruxelles-Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). Brisel aerodrom, smješten samo 12 kilometara od centra grada, jedan je od najvažnijih aerodroma u Evropi.

Belgija koristi euro (EUR) kao službenu valutu, a zvanični jezici su holandski, francuski i njemački, što odražava raznolikost kulture i jezika u ovoj zemlji. Naravno, kao i u drugim dijelovima Evrope i ovde se koristi engleski jezik.

Brisel, s površinom od 32 kvadratna kilometra, dom je za više od milion i po stanovnika. Osim toga, grad svake godine privuče više od 8 miliona turista, što ga čini jednom od najposjećenijih destinacija u Evropi.

Ovdje se susreću različite kulture, narodi i ideje, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja vas poziva da istražite njegove šarene četvrti, muzeje, arhitektonske bisere i probajte ukusnu belgijsku čokoladu i pivo. Brisel je grad koji nudi nevjerovatnu kulturnu raznovrsnost i priču o evropskom jedinstvu, a putovanje kroz njegove ulice je putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost Europe. 

U ovom putopisu otkrijte šta obići u Briselu tokom četvorodnevnog boravka. 

 

Dan 1: Istorijsko Središte i Grand Place

Prvi dan vašeg boravka u Briselu rezerviran je za istraživanje istorijskog središta grada, a posebno ćemo se posvetiti posjeti Grand Place (Grote Markt na nizozemskom). Ovaj dan će vam pružiti uvid u bogatu istoriju Brisela i odvesti vas u srce grada, gdje ćete otkriti neke od najimpresivnijih arhitektonskih dragulja Evrope.

Grand Place je bez sumnje jedan od najljepših trgova na svijetu i UNESCO-ova svjetska baština. Smješten u središtu Brisela , ovaj trg je epicentar belgijske kulture i istorije. Poznat je po svojim elegantnim kućama iz 17. vijeka, koje pri zalasku sunca postaju posebno očaravajuće kada su osvijetljene. Grand Place je srce i duša Brisela već gotovo hiljadu godina. Trg je bio tržnica, središnje okupljalište i svjedok mnogim istorijskim događajima. Kuće koje ga okružuju svjedoče o bogatoj trgovačkoj prošlosti grada. Posebno se ističe Kula gradske vijećnice (Hotel de Ville) s visokim zvonikom, koji dominira trgovačkim kućama.

Grand Place ima poseban šarm tokom cijelog dana, ali ako želite izbjeći gužve turista, najbolje je posjetiti ga rano ujutro ili kasno naveče. Ujutro možete uživati u mirnom razgledavanju i lijepom svjetlu, dok će noću trg biti osvijetljen i stvoriti romantičnu atmosferu.

Srećom, posjeta Grand Placeu je besplatna. Možete slobodno šetati oko trga i diviti se njegovoj ljepoti, kućama i kipovima. Međutim, ako odlučite posjetiti gradske muzeje ili spomenike u blizini, kao što je gradska vijećnica (Hotel de Ville), trebat ćete kupiti ulaznicu, a cijene se razlikuju zavisno o muzeju i vrsti ulaznice. Ulaz u Hotel de Ville, na primjer, košta oko 5-8 EUR.

brussels-519965_1280.jpg

Prvi dan u Briselu na Grand Placeu pružit će vam nezaboravan početak vašeg putovanja dok ćete lutati među istorijskim zgradama i osjetiti duh belgijske kulture i istorije. Ovaj trgovinski centar, s bogatom istorijom i prekrasnom arhitekturom, čeka vas da ga istražite.

Dan 2: Atomium i Mini-Europe

Drugi dan vašeg boravka u Briselu bit će posvećen modernijoj strani grada. Ovdje ćete istražiti futurističku arhitekturu Atomiuma i putovati Evropom u malom, posjetivši atrakciju Mini-Europe.

Atomium:
Atomium je jedan od najprepoznatljivijih simbola Brisela. Izgrađen za Expo 1958. godine, ovaj spektakularan objekt ima oblik ogromnog željeznog kristala. Atomium simbolizuje optimizam i napredak u nauci i tehnologiji nakon Drugog svjetskog rata. Atomium nudi nevjerovatan pogled na grad s njegovih kugličastih prostorija, a unutra se nalaze izložbe koje istražuju istoriju Expoa 1958. i uopšte istoriju nauke i tehnologije.

Najbolje je posjetiti Atomium ujutro ili rano poslijepodne kako biste izbjegli gužve. Tokom sunčanog dana, refleksija na površini kugli dodatno pojačava njihov efekt. Ulaznice za Atomium variraju zavisno od dobi posjetioca i vrsti ulaznice. Za odrasle, cijene se kreću između 15 i 18 EUR, dok su ulaznice za djecu obično povoljnije. Takođe postoje popusti za studente i porodice. Ulaznice možete kupiti online ili na licu mjesta.
brussel-958408_1280.jpg

Mini-Europe:
Mini-Europe je zabavni park smješten u neposrednoj blizini Atomiuma. Ovdje ćete moći prošetati kroz minijaturne replike najpoznatijih evropskih znamenitosti, uključujući Eiffelov toranj, londonski Big Ben, Colosseum u Rimu i mnoge druge. Mini-Europe nudi jedinstvenu priliku da istražite Evropu na malom prostoru. Mini-Europe je posebno atraktivan tokom dana kada možete detaljno vidjeti svaku minijaturu. Poslijepodne je obično dobro vrijeme za posjetu.

Ulaznice za Mini-Europe iznose oko 15 EUR za odrasle, a popusti se primjenjuju na djecu, studente i porodice. Kako biste uštedili, razmislite o kupovini kombinovane ulaznice koja uključuje posjetu Atomiumu i Mini-Europeu.

belgium-3768662_1280.jpg

Drugi dan u Bruxellesu donosi spoj modernog i istorijskog, pružajući vam priliku da istražite spektakularnu arhitekturu Atomiuma i da putujete Evropom na malom prostoru u Mini-Europeu. Ove dvije atrakcije zajedno čine nezaboravan doživljaj i omogućavaju vam da se približite europskoj kulturi i inovacijama na jedinstven način.

Dan 3: Umjetnost i Kultura

Treći dan posjete Briselu posvetit ćemo umjetnosti i kulturi, istražujući dva ključna mjesta - Muzej Magritte i Muzej Stripa.

Muzej Magritte:
Muzej Magritte posvećen je slavnom belgijskom slikaru Renéu Magrittu, koji je jedan od najvažnijih predstavnika nadrealizma u umjetnosti 20. vijeka. Muzej sadrži najveću kolekciju Magrittovih djela na svijetu i pruža duboki uvid u njegovu kreativnost i umjetnički razvoj. Zbirka muzeja uključuje ikoničke slike poput "Ceci n'est pas une pipe" ("Ovo nije lula") i "La trahison des images" ("Izdaja slika"). Posjetioci će se diviti njegovim nadrealističkim kompozicijama i igrama s konceptom i stvarnošću.

Muzej Magritte posebno je inspirativan tokom jutra i ranih popodnevnih sati. Manje gužve omogućavaju vam da uživate u umjetnosti u mirnijoj atmosferi. Cijene ulaznica variraju zavisno od dobi posjetioca i vrste ulaznice. Za odrasle, cijene se kreću između 8 i 10 EUR. Djeca i studenti obično imaju pristupačnije cijene, a porodične ulaznice su takođe dostupne. Kupovina ulaznica online može vam osigurati brži ulaz.

Muzej Stripa (Comic Strip Center):
Muzej Stripa slavi devetu umjetnost i bogatu tradiciju stripa u Belgiji, zemlji koja je domaćin mnogim poznatim stripovima poput Tintina i Smurfsa. Ovaj muzej smješten je u prekrasnoj art nouveau zgradi, koja je sama po sebi vrijedna posjete. Muzej sadrži izložbe posvećene razvoju stripa, originalnim crtežima, scenarijima i mnogim drugim aspektima stripa. Možete otkriti kako su se vaši omiljeni stripovi razvijali i saznati više o umjetnicima koji stoje iza njih.

Najbolje je posjetiti Muzej Stripa tokom dana kako biste mogli bolje vidjeti eksponate i uživati u detaljima. Cijene ulaznica za Muzej Stripa kreću se između 8 i 10 EUR za odrasle, dok su ulaznice za djecu i studente obično jeftinije. Porodične ulaznice takođe su dostupne. Kao i u slučaju Muzeja Magrittea, online kupovina ulaznica može vam uštediti vrijeme i omogućiti brži pristup.

museum-804058_1280.jpg

Treći dan u Briselu omogućava vam dublje uranjanje u svijet umjetnosti i kulture Belgije. Muzej Magritte i Muzej Stripa pružit će vam inspiraciju i razumijevanje bogate umjetničke baštine ove zemlje.

 

Dan 4: Evropski Kvart i Parlament EU

Četvrti dan vašeg boravka u Bruxellesu bit će posvećen evropskoj politici i kulturi, istražujući Evropski kvart i Evropski parlament.

Evropski Kvart (European Quarter):
Evropski Kvart je područje u Briselu gdje se nalazi većina evropskih institucija, uključujući Evropski parlament, Evropsku komisiju i Vijeće Evropske unije. To je srce evropske politike i diplomatije te važno središte donošenja odluka na kontinentu. Evropski Kvart takođe nudi nekoliko zanimljivih muzeja i kulturnih atrakcija, uključujući Parlamentarium, Muzej Evrope i mnoge druge.

Evropski Kvart najbolje je posjetiti tokom radnih dana kad su evropske institucije u punom jeku. Ujutro možete vidjeti poslanike i službenike kako ulaze u Parlament ili Komisiju. Takođe, vrijedi posjetiti tokom proljetnih i ljetnih mjeseci kada su vrtovi i parkovi u punom cvatu. Većina muzeja u Evropskom Kvartu nudi besplatan ulaz. Međutim, za posebne izložbe ili programe može biti potrebna kupovina ulaznice, a cijene se razlikuju zavisno od događaja.

Evropski parlament (European Parliament):
Evropski parlament je jedan od glavnih organa Evropske unije i dom predstavnicima evropskih građana. Posjetioci imaju priliku učestvovati u besplatnim razgledavanjima parlamentarnih prostora, gdje mogu saznati više o evropskim institucijama i procesima donošenja odluka.

Najbolje je posjetiti Evropski parlament tokom radnih dana kako biste bolje razumjeli kako evropski parlament funkcioniše. Razgledavanja obično počinju ujutro i traju do popodneva.

Posjeta Evropskom parlamentu je besplatna, ali je preporučljivo unaprijed rezervisati svoje mjesto na razgledavanju, posebno tokom turističke sezone.

belgium-3595351_1280.jpg

Četvrti dan u Bruxellesu otvara vrata evropske politike i omogućava vam da istražite važne evropske institucije u Evropskom Kvartu. Ovdje ćete dobiti bolje razumijevanje evropskog jedinstva i važnosti saradnje unutar Evropske unije. Takođe ćete imati priliku uživati u kulturnim i muzejskim atrakcijama koje ovaj dio grada nudi.

 

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao u kreiranju vaše liste 'šta posjetiti u Briselu'.

Šta posjetiti u Parizu tokom četvorodnevnog boravka

Šta posjetiti u Parizu tokom četvorodnevnog boravka

Dobrodošli u Pariz, čarobni grad svjetla, ljubavi i umjetnosti! Francuska prestonica i najveći grad u državi, Pariz, je kozmopolitski biser na obali rijeke Seine, sa svojim nevjerovatnim kulturnim naslijeđem i prekrasnim arhitektonskim čudesima. Ovaj grad, sa svojom bogatom istorijom, broji više od 12 miliona stanovnika i obuhvata površinu od 105 četvornih kilometara. Poznat po svojoj ljubavi prema umjetnosti, modi i gastronomiji, Pariz svake godine privuče više od 30 miliona turista iz cijelog svijeta. Službena valuta je euro, a službeni jezik francuski, iako će većina ljudi u turističkim područjima govoriti engleski. U daljem tekstu predstavljamo vam šta obići u Parizu tokom vašeg četverodnevnog boravka.

Dan 1: Upoznavanje s Parizom

Vaš prvi dan u Parizu trebao bi biti lagan. Nakon dolaska u grad ljubavi, smjestite se u svoj hotel i dopustite da vas Pariz okruži. Ništa ne dočarava romantiku ovog grada kao šetnja duž obala rijeke Seine. Predveče, svakako posjetite Eiffelov toranj. Ovaj simbol Pariza je impresivan u svako doba dana, ali posebno magičan kad padne noć i hiljade svjetala osvjetljava grad. Eiffelov toranj izgrađen je kao privremena konstrukcija za Svjetsku izložbu 1889. godine, koja je obilježavala stogodišnjicu Francuske revolucije. Toranj je visok 324 metra, što ga je činilo najvišom umjetnom strukturom na svijetu u to vrijeme. Sastoji se od čeličnih stubova i greda te je iznimno čvrst i stabilan. Toranj je dizajnirao inženjer Gustave Eiffel, a njegova izgradnja trajala je dvije godine, dva mjeseca i pet dana. Građen je s više od 18.000 pojedinačnih čeličnih komponenata, a težina čelika iznosi oko 7.300 tona. Posjetioci mogu ući u toranj i popeti se na različite razine. Tornj se sastoji od tri glavna nivoa koja nude panoramski pogled na Pariz. Prvi nivo nalazi se na visini od 57 metara i dostupan je stepenicama ili liftom. Drugi nivo, na 115 metara, takođe je dostupan liftom i pruža prekrasan pogled. Na treći nivo, na 276 metara, posjetioci se mogu popeti i liftom i stepenicama. Ovdje ćete doživjeti nevjerovatan pogled na cijeli Pariz. Ulaznica za Eiffelov toranj kreće se od 10 do 26 eura, zavisno o vrsti pristupa i sezoni. Za večeru, isplanirajte romantičnu večeru uz Seinu na jednom od čarobnih brodova-restorana. Cijene variraju, ali očekujte između 60 i 200 eura po osobi. 
tower-1950742_1280.jpg

Dan 2: Klasici Pariza

Drugi dan rezervisan je za posjetu nekim od najpoznatijih atrakcija u Parizu. Počnite dan rano i uputite se prema Louvru, najvećem muzeju na svijetu. Louvre je izgrađen u 12. vijeku kao srednjovjekovna tvrđava, a kasnije je postao kraljevska palata. Muzej je otvoren za javnost tokom Francuske revolucije 1793. godine. Danas se nalazi u impozantnoj palati s prepoznatljivom staklenom piramidom na glavnom ulazu. Muzej ima više od 380.000 umjetničkih predmeta, uključujući slike, skulpture, arheološke nalaze i druge artefakte. Ulaznica za Louvr košta oko 17 eura, a muzej je otvoren od 9:00 do 18:00 sati, osim utorkom kada je zatvoren. Ovdje ćete otkriti neprocjenjive umjetnine kao što je Mona Lisa. "Mona Lisa" je slika koju je naslikao slavni renesansni umjetnik Leonardo da Vinci tokom 16. vijeka. Portret prikazuje ženu po imenu Lisa Gherardini, suprugu firentinskog trgovca Francesca del Gioconda.
museum-5431661_1280.jpg

Nakon toga, prošetajte preko mosta Pont des Arts do vrta Tuileries i promatrajte život kako prolazi u ovom elegantnom okruženju. Nastavite prema trgu Concorde i pridružite se istoriji Francuske, sjećajući se događaja koji su se ovdje odvijali. Trg Concorde ima bogatu i često kontroverznu istoriju. Izvorno je izgrađen 1755. godine pod imenom "Trg Luiz XV" kako bi proslavio kralja Luja XV. Na trgu je stajala statua kralja na konju. Tokom Francuske revolucije, trg je preimenovan u "Trg Revolucije" i postao je mjesto gdje su se izvršavale mnoge javne egzekucije, uključujući i onu kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete. Velika giljotina postavljena je na trgu tokom tog razdoblja. Nakon Francuske revolucije, trg je preimenovan u "Trg Concorde" kako bi označio pomirenje i okončanje revolucije. Na središnjem dijelu trga postavljen je obelisk, dar egipatskog faraona Muhammad Alija Egiptu, koji je darovan Francuskoj.

Popodne posvetite posjeti ostrvu Cité, posjetite katedralu Notre-Dame i otkrijte njenu izvanrednu arhitekturu. Ulaz u katedralu je besplatan, ali možete platiti 10 eura kako biste se popeli na kulu i uživali u panoramskom pogledu na grad. Gradnja katedrale Notre-Dame započela je 1163. godine i trajala je gotovo 200 godina. Katedrala je izgrađena u gotičkom stilu i predstavlja izvanredan primjer te arhitekture. Tokom godina, Notre-Dame je bila svjedok mnogih istorijskih događaja, uključujući krunisanje francuskih kraljeva i Napoleonove ceremonije. Notre-Dame ima zvono poznato kao "Zvonačka Dama" (La Dame du Bourdon) koje je teško 13 tona. Ovo zvono se povremeno koristi za posebne ceremonije i događaje. Tragični požar u aprilu 2019. godine značajno je oštetio katedralu Notre-Dame. Plamenovi su gutali krov i zvonike, ali je većina strukturalnih elemenata spašena. Nakon požara, pokrenuta je obnova kako bi se katedrala rekonstruisala i vratila u svoju nekadašnju slavu. Cijeli svijet pružio je podršku i donacije za obnovu.
notredame-4688554_1280.jpg

Dan 3: Umjetnost i Moda

Treći dan rezervisan je za umjetnost i modu. Počnite dan posjetom Musée d'Orsay, muzeju smještenom u prekrasnoj željezničkoj stanici koja je domaćin nekim od najpoznatijih impresionističkih djela. Muzej Orsay (Musée d'Orsay) je jedan od najznačajnijih muzeja u Parizu i svijetu, poznat po svojoj izvanrednoj zbirci umjetnosti iz razdoblja impresionizma, postimpresionizma i realizma. Muzej Orsay ima izvanrednu zbirku umjetnosti koja obuhvata razdoblje od sredine 19. vijeka do ranog 20. vijeka. Uključuje radove mnogih poznatih umjetnika, uključujući Vincenta van Gogha, Claudea Moneta, Edouarda Maneta, Augustea Rodina i mnoge druge. Posebno su impresivne slike iz razdoblja impresionizma i postimpresionizma, kao što su Monetove "Lopoči", "Ružičnjak u Givernyju" i "Impresija, izlazak sunca", te van Goghovi "Autoportret s odrezanim uhom" i "Zvjezdana noć". Takođe možete vidjeti izložene skulpture i primjerke dekorativne umjetnosti. Ulaznica za muzej d'Orsay košta oko 14 eura, a muzej je otvoren svakog dana osim ponedjeljkom. Nakon toga, šetajte kroz vrtove Luxembourg, mirni raj usred grada, pružit će vam osjećaj opuštanja i spokoja. Popodne posvetite shoppingu na Champs-Élyséesu, jednoj od najslavnijih avenija na svijetu. Ovdje ćete naći brojne butike, modni domovi i trgovine koje nude sve od luksuznih modnih marki do pariških suvenira. Za večeru, isplanirajte večeru u nekom od elegantnih pariških restorana. Cijene variraju zavisno o odabiru restorana i menija, ali očekujte prosječno između 40 i 100 eura po osobi.

Dan 4: Montmartre i Oproštaj od Pariza

Vaš posljednji dan u Parizu može biti jednako čaroban kao i prethodni. Provedite jutro istražujući boemsku četvrt Montmartre, koja je bila dom mnogih umjetnika i umjetnica tokom istorije. Montmartre je istorijska četvrt u sjevernom dijelu Pariza, poznata po svojoj boemskoj istoriji, slikarima, čarobnim ulicama i prekrasnom pogledu na grad. Montmartre je dobio ime po "Mons Martis" (brdu Marsa), a ime sugeriše antičke rimske korijene. Ovo područje ima dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Tokom 19. i 20. vijeka, Montmartre je postao poznat kao centar umjetnika, književnika i boema. Mnogi slikari, uključujući Picassa i Van Gogha, živjeli su i radili ovde. Posjetite baziliku Sacré-Cœur, smještenu na vrhu brda Montmartre, s koje se pruža predivan pogled na grad. Ulaznica za posjetu bazilici je besplatna, a za posjetu kupoli, odakle ćete doživjeti nevjerovatan panoramski pogled, trebate platiti oko 6 eura. Bazilika Sacré-Cœur izgrađena je između 1875. i 1914. godine. Njena izgradnja bila je rezultat obećanja koje su katolički poglavari dali tokom Francusko-pruskog rata (1870-1871), kada su obećali izgraditi crkvu kao zavjet Bogu za pomoć u obrani Pariza. Crkvu je projektovao arhitekta Paul Abadie, a njena arhitektura je inspirisana romaničkim i bizantskim stilovima.
paris-4107045_1280.jpg

Nakon posjete Montmartreu, uputite se na opuštajuću šetnju uz rijeku Seine i razmislite o kupovini nekog suvenira ili svježeg hljeba i sira na lokalnoj tržnici za piknik. Uživajte u posljednjim trenucima u ovom čarobnom gradu.

Prije nego što se vratite kući, ne zaboravite posjetiti muzej Rodin, dom čuvenog kipa "Misao" i mnogih drugih umjetničkih remek-djela. Ulaznica za muzej Rodin košta oko 12 eura, a muzej je otvoren svakog dana osim ponedjeljkom.

Vaš boravak u Parizu završava, ali uspomene koje ste stekli ostat će zauvijek. Grad svjetla, ljubavi i umjetnosti pružio vam je nezaboravno iskustvo, ispunjeno kulturom, istorijom, i nevjerovatnom hranom. Pariz je grad koji nikada ne prestaje oduševljavati svojom ljepotom i šarmom, a vaše iskustvo ostat će urezano u vašem srcu. Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao u kreiranju vaše liste šta vidjeti u Parizu. Au revoir, Pariz!

Organizacija putovanja

Da li želite da Vam organizujemo putovanje?

Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.

Zapratite nas