Vodiči

Ultimativni vodič za Andaluziju

Ultimativni vodič za Andaluziju

Planirate putovanje u Andaluziju? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje u ovom dijelu Španije. U vodiču pronađite osnovne podatke o Andaluziji, o klimi i istoriji ovog dijela Iberijskog poluostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog područja, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Andaluziji. Vodič prezentuje najatraktivnije gradove u Andaluziji, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Andaluziji. 

 

Osnovni podaci o Andaluziji

Andaluzija, regija koja se nalazi na jugu Španije, očarava posjetioce svojom bogatom istorijom, šarmantnim gradovima i raznolikim pejzažima. Prije nego što se upustite u istraživanje njenih čarolija, evo nekoliko osnovnih informacija o Andaluziji:

Broj Stanovnika: Prema posljednjim podacima, Andaluzija ima oko 8,4 miliona stanovnika. Najveći gradovi u regiji su Sevilja, Malaga, Granada i Cordoba, svaki sa svojim jedinstvenim karakterom i bogatom istorijom.

Broj Turista Godišnje: Andaluzija je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Španiji i privlači milione posjetilaca svake godine. Glavni gradovi i istorijske znamenitosti, poput Alhambre u Granadi i Seviljske katedrale, često su među najposjećenijim atrakcijama.

Valuta: Euro (EUR) je službena valuta Andaluzije, kao i cijele Španije. Bankomati su široko rasprostranjeni u gradovima i turističkim područjima, olakšavajući pristup gotovini posjetiocima.

Zvanični Jezici: Španski je zvanični jezik Andaluzije, ali u turističkim područjima često ćete čuti i engleski, posebno u hotelima, restoranima i atrakcijama koje su popularne među stranim posjetiocima.

Površina: Andaluzija se prostire na oko 87,268 kvadratnih kilometara, čineći je najvećom autonomnom regijom u Španiji. Njena raznolikost obuhvata planine Sierra Nevada, plodne doline rijeke Guadalquivir, slikovite obale Costa del Sol i mnoge druge pejzaže.

Najviši Vrh: Najviši vrh Andaluzije je Mulhacen, sa svojih 3,479 metara nadmorske visine, koji se nalazi u planinama Sierra Nevada.

Andaluzija je regija koja obiluje kulturnom baštinom, od arapskih utvrda do renesansnih palata, što je čini izuzetnom destinacijom za ljubitelje istorije, umjetnosti i arhitekture. Takođe je poznata po svojoj gastronomiji, flamenku, tradicionalnim festivalima i gostoljubivim ljudima. Bez obzira jeste li avanturistički putnik, zaljubljenik u kulturu ili jednostavno tražite odmor na prelijepim plažama, Andaluzija će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom.

U nastavku pročitajte šta obići u Andaluziji kako biste maksimalno iskoristili svoje putovanje.

osnovna.jpg

 

Klima u Andaluziji

Andaluzija, koja se prostire na jugu Španije, ima raznoliku klimu koja varira od priobalnih područja do unutrašnjosti planinskih lanaca. Evo pregleda klime u Andaluziji tokom sva četiri godišnja doba:

Proljeće (Mart - Maj):

 • Prosječne Temperature: Proljeće u Andaluziji donosi ugodne temperature koje se kreću od 15°C do 25°C, sa postepenim povećanjem prema kraju maja.
 • Dominantni Vjetrovi: Karakteristični su zapadni vjetrovi s Atlantskog okeana koji donose svježinu u unutrašnjost regije.
 • Broj Dana Kiše: Proljeće može biti kišovito s povremenim pljuskovima, ali sunčani dani postaju sve češći.
 • Broj Sati Sunca: Tokom proljeća možete očekivati prosječno 6-8 sati sunca dnevno, što pruža idealne uslove za istraživanje prirodnih i kulturnih atrakcija.

Ljeto (Jun - Avgust):

 • Prosječne Temperature: Ljeto u Andaluziji karakterišu visoke temperature koje se kreću od 25°C do 40°C, sa najvišim temperaturama u julu i avgustu.
 • Dominantni Vjetrovi: Ljeti su karakteristični vjetrovi iz Afrike, poznati kao "levanteri", koji donose suho i vruće vrijeme na obalna područja.
 • Broj Dana Kiše: Ljeto je obično sušno sa vrlo malo kišnih dana.
 • Broj Sati Sunca: Tokom ljeta, Andaluzija uživa u obilju sunca sa oko 10-12 sati sunca dnevno, što je idealno za sunčanje na plaži i aktivnosti na otvorenom.

Jesen (Septembar - Novembar):

 • Prosječne Temperature: Jesen u Andaluziji donosi ugodne temperature od 20°C do 30°C, sa postepenim padom prema novembru.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom jeseni, vjetrovi se smiruju, a atmosfera postaje ugodnija za boravak na otvorenom.
 • Broj Dana Kiše: Jesen može biti kišovita, sa povremenim pljuskovima koji osvježavaju regiju nakon ljetnih vrućina.
 • Broj Sati Sunca: Očekuje se otprilike 8-10 sati sunca dnevno, pružajući savršene uslove za šetnje po prirodi i obilazak istorijskih spomenika.

Zima (Decembar - Februar):

 • Prosječne Temperature: Zime u Andaluziji su blage, sa temperaturama koje se kreću od 10°C do 20°C, ali temperature na planinama mogu biti niže.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom zime, vjetrovi donose blagu i suvu klimu, ali unutrašnji dijelovi regije mogu biti pod uticajem hladnih zračnih masa sa sjevera.
 • Broj Dana Kiše i Snijega: Kiša je češća na obalnim područjima, dok se snijeg može pojaviti u unutrašnjosti, posebno u planinskim područjima.
 • Broj Sati Sunca: Zime su oblačnije, ali Andaluzija i dalje uživa u oko 6-8 sati sunca dnevno, što pruža priliku za zimsku šetnju ili planinski sport.

Bez obzira na godišnje doba, Andaluzija nudi raznovrsne aktivnosti i doživljaje za posjetioce. Ljeto je idealno za odmor na plaži, dok jesen i proljeće nude savršene uslove za istraživanje prirodnih ljepota i kulturnih bogatstava. Zima privlači ljubitelje planinskih sportova i tradicionalnih festivala. Bez obzira kada posjetite Andaluziju, uvijek ćete pronaći nešto što će vas očarati svojom ljepotom i šarmom.

klima.jpg

 

Istorija Andaluzije

Andaluzija, regija na jugu Španije, ima duboku i raznoliku istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Kroz istorijsku ekspediciju kroz Andaluziju, otkrićemo ključne periode i događaje koji su oblikovali regiju kakvu poznajemo danas.

Fenicijci i Kartagini: Andaluzija je bila dom fenikijanskim kolonijama koje su procvjetale na obalama Mediterana, ostavljajući svoj pečat na urbanizaciji i trgovini. Kartagina, moćna pomorska sila, takođe je imala uticaj na oblast, posebno na zapadnoj obali Andaluzije.

Rimsko Carstvo: Rimljani su osvojili Andaluziju tokom Drugih Punskih ratova, integrišući je u svoje prostrano carstvo. Ova era donijela je urbanizaciju, infrastrukturne projekte i razvoj poljoprivrede. Gradovi poput Cordobe (Córdoba) i Seville (Sevilla) postali su važna središta rimskog naslijeđa.

Vizigoti: Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Andaluzija je postala dio Vizigotskog kraljevstva, koje je doprinijelo daljem oblikovanju kulturnog pejzaža regije. Vizigotski spomenici i artefakti mogu se pronaći širom Andaluzije, što svjedoči o njihovoj prisutnosti i uticaju.

Mauri: Dolazak Mauraske vojske 711. godine označio je početak islamske vladavine u Andaluziji koja će trajati skoro osam vekova. Ovo razdoblje, poznato kao Al-Andalus, bilo je period procvata nauke, umjetnosti i arhitekture. Andaluzijski gradovi poput Granade (Granada), Cordobe i Seville postali su kulturna središta islamske civilizacije, a spomenici poput Alhambre i Mezquita svjedoče o tom blistavom dobu.

Reconquista: Hrišćanske snage pokrenule su Reconquistu, kampanju za oslobađanje Iberijskog poluostrva od mauriške vlasti. Ovo je dovelo do postepenog povratka hrišćanske vlasti u Andaluziji, kulminirajući padom Granade 1492. godine, što je označilo kraj islamske vladavine u regiji.

Renesansa i Barok: Andaluzija je doživjela procvat tokom renesanse i baroka, sa gradovima poput Seville koji su postali važna središta umjetnosti, arhitekture i trgovine. Barokna arhitektura ostavila je dubok trag na andaluzijskom pejzažu, dok su umetnici poput Murilla i Velázqueza stvarali remek-dela koja su definisala ovu eru.

Moderan Period: Tokom 19. i 20. vijeka, Andaluzija je prošla kroz promjene u političkoj i ekonomskoj strukturi, uključujući industrijsku revoluciju i građanski rat. Danas, Andaluzija je poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, flamenku, gastronomiji i prepoznatljivom arhitektonskom nasleđu koje privlači posetioce iz celog sveta. Ova regija ostaje ponosna na svoju prošlost i nastavlja da njeguje svoj jedinstveni identitet i šarm.

kordoba.jpg

 

Kako doći do Andaluzije

Andaluzija, južna regija Španije, predstavlja jedno od najljepših i najkulturnijih područja u Evropi. Ova regija bogata istorijom, šarmantnim gradovima i prekrasnim plažama lako je dostupna putnicima iz gotovo svih evropskih zemalja. Evo nekoliko osnovnih smjernica za putovanje do Andaluzije iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

Iz Srbije:

Glavni pravac za putovanje iz Srbije do Andaluzije obično uključuje vožnju prema zapadu kroz Hrvatsku, Sloveniju i dalje preko Italije i Francuske do Španije. Najčešće korišćena ruta iz Hrvatske vodi kroz Sloveniju do Italije, a zatim dalje prema Francuskoj i Španiji. Nakon što uđete u Španiju, putovanje se nastavlja prema jugu prema Andaluziji. Autoputevi su dobro održavani i čine putovanje relativno jednostavnim.
Kada je u pitanju putovanje avionom, cijene avio karata iz Beograda do Andaluzije variraju u zavisnosti od sezone i odabranog prevoznika. Prosječne cijene se kreću od 100 do 300 eura ili više za povratne karte. Trajanje putovanja avionom može trajati oko 4 do 6 sati.

Iz Hrvatske:

Putovanje iz Hrvatske do Andaluzije može se obaviti automobilom, avionom ili autobusom. Najčešći način je putovanje avionom iz Zagreba do aerodroma u Malagi, Sevilli ili Granadi. Alternativno, putovanje automobilom može uključivati vožnju kroz Italiju ili Francusku, prelazak preko Pirinejskog poluostrva i dalje prema Andaluziji. Cijene avio karata iz Zagreba do Andaluzije mogu varirati od 50 do 250 eura ili više povratnu kartu, u zavisnosti od datuma putovanja i prevoznika. Trajanje putovanja avionom obično je oko 3 sata.

Iz Bosne i Hercegovine:

Putnici iz Bosne i Hercegovine mogu putovati do Andaluzije avionom, automobilom ili autobusom. Najčešći način je putovanje avionom iz Sarajeva do aerodroma u Malagi, Sevilli ili Granadi uz presijedanja, ili odlazak na beogradski ili zagrebački aerodrom odakle je moguće direktno letjeti prema Malagi ili Sevilji. Alternativno, putovanje automobilom može uključivati vožnju kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju ili Francusku, a zatim dalje prema Andaluziji. 

Uvijek provjerite aktuelne uslove na granicama, aerodromima i putevima, te se pobrinite da vaše vozilo ili transportna opcija budu tehnički ispravni za putovanje. Planirajte svoje putovanje unaprijed, uključujući izbor najbolje rute i odredišta u Andaluziji.

 

Prevoz u Andaluziji

Andaluzija, južna regija Španije, nudi raznovrsne opcije za prevoz kako biste istražili njene raznolike pejzaže, gradove i plaže. Evo pregleda nekoliko načina prevoza u Andaluziji:

 1. Autobuski prevoz između gradova:

Autobuske linije povezuju glavne gradove i manje gradove širom Andaluzije. Ovo je ekonomična opcija za putovanje između destinacija unutar regije. Glavni autobuski prevoznici u Andaluziji su "Alsa" i "Socibus", koji nude različite rute i usluge. Cijene autobusnih karata variraju u zavisnosti od udaljenosti i vremena putovanja. Na primjer, putovanje između Seville i Granade može koštati između 15 i 25 eura.

 1. Vozovi:

Andaluzija ima dobro povezan željeznički sistem koji omogućava brzo i udobno putovanje između gradova. Glavni željeznički čvorovi uključuju Sevillu, Malagu, Granadu i Cordobu. Renfe je nacionalni željeznički operator u Španiji koji pruža usluge unutar Andaluzije. Brzi AVE vozovi takođe povezuju Andaluziju s drugim regijama u Španiji. Cijene vozovnih karata variraju u zavisnosti od brzine, klase sjedala i vremena rezervacije. Na primjer, putovanje vozom između Seville i Malage može koštati između 20 i 40 eura.

 1. Taxi prevoz:

Taxi usluge su dostupne u većini gradova i turističkih područja Andaluzije. To je praktična opcija za kratke udaljenosti ili kada želite veću fleksibilnost u kretanju. Cijene taxi prevoza variraju u zavisnosti od gradskog područja, udaljenosti i vremena putovanja. Prosječna startna tarifa može biti oko 3 eura, plus dodatni troškovi po kilometru.

 1. Najam automobila:

Najam automobila pruža neograničenu slobodu istraživanja Andaluzije, posebno ruralnih područja i zabačenih destinacija. Međunarodne i lokalne agencije za iznajmljivanje automobila nude širok izbor vozila i opcija najma širom Andaluzije. Cijene najma automobila variraju u zavisnosti od modela automobila, trajanja najma i dodatnih usluga. Na dan, cijene se kreću od 20 eura pa naviše, u zavisnosti od vaših preferencija. Sa dobro razvijenim sistemom javnog prevoza i putevima, istraživanje Andaluzije je lako i prijatno. Odaberite opciju koja najbolje odgovara vašim potrebama i željama, i uživajte u nezaboravnom putovanju kroz ovu predivnu špansku regiju.

prevoz.jpg

 

Najpopularniji gradovi u Andaluziji

Andaluzija obiluje fascinantnim gradovima koji odišu bogatom istorijom, kulturom i šarmom. Evo pet najpopularnijih gradova u Andaluziji koje svakako trebate istražiti

Sevilla:

 • Položaj: Sevilla, glavni grad Andaluzije, smještena je na rijeci Guadalquivir, duboko u srcu regije.
 • Istorija: Sevilla je bila ključni grad u periodu moorske vladavine u Španiji i poznata je po svojoj andaluzijskoj arhitekturi i kulturnoj baštini. Grad je takođe bio važno trgovinsko središte tokom kolonijalnog perioda.
 • Broj stanovnika: Sevilla ima oko 700.000 stanovnika, što je čini najvećim gradom u Andaluziji.
 • Značaj: Sevilla je poznata po svom impozantnom kraljevskom palatu Alcazar, gotičkoj katedrali, kao i po tradicionalnom plesu i muzici flamencu. Takođe je dom čuvenoj Plaza de España, prekrasnom trgu koji je ikona andaluzijske arhitekture.

sevilja.jpg

 

Granada:

 • Položaj: Granada se nalazi na jugoistoku Andaluzije, na obroncima planina Sierra Nevada.
 • Istorija: Granada je bila posljednja moorska tvrđava koja je pala pod katoličkom vlašću u Španiji. Grad je bio centar moorske kulture i umjetnosti tokom srednjeg vijeka.
 • Broj stanovnika: Granada ima oko 230.000 stanovnika.
 • Značaj: Glavna atrakcija Grane je Alhambra, monumentalna palača i tvrđava koja je UNESCO-va svjetska baština. Takođe je poznata po svojim uskim ulicama u četvrti Albayzín i spektakularnom pogledu na planine Sierra Nevada.

granada.jpg

Cordoba:

 • Položaj: Cordoba se nalazi na rijeci Guadalquivir, između Seville i Granade.
 • Istorija: Cordoba je bila glavni grad kalifata u srednjem vijeku i centar islamske kulture i nauke u Zapadnoj Evropi.
 • Broj stanovnika: Cordoba ima oko 330.000 stanovnika.
 • Značaj: Glavna atrakcija Cordobe je Mezquita, nekadašnja džamija koja je kasnije pretvorena u katedralu. Grad takođe ima prekrasne andaluzijske dvorove i vrtove, poput Alcazara i Alcázar de los Reyes Cristianos.

kadiz_2.jpg

Malaga:

 • Položaj: Malaga se nalazi na obali Sredozemnog mora, na jugu Andaluzije.
 • Istorija: Malaga ima dugu istoriju koja seže unazad do feničanskog doba. Grad je rođenje poznatog slikara Pabla Picassa.
 • Broj stanovnika: Malaga ima oko 570.000 stanovnika.
 • Značaj: Malaga je poznata po svojim prekrasnim plažama, živopisnom starom gradu i bogatom kulturnom naslijeđu. Grad takođe ima impresivne građevine poput katedrale i dvorca Gibralfaro.

malaga1.jpg

Cadiz:

 • Položaj: Cadiz je smješten na obali Atlantskog okeana, na jugozapadu Andaluzije.
 • Istorija: Cadiz je jedan od najstarijih gradova u Zapadnoj Evropi i ima dugu pomorsku istoriju. Bio je važna luka za trgovinu sa Novim svijetom tokom španske kolonijalne ere.
 • Broj stanovnika: Cadiz ima oko 120.000 stanovnika.
 • Značaj: Cadiz je poznat po svojim prekrasnim plažama, starom gradu sa uskim ulicama i šarmantnim trgovima. Grad je takođe dom veličanstvenih spomenika poput katedrale Cadiz i Torre Tavira, koji pruža nevjerojatan pogled na grad i more.

kadiz.jpg

Svaki od ovih gradova Andaluzije ima svoj jedinstveni šarm, bogatu istoriju i spektakularne znamenitosti koje će vas ostaviti bez daha. Od impozantne Alhambre u Granadi do elegantne katedrale u Sevilli, Andaluzija nudi nevjerojatno raznovrsno iskustvo koje će zadovoljiti svakog posjetioca. Osim arhitekture i istorije, Andaluzija je takođe poznata po svojoj ukusnoj hrani, živopisnoj kulturi i gostoljubivim ljudima. Kroz ove gradove možete istražiti ne samo bogatu prošlost regije, već i njen živopisan sadašnji život. Bez obzira jeste li zaljubljenik u umjetnost, istoriju, gastronomiju ili prirodu, Andaluzija će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom. Istražite ove gradove, upijajte atmosferu i stvorite nezaboravne uspomene u ovoj predivnoj regiji južne Španije.

 

Najznačajnije atrakcije i izleti u Andaluziji

Andaluzija, regija bogate kulturne baštine i predivnih pejzaža južne Španije, nudi niz izvanrednih atrakcija i izleta koji će vas očarati. Evo pet najimpresivnijih izleta koje svakako trebate razmotriti:

 1. Alhambra (Granada):

  • Lokacija: Granada, južna Španija.
  • Zašto je značajno: Alhambra je možda najpoznatija atrakcija Andaluzije, kompleks palača i vrtova koji datiraju iz islamske ere. Ovaj UNESCO-ov svjetski spomenik oduševljava posjetioce svojom arhitekturom, fontanama i vrtovima Generalife.
  • Udaljenost od Seville: Granada je udaljena oko 250 km od Seville.
  • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za Alhambru varira ovisno o vrsti ture i sezoni, ali obično košta između 15 i 25 eura.
 2. Real Alcázar (Sevilla):

  • Lokacija: Sevilla, glavni grad Andaluzije.
  • Zašto je značajno: Real Alcázar je prekrasan kompleks palača i vrtova koji kombinira različite arhitektonske stilove, uključujući mudejar, gotiku i renesansu. Ova UNESCO-ova svjetska baština odiše bogatom istorijom i elegancijom.
  • Udaljenost od Granade: Sevilla je udaljena oko 250 km od Granade.
  • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za Real Alcázar kreće se od 9 do 15 eura, zavisno o vrsti ulaznice i sezoni.
 3. Cordoba Mezquita (Córdoba):

  • Lokacija: Córdoba, južna Španija.
  • Zašto je značajno: Cordoba Mezquita, ili Velika džamija, remek-djelo je islamske arhitekture i simbol vladavine Mauraca u Španiji. Nakon reconquiste, džamija je pretvorena u katedralu, stvarajući jedinstveni spoj arhitektonskih stilova.
  • Udaljenost od Seville: Córdoba je udaljena oko 140 km od Seville.
  • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za Cordoba Mezquitu je oko 11 eura.
 4. Costa del Sol (Malaga):

  • Lokacija: Malaga, obalski grad na Costa del Sol.
  • Zašto je značajno: Costa del Sol nudi prekrasne plaže, slikovita primorska naselja i bogat noćni život. Ova oblast je idealna za opuštanje uz more, uživanje u vodenim sportovima ili istraživanje šarmantnih gradova poput Marbellе i Nerje.
  • Udaljenost od Seville: Malaga je udaljena oko 220 km od Seville.
  • Cijena ulaznice: Nema ulaznica za plaže, ali se može plaćati za određene aktivnosti ili usluge.
 5. Sierra Nevada (Granada):

  • Lokacija: Nacionalni park Sierra Nevada, blizu Granade.
  • Zašto je značajno: Sierra Nevada nudi spektakularne planinske pejzaže, idealne za planinarenje, skijanje i posmatranje divlje prirode. Ovaj nacionalni park obiluje raznolikim biljnim i životinjskim vrstama, a visoki vrhovi pružaju prekrasne poglede na okolni krajolik.
  • Udaljenost od Seville: Nacionalni park Sierra Nevada udaljen je oko 300 km od Seville.
  • Cijena ulaznice: Nema ulaznica za nacionalni park, ali se može naplaćivati za određene aktivnosti poput vožnje žičarom ili skijanja.

sierra_nevada.jpg

Ovi izleti pružaju samo mali uvid u bogatstvo atrakcija koje Andaluzija ima za ponuditi. Bez obzira da li ste ljubitelj istorije, prirode ili opuštanja na plaži, ova regija će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom. Uživajte u istraživanju Andaluzije i stvarajte nezaboravne uspomene u ovom predivnom dijelu Španije.

 

Najljepše plaže u Andaluziji

Andaluzija nudi mnoštvo rajskih destinacija za ljubitelje sunca i mora. Evo pet najljepših plaža u Andaluziji koje svakako trebate istražiti:

 1. Playa de Bolonia (Tarifa, Cadiz):

  • Lokacija: Tarifa, oblast Cadiza.
  • Zašto je značajno: Playa de Bolonia poznata je po svojim bijelim pješčanim dinama, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi. Ova plaža nudi spektakularne poglede na obližnje ruševine rimskog grada Baelo Claudia. Takođe je popularna među surferima zbog svojih vjetrovitih uvjeta.
  • Udaljenost od Malage: Tarifa je udaljena oko 160 km od Malage.
  • Faciliteti: Plaža je dobro opremljena suncobranima, ležaljkama i plažnim barovima.
 2. Playa de Maro (Nerja, Malaga):

  • Lokacija: Nerja, oblast Malage.
  • Zašto je značajno: Playa de Maro smatra se jednom od najljepših plaža na Costa del Sol. Ova skrovita plaža okružena je liticama i netaknutom prirodom, pružajući posjetiocima miran i idiličan ambijent. Kristalno čisto more i šarmantne uvale čine je idealnom destinacijom za opuštanje.
  • Udaljenost od Malage: Nerja je udaljena oko 70 km od Malage.
  • Faciliteti: Plaža nudi osnovne sadržaje poput tuševa i toaleta, ali je manje komercijalizirana od nekih drugih plaža na Costa del Sol.
 3. Playa de la Victoria (Cadiz):

  • Lokacija: Cadiz, Andaluzija.
  • Zašto je značajno: Playa de la Victoria jedna je od najpoznatijih plaža u Cadizu, poznata po svojem zlatnom pješčanom obalu i širokom spektru aktivnosti na plaži. Ova urbana plaža nudi mnoštvo restorana, barova i vodenih sportova, čineći je popularnom destinacijom među lokalnim stanovništvom i turistima.
  • Udaljenost od Seville: Cadiz je udaljen oko 125 km od Seville.
  • Faciliteti: Plaža je dobro opremljena suncobranima, ležaljkama, tuševima i toaletima.
 4. Playa de los Muertos (Carboneras, Almeria):

  • Lokacija: Carboneras, oblast Almerie.
  • Zašto je značajno: Playa de los Muertos smatra se jednom od najljepših plaža na obali Almerije. Ova skrivena plaža okružena je strmim liticama i tirkiznim morem, pružajući posjetiocima spektakularne poglede i mirno okruženje. Plaža je idealna za ronjenje i istraživanje podvodnog svijeta.
  • Udaljenost od Granade: Carboneras je udaljen oko 210 km od Granade.
  • Faciliteti: Plaža ima osnovne sadržaje poput parkinga, ali nema mnogo komercijalnih objekata u blizini.
 5. Playa de Zahara de los Atunes (Barbate, Cadiz):

  • Lokacija: Barbate, oblast Cadiza.
  • Zašto je značajno: Playa de Zahara de los Atunes poznata je po svojem zlatnom pješčanom obalu, kristalno čistom moru i opuštenoj atmosferi. Ova plaža idealna je za obiteljski odmor i opuštanje, a poznata je i po svojim impresivnim zalascima sunca.
  • Udaljenost od Malage: Barbate je udaljen oko 180 km od Malage.
  • Faciliteti: Plaža nudi razne sadržaje poput restorana, barova, tuševa i toaleta.

plaza_-_andaluzija.jpg

Ove predivne plaže u Andaluziji pružaju nezaboravna iskustva i spektakularne prizore. Bez obzira na to jeste li avanturistički tip koji voli skrivene uvale ili ljubitelj užurbanijih urbanih plaža, Andaluzija će vas očarati svojom obalom i kristalno čistim morem. Uživajte u istraživanju ovih rajskih destinacija i stvarajte nezaboravne uspomene na španskom jugu.

 

Cijene u Andaluziji

Andaluzija nudi širok raspon cijena koji odražavaju različite aspekte života u regiji. Evo pregleda cijena u nekoliko ključnih sektora:

 1. Cijene u Marketima:

Cijene namirnica u Andaluziji variraju ovisno o vrsti trgovine i lokaciji. Veći supermarketi poput Mercadone i Carrefour obično nude širi izbor proizvoda i povoljnije cijene u odnosu na manje trgovine.

Primjeri cijena određenih proizvoda (prosječne cijene):

 • 1 litra mlijeka: 0,70 - 1,20 eura
 • 1 kg svježeg hljeba: 1,00 - 2,00 eura
 • 1 kg riže: 1,00 - 2,00 eura
 • 1 kg paradajza: 0,80 - 1,50 eura
 • 1 boca lokalnog vina (srednje kvalitete): 4,00 - 8,00 eura
 1. Cijene u Restoranima i Kafićima:

Cijene u restoranima i kafićima u Andaluziji mogu varirati zavisno od lokacije, tipa objekta i sezone.

Primjeri cijena jela u restoranima (prosječne cijene):

 • Tapasi: 2,00 - 5,00 eura po porciji
 • Paella (za dvije osobe): 20,00 - 40,00 eura
 • Glavno jelo (meso ili riba s prilogom): 10,00 - 20,00 eura
 • Flaširano lokalno vino u restoranu: 10,00 - 20,00 eura po boci

Primjeri cijena pića u kafićima (prosječne cijene):

 • Espresso kafa: 1,20 - 2,00 eura
 • Cafe con leche (kava s mlijekom): 1,50 - 2,50 eura
 • Gazirani napici (0,33 l): 1,50 - 3,00 eura
 • Sangria (lokalno piće): 10,00 - 20,00 eura po karafi
 1. Cijene Noćenja:

Cijene smještaja u Andaluziji variraju zavisno od lokacije, sezone i vrste smještaja.

Primjeri cijena noćenja (prosječne cijene):

 • Hotel s 3 zvjezdice: 50,00 - 100,00 eura po noći
 • Ruralna kuća (casa rural): 60,00 - 120,00 eura po noći
 • Hostel: 15,00 - 40,00 eura po noći po krevetu
 • Apartman u centru grada: 70,00 - 150,00 eura po noći

hrana_-_and.jpg

Ove cijene u Andaluziji mogu vam pomoći u planiranju putovanja i prilagodbi vašeg budžeta. Bez obzira na to jeste li ljubitelj hrane, kulture ili prirode, Andaluzija nudi bogatstvo iskustava koje možete istražiti uzimajući u obzir svoje financijske mogućnosti. Uživajte u svim čarima koje Andaluzija ima za ponuditi! Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao da kreirate vašu listu šta vidjeti u Andaluziji.

Ultimativni vodič za Tenerife: Otkrijte čari ostrva vječnog proljeća

Ultimativni vodič za Tenerife: Otkrijte čari ostrva vječnog proljeća

Planirate putovanje na Tenerife? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom prelijepom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Tenerifima, o klimi i istoriji ovog ostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Tenerifa, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na ostrvu. Vodič prezentuje najatraktivnija mjesta na ovom ostrvu, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Tenerifima.

 

Osnovni Podaci o Tenerifima

Tenerife je najveće od sedam Kanarskih ostrva i jedno je od najpopularnijih turističkih destinacija u Španiji. Ostrvo je smješteno u Atlantskom okeanu, blizu obale Maroka, i poznato je po svojoj izvanrednoj prirodi, vulkanskim pejzažima i prelijepim plažama. Glavni grad ostrva je Santa Cruz de Tenerife, dok je glavno turističko središte Playa de las Americas.

 • Broj Stanovnika na Ostrvu: Oko 950.000 stanovnika
 • Površina: Oko 2.034 kvadratnih kilometara
 • Najviši Vrh: Teide - 3.718 metara

naslov.jpg

 

Klima na Tenerifima

Tenerife, biser Kanarskih ostrva, oduševljava posjetioce svojom prijatnom mediteranskom klimom tokom cijele godine. Evo pregleda klimatskih karakteristika za svako godišnje doba:

Ljeto (jun-avgust): Leti na Tenerifeu donosi tople temperature i suvo vreme. Prosječne maksimalne dnevne temperature dostižu oko 28-30°C, dok su minimalne temperature oko 22-24°C. Ostrvo uživa u dugim sunčanim danima sa više od 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. More se zagrijava na ugodnih 24-26°C, idealno za plivanje i vodene aktivnosti.

Jesen (septembar-novembar): Jesen na Tenerifeu je još uvijek toplo razdoblje, s ugodnim temperaturama koje se kreću od 24-27°C tokom dana, a noći su malo svježije s temperaturama oko 18-21°C. Ovo je takođe razdoblje sa manje gužve, pa možete uživati u opuštenom istraživanju ostrva. Temperatura mora ostaje topla i ugodna, oko 24-25°C.

Zima (decembar-mart): Zima na Tenerifeu je blaga, ali može biti malo kišovita. Prosječne dnevne temperature su oko 15-17°C, dok noći mogu biti hladnije s temperaturama oko 10-12°C. Padavine su češće u ovom razdoblju, ali ne toliko obilne. Temperatura mora se hladi na oko 16-18°C, što je hladnije za plivanje, ali još uvijek ugodno za šetnje uz obalu.

Proljeće (april-maj): Proljeće na Tenerifeu donosi ugodno vrijeme, s temperaturama koje se postupno povećavaju. Prosječne maksimalne dnevne temperature su oko 19-22°C, dok su minimalne temperature oko 13-16°C. Ostrvo se budi u proljećnoj vegetaciji, a kiša je manje učestala nego zimi. More se polako zagrijava i dostiže temperaturu od oko 18-20°C.

Ukratko, Tenerife nudi ugodnu mediteransku klimu s toplim letima i blagim zimama. Ljeti je idealno vrijeme za plaže i vodene aktivnosti s toplim morem, dok su jesen i proljeće idealni za istraživanje ostrva i uživanje u šarmu bez gužvi.

Prosječne minimalne i maksimalne temperature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci, možete pogledati u tabeli ispod.

MjesecMinimalna temperaturaMaksimalna temperaturaBroj sunčanih satiBroj kišnih dana
Maj 18°C 25°C 8 3
Jun 20°C 28°C 9 2
Jul 22°C 30°C 10 1
Avgust 23°C 31°C 9 1
Septembar 22°C 29°C 8 3

 

Istorija Tenerifa

Tenerife je ostrvo u Atlantskom okeanu sa bogatom istorijom koja datira unazad hiljadama godina. Ovde je pregled ključnih događaja i razvoja koji su oblikovali Tenerife kroz vijekove.

Naseljeno još u praistorijskim vremenima, Tenerife je bio dom guanča, autohtone narodnosti koja je živjela na ostrvu prije dolaska španskih osvajača. Prvi tragovi naselja na ostrvu datiraju još iz 2. i 3. vijeka prije nove ere. Guanči su ostavili svoj trag kroz svoju kulturu, religiju i način života, koji su bili povezani sa vulkanskim pejzažom ostrva.

Dolazak španskih osvajača na ostrvo, počev od kraja 15. vijeka, doveo je do promjene u političkom i kulturnom pejzažu Tenerifa. Tokom kolonijalne ere, ostrvo je bilo pod vlašću Španije, koja je izgradila brojne utvrde i fortifikacije radi odbrane od pirata i drugih prijetnji.

U 18. vijeku, Tenerife je postao važan trgovinski centar, posebno za trgovinu šećerom i vinom. Ovaj period je obilježen ekonomskim procvatom, što je dovelo do izgradnje brojnih luksuznih rezidencija i palata.

Tokom 20. vijeka, Tenerife je postalo sve popularnija turistička destinacija. Dolazak međunarodnih turista privukao je investicije u turističku infrastrukturu, kao što su hoteli, restorani i atrakcije. Ostrvo se razvilo u poznato odmaralište sa prelijepim plažama, živopisnim gradovima i bogatim kulturnim naslijeđem.

Danas, Tenerife je jedna od najposjećenijih destinacija u Španiji. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim prirodnim ljepotama, uključujući Nacionalni park Teide, kao i po svojim prelijepim plažama, bogatoj gastronomiji i živopisnom noćnom životu.

istorija.jpg

 

Kako Stići do Tenerifea

Tenerife, jedno od najatraktivnijih Kanarskih ostrva, pruža nezaboravno iskustvo posjetiocima svojim prelijepim plažama, vulkanskim pejzažima i bogatom kulturnom scenom. Evo pregleda najpovoljnijih načina putovanja do ovog španskog raja:

Avionom: Najbrži i najčešći način dolaska na Tenerife jeste avionom. Ostrvo posjeduje dva glavna aerodroma - Aerodrom Tenerife Sur (TFS) i Aerodrom Tenerife Norte (TFN). Putnici mogu leteti direktno do Tenerifa sa većine evropskih aerodroma, uključujući Beč, Budimpeštu, Frankfurt, Madrid, Barselonu, i mnoge druge. Low-cost aviokompanije kao što su Ryanair, WizzAir, EasyJet i Level često nude povoljne cene avionskih karata za letove ka Tenerifima, a ukoliko putujete iz neke od balkanskih zemalja najbliži aerodromi koji imaju direktan let prema Tenerifima su Budimpešta i Beč. Trajanje leta zavisi od polazne destinacije, ali u prosjeku traje između 4 i 5 sati.

Brodom: Putovanje brodom do Tenerifa je moguće, ali je manje uobičajeno i obično duže i skuplje u poređenju sa avionskim putovanjem. Brodovi uglavnom dolaze iz obližnjih španskih luka kao što su Barselona, Valensija ili Las Palmas na Gran Kanariji. Putnici mogu uživati u pomorskom putovanju, ali treba imati na umu da putovanje brodom može trajati i do 2 dana, zavisno od rute i uslova putovanja.

Kombinacija automobilskog prevoza i trajekta: Za one koji se nalaze u Španiji ili su spremni da putuju automobilom do španske obale, kombinacija automobilskog prevoza i trajekta može biti opcija. Trajekti redovno saobraćaju iz luka na španskoj obali do Tenerifa, pružajući mogućnost da se automobil preveze na ostrvo. Ovo može biti prikladno za putnike koji žele da istraže Tenerife automobilom ili imaju fleksibilnost da putuju gdje god žele po ostrvu.

avion.jpg

 

Prevoz na Tenerifima

Na Tenerifima se nudi raznovrstan izbor usluga javnog prevoza koji omogućavaju turistima i lokalnom stanovništvu da se lako kreću ostrvom. Evo pregleda glavnih opcija prevoza koje možete koristiti tokom boravka na Tenerifima:

Autobuski Prevoz: Autobuski prevoz na Tenerifima je dobro organizovan i pruža pouzdanu opciju za putovanje između gradova i ljetovališta. Autobusi voze redovnim linijama koje pokrivaju većinu ostrva, a cijene karata su pristupačne. Cijene se obično kreću od 1 do 4 evra za vožnju od grada do ljetovališta, u zavisnosti od udaljenosti. Autobusi su označeni brojevima i pružaju česte polaske tokom dana, olakšavajući turistima istraživanje različitih dijelova ostrva.

Rent-a-Car: Rent-a-car je popularna opcija za istraživanje Tenerifa, posebno ako želite veću fleksibilnost u kretanju i istraživanju manje poznatih lokacija. Na ostrvu postoji širok izbor rent-a-car agencija koje nude vozila različitih klasa i cijena. Cijena rentiranja automobila zavisiće od modela vozila, perioda iznajmljivanja i uključenih osiguranja. Preporučuje se da rezervišete automobil unaprijed putem interneta kako biste osigurali najbolje cijene i dostupnost vozila tokom vašeg boravka na ostrvu.

Taxi Prevoz: Taksi prevoz je rasprostranjen i lako dostupan na Tenerifima, posebno na aerodromima, u glavnom gradu i turističkim područjima. Cijene taksija su obično standardizovane, a početna cijena vožnje se kreće od 3 do 4 evra, dok se cijena vožnje po kilometru kreće od 0.95 do 2 evra. Ukoliko želite da taxi čeka na određenoj lokaciji, za čekanje se obično plaća po satu, a cijena varira od 10 do 22 evra.

Bez obzira na opciju prevoza koju izaberete, Tenerifi će vas dočekati sa svojom lepotom i raznolikošću, pružajući vam nezaboravno iskustvo istraživanja ovog prelijepog španskog ostrva.

 

Top 10 Ljetovališta na Tenerifima

Evo pregleda naših top 10 ljetovališta na Tenerifima:

Los Cristianos Los Cristianos, smješten na jugozapadnoj obali Tenerifa, jedno je od najpoznatijih ljetovališta na ostrvu. Ovaj živopisni grad nudi prelijepe plaže, živahnu šetališnu stazu uz more i bogatu ponudu restorana, barova i prodavnica. Los Cristianos takođe predstavlja polaznu tačku za izlete brodom do susjednog ostrva La Gomere.

Playa de las Americas Susedno Los Cristianosu, Playa de las Americas je još jedno popularno ljetovalište poznato po svojim dugim peščanim plažama i živopisnom noćnom životu. Ovde možete uživati u raznovrsnim vodenim sportovima, posjetiti brojne trgovine i restorane ili jednostavno opustiti se na suncu duž obale.

Costa Adeje Smješten uz luksuznu regiju južnog dela Tenerifa, Costa Adeje je sinonim za raskoš i udobnost. Ovde možete pronaći luksuzne hotele, ekskluzivne golf terene, prelijepe plaže i vrhunske restorane. Costa Adeje nudi mirniju atmosferu u poređenju sa susjednim ljetovalištima, što je čini idealnom destinacijom za romantični odmor.

Puerto de la Cruz Na sjevernoj obali Tenerifa nalazi se Puerto de la Cruz, šarmantni grad sa bogatom istorijom i tradicijom. Ovde možete istražiti istorijske građevine, uživati u prelijepim vrtovima i posjetiti poznate atrakcije poput Loro Parka. Puerto de la Cruz takođe nudi prelijepe crne vulkanske plaže, što je čini jedinstvenom destinacijom na ostrvu.

Santa Cruz de Tenerife Kao glavni grad ostrva, Santa Cruz de Tenerife kombinuje modernu arhitekturu sa bogatom kulturom i tradicijom. Ovde možete istražiti muzeje, umjetničke galerije i istorijske znamenitosti, kao i uživati u živopisnoj atmosferi tržnica i lokalnih festivala. Santa Cruz takođe nudi prelijepe gradske plaže i šetališta uz more.

Playa San Juan Za miran odmor daleko od gužve, Playa San Juan predstavlja savršenu destinaciju. Ovo tradicionalno ribarsko selo nudi prelijepe pješčane plaže, autentične restorane sa svježim morskim plodovima i opuštajuću atmosferu. Playa San Juan je idealno mjesto za opuštajući porodični odmor ili romantični beg iz gradskog života.

Puerto de Santiago Smješten između impresivnih litica Los Gigantesa i vulkanskih plaža Playe de la Arena, Puerto de Santiago je destinacija za ljubitelje prirode i avanture. Ovde možete istražiti prelijepe peščane plaže, uživati u spektakularnim zalascima sunca i upustiti se u razne aktivnosti na otvorenom, poput ronjenja, vožnje brodom ili planinarenja.

El Médano El Médano je raj za ljubitelje vodenih sportova, posebno surfovanja i jedrenja na dasci. Ovaj opušteni grad na jugoistoku Tenerifa nudi prelijepe pješčane plaže, snažne vjetrove i velike talase koji privlače sportiste iz cijelog svijeta. Pored vodenih sportova, El Médano takođe nudi živahnu atmosferu sa brojnim restoranima, barovima i prodavnicama.

Las Galletas Za autentično kanarsko iskustvo, posjetite Las Galletas, tradicionalno ribarsko selo na jugozapadnoj obali Tenerifa. Ovde možete šetati pitoresknom lukom, probati svježe ulovljene riblje specijalitete u lokalnim restoranima ili istraživati ​​podvodni svijet ronjenjem ili snorkelingom. Las Galletas nudi mirnu atmosferu, daleko od gužve turističkih centara, što ga čini idealnim mjestom za opuštajući odmor u autentičnom okruženju.

La Orotava Za kulturno iskustvo koje će vas ostaviti bez daha, posjetite La Orotavu, slikoviti gradić na sjevernoj obali Tenerifa. Ovaj šarmantni grad nudi prekrasnu arhitekturu, uključujući tradicionalne kanarske kuće i prelijepe crkve. Možete istražiti uske kaldrmisane ulice, posjetiti botaničke vrtove ili uživati ​​u lokalnoj gastronomiji na tradicionalnim trgovima.

Ova top 10 ljetovališta predstavljaju samo dio bogatstva koje Tenerifi imaju za ponuditi. Bez obzira da li tražite avanturu, opuštanje na plaži ili kulturno iskustvo, Tenerifi imaju nešto za svakoga. Uživajte u ovom predivnom ostrvu i istražite sve što ima da ponudi!

ljetovaliste.jpg

 

Izleti i atrakcije na Tenerifima - naših top 5

Ovo ostrvo u Atlantskom okeanu nudi mnoge zanimljive izlete i atrakcije koje svaki posjetilac treba da istraži. Evo naše liste top 5 izleta i atrakcija na Tenerifima koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom čarobnom ostrvu.

 1. Nacionalni park Teide: Nacionalni park Teide dom je najvišeg vrha u Španiji, vulkana Teide, koji se uzdiže na visinu od 3718 metara. Ovaj park, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nudi spektakularne pejzaže vulkanskih formacija, crvenih stijena i čudesnih pejzaža. Posjetite ovaj park, uživajte u vožnji kroz dramatične planinske predele i istražite jedinstvenu floru i faunu ovog područja.

 2. Loro Park: Loro Park je jedan od najpoznatijih zooloških vrtova u Evropi, dom velikom broju egzotičnih životinja i biljaka. Ovaj park nudi raznovrsne atrakcije, uključujući predstave sa delfinima, orlovima i papagajima, kao i botaničke vrtove sa impresivnom kolekcijom palmi i tropskih biljaka.

 3. Masca: Masca je slikovito selo smješteno u planinskom području na sjeverozapadnom dijelu ostrva. Ovo selo je poznato po svojim spektakularnim prirodnim pejzažima, strmim liticama i bujnom vegetacijom. Posjetite Masca, istražite njegove uske uličice i divite se spektakularnom pogledu na okolne planine i okean.

 4. Siam Park: Siam Park je jedan od najvećih vodenih parkova u Evropi, poznat po svojim adrenalinskim atrakcijama, tropskim bazenima i pejzažima inspirisanim Tajlandom. Ovaj park nudi razne vodene tobogane, vještačke talase i lazy river, pružajući nezaboravno iskustvo zabave i relaksacije za celu porodicu.

 5. Stari grad La Laguna: Stari grad La Laguna je istorijski centar ostrva Tenerife, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj šarmantni grad nudi prelijepe kolonijalne građevine, tradicionalne trgove i uske kaldrmisane ulice. Šetajte kroz ove autentične uličice, posjetite katedralu i istražite bogatu istoriju i kulturu ovog fascinantnog grada.

Tenerifi su destinacija koja nudi mnogo više od sunca i plaže. Sa svojim spektakularnim prirodnim pejzažima, zanimljivim atrakcijama i bogatom kulturnom naslijeđu, ovo ostrvo ima nešto za svakoga. Posjetite Tenerife i otkrijte njegovu jedinstvenu ljepotu i čari!

vulkan.jpg

 

Najljepše plaže na Tenerifima

Tenerifi su dom brojnim predivnim plažama koje privlače turiste iz čitavog svijeta. Od dugih pješčanih obala do skrivenih uvala, ovaj španski raj u Atlantskom okeanu nudi raznolikost plaža za svakog posjetioca. Evo naše liste najljepših plaža na Tenerifima koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom čarobnom ostrvu.

 1. Playa de las Teresitas: Ova prelijepa plaža nalazi se u blizini grada Santa Cruz de Tenerife na sjeveroistoku ostrva. Dugačka pješčana obala i kristalno čisto more čine ovu plažu savršenom destinacijom za opuštanje i uživanje u suncu. Plaža je zaštićena nasipima od valova i okružena palmama, pružajući idiličnu atmosferu.

 2. Playa del Duque: Smještena na jugozapadnoj obali ostrva, Playa del Duque je jedna od najluksuznijih plaža na Tenerifima. Ova plaža nudi fini zlatni pijesak, tirkizno more i luksuzne beach barove i restorane duž obale. Posjetite ovu plažu i uživajte u ekskluzivnom ambijentu i vrhunskoj usluzi.

 3. Playa de las Vistas: Ova popularna plaža nalazi se u ljetovalištu Los Cristianos na jugozapadnoj obali. Sa svojim širokim pješčanim obalom, kristalno čistim morem i brojnim sadržajima poput sportskih terena i restorana, Playa de las Vistas je idealna destinacija za porodice i ljubitelje aktivnog odmora.

 4. Playa de Benijo: Skrivena uvala na sjeveroistočnoj obali ostrva, Playa de Benijo oduzima dah svojom divljom i netaknutom prirodom. Pristup ovoj plaži zahtijeva spust niz strmu stazu, ali trud se svakako isplati kada stignete do ovog rajskog kutka. Uživajte u miru, tišini i spektakularnom pogledu na okolne stene i vulkanske pejzaže.

 5. Playa Jardin: Smještena u gradu Puerto de la Cruz na sjeverozapadnoj obali, Playa Jardin je kreacija poznatog arhitekte Cezara Manrika. Ova jedinstvena plaža kombinuje prirodne elemente poput crnog vulkanskog pijeska sa šarenim botaničkim vrtom, pružajući jedinstveno iskustvo za posjetioce.

plaza_tenerif.jpg

 

Cijene na Tenerifima

Tenerifi su jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Španiji, a kako biste se pripremili za svoje putovanje, važno je imati informacije o cijenama na ostrvu. U nastavku vam donosimo pregled prosječnih cijena na Tenerifima.

Na plažama na Tenerifima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane po cijeni od otprilike 5 do 10 eura dnevno, u zavisnosti od lokacije i sezone. Cijene za vodene sportove poput vožnje na banana čamcu ili parasailing takođe variraju, ali se kreću u rasponu od 15 do 30 eura po osobi.

Kada je u pitanju hrana i piće, cijene u kafićima i restoranima na Tenerifima variraju zavisno od lokacije i vrste objekta. Prosječna cijena obroka u kafićima kreće se od 8 do 15 eura po osobi, dok je cijena večere u restoranima obično nešto viša i može se kretati od 15 do 30 eura po osobi. Za luksuznija mjesta, cijene mogu biti i znatno više.

Što se tiče kupovine namirnica u marketima na Tenerifima, cijene su obično slične kao i u drugim dijelovima Španije. Evo nekoliko primjera prosječnih cijena:

 • Svježe voće i povrće: Cijene se kreću od 1 do 3 eura po kilogramu za većinu vrsta voća i povrća.
 • Hljeb: Cijena za svježi hljeb može biti oko 1-2 eura po komadu.
 • Mlijeko: Cijena za litru mlijeka obično se kreće između 0,80 i 1,50 eura.
 • Jaja: Cijena za pakovanje od 6 jaja može biti oko 1-2 eura.
 • Meso: Cijene za meso variraju, ali prosječno se kreću od 5 do 15 eura po kilogramu, u zavisnosti od vrste mesa.
 • Tjestenina: Cijena za pakovanje od 500 grama tjestenine obično je oko 1-2 eura.
 • Voda: Cijena za litru flaširane vode može biti oko 0,50-1 euro.

Važno je napomenuti da su cijene na Tenerifima takođe sezonske i mogu se promijeniti u različitim periodima posjete. U vrhuncu sezone, posebno tokom ljeta, cijene mogu biti nešto više zbog veće potražnje.

Uzimajući sve to u obzir, važno je prilagoditi svoj budžet i planirati troškove prije putovanja na Tenerife. Na ostrvu postoji širok spektar ponuda za različite budžete, pa će svako pronaći opciju koja mu odgovara. Uživajte u čarima ovog predivnog ostrva i iskusite nezaboravno putovanje.

hrana.jpg

Utlimativni vodič za Toskanu

Utlimativni vodič za Toskanu

Osnovni podaci o Toskani
Toskana, regija smještena u središtu Italije, očarava posjetioce svojom bogatom istorijom, predivnim pejzažima i izuzetnim umjetničkim blagom. Ova regija nudi nevjerovatno raznolik doživljaj - od šarmantnih sela na brdu do prekrasnih obala Tirenskog mora. Prije nego što se upustite u njene čarolije, evo nekoliko osnovnih informacija o Toskani.

Broj Stanovnika: Prema posljednjim podacima, Toskana ima oko 3,7 miliona stanovnika. Najveći grad u regiji je Firenca, poznata po svojoj umjetničkoj i kulturnoj baštini.

Broj Turista Godišnje: Toskana je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji i privlači milione posjetilaca svake godine. Glavni gradovi poput Firence, Pise i Sienne posebno su popularni među turistima.

Valuta: Italijanska Lira je bila valuta Toskane prije uvođenja eura (EUR) kao službene valute. Danas je euro prihvaćen u svim dijelovima regije.

Zvanični Jezici: Službeni jezik u Toskani, kao i u cijeloj Italiji, je italijanski. Međutim, u turističkim područjima često ćete čuti engleski i druge svjetske jezike.

Površina: Toskana se prostire na oko 22 990 kvadratnih kilometara, što je čini petom po veličini regijom u Italiji. Njena raznovrsnost uključuje planine, doline, obalu i ravničarska područja.

Najviši Vrh: Najviši vrh Toskane je Monte Prado, koji se nalazi u Apuan Alpsima, sa svojih 2,054 metara nadmorske visine.

Toskana je često opisivana kao živi muzej, s bogatom kulturnom baštinom koja seže unazad hiljadama godina. Gradovi poput Firence obiluju remek-djelima renesansne umjetnosti i arhitekture, dok sela na brdu očaravaju svojom autentičnošću. Ova regija takođe je poznata po svom vrhunskom vinu, gastronomskim delicijama i prekrasnim obalama. Bez obzira jeste li ljubitelj umjetnosti, prirode ili jednostavno želite uživati u jedinstvenoj atmosferi, Toskana će vas zasigurno očarati svojom ljepotom i šarmom.

U daljem tekstu pročitajte šta obići u Toskani. 
tuscany-1808256_1280.jpg

Klima u Toskani
Toskanu, smještenu u srednjoj Italiji, karakterizuje kombinacija različitih klima. Klima kod priobalnih područja Tirenskog mora pripada sredozemnom tipu, dok je klima u unutrašnjosti kontinentalna. Ova raznolikost čini Toskanu atraktivnom destinacijom tokom cijele godine. Evo pregleda klime u Toskani tokom sva četiri godišnja doba:

Proljeće (Mart - Maj):

 • Prosječne Temperature: Proljeće u Toskani donosi ugodne temperature koje se kreću od 15°C do 20°C, postupno se povećavajući prema kraju maja.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom proljeća, karakteristični su sjeverozapadni vjetrovi s Mediterana koji pružaju svježinu.
 • Broj Dana Kiše: Proljeće može biti vlažno s povremenim kišnim danima, ali sunce postaje sve izraženije.
 • Broj Sati Sunca: U proljeće, možete očekivati prosječno 6-8 sati sunca dnevno.

Ljeto (Jun - Avgust):

 • Prosječne Temperature: Ljeto u Toskani donosi toplije temperature koje se kreću od 25°C do 35°C, s najvišim temperaturama u julu i avgustu.
 • Dominantni Vjetrovi: Ljeto obično karakterizuju laki morski vjetrovi s obale, pružajući osvježenje.
 • Broj Dana Kiše: Ljeto je relativno sušno s rijetkim kišnim danima.
 • Broj Sati Sunca: Sunce obasjava Toskanu oko 10-12 sati dnevno, čineći je idealnom destinacijom za odmor na otvorenom.

Jesen (Septembar - Novembar):

 • Prosječne Temperature: Jesen donosi ugodne temperature od 18°C do 25°C, s postupnim padom prema novembru.
 • Dominantni Vjetrovi: Sredozemni vjetrovi donose stabilne vremenske uslove i ugodnu svježinu.
 • Broj Dana Kiše: Jesen može biti kišna, s povremenim pljuskovima.
 • Broj Sati Sunca: Očekuje se otprilike 6-8 sati sunca dnevno, ovisno o mjesecu.

Zima (Decembar - Februar):

 • Prosječne Temperature: Zime u Toskani su blage, s temperaturama koje variraju od 5°C do 15°C, ali temperature na planinama mogu biti niže.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom zime, unutarnji dijelovi Toskane mogu biti pod uticajem hladnih zračnih masa koje dolaze iz kontinentalne Evrope.
 • Broj Dana Kiše i Snijega: Kiša je češća u obalnim područjima, dok se snijeg može pojaviti u unutrašnjosti, posebno u brdima i višim vrhovima.
 • Broj Sati Sunca: Zime su oblačnije, s oko 6 sati sunca dnevno.

Zavisno od vaših preferencija, Toskana nudi nešto za svako godišnje doba. Ljeto je idealno za sunčanje i kupanje na obali, dok je jesen savršena za enološke ture i berbu grožđa. Zima privlači ljubitelje planina za skijanje, dok je proljeće idealno za istraživanje gradova i sela. Bez obzira kada odlučite posjetiti Toskanu, njena ljepota i šarm očarat će vas tokom cijele godine.

 

Istorija Toskane
Toskana, prepoznatljiva po svojoj nevjerovatnoj ljepoti i bogatoj kulturnoj baštini, ima istoriju koja seže duboko unazad hiljadama godina. Ova prekrasna regija središnje Italije pruža nam uvid u razvoj italijanske kulture, umjetnosti i znanosti. U ovoj istorijskoj ekspediciji kroz Toskanu, istražit ćemo ključne trenutke i periode koji su oblikovali regiju kakvu poznajemo danas.

Etrurci i Antika: Toskana ima svoje korijene u drevnom vremenu Etruščana. Ovi tajanstveni narodi naselili su se ovdje hiljadama godina prije Hrista, ostavljajući svoj pečat u obliku grobnica, hramova i artefakata. Gradovi poput Volterre i Chiusi svjedoče o njihovoj civilizaciji, a toskanski pejzaži bili su oblikovani poljoprivrednim praksama ovog starog naroda.

Rimsko Razdoblje: Tokom Rimskog Carstva, Toskana je postala važno središte za proizvodnju vina, ulja i hrane. Gradovi poput Florentije (Firenca) i Pise razvijali su se kao važne rimsko-provincijske kolonije. Očuvane ruševine amfiteatara i rimskih kupki svjedoče o bogatstvu rimskog naslijeđa u regiji.

Srednji Vijek: Srednjovjekovna Toskana bila je pod uticajem moćnih gradskih država poput Firence, Siene i Pise. Ovo je razdoblje vidjelo procvat renesansne umjetnosti i arhitekture. Ulice s kamnitim kućama, srednjovjekovnim tornjevima i crkvama pričaju priču o tadašnjem društvenom uređenju i obrtima. Firenca je bila epicentar renesanse, dom velikih umjetnika poput Leonarda da Vincija i Michelangela.

Renesansa: Toskana je bila epicentar renesanse, kulturnog i umjetničkog pokreta koji je oblikovao Evropu. Ovo razdoblje donijelo je procvat umjetnosti, znanosti i humanizma. Veliki umjetnici kao što su Leonardo da Vinci, Michelangelo i Dante Alighieri stvarali su ovdje, ostavljajući nasljeđe koje i danas oduševljava svijet. Građevine poput Firenčke katedrale (Duomo) i Galerije Uffizi čuvaju neka od najvažnijih umjetničkih djela renesanse.

Mediči i Firenca: Firenca je bila dom Mediči, moćne porodice koja je poticala umjetnički razvoj tokom renesanse. Lorenzo de' Medici, poznat kao "Veliki", bio je mecena umjetnosti i znanosti, podržavajući umjetnike poput Botticellija i Donatella. Firenca je postala središte humanističkog učenja i procvat književnosti i filozofije.

18. i 19. Vijek: Toskana je bila pod vlašću različitih italijanskih država prije nego što se konačno ujedinila kao dio Kraljevine Italije 1861. godine. U to vrijeme, regija je prošla kroz promjene u političkoj i ekonomskoj strukturi, ostavljajući dubok trag na njenom društvu i kulturi.

20. Vijek i Danas: Toskana je imala ključnu ulogu u italijanskom otporu protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata. Danas, Toskana je poznata po svojim vinogradima, prekrasnim gradovima i plažama koje privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Ova regija ostaje živo sjećanje na svoju prošlost i ponosno nastavlja njegovati svoju bogatu kulturnu baštinu.
lucca-1761906_1280.jpg

Kako doći do Toskane
Toskana, predivna regija u srednjoj Italiji, lako je dostupna automobilom iz okolnih zemalja, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Evo nekoliko osnovnih smjernica za putovanje automobilom/autobusom do Toskane iz ovih zemalja:

Iz Srbije:

 • Glavni pravac za putovanje iz Srbije do Toskane obično uključuje vožnju prema jugozapadu preko Hrvatske.
 • Najčešće korišćena ruta ide kroz Hrvatsku prema Istri, a zatim kroz Sloveniju prema Italiji. 
 • Nakon što uđete u Italiju, možete se kretati prema Toskani prema željenom odredištu, poput Firence, Pise ili Sienne.
 • Cijene autobuskih karata iz Beograda do Toskane će značajno varirati zavisno od sezone i odabranog operatera. U prosjeku, cijene se kreću od 70 do 120 eura ili više za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti oko 12 do 15 sati.

Iz Hrvatske:

 • Ako putujete iz Hrvatske, imate nekoliko opcija. Najčešće, vozači iz Hrvatske prelaze granicu na sjeveru Italije, u blizini Trsta.
 • Nakon što uđete u Italiju, možete se kretati prema Toskani prema željenom odredištu. Autoputevi i dobro održavane ceste čine putovanje relativno jednostavnim.
 • Cijene autobuskih karata iz Zagreba do Toskane će takođe varirati. Prosječne cijene kreću se od 60 do 100 eura za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti otprilike 12 sati, ali ovo će zavisiti o odabranim stajalištima i ruti.

Iz Bosne i Hercegovine:

 • Ako putujete iz Bosne i Hercegovine, možete preći granicu sa Hrvatskom i zatim slijediti iste rute kao i putnici iz Hrvatske.
 • Putovanje iz Sarajeva do Toskane takođe može varirati u cijenama, s prosječnim cijenama koje se kreću od 90 do 140 eura ili više za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti oko 14 do 17 sati, ali zavisi o odabranoj ruti.
 • Cijene i trajanja autobuskih putovanja iz Banja Luke do Toskane mogu biti slični onima iz Sarajeva, s prosječnim cijenama od 90 do 140 eura za jedan smjer i trajanjem putovanja od 14 do 17 sati.

Provjerite aktuelne uslove na granicama i cestama te se pobrinite da vaše vozilo bude tehnički ispravno za putovanje.

Planirajte svoje putovanje unaprijed, uključujući izbor najbolje rute i odredišta u Toskani. 

 

Prevoz u Toskani
Toskana nudi različite opcije za prevoz kako biste istražili njene čarolije. Evo pregleda nekoliko načina prevoza u Toskani:

1. Autobuski prevoz između gradova:

 • Autobuske linije povezuju mnoge glavne gradove i manje gradove u Toskani. Putovanje autobusom je ekonomična opcija za putovanje između gradova.
 • Glavni prevoznik u Toskani je "Tiemme SpA," a takođe postoje i druge lokalne tvrtke koje nude autobusne usluge.
 • Cijene autobuskih karata variraju zavisno od udaljenosti i vremena putovanja. Primjer, putovanje između Firence i Pise može koštati oko 10 do 15 eura, dok duže vožnje mogu biti skuplje.

2. Vozovi:

 • Toskana ima dobro povezan željeznički sistem koji omogućava putovanje između gradova i regija. Glavni željeznički čvorovi uključuju Firencu, Pisu, Sieni, Arezzo i druge gradove.
 • Vozovi su brzi i udobni, a cijene karata zavise od brzine i razredu sjedala. Naprimer, putovanje vozom iz Firence do Pise može koštati od 10 do 20 eura.

3. Taxi prevoz:

 • Taxi usluge dostupne su u većini gradova u Toskani. Cijene taxi prevoza variraju zavisno od gradskog područja i udaljenosti koju želite prijeći.
 • Prosječna startna tarifa za taxi u Toskani može biti oko 5 eura, a dodatni troškovi se obračunavaju po kilometru.

4. Najam automobila:

 • Ako želite veću fleksibilnost u istraživanju Toskane, razmislite o najmu automobila. To vam omogućava da posjetite manje gradove i ruralna područja koja možda nisu lako dostupna javnim prevozom.
 • Cijene najma automobila variraju zavisno o modelu i trajanju najma, ali se obično kreću od 30 eura pa na više po danu.

S obzirom na dobro razvijeni javni prevoz i mrežu puteva u Toskani, imate različite opcije za istraživanje regije. Odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu te uživajte u čarima Toskane.

 

Najpopularniji gradovi u Toskani
Toskana, regija u srednjoj Italiji, poznata je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, prekrasnim pejzažima i istorijskim gradovima. Ovo je pet najpopularnijih gradova Toskane koje svakako trebate istražiti:

1. Firenca:

 • Položaj: Firenca, glavni grad Toskane, smještena je na sjeverozapadu regije. Ova prekrasna metropola nalazi se na obalama rijeke Arno.
 • Istorija: Firenca je epicentar italijanske renesanse i dom brojnih velikana umjetnosti i znanosti poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Dantea Alighierija. Grad je bio važan trgovački i kulturni centar tokom srednjeg vijeka.
 • Broj stanovnika: Firenca ima oko 380.000 stanovnika, što je čini najvećim gradom u Toskani.
 • Značaj: Firenca je poznata po svojoj umjetnosti, kulturi i arhitekturi. Ima bogat muzejski kompleks uključujući Galeriju Uffizi i Galleria dell'Accademia. Takođe je dom čuvene Firenčke katedrale i Ponte Vecchio, starog mosta.

italy-4256016_1280.jpg

2. Pisa:

 • Položaj: Grad Pisa smješten je na zapadnoj obali Toskane, uz obalu Tirenskog mora.
 • Istorija: Pisa je bila moćna pomorska republika srednjeg vijeka i učestvovala je u mnogim trgovinskim aktivnostima. Grad je poznat po svojoj skali bijele katedrale i čuvenom Torre Pendente, poznatom kao Pisa Kula.
 • Broj stanovnika: Pisa ima oko 90.000 stanovnika.
 • Značaj: Pisa je dom jednom od najprepoznatljivijih spomenika na svijetu, poznatom po svojoj naginjućoj kuli. Osim toga, grad nudi prekrasne trgove, crkve i muzeje.

italy-2094987_1280.jpg

3. Siena:

 • Položaj: Siena se nalazi u unutrašnjosti Toskane, južno od Firence.
 • Istorija: Grad Siena ima bogatu srednjovjekovnu istoriju i bio je rival Firence u tom periodu. Siena je poznata po svojoj konjskoj trci "Palio di Siena" koja se održava dva puta godišnje.
 • Broj stanovnika: Siena ima oko 54.000 stanovnika.
 • Značaj: Siena je čaroban grad s prepoznatljivim srednjovjekovnim izgledom. Piazza del Campo, glavni trg, jedan je od najljepših trgova u Italiji. Grad takođe ima prekrasnu katedralu i mnoge umjetničke dragulje.

sienna-1715702_1280.jpg

4. Lucca:

 • Položaj: Lucca se nalazi na sjeverozapadu Toskane, nedaleko od Pise.
 • Istorija: Grad Lucca ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Bio je to etruščanski i rimski grad prije nego što je postao srednjovjekovna komuna.
 • Broj stanovnika: Lucca ima oko 85.000 stanovnika.
 • Značaj: Lucca je okružena zidinama koje datiraju iz renesanse i štite istorijsko središte grada. Grad je poznat po svojim crkvama, muzejima i čarobnoj atmosferi.

lucca-527661_1280.jpg

5. Arezzo:

 • Položaj: Arezzo se nalazi na jugoistoku Toskane, nedaleko od Sienne.
 • Istorija: Grad Arezzo ima dugu istoriju i bio je važan etruščanski i rimski grad. Tokom srednjeg vijeka, bio je važan trgovački centar.
 • Broj stanovnika: Arezzo ima oko 100.000 stanovnika.
 • Značaj: Arezzo je poznat po svojoj romaničkoj katedrali, renesansnim palatama i čuvenoj fresci Piera della Francesca "Legenda svetog Krištofa."

italy-3405704_1280.jpg

Svaki od ovih gradova ima svoju jedinstvenu istoriju, arhitekturu i šarm koji čini posjetu Toskani nezaboravnom. Istraživanje ovih predivnih mjesta pružit će vam uvid u bogatu kulturnu baštinu i ljepotu Toskane.

Nezavisno o tome koji grad odlučite posjetiti, svaki će vas oduševiti svojim karakterističnim osobinama. Firenca vas poziva da zakoračite u svijet renesanse i umjetnosti, dok Pisa impresionira svojim zvonikom koji se naginje pod nevjerovatnim uglom. Siena će vas zavesti svojim srednjovjekovnim šarmom, a Lucca će vas oboriti s nogu svojim zidinama koje okružuju slikovito središte grada. Arezzo, s bogatom istorijom i umjetničkim blagom, takođe će vas osvojiti.

Ovi gradovi nisu samo istorijska mjesta, već i domaćini brojnim događanjima, festivalima i lokalnim delicijama koje se morate probati. Upustite se u čaroliju Toskane, divite se arhitekturi, probajte lokalnu hranu i vino te se prepustite njenom nevjerovatnom šarmu. Bez obzira jeste li zaljubljenik u umjetnost, istoriju ili prirodne ljepote, Toskana ima mnogo toga za ponuditi i osvojit će vas svojom raznolikošću i ljepotom.

 

Najznačajnije atrakcije i izleti u Toskani
Toskana ima mnogo izvanrednih atrakcija i izleta koji će vas ostaviti bez daha. Evo top 5 izleta koje svakako trebate razmotriti:

1. Torre Pendente (Pisa):

 • Lokacija: Pisa, zapadna obala Toskane.
 • Zašto je značajno: Torre Pendente, poznat kao Pisa Kula, jedan je od najpoznatijih simbola Italije i svjetske arhitekture. Njena naginjuća pozicija zbog loše konstrukcije čini je jedinstvenom i fascinantnom.
 • Udaljenost od Firence: Pisa je udaljena oko 80 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za uspon na kulu kreće se od 18 do 25 eura.

2. Uffizi Galerija (Firenca):

 • Lokacija: Firenca, središte Toskane.
 • Zašto je značajno: Uffizi Galerija domaćin je jednoj od najvažnijih zbirki renesansnih umjetničkih djela na svijetu. Ovdje ćete pronaći remek-djela poput Botticellijeve "Rođenje Venere" i Michelangelovog "David".
 • Udaljenost od Firence: U samom središtu Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice kreće se od 16 do 26 eura, zavisno od opcije.

3. Val d'Orcia:

 • Lokacija: Val d'Orcia je prekrasna pejzažna regija južno od Sienne.
 • Zašto je značajno: Val d'Orcia je UNESCO-ova svjetska baština zbog svoje izvanredne ljepote, uključujući slikovite brežuljke, sela i vinograde. Ova regija pruža predivne prizore i priliku za opuštanje.
 • Udaljenost od Firence: Val d'Orcia je udaljen oko 100 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Nema ulaznica jer je riječ o prirodnom prostoru.

4. Siena:

 • Lokacija: Siena, unutrašnja Toskana.
 • Zašto je značajno: Siena je poznata po svojoj prekrasnoj gotičkoj katedrali, srednjovjekovnim trgovima i konjskoj trci "Palio di Siena." Grad odiše srednjovjekovnim šarmom i bogatom istorijom.
 • Udaljenost od Firence: Siena je udaljena oko 70 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijene ulaznica za pojedine atrakcije variraju, ali ulaz u katedralu je besplatan.

5. Cinque Terre:

 • Lokacija: Cinque Terre je niz slikovitih obalnih gradova na ligurijskoj obali, sjeverozapadno od Toskane.
 • Zašto je značajno: Ovi šareni mediteranski gradovi okruženi strmim liticama često se smatraju jednim od najljepših dijelova obale Italije. To je popularno odredište za planinarenje i opuštanje uz more.
 • Udaljenost od Firence: Cinque Terre udaljene su oko 150 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Većina plaža i gradova nema ulaznice, ali možda ćete trebati platiti za ulazak u nacionalni park i korištenje staza.


val-dorcia-3582885_1280.jpg

S ovim izletima i atrakcijama, Toskana će vas oduševiti svojom ljepotom i kulturnom baštinom. Bez obzira jeste li zaljubljenik u umjetnost, prirodu ili istoriju, ova regija nudi nevjerovatna iskustva koja ćete zauvijek pamtiti.

Vinarije u Toskani koje morate posjetiti
Toskana nije samo regija bogata kulturnom baštinom i spektakularnim pejzažima, već i jedna od najpoznatijih vinogradarskih destinacija na svijetu. Posjeta vinarijama u Toskani pružit će vam priliku da uronite u svijet izvanrednih vina i prekrasnih vinograda. Evo nekoliko vinarija koje biste svakako trebali posjetiti:

1. Castello Banfi (Montalcino):

 • Lokacija: Castello Banfi smješteno je u srcu regije Brunello di Montalcino, poznate po svojim izvrsnim crvenim vinima.
 • Zašto je značajno: Castello Banfi nije samo vinarija, već i pravi dvorac koji seže u 17. vijek. Ovdje možete probati izvrsna vina i istražiti prekrasne vrtove oko dvorca.
 • Cijena degustacije: Cijene degustacija variraju, ali obično se kreću od 20 do 40 eura po osobi.

2. Antinori nel Chianti Classico (San Casciano in Val di Pesa):

 • Lokacija: Ova vinarija smještena je u srcu Chianti Classico regije.
 • Zašto je značajno: Vinarija Antinori poznata je po svojim tradicionalnim i inovativnim pristupima proizvodnji vina. Posjetom ćete imati priliku probati njihova vina i diviti se modernoj arhitekturi njihovog vinskog podruma.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 25 do 50 eura po osobi.

3. Castello di Brolio (Gaiole in Chianti):

 • Lokacija: Castello di Brolio je smješteno u srcu Chianti regije, okruženo prekrasnim vinogradima i šumama.
 • Zašto je značajno: Ova vinarija ima dugu istoriju i povezana je s porodicom Ricasoli, koja je stvorila prvi recept za Chianti vino. Posjetioci mogu probati tradicionalna vina i diviti se dvorcu i vrtovima.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 15 do 25 eura po osobi.

4. Fattoria dei Barbi (Montalcino):

 • Lokacija: Fattoria dei Barbi takođe se nalazi u regiji Brunello di Montalcino.
 • Zašto je značajno: Ova vinarija proizvodi neka od najpoznatijih Brunella u Toskani. Posjetioci mogu probati različite godišnje berbe i obići stare podrume.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 15 do 30 eura po osobi.

5. Tenuta dell'Ornellaia (Bolgheri):

 • Lokacija: Ova vinarija smještena je u regiji Bolgheri, poznatoj po svojim izvrsnim Super Tuscan vinima.
 • Zašto je značajno: Tenuta dell'Ornellaia jedna je od najprestižnijih vinarija u Italiji i poznata je po svojoj posvećenosti kvalitetu. Posjetioci mogu probati njihove luksuzne etikete.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično su više, oko 50 eura ili više po osobi.

tuscany-4664883_1280.jpg

Posjeta ovim vinarijama pružit će vam ne samo priliku da degustirate neka od najboljih vina Toskane, već i da se upoznate s bogatom vinogradarskom tradicijom regije. Nemojte propustiti priliku da istražite ova čarobna mjesta i uživate u toskanskim vinima i prekrasnoj okolini.

 

Cijene u Toskani
Toskana ima svoju paletu cijena koje sežu od povoljnih do luksuznih, zavisno od vaših preferencija i potreba. Evo pregleda cijena u različitim sektorima:

1. Cijene u Marketima:

Cijene namirnica u Toskani uveliko zavise od vrste trgovine. Veći supermarketi poput Coop, Esselunga i Conad nude širok izbor proizvoda i obično su povoljniji od manjih trgovina.

Primjeri cijena određenih proizvoda (prosječne cijene):

 • 1 litra mlijeka: 1,00 - 1,50 eura
 • 1 kg svježeg hljeba: 2,00 - 3,00 eura
 • 1 kg tjestenine: 1,00 - 2,00 eura
 • 1 kg paadajza: 2,00 - 3,00 eura
 • 1 boca vina (srednje kvalitete): 7,00 - 12,00 eura

2. Cijene u Restoranima i Kafićima:

Cijene u restoranima i kafićima u Toskani variraju zavisno od tipa i lokacije.

Primjeri cijena jela u restoranima (prosječne cijene):

 • Pizza u pizzeriji: 6,00 - 12,00 eura
 • Pasta (primjer, spaghetti carbonara): 10,00 - 15,00 eura
 • Glavno jelo u restoranu: 15,00 - 30,00 eura
 • Flaširano lokalno vino u restoranu: 15,00 - 30,00 eura po boci

Primjeri cijena pića u kafićima (prosječne cijene):

 • Espresso kafa: 1,00 - 2,00 eura
 • Cappuccino: 1,20 - 3,00 eura
 • Mineralna voda (0,5 l): 1,00 - 2,00 eura
 • Aperol Spritz (popularno piće): 5,00 - 10,00 eura

3. Cijene Noćenja:

Cijene smještaja u Toskani se razlikuju, a mi predstavljamo nekoliko primjera cijena noćenja:

 • Hotel s 3 zvjezdice: 60,00 - 120,00 eura po noći
 • Villa u ruralnom području: 100,00 - 300,00 eura po noći
 • Agriturizam (seoski smještaj): 50,00 - 150,00 eura po noći
 • Apartman u centru grada: 80,00 - 150,00 eura po noći

S ovim informacijama o cijenama, možete bolje planirati svoje putovanje u Toskanu, uzimajući u obzir svoj budžet i preferencije. Uživajte u prekrasnim pejzažima, hrani i vinima koje Toskana nudi! Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu šta vidjeti u Toskani.

Ultimativni vodič za Dalmaciju

Ultimativni vodič za Dalmaciju

Planirate putovanje u Dalmaciju? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom dijelu jadranske obale. U vodiču pronađite osnovne podatke o Dalmaciji, o klimi i istoriji ovog dijela Hrvatske. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog područja, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Dalmaciji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u Dalmaciji, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Dalmaciji. 

 

Osnovne informacije o Dalmaciji

 • Lokacija: Južna Hrvatska
 • Najveći gradovi: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik
 • Površina: Oko 12,260 km²
 • Broj stanovnika: Oko 860,000 (prema podacima iz 2011. godine; moguće su promjene)
 • Valuta: Euro
 • Službeni jezik: Hrvatski, ali se govore i drugi jezici (Engleski, Njemački, Italijanski)

Turizam

 • Broj turista: Broj turista varira, ali Dalmacija redovno prima milione posjetilaca svake godine, posebno tokom ljetnih mjeseci.
 • Aktivnosti: Jedrenje, ronjenje, planinarenje (npr. Biokovo, Velebit), kulturni turizam, eno-gastro turizam.

Povezanost sa ostatkom Hrvatske

 • Saobraćajnice: Dobro povezane putne i pomorske linije. Autoput A1 povezuje Dalmaciju s ostatkom Hrvatske. Redovne trajektne linije povezuju kopno s ostrvima.
 • Aerodromi: Split, Dubrovnik i Zadar imaju međunarodne aerodrome.
 • Željeznica: Postoji željeznička linija koja povezuje Split sa Zagrebom, ali željeznički saobraćaj nije toliko razvijen kao putni.

island-3647522_1280.jpg

Klima u Dalmaciji
Evo osnovnih informacija o klimi u Dalmaciji koje bi mogle biti korisne za sve koji putuju u ovu regiju.

Tip klime

Dalmacija ima tipičnu mediteransku klimu, što znači topla i suva ljeta te blage i vlažnije zime.

Vjetrovi

 • Bura: Hladan i suv vjetar koji dolazi s kopna prema moru. Može donijeti oštro zahladnjenje i često je najjači tokom zime.
 • Jugo: Topli i vlažni vjetar koji dolazi s juga i duva prema kopnu. Često donosi oblačnost i kišu.
 • Maestral: Ljetni morski povjetarac koji duva s mora prema kopnu, donoseći osvježenje.

Prosječne temperature

 • Ljeto: Visoke temperature koje često prelaze 30°C, ali se zbog morskih struja i vjetrova obično osjećaju podnošljivo.
 • Jesen: Temperature se kreću između 15-25°C, zavisno od mjeseca. Ugodno vrijeme za posjetu Dalmacije.
 • Zima: Relativno blage temperature, obično između 5-15°C. Snijeg je rijedak, posebno uz obalu.
 • Proljeće: Temperature se kreću između 10-20°C, što omogućava ugodno vrijeme za razne aktivnosti.

Prosječna temperatura mora

 • Ljeto: Oko 24-27°C, idealno za kupanje i vodene sportove.
 • Jesen: Oko 18-24°C, još uvijek ugodno za kupanje, posebno u septembru.
 • Zima: Oko 10-15°C, nije ugodno za kupanje.
 • Proljeće: Oko 15-19°C, postupno se zagrijava.

Ostale informacije

 • Kišni dani: Iako je Dalmacija poznata po sunčanom vremenu, jesen i zima mogu donijeti više padavina.
 • UV Indeks: Tokom ljeta, UV indeks može biti visok, pa je preporučljiva zaštita od sunca.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

15ºC

23 ºC

9-10

8-9

Jun

19 ºC

27 ºC

11-12

6-7

Jul

22 ºC

31 ºC

12-13

4-5

Avgust

22 ºC

31 ºC

11-12

4-6

Septembar

19 ºC

26 ºC

9-10

7-8

 

Istorija Dalmacije
Dalmacija, slikovita i prekrasna regija na jugu Hrvatske, očarava posjetioce ne samo svojim prirodnim ljepotama i kulinarskim delicijama, već i bogatom istorijskom baštinom koja seže hiljadama godina unazad. Od drevnih Ilira i Grka preko Rimskog Carstva pa sve do Venecijanske Republike, Dalmacija je tokom vremena bila raskrsnica kultura i civilizacija koje su ostavile dubok uticaj na njen identitet. Krenimo na istorijsko putovanje kroz ovu fascinantnu regiju.

Drevni korijeni

Prvi poznati stanovnici Dalmacije bili su Iliri, čije su komune i plemena obitavale na ovom području još u rano istorijsko doba. Ali se ovo područje počinje intezivnije razvija tek u 4. vijeku dolaskom Grka. Gradovi kao što su Issa (danas Vis) postali su središta trgovine i kulture.

Rimski uticaj

Nakon Grka, Dalmaciju su osvojili Rimljani. Njihov najtrajniji doprinos regiji svakako je urbanizacija. Gradovi poput Salone (blizu današnjeg Splita) i Narone (u blizini Metkovića) postali su važni administrativni i trgovinski centri. U Splitu, Dioklecijanova palata je izvanredan primjer rimskog inženjeringa i arhitekture, a danas je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Srednji vijek i Venecijanska vlast

Nakon pada Rimskog Carstva, Dalmacija je postala poprištem mnogih borbi. Sloveni su se naselili u regiji, a zatim su uslijedile Bizantska i kasnije Venecijanska vlast. Pod Venecijancima, gradovi kao što su Dubrovnik, Zadar i Split postali su centri umjetnosti, kulture i trgovine. Dubrovnik, poznat kao "biser Jadrana," bio je nezavisna republika koja je prosperirala kao trgovinsko središte.

Moderna doba

Dalmacija je tokom 20. vijeka doživjela razne promjene vlasti, od Austro-Ugarske Monarhije do bivše Jugoslavije. Danas, kao integralni dio Republike Hrvatske, regija je postala jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u Evropi, privlačeći ljude iz cijelog svijeta koji dolaze istražiti njene prirodne ljepote i bogatu istoriju.

cathedral-505468_1280.jpg

Kako doći do Dalmacije?
Da biste došli do Dalmacije iz gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, možete putovati na više različitih načina, koristeći neki vid prevoznog sredstva, ili kombinovati više njih.

Putovanje do gradova u Dalmaciji (Dubrovnik, Split, Makarska, itd) iz Hrvatske je najjednostavnije automobilom, te putovanjem Jadranskom magistralom. Vrijeme putovanja zavisi od grada/opštine iz kojeg počinje vaše putovanje, ali se u prosjeku putuje od 3 do 8h. Takođe, putovati možete i autobusom, a autobuska karta od Zagreba do Splita košta 15-20€ u jednom smijeru, dok ćete do Dubrovnika platiti 25-35€. 

Takođe, sa aerodroma u Zagrebu i Osijeku možete putovati avionom do Dubrovnika, a cijena leta zavisi od perioda rezervacije i drugih parametara, ali se povratna karta može kupiti već za 60-80€ po osobi, pa na više. Letove obavlja Croatia Airlines.

 

Putovanje iz Srbije do Dalmacije takođe se može obaviti drumskim ili vazdušnim saobraćajem. Ukoliko putujete automobilom ili autobusom, to može biti naporno jer je potrebno putovati preko BiH, magistralnim putevima, te putovanje može trajati 10 i više časova. Cijena autobuske karte od Beograda do Splita iznosi 57€, a do Dubrovnika oko 70€, dok je povratna karta oko 120€.

Iz Beograda se tokom sezone redovno obavljaju letovi do aerodroma u Splitu i Dubrovniku, više puta nedeljno. Cijena za povratnu kartu kupljeno u optimalno vrijeme može iznositi oko 70-100€.

 

Iz gradova u BiH putovanje do Dalmacije uglavnom se obavlja automobilom ili autobusom, a vrijeme putovanja zavisi od udaljenosti, te može trajati od 3 pa do 15h. Cijena autobuske karte od Sarajeva do Splita iznosi oko 30€, a do Dubrovnika oko 35€. Od Banja Luke do Splita autobusku kartu ćete platiti oko 15-20€, a do Dubrovnika oko 30€.

 

Prevoz u Dalmaciji
Dalmacija nudi različite opcije prevoza koje omogućavaju putnicima da istraže regiju na udoban i prilagodljiv način. Evo nekoliko uobičajenih načina prijevoza u Dalmaciji:

1. Autobuski Prevoz: Autobuski prevoz je popularan i pristupačan način putovanja unutar Dalmacije. Dalmatinska prevoznička preduzeća povezuju veće gradove i manja mjesta. Autobuske stanice su dobro organizirane i često smještene blizu centara gradova. Cijene autobuskih karata variraju zavisno od destinacije i udaljenosti. Primjeri autobuskih prevoznika u Dalmaciji su "Croatia Bus", "Autotrans" i "Libertas Dubrovnik".

Primjeri Autobuskih Linija i Cijena:

 1. Split - Dubrovnik:
  • Autobus: Cijena autobuske karte za putovanje između Splita i Dubrovnika varira, ali prosječno iznosi oko 15-25 eura).
 2. Zadar - Šibenik:
  • Autobus: Cijena autobuske karte između Zadra i Šibenika je otprilike oko 8-11 eura.

2. Taxi Prevoz: Taxi usluge su dostupne u većim gradovima i turističkim centrima. Taksi vozila obično imaju taksimetar, a cijene se temelje na udaljenosti i vremenu vožnje. Takođe, moguće je dogovoriti fiksnu cijenu za duže vožnje ili izlete. Taksi usluge su praktične za kraće vožnje unutar grada ili do obližnjih atrakcija.

Prosječne Cijene Taksija u Dalmaciji: Cijene taksija se često izražavaju po kilometru ili se koristi taksimetar. Evo približnih prosječnih cijena:

 • Početna cijena taksija: Oko 3,5-4 eura.
 • Cijena po kilometru: Oko 0,8-1,2 eura po kilometru.

3. Rent-a-Car: Rent-a-car agencije nude mogućnost najma vozila, što je odličan način za istraživanje Dalmacije s većom fleksibilnošću. Veći gradovi i zračne luke imaju veliku ponudu vozila koja se mogu unaprijed rezervisati. Prosječne cijene najma automobila zavise o modelu vozila, trajanju najma i sezoni. 

Prosječne Cijene Najma Automobila u Dalmaciji: 

 • Ekonomski automobil: Oko 30-45 eura po danu.

 

Top 5 ljetovališta u Dalmaciji
Dalmacija, biser hrvatske obale, nudi nevjerovatan izbor prekrasnih ljetovališta koja privlače turiste iz cijelog svijeta. Ova regija bogata istorijom, kulturom i netaknutom prirodom pruža raznovrsne mogućnosti za nezaboravno ljetovanje. Bez obzira jeste li ljubitelj prekrasnih plaža, istorijskih znamenitosti ili gastronomije, Dalmacija ima nešto za svakoga. Evo našeg izbora top 5 ljetovališta u ovoj regiji:

1. Dubrovnik: Grad Zidina i Kulture Dubrovnik, poznat i kao "Biser Jadrana", očarava posjetioce svojom bogatom istorijom i impresivnim gradskim zidinama. Smješten uz obalu Jadranskog mora, Dubrovnik nudi kombinaciju čarobnih plaža i spektakularne arhitekture. Stari grad, koji je UNESCO-va svjetska baština, pruža jedinstvenu atmosferu s mnoštvom restorana, trgovina i kulturnih događanja. Ovo ljetovalište posebno privlači ljubitelje istorije i kulture.

2. Split: Savršeni Sklad Starine i Moderne Split, drugi po veličini hrvatski grad, dom je čuvene Dioklecijanove palate koja je pretvorena u živahni gradski centar. Ovo ljetovalište idealno je za putnike koji žele istraživati istoriju i istovremeno uživati u modernim udobnostima. Plaže uz obalu i brojne kulturne manifestacije čine Split omiljenim među raznovrsnim tipovima turista.

3. Makarska: Pješčane Plaže i Aktivni Odmor Makarska se izdvaja po svojim prekrasnim pješčanim plažama, kristalno čistom moru i impresivnom planinskom pozadinom. Ovo ljetovalište je idealno za ljubitelje sunčanja i vodenih sportova. Tokom dana možete uživati u opuštanju na plaži, a noću istraživati živahne barove i restorane. Aktivni turisti takođe će pronaći razne mogućnosti za planinarenje i biciklizam.

4. Hvar: Ostrvo Ljepote i Luksuza Ostrvo Hvar privlači one koji traže luksuzno iskustvo uz predivne plaže i živahnu noćnu scenu. Grad Hvar, s prepoznatljivim trgovima i katedralom, odiše šarmom. Ostrvo je takođe poznato po svojim vinogradima i maslinicima, te je idealno za gastronomske entuzijaste.

5. Šibenik: Istorija i Prirodna Ljepota Šibenik je idealno ljetovalište za one koji žele istražiti autentičnu atmosferu dalmatinskog grada uz obalu. Grad je poznat po katedrali sv. Jakova i istorijskim ulicama. Takođe je polazišna tačka za posjete Nacionalnom parku Krka, poznatom po svojim slapovima i prirodnom okruženju.

Dalmacija nudi širok spektar ljetovališta, svako s vlastitim čarima i atrakcijama. Bez obzira na vaše preferencije, ova regija će vas dočekati s nevjerovatnim iskustvima i nezaboravnim trenucima.

hvar-419816_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Dalmaciji - naših top 5
Dalmacija, biser Jadranske obale, očarava svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulturnim blagom i nevjerovatnim izletima. Ovdje su top 5 izleta i atrakcija koje ne smijete propustiti tokom svoje posjete:

1. Nacionalni park Krka: Prirodna Čuda Slapova Nacionalni park Krka je raj za ljubitelje prirode. Ovaj park obuhvata prekrasne slapove, jezera i bujne šume. Najpoznatiji dio parka su slapovi Skradinski buk, čiji zvuk i prizor ostavljaju bez daha. Park nudi šetališta uz vodu, panoramske vidikovce i priliku za kupanje u blizini slapova. Ulaznica je potrebna za posjetu parku, a cijene se razlikuju zavisno od sezone i godina posjetilaca.

2. Dioklecijanova Palata u Splitu: Istorija Oživljava Dioklecijanova palata, smještena u središtu Splita, izgrađena je u 4. vijeku i danas predstavlja živopisni kompleks ulica, trgova i zgrada. Ova UNESCO-va svjetska baština prepuna je istorijskih znamenitosti, uključujući Peristil, katedralu sv. Duje i crkvu sv. Martina. Ovo je fascinantan spoj antičke istorije i modernog života. Ulazak u palatu je besplatan, dok su pojedine atrakcije unutar kompleksa posebno naplaćene.

3. Plitvička Jezera: Rajski Pejzaž Iako malo izvan Dalmacije, Plitvička jezera su nezaobilazna atrakcija. Ovaj nacionalni park, takođe UNESCO-va svjetska baština, sastoji se od prekrasnih jezera, slapova i šuma. Drvene staze vode vas kroz prirodni pejzaž gdje se možete diviti prirodnim čudesima. Ulaznica za posjetu parku je potrebna i cijene se variraju zavisno od sezone i godina posjetilaca.

4. Dubrovačke Zidine: Grad Mora i Zidina Dubrovačke zidine pružaju jedinstvenu priliku da istražite istorijski stari grad s visine. Ova izvanredna srednjovjekovna obrambena struktura nudi spektakularne panoramske poglede na Dubrovnik, more i okolna ostrva. Osim nevjerovatnih vidikovaca, možete prošetati zidinama i doživjeti istoriju grada iz prve ruke. Ulaznice su potrebne za pristup zidinama.

5. Ostrvo Brač: Plaže, Kultura i Lokalni Život Ostrvo Brač je raj za ljubitelje plaža, lokalne kulture i prekrasnog pejzaža. Zlatni Rat, jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, svojim oblikom mijenja se zavisno od struja i vjetra. Takođe, posjetite Bol, slikovito mjesto s brojnim restoranima i trgovinama. Na ostrvu se takođe nalazi Pučišća, poznat po mramornim klesarskim školama. 

Ovi izleti i atrakcije pružit će vam nevjerovatno iskustvo Dalmacije. Bilo da volite prirodne ljepote, istoriju, arhitekturu ili lokalnu kulturu, Dalmacija će vas očarati svojom bogatom ponudom.

dioakletians-palace-505514_1280.jpg

Naljepše plaže u Dalmaciji
Dalmacija, poznata po kristalno čistim vodama i slikovitim obalama, nudi veliki izbor prekrasnih plaža. Bez obzira jeste li zaljubljenik u bijeli pijesak, šljunak ili stijene, ove plaže će vas očarati svojom ljepotom. Evo top 5 najljepših plaža u Dalmaciji:

1. Zlatni Rat, Brač: Plaža Predivnog Pijeska i Kamenčića Zlatni Rat, najpoznatija hrvatska plaža, smještena je na ostrvu Braču. Ova spektakularna plaža mijenja oblik zavisno od struja i vjetra, čime stvara jedinstvenu sliku. Plaža kombinuje fini bijeli pijesak i sitni šljunak, čineći je savršenom za sunčanje i plivanje. Udaljena je oko 2,5 sata vožnje trajektom od Splita.

2. Plaža Banje, Dubrovnik: Pogled na Stari Grad i More Plaža Banje, smještena u neposrednoj blizini istorijskog dubrovačkog Starog grada, nudi nevjerovatan pogled na dubrovačke zidine i Elafitska ostrva. Plaža kombinuje šljunak i stijene te je opremljena raznim sadržajima poput barova, restorana i vodenih sportova.

3. Plaža Šunj, Lopud: Skriveni Raj na Elafitskim Ostrvima Plaža Šunj, na ostrvu Lopudu, dio Elafitskih ostrva, mami posjetioce svojim tirkiznim morem i bijelim pijeskom. Ova pješčana plaža savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje u laganim morskim povjetarcima. Plaža Šunj udaljena je oko 50-ak minuta vožnje brodom iz Dubrovnika.

4. Plaža Bačvice, Split: Gradski Oaza za Opuštanje Plaža Bačvice, smještena u srcu Splita, savršeno je mjesto za one koji žele osjetiti urbani šarm dok uživaju u moru. Ova pješčana plaža poznata je po svojim karakterističnim drvenim terasama za sunčanje, restoranima i noćnom životu. Bačvice su idealne za porodice i sve koji žele kombinovati plažu s gradskim sadržajima.

5. Plaža Stiniva, Vis: Prirodni Skroviti Dragulj Plaža Stiniva, smještena na ostrvu Visu, često se opisuje kao prirodni dragulj. Pristup plaži zahtijeva kratku pješačku stazu koja vodi do prekrasnog stjenovitog zaliva s kristalno čistim morem. Ovo je idealna plaža za one koji traže skrovito mjesto za opuštanje i uživanje u netaknutoj prirodi. Udaljena je oko 2 sata vožnje trajektom iz Splita.

Ove prekrasne plaže nude različite vrste iskustava za različite tipove turista. Bez obzira na to jeste li avanturist, zaljubljenik u prirodu ili jednostavno želite opuštajući dan na obali, Dalmacija ima plažu za svakoga.

croatia-4346363_1280.jpg

Cijene u Dalmaciji
Evo pregleda troškova koji vas očekuju tokom boravka u Dalmaciji:

Na Plažama: Cijene na plažama variraju zavisno od lokacije i sadržaja. Ležaljke i suncobrani često se mogu unajmiti po cijenama od 10 do 20 eura dnevno. Na nekim javnim plažama, slobodno možete postaviti svoj peškir i suncobran. Voda i osvježavajući napici dostupni su u beach barovima i koštaju oko 2 do 4 eura.

U Kafićima i Restoranima: Kafići i restorani nude široku paletu cijena zavisno od kategorije i lokacije. Evo prosječnih cijena za određene proizvode:

 • Espresso kafa: 1,50 - 2,50 eura
 • Pivo (0,5 l): 2,50 - 4,50 eura
 • Čaša vina: 2,50 - 4 eura
 • Obrok u restoranu (glavno jelo): 10 - 20 eura
 • Hamburger s prilogom: 6 - 10 eura

U Marketima: Supermarketi su odličan izbor za snabdijevanje namirnicama tokom putovanja. Evo okvirnih cijena nekih osnovnih proizvoda:

 • Hljeb (800 g): 1,50 - 2,50 eura
 • Litra mlijeka: 1 - 1,50 eura
 • Jaja (10 komada): 2 - 3 eura
 • Voće (kg): 1,50 - 3 eura
 • Voda (1,5 l): 0,80 - 1,50 eura
 • Flaša vina (domaće): 4 - 7 eura
Ultimativni vodič za Tursku (Antalijska regija)

Ultimativni vodič za Tursku (Antalijska regija)

Planirate putovanje u Tursku? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ljetovanju u ovoj evropsko/azijskoj zemlji. U vodiču pronađite osnovne podatke o Antalijskoj regiji, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Antalijske regije, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Antaliji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta Antalijske regije, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Antaliji.

 

Osnovni podaci o Antalijskoj regiji
Antalijska regija, smještena na jugozapadu Turske duž obale Sredozemnog mora, je spektakularna destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, prirodnu ljepotu i modernu udobnost. Središte turskog turizma, ova regija privlači milione posjetilaca svake godine zahvaljujući svom raznovrsnom sadržaju i nevjerovatnom pejzažu.

Antalijska regija ima heterogenu populaciju, sa ukupno preko 10 miliona stanovnika. Obuhvata površinu od oko 20,000 kvadratnih kilometara, protežući se duž obale Sredozemnog mora. Najveći grad u regiji je Antalija, moderna metropola koja kombinuje luksuzne hotele s bogatom istorijom. Ostali značajni gradovi uključuju Alanyu, Side i Belek, svaki s vlastitim jedinstvenim šarmom.

Najviši vrh Antalijske regije je planina Tahtalı, koja se uzdiže do impresivnih 2,365 metara nadmorske visine. Ova planina pruža nevjerovatne poglede na okolni pejzaž i Mediteran.

Zvanična valuta u Turskoj je turska lira (TRY), dok je turski jezik zvanični jezik komunikacije, ali se u ovoj regiji koriste i drugi jezici. Antalijska regija poznata je po svom prijateljskom gostoprimstvu i širokom rasponu mogućnosti za razmjenu kulture i jezika s posjetiocima.

S obzirom na prekrasne plaže, istorijske spomenike i aktivnosti, Antalijska regija godišnje privuče veliki broj turista. Posjetioci dolaze da istraže antičke gradove poput Perge i Aspendosa, opuste se na beskrajnim pješčanim plažama, ili uživaju u aktivnostima kao što su ronjenje, planinarenje i golf. Turistički centri kao što su Kemer, Belek i Alanya nude veliki izbor hotela, restorana, trgovina i noćnih klubova, prilagođenih svim preferencama.

Sa svojim bogatstvom kulture, ljepotom prirode i modernim udobnostima, Antalijska regija je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje putovanja.
alanya-3758816_1280.jpg

Klima u Antalijskoj regiji
Antalijska regija je blagoslovlena ugodnom mediteranskom klimom, što je jedan od ključnih faktora koji privlače turiste tokom cijele godine. Ova klima karakterizuje tople i suve ljetne mjesece te blage i kišovite zime, stvarajući idealne uslove za različite aktivnosti i odmor u svako doba godine.

Ljeta u Antalijskoj regiji su vruća i suva, s prosječnim temperaturama koje se kreću od 25°C do 35°C. Vlažnost vazduha je niska, što dodatno poboljšava osjećaj topline. Sunčani dani su česti, a more postaje toplo i ugodno za plivanje. Glavni vjetrovi koji pomažu da ljeto bude podnošljivo su Meltemi, hladni vjetrovi koji dolaze s planina prema obali i osvježavaju atmosferu.

Zime su blage i vlažne, s prosječnim temperaturama koje se kreću od 10°C do 20°C. Kiša je češća tokom ovog perioda, ali ne prekida znatno svakodnevni život. Ova sezona je popularna među posjetiocima koji preferiraju manje vruće temperature i manje gužve. Ova regija je posebno zahvalna za posjetu tokom proljeća i jeseni, kada su temperature ugodne, a priroda je na svom vrhuncu.

More u Antalijskoj regiji takođe igra ključnu ulogu u privlačenju turista. Tokom ljeta, temperatura mora dostiže prijatnih 25°C do 30°C, idealno za kupanje i vodene aktivnosti. U proljeće i jesen, more se i dalje zadržava na toplom nivou, čineći ove sezone takođe povoljnim za morske radosti.

Zahvaljujući svojoj klimi, Antalijska regija pruža posjetiocima nevjerovatno iskustvo tokom cijele godine. Bez obzira na godišnje doba, ovaj dio Turske omogućava turistima da uživaju u različitim aktivnostima i da istraže sve što ova regija ima da ponudi.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

24 ºC

10

6

Jun

18 ºC

29 ºC

12

2

Jul

21 ºC

33 ºC

13

1

Avgust

21 ºC

33 ºC

12

1

Septembar

18 ºC

29 ºC

10

3

 

Istorija Antalijske regije
Antalijska Regija: Blistava Prošlost Kroz Vijekove

Antalijska regija, smještena duž obale Turske, odiše dubokom istorijom i naslijeđem koje se proteže kroz vijekove. Ovo zapanjujuće područje nije samo raj za plažne ljubitelje, već je i dom brojnim istorijskim nalazištima i spomenicima koji pričaju priču o bogatoj prošlosti ovog kraja.

Drevni Korijeni: Od Licia do Rima

Antalijska regija je bila naseljena hiljadama godina, sa svojim počecima u antičkom periodu. Područje je nekada bilo dio antičke regije poznate kao Likija (Lycia), koja je imala svoju jedinstvenu kulturu i identitet. Ova oblast je bila dom brojnih gradova-država, svaki sa svojim vlastitim karakterom i tradicijom.

U toku rimskog perioda, regija je postala dio Rimskog Carstva, a njihov uticaj ostavio je dubok trag na lokalnu arhitekturu i kulturu. Očuvani ostaci antičkih gradova poput Perge, Aspendosa i Sidea svjedoče o grandioznom naslijeđu ovog perioda.

Seldžuci i Osmanlije: Spoj Istoka i Zapada

Tokom srednjeg vijeka, Antalijska regija postala je središte kulturnih interakcija između različitih imperija. Dolaskom Seldžuka, turskih nomada koji su osnovali Seldžučku Sultaniju Rum, regija je doživjela novu eru razvoja. Gradovi poput Antalije i Konye postali su važni kulturni i trgovinski centri.

Nakon toga, regija je postala deo Osmanskog Carstva. Sultan Murat II osvojio je Antaliju 1391. godine, a grad je postao važna tačka za osmanske trupe tokom njihovih ekspedicija prema Evropi. Ovo je dovelo do daljeg razvoja regije i njenog proširenja.

Danas i Sjajna Prošlost

Današnja Antalijska regija ponosno nosi svoju bogatu istoriju. Posjetioci mogu istražiti brojne arheološke lokalitete, muzeje i spomenike koji oslikavaju različite epohe kroz koje je regija prošla. Očaravajući spoj antičke, seldžučke i osmanske arhitekture prisutan je u gradovima i selima širom regije.

Ovo područje takođe zrači duhom prošlosti kroz svoju gastronomiju, umetnost i tradicije. Lokalni restorani nude autentična jela koja se prenose s koljena na koljeno, dok se na tržnicama može pronaći rukotvorine koje nose duh prethodnih vekova.

Antalijska regija je živa svedokinja različitih kultura i vremenskih perioda koji su oblikovali njenu prošlost. Putnici koji se upuste u ovo putovanje kroz vijekove će otkriti duboke veze između istorije, kulture i života u regiji, stvarajući nezaboravno iskustvo koje se ne zaboravlja.
the-ancient-church-2591856_1280.jpg

Kako doći do Antalijske regije
Iz balkanskih zemalja (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije) do Antalijske regije je moguće doći na više načina. Moguće je putovati avionom iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Budimpešte ili Beča na aerodrom u Antaliji, a dalje transfer autobusom do ljetovališta u regiji. Trajanje putovanja avionom je između 2 i 3h, a cijena za povratnu kartu se obično kreće od 150€ pa na više.

Takođe, do ove regije je moguće doći i automobilom ili autobusom. Trajanje putovanja na ovaj način traje između 19 i 26h, a potrebno je preći više međunarodnih graničnih prelaza, te platiti vinjete i putarine.

 

Prevoz u Antalijskoj regiji
1. Autobuski prevoz: Autobusi su popularan način prevoza u Antalijskoj regiji. Gradski i međugradski autobusi povezuju različite dijelove regije. Cijena gradskog autobuskog prevoza obično iznosi oko 2-3 turske lire (TRY), dok cijene međugradskih autobusa variraju u zavisnosti od destinacije. Vrijeme putovanja može biti različito, ali na primer, putovanje od Antalije do Kemera traje oko 1-1.5 sata.

2. Taxi prevoz: Taksi usluge su česte u Antalijskoj regiji i pružaju udobnost i brzinu. Početna naknada za taksi obično iznosi oko 5-7 TRY, plus dodatna cijena po kilometru. Vrijeme putovanja i cijene variraju u zavisnosti od destinacije.

3. Rent-a-car: Rentanje automobila je popularan izbor za one koji žele istražiti regiju nezavisno. Cijene iznajmljivanja automobila zavise od tipa automobila, trajanja najma i kompanije za iznajmljivanje. Na primer, dnevne cijene za osnovne automobile mogu početi od oko 150 TRY, uz moguće dodatne troškove kao što su osiguranje i depozit.

4. Biciklizam: Biciklizam je sve popularniji način istraživanja regije, posebno za ljubitelje aktivnog odmora. Bicikli se često iznajmljuju po satima ili danima. Cijene iznajmljivanja bicikala variraju, ali počinju od oko 20 TRY po satu.

5. Tramvaj i metro: Antalija takođe ima sistem tramvaja i metroa koji povezuju različite delove grada. Karta za tramvaj ili metro košta oko 2-3 TRY. Ovo je praktičan način putovanja unutar grada.

6. Feribot i brodovi: Ako planirate posjetiti okolna ostrva ili obalu, postoji mnogo feribota i brodskih usluga. Cijene i vrijeme putovanja zavise od destinacije, ali mogu biti pristupačne za putovanje na ostrva ili druga priobalna mesta.

7. Vozovi: Vozovi su takođe opcija za putovanje unutar regije i ka drugim dijelovima Turske. Cijena i vrijeme putovanja zavise od rute i klase voza.
tram-4818396_1280.jpg

Top 5 ljetovališta u Antalijskoj regiji
U ovom dijelu vodiča predstavljamo pet najpopularnijih ljetovališta u Antalijskoj regiji:

1. Antalija: Antalija, poznata kao "Turska Riviјera", je srce regije i jedno od najatraktivnijih ljetovališta. Sa prelijepim pješčanim plažama i luksuznim hotelima, Antalija privlači ljude svih uzrasta. Grad nudi širok spektar aktivnosti, od sunčanja i kupanja na plažama do obilaska istorijskih spomenika kao što su Hadrijanova kapija i starogradske četvrti Kaleiçi. Grad je udaljen samo oko 20 kilometara od Međunarodnog aerodroma Antalija, što ga čini lakom destinacijom za putnike.

2. Alanya: Alanya je poznata po svojim prelijepim plažama i bogatom noćnom životu. Grad je idealan za mlade i ljude koji žele provesti aktivan odmor. Alanya ima mnogo restorana, barova i klubova, kao i fascinantnu Alansku tvrđavu koja pruža nezaboravan panoramski pogled na obalu i grad. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Alanye je oko 130 kilometara.

3. Belek: Belek je raj za golfere i ljubitelje luksuznih odmora. Ovaj ekskluzivni grad nudi prelijepe golf terene, luksuzne hotele i spa centre. Takođe je popularno mjesto za porodične odmore jer ima mnogo sadržaja za djecu. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Beleka je oko 30 kilometara.

4. Side: Side je slikovito ljetovalište poznato po svom antičkom nasleđu. Ovde možete obići dobro očuvane ruševine antičkog grada, kao i impresivni Amfiteatar. Grad ima i prelijepu pješčanu plažu i šetalište uz more. Side je udaljen oko 65 kilometara od aerodroma u Antaliji.

5. Kemer: Kemer je idilično mjesto za porodične odmore i parove koji žele miran ambijent. Grad nudi pješčane plaže, kristalno čisto more i brojne aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje i vožnja bicikla. Blizu Kemera nalazi se nacionalni park Olimpos Beydağları, koji je savršen za ljubitelje prirode. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Kemera je oko 60 kilometara.

Antalijska regija nudi širok spektar opcija za sve tipove turista, od ljubitelja luksuza do avanturista i porodica. Bez obzira na vaše želje, ovo ljetovalište ima mnogo toga da ponudi.
alanya-6739226_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Antalijskoj regiji
Prestavljamo top 5 izleta i atrakcija u Antalijskoj regiji:

1. Perge: Izlet do antičkog grada Perge je fascinantan korak unazad u vreme Rimskog carstva. Ovaj dobro očuvan grad nudi impresivne ruševine amfiteatra, termalnih kupatila, trgovina i hramova. Perge je udaljen oko 18 kilometara istočno od Antalije. Ulaznica za Perge obično košta oko 15€.

2. Termessos: Termessos je antički grad smješten na planini Güllük. Posjetiocima nudi ne samo istorijske ostatke, već i spektakularne pejzaže. Grad je poznat po dobro očuvanim grobnicama, hramovima i teatru, a pristup do njega je prelijep planinarski put. Termessos se nalazi oko 34 kilometra sjeveroistočno od Antalije. Ulaznica obično košta oko 10€.

3. Duden Vodopadi: Duden vodopadi su prirodna čuda koja se nalaze oko 15 kilometara od centra Antalije. Voda se spušta niz stene u more stvarajući predivan prizor. Možete se prošetati oko vodopada i uživati u njihovoj ljepoti. Ulaznica za Duden vodopade obično košta oko 5€.

4. Saklikent Klisura: Saklikent klisura je najduža klisura u Turskoj i pruža jedinstvenu priliku za avanturistički izlet. Posjetioci mogu šetati duž rijeke kroz uske stijene, a tokom ljetnjih mjeseci mogu i plivati u hladnoj vodi. Klisura se nalazi oko 50 kilometara istočno od Antalije. Ulaznica za Saklikent klisuru obično košta oko 5-10€.

5. Pamukkale: Iako nije direktno u Antalijskoj regiji, izlet do Pamukkalea se isplati. Ovaj prirodni termalni bazen sa bijelim stijenama stvara nestvaran prizor. Možete se kupati u toploj termalnoj vodi i uživati u ljekovitim svojstvima ovog mjesta. Pamukkale se nalazi oko 240 kilometara sjeverno od Antalije. Ulaznica za Pamukkale obično košta oko 20-25€.

Ovi izleti i atrakcije pružaju raznovrsno iskustvo u Antalijskoj regiji, od istorijskih otkrića do prirodnih čuda. Bez obzira na vaše interese, ova regija ima mnogo toga da ponudi.
the-ancient-city-of-perga-2708323_1280.jpg

Najljepše plaže Antalijske regije
Antalijska regija, sa svojom obalom koja se prostire na oko 640 km, nudi nevjerovatno raznolike plaže koje zadovoljavaju različite ukuse putnika. Bilo da tražite mir i tišinu, aktivne vodene sportove ili čisto opuštanje pod suncem, ova regija ima sve. Sada ćemo vam predstaviti top 5 plaža koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

1. Plaža Konyaalti: Konyaalti plaža se proteže na 7 km i nudi prekrasan šljunkovit pijesak. Ova plaža je omiljena među porodicama i sportistima zbog obilja sportskih sadržaja poput odbojke na plaži i vodenih sportova. Udaljena je samo nekoliko kilometara od centra Antalije, pa je lako dostupna. Na plaži ćete pronaći suncobrane, ležaljke, restorane i kafiće.

2. Plaža Lara: Lara plaža je poznata po svom finom zlatnom pijesku i kristalno čistoj vodi. Nalazi se oko 10 km istočno od centra Antalije i obiluje luksuznim hotelima i resortima. Ova plaža je popularna među parovima i zaljubljenicima u luksuzni odmor. Na plaži ćete naći visokokvalitetne sadržaje, od restorana sa vrhunskom hranom do barova sa osvježavajućim pićima.

3. Plaža Patara: Patara plaža, udaljena oko 240 km od Antalije, nudi potpuni kontrast svojim dugačkim, bijelim pješčanim obalama. Ova plaža je dio istoimenog Nacionalnog parka i poznata je po svojoj divljoj prirodi. Ima opuštajuću atmosferu i idealna je za one koji traže tišinu i mir. U blizini plaže se nalazi i antički grad Patara, koji možete istražiti.

4. Plaža Kaputas: Kaputas plaža se smjestila između visokih litica i nudi slikovitu kombinaciju plave vode i bijelog pijeska. Nalazi se oko 75 km jugozapadno od Antalije i pristup do nje podrazumijeva spuštanje strmim stepenicama. Ova plaža je odličan izbor za one koji žele jedinstvenu prirodnu okolinu.

5. Plaža Cleopatra: Cleopatra plaža, udaljena oko 130 km od Antalije, poznata je po mekanom pijesku i kristalno čistoj vodi. Smatra se da je Kleopatra boravila na ovoj plaži, što joj daje poseban šarm. Plaža je okružena zelenilom i ima opuštajuću atmosferu, a sadrži i suncobrane, ležaljke i restorane.
antalya-7345439_1280.jpg

Cijene u Antalijskoj regiji
Antalijska regija, uz svoju obalu bogatu prirodnim ljepotama i zanimljivim atrakcijama, takođe nudi pristupačnost za sve budžete. Od plaža do restorana, ovdje ćemo vam predstaviti pregled cijena koje možete očekivati tokom svog boravka.

Cijene na Plažama: Ulazak na mnoge plaže u Antalijskoj regiji je besplatan ili se naplaćuje simbolična naknada. Sunčobrani i ležaljke su često dostupni za iznajmljivanje po cijeni od otprilike 5-10 eura po setu. Na luksuznijim plažama u nekim hotelima, očekujte da ćete za sunčobran i ležaljku platiti oko 15-20 eura, ukoliko niste gost hotela. Vodeni sportovi kao što su paraglajding ili jet ski obično imaju svoje cijene, pa budite spremni izdvojiti između 20-50 eura za te aktivnosti.

Cijene u Kafićima i Restoranima: U restoranima i kafićima cijene variraju zavisno od kategorije i lokacije. Evo nekoliko primjera cijena za obroke i pića:

 • Kafa u kafiću: 1.5 - 3 eura
 • Obrok u brzoj hrani: 4 - 8 eura
 • Večera za dvije osobe u restoranu: 20 - 40 eura (bez alkohola)
 • Flaša vina u restoranu: 12 - 20 eura
 • Pivo u restoranu ili baru: 2 - 4 eura
 • Sendvič na plaži: 3 - 6 eura
 • Pica u restoranu: 7 - 12 eura

Cijene u Marketima: Ako preferirate samostalno pripremanje hrane, supermarketi su izvrsna opcija. Cijene namirnica variraju, ali evo nekoliko primjera:

 • Hljeb: 0.5 - 1.5 eura
 • Mlijeko (1L): 0.7 - 1.2 eura
 • Jaja (10 komada): 1 - 1.5 eura
 • Voće (kg): 1 - 3 eura
 • Piletina (kg): 5 - 7 eura
 • Flaša vode (1.5L): 0.5 - 1 eura
 • Flaša vina: 3 - 10 eura

 

Ultimativni vodič za Siciliju (regija Katanija)

Ultimativni vodič za Siciliju (regija Katanija)

Planirate putovanje na Siciliju? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom mediteranskom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Siciliji i regiji Katanija, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Sicilije, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Siciliji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u regiji Katanije, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Siciliji.

 

Osnovni podaci o Siciliji
Sicilija, veličanstveno ostrvo smješteno na jugu Italije, privlači putnike svojom bogatom kulturom, istorijskim nasljeđem, predivnim prirodnim pejzažima i izuzetno raznovrsnim iskustvima. Ova čarobna destinacija nudi spoj spektakularnih plaža, antičkih ruševina, lokalnih specijaliteta i šarmantnih sela, stvarajući jedinstvenu mješavinu koja očarava svakog posjetioca. U nastavku ćemo vam predstaviti osnovne informacije o Siciliji koje će vam pomoći da bolje razumijete ovaj predivan dragulj Mediterana.

Površina i Broj Stanovnika: Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru, s površinom od oko 25,711 kvadratnih kilometara. Ovo impresivno ostrvo je dom za više od pet miliona ljudi, čineći ga gusto naseljenim i bogatim različitim kulturama i uticajima.

Turizam: Turizam je vitalna industrija za Siciliju. Svake godine, milioni posjetilaca dolaze da istraže njene znamenitosti, prirodne ljepote i predivne plaže. Arheološki lokaliteti poput antičkog grada Sirakuza, hrama Segeste i rimskih ruševina u Taormini, privlače ljubitelje istorije i kulture. Prirodne ljepote poput vulkana Etna, planina Nebrodi i rezervata Zingaro takođe su veliki magneti za putnike.

Najveći Gradovi: Glavni grad Sicilije je Palermo, koji je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, živopisnim trgovima i ulicama, te blizini prekrasnih plaža. Katanija, drugi najveći grad, smješten je u blizini vulkana Etna i privlači posjetioce svojim arhitektonskim blagom i živahnim noćnim životom. Ostali značajni gradovi uključuju Sirakuzu, Trapani i Messinu.

Najviši Vrh: Najviši vrh Sicilije i čitavog Mediterana je vulkan Etna. Ova impresivna planina doseže visinu od oko 3,329 metara i pruža nevjerovatan pejzaž za istraživanje.

Valuta i Jezici: Valuta u Italiji i na Siciliji je euro (EUR). Službeni jezik je italijanski, ali većina ljudi u turističkim područjima takođe govori engleski. Osim toga, mnogi će cijeniti ako pokušate naučiti nekoliko osnovnih fraza na italijanskom jeziku.

houses-5551813_1280.jpg

 

Klima na Siciliji
Sicilija, kao najveće ostrvo Sredozemnog mora, obasjano je blagom mediteranskom klimom koja privlači posjetioce tokom cijele godine. Od toplih ljetnih dana do blagih zimskih mjeseci, ovo ostrvo pruža iskustvo koje će zadovoljiti različite ukuse.

Ljeto (jun - avgust): Ljeto na Siciliji je vruće i suvo, sa temperaturama koje često prelaze 30°C. Plaže su najatraktivnije u ovom periodu, a temperatura mora doseže prijatnih 25-27°C. Dominantni vjetrovi su Maestral i Sirocco, pružajući osvježenje i priliku za vodene sportove. Sunčanih sati je obilno, čineći ovo idealnim vremenom za istraživanje i uživanje u otvorenom.

Jesen (septembar - novembar): Jesen na Siciliji je blaga i ugodna, sa temperaturama koje se kreću između 20-25°C. More je još uvijek toplo, a turističke gužve se smanjuju. Vjetar Tramontana postaje izraženiji, često donoseći osvježenje. Ovo je odlično vrijeme za obilazak kulturnih znamenitosti i istraživanje prirodnih ljepota.

Zima (decembar - februar): Zima je blaga na Siciliji, sa temperaturama koje rijetko padaju ispod 10°C. To je sezona kada se ostrvo manje posjećuje, što može omogućiti opuštenije iskustvo putovanja. Iako nije doba za kupanje, još uvijek možete uživati u lokalnim atrakcijama, kulturnim događajima i gastro ponudi.

Proljeće (mart - maj): Proljeće je još jedno prijatno doba za posjetiti Siciliju. Temperature se postepeno povećavaju, često dosežući oko 20°C. Ostrvo postaje bujno zeleno, cvjetajući i živopisno. Temperatura mora raste, ali to je još uvijek obično hladnije od ljetnih mjeseci. Vjetar Grecale donosi svježinu i pomorandžaste cvjetove na putevima. Ovo je idealno vreme za istraživanje prirodnih parkova i odlazak na biciklističke ture.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetu Siciliji zavisi od vaših preferencija. Ako volite vruće ljetne dane i plažu, ljeto je savršeno za vas. Ako više volite prijatne temperature i manje gužve, proleće i jesen su idealni. Zima može biti odličan izbor za one koji žele iskusiti lokalni način života i kulturnu scenu.

Sicilija, sa svojom raznolikom klimom i bogatim iskustvima, nudi nezaboravan boravak tokom cijele godine. Bez obzira na vašu preferencu, ovaj biser Sredozemlja je uvijek spreman da vas dočeka sa svojom neodoljivom ljepotom i toplim gostoprimstvom.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

23 ºC

9

5-6

Jun

18 ºC

28 ºC

10

3-4

Jul

21 ºC

32 ºC

11

1-2

Avgust

21 ºC

33 ºC

11

1-2

Septembar

19 ºC

28 ºC

9

3-4

 

 

Istorija Sicilije (regija Katanija)
Prolaznost i Tragovi Civilizacija: Regija Katanija, smještena na istočnoj obali Sicilije, bogata je istorijskim naslijeđem koje svjedoči o bogatoj i raznovrsnoj prošlosti. Već hiljadama godina, ova oblast bila je dom različitih kultura i civilizacija koje su ostavile svoj neizbrisiv pečat na pejzažu i identitetu regije.

Antičke Korene: U antičkim vremenima, regija Katanija je bila naselje poznato pod imenom Katana, koje su osnovali Grci u 8. vijeku p.n.e. Tokom grčke i rimske ere, grad je cvjetao kao trgovački centar i vojna tačka. Rimski uticaj je ostavio vidljive tragove kroz antičke ruševine i amfiteatar.

Arapski Uticaj: U 9. vijeku, regija Katanija doživljava arapsku invaziju koja donosi novu kulturu, arhitekturu i poljoprivredne prakse. Arapi su ostavili svoj uticaj na lokalnu kuhinju, a ovo doba se može videti u ostacima tvrđava i naselja.

Normanska i Španska Vlast: Sicilija je kasnije postala teritorija normanskih vladara, a regija Katanija nije bila izuzetak. Normanski uticaj je vidljiv u impozantnim dvorcima, katedralama i crkvama. Tokom španske vlasti, regija je doživjela dalji razvoj arhitekture i umjetnosti, a njihova prisutnost je obilježila lokalnu kulturu.

Zemljotresi i Obnova: Istorija Katanije je obilježena i tragičnim događajima, poput razornih zemljotresa koji su pogodili grad tokom vijekova. Najpoznatiji je bio zemljotres 1693. godine koji je gotovo sravnao grad sa zemljom. Međutim, uporni stanovnici Katanije nisu dozvolili da njihov grad ostane uništen. Gradnja je ponovljena, očuvavši bogatu istorijsku baštinu.

Savremena Katanija: Danas, Katanija se izdiže kao moderan grad sa snažnim vezama sa svojom prošlošću. Posjetioci mogu istraživati bogatstvo antičkih ruševina, živopisnih trgova i impresivnih crkava koje se stapaju sa živahnim ritmom savremenog života. Šetnja kroz uske uličice otkriva spoj različitih perioda i stilova, što čini ovu regiju nezaobilaznom destinacijom za istorijske entuzijaste i putnike željne autentičnog iskustva.

Zaključak: Istorija regije Katanija je duboko ukorijenjena u veoma raznovrsnoj prošlosti koja je oblikovala njen identitet. Od antičkih Grka do normanskih vladara, od arapskih uticaja do modernog doba, svaka era je doprinijela bogatoj kulturi i naslijeđu regije. Posmatrajući regiju Katanija, možemo sagledati složenu i fascinantnu priču o jednom od najvažnijih područja Sicilije.

monument-4568364_1280.jpg

 

Kako doći do Sicilije (regije Katanija)
Putovanje na Siciliju iz balkanskih zemalja (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) moguće je na više načina. Moguće je putovati automobilom/autobusom ili avionom.

Putovanje automobilom/autobusom:  Do Sicilije je potrebno voziti autoputem preko Slovenije i Italije, sve do samog juga odakle se putovanje nastavlja trajektom do Sicilije, a nakon toga ponovo putevima na Siciliji do odredišta. Cijena putovanja može varirati u zavisnosti od načina prevoza, cijene goriva, zemlje iz koje dolazite (udaljenosti) pa je potrebno prije putovanja provjeriti sve kako bi bilo moguće znati okvirnu cijenu.

Putovanje avionom: Aerodrom u Kataniji nije direktno povezan sa aerodromima u regiji (Beograd, Sarajevo, Zagreb i drugi), ali je moguće putovati sa aerodroma iz Budimpešte i Beča direktnim aviolinija koje obavljaju Ryanair/WizzAir. Trajanje leta je između 2 i 2:30h, a cijena leta može varirati. Za ranije periode i unaprijed kupljene povratne karte možete platiti oko 30-50€ po osobi, dok ćete za periode pune sezone morati izdvojiti više novca.

 

Prevoz na Siciliji (Katanija)
Putovanje kroz regiju Katanija na Siciliji nudi različite opcije za prevoz, koje vam omogućavaju da istražite bogatstvo lokalnih atrakcija i prirodnih lepota. Evo nekoliko načina kako se možete kretati po ovom području:

1. Javni Autobusi: Javni autobusi su popularan način prevoza koji povezuje različite dijelove regije Katanija. Autobusi nude pristojnu pokrivenost i dostupnost do mnogih atrakcija i gradova u regiji. Cijene karata variraju u zavisnosti od udaljenosti, ali prosečna cijena kratke vožnje unutar grada iznosi oko 1-2 eura.

2. Rentiranje Automobila: Rentiranje automobila je odličan izbor ukoliko želite veću fleksibilnost i slobodu kretanja. Ovo je posebno korisno za istraživanje manje pristupačnih područja i planiranje vlastitih ruta. Cijene variraju u zavisnosti od tipa vozila i trajanja najma, ali prosječne dnevne cijene se kreću od 30 do 60 eura.

3. Taxi Usluge: Taxi usluge su dostupne u većim gradovima i turističkim oblastima. Taxi vožnje su praktične, ali mogu biti nešto skuplje u poređenju sa javnim prevozom. Početna cijena za kratku vožnju je oko 5-10 eura, dok se cijena povećava sa udaljenostima.

4. Rentanje Čamaca: S obzirom na blizinu obale, rentanje čamaca je popularna opcija za istraživanje obalnih područja. Ovo je savršeno za one koji žele istražiti skrivene uvale i prirodne lepote uz obalu. Cijene variraju u zavisnosti od vrste čamca i vremena najma, sa prosečnim cijenama od oko 50-100 eura po danu.

5. Biciklizam: Biciklizam je sjajan način da istražite manje udaljene dijelove regije Katanija i istovremeno uživate u prirodi. Postoje biciklističke staze i putevi koji vam omogućavaju da istražujete pejzaže i okolinu. Cijene rentanja bicikala variraju, sa prosečnim cijenama od oko 10-20 eura dnevno.

6. Šetnja: Najbolji način da istinski upoznate karakter regije Katanija je šetnja. Mnoge atrakcije su blizu jedna drugoj i mogu se lako istražiti pješice. Ovo je takođe odličan način da se uronite u lokalnu kulturu i osetite puls regije.

Zaključak: Regija Katanija na Siciliji pruža raznovrsne opcije za prevoz, omogućavajući vam da istražujete bogato kulturno i prirodno naslijeđe. Bez obzira na vaše preference, postoje opcije za svakoga - od javnog prevoza do rentanja automobila, što vam omogućava da se slobodno krećete i uživate u svakom trenutku vašeg putovanja.

catania-106832_1280.jpg

 

Najbolja ljetovališta u regiji Katanija
Regija Katanija na Siciliji privlači putnike svojim bogatstvom kulturnih znamenitosti, predivnim plažama i šarmantnim gradovima. Ova regija nudi velike mogućnosti za odmor, od istorijskih gradova do slikovitih obalnih destinacija. Evo pregleda najboljih ljetovališta u regiji Katanija:

1. Taormina: Taormina je biser regije, smještena na uzvišenju koje pruža panoramski pogled na more i vulkan Etnu. Ovo ljetovalište je poznato po svojoj prefinjenoj atmosferi, antičkom amfiteatru i ekskluzivnim buticima. Plaže su šljunkovite i kristalno čiste, sa spektakularnim pogledom na more. Taormina je idealna za parove i putnike željne romantičnog odmora. Udaljenost od Katanije 50 km.

2. Giardini Naxos: Ovo mjesto nudi kombinaciju prelijepih plaža i blizine istorijskih znamenitosti. Giardini Naxos je popularan izbor za porodice i parove koji žele istraživati i opuštati se. Plaže su pješčane i dobro opremljene, a u okolini se nalazi mnoštvo restorana i kafića. Ovde možete istraživati antičke ruševine i uživati u autentičnoj sicilijanskoj kuhinji. Udaljenost od Katanije 45 km.

3. Catania: Glavni grad regije Katanija, Catania, je dinamičan grad koji spaja istoriju sa savremenim životom. Ovde ćete naći živahne pijace, elegantne trgove i spektakularne crkve. Plaže u blizini grada su dobro opremljene, a noćni život je bogat. Catania je savršena za one koji vole kombinaciju kulturnog obilaska i opuštanja na plaži.

4. Aci Trezza: Ovo slikovito ribarsko selo je mjesto koje vas vraća korak unazad u vrijeme. Pored tradicionalnih ribarskih brodova, ovo ljetovalište se ističe impresivnim lavinim stijenama koje plivaju u moru. Plaže su manje opterećene u odnosu na veće gradove, a atmosfera je opuštena i autentična. Aci Trezza je idealan izbor za putnike koji traže mir i autentičnost. Udaljenost od Katanije 14 km.

5. Riposto: Riposto je još jedno šarmantno ribarsko mjesto koje nudi opuštenu atmosferu i blizinu prirode. Poznato je po svom slikovitom lučkom području i živopisnom tržištu sveže ribe. Plaže su pjeskovite i pružaju odličan pogled na more. Riposto je pogodan za one koji žele da iskuse autentični sicilijanski način života. Udaljenost od Katanije 27 km.

Zaključak: Regija Katanija na Siciliji nudi raznolik izbor ljetovališta, svako sa svojim šarmom i atrakcijama. Bez obzira na vaše preferencije, ova regija ima da ponudi za sve - od prefinjenog odmora do opuštanja na plaži. Bilo da istražujete istoriju, uživate u moru ili uživate u lokalnoj kulturi, Katanija će vam pružiti nezaboravan doživljaj.

taormina-2790243_1280.jpg

 

Izleti i atrakcije na Siciliji (regija Katanija)
U ovom dijelu predstavljamo vam 5 najzanimljivijih izleta i atrakcija u regiji Katanija na Siciliji:

1. Vulkan Etna: Istraživanje Vulkana Regija Katanija je dom jednom od najaktivnijih vulkana u svijetu - Etni. Posjetioci mogu organizovati vođene ture koje vode do vulkanskog kratera i omogućavaju im da se upuste u avanturu istraživanja ove prirodne ljepote. Penjanje na vrh vulkana pruža spektakularne poglede na okolinu, dok vožnja kroz vulkanski teren omogućava bliski susret s prirodnim čudima ovog mjesta.

2. Taormina: Biser Jonskog Mora Samo sat vremena vožnje od Katanije nalazi se predivni grad Taormina. Ovaj slikoviti grad na litici Jonskog mora privlači posjetioce svojom antičkom arhitekturom, živopisnim vrtovima i fantastičnim panoramskim pogledima. Glavna atrakcija je antički amfiteatar Teatro Antico di Taormina, koji pruža spektakularan pogled na vulkan Etna i plavetnilo mora.

3. Sirakuze: Istorija i Kultura Sirakuza je bogata istorijom i kulturom te je dom mnogim značajnim arheološkim nalazištima. Arheološki park Neapolis nudi posjetiocima priliku da istraže antičke ruševine, uključujući antički amfiteatar i Orecchio di Dionisio (Dionisijeva uho), izuzetnu pećinu poznatu po akustičnim svojstvima.

4. Catania: Grad Života i Kulture Catania, glavni grad regije, privlači posjetioce svojim živahnim trgovima, karakterističnom baroknom arhitekturom i autentičnom sicilijanskom atmosferom. Piazza del Duomo je srce grada, sa Katedralom i Fontana dell'Elefante, ikoničkom fontanom s lavom, simbolom grada.

5. Ostrvo Ortigia: Skriveni Raj Ortigia, dio grada Sirakuze, smješten na ostrvu, pruža šarmantnu atmosferu, uske uličice, slikovite trgove i prekrasne poglede na more. Piazza del Duomo je središnji trg na kojem se nalazi Katedrala Sirakuze, a šetnja obalom pruža priliku za opuštanje uz prekrasan pogled na more.

Ovi izleti i atrakcije u regiji Katanija na Siciliji nude bogato iskustvo koje objedinjuje prirodnu ljepotu, istoriju i kulturu ovog predivnog dijela Italije. Bez obzira na vaše sklonosti, ova regija pruža raznolikost koja će zadovoljiti svakog posjetioca.

volcano-2111947_1280.jpg

 

Naljepše plaže na Siciliji (regija Katanija)
Predstavljamo 5 najljepših plaža u regiji Katanija na Siciliji:

1. Plaža San Marco: Ova prekrasna pješčana plaža smještena je južno od Katanije i pruža opuštajuće i mirno okruženje. Plaža San Marco je opremljena suncobranima i ležaljkama te nudi kristalno čisto more idealno za plivanje i snorklanje. Udaljenost od Katanije je otprilike 25 km južno.

2. Plaža Isola Bella: Smještena blizu Taormine, ova čarobna plaža ima prirodno ostrvo Isola Bella koji je povezan s obalom preko pješčanog grebena. Plaža je idealna za one koji vole kristalno plavo more i impresivan pogled na obalu. Plaža je dobro opremljena i pruža priliku za uživanje u vodenim sportovima. Isola Bella je udaljena oko 60 km sjeveroistočno od Katanije.

3. Plaža Giardini Naxos: Ova široka pješčana plaža smještena je sjeverno od Katanije i nudi mnoštvo restorana, barova i trgovina duž obale. Plaža je posebno popularna među porodicama i parovima. Giardini Naxos se nalazi otprilike 50 km sjeverno od Katanije.

4. Plaža Pozzillo: Ako tražite skrovito mjesto za bijeg od gužve, plaža Pozzillo je savršen izbor. Ova slikovita plaža smještena je na sjeveroistočnoj obali, udaljena oko 30 km od Katanije. Kristalno čisto more i stjenovita obala stvaraju idilično okruženje za opuštanje i uživanje u prirodi.

5. Plaža Aci Castello: Ova čudesna plaža smještena je blizu gradića Aci Castello, poznatog po svojim vulkanskim stijenama i kristalnom moru. Plaža je dobro opremljena i nudi priliku za plivanje, sunčanje i uživanje u lokalnim restoranima. Aci Castello je udaljen oko 15 km od Katanije na istočnoj obali.

Ove predivne plaže u regiji Katanija pružaju raznovsrnost ukusa za svakog posjetioca. Bez obzira na to volite li mirnije ili živopisnije okruženje, Sicilija će vas očarati svojom obalom i kristalnim morem.

sicily-2288894_1280.jpg

 

Cijene na Siciliji
Cijene na plažama: Plaže duž obale regije Katanija nude različite cjenovne raspone za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Prosječno, cijena za dnevno iznajmljivanje ležaljke i suncobrana kreće se od 10 do 15 eura. Opremljenost plaža varira, pa se cijene mogu razlikovati zavisno od lokacije i sadržaja koje nude.

Cijene u kafićima i restoranima: U regiji Katanija, cijene hrane i pića u kafićima i restoranima su pristojne. Evo primjera nekoliko jela i pića sa prosječnim cijenama:

 • Espresso kafa: 1,50 - 2,50 eura
 • Flančini sendvič: 3,50 - 5 eura
 • Margherita pizza: 6 - 8 eura
 • Tjestenina s umakom od paradajza: 7 - 10 eura
 • Riba na žaru s prilogom: 12 - 18 eura
 • Flaša vina (lokalno): 8 - 15 eura

Cijene u marketima: Ako želite uštediti na hrani i piću, možete kupovati u lokalnim marketima. Evo nekoliko primjera proizvoda sa cijenama:

 • Bijeli hljeb: 1 - 1,50 eura
 • Mlijeko (1L): 1 - 1,50 eura
 • Jaja (10 komada): 2 - 2,50 eura
 • Pileća prsa (1 kg): 6 - 8 eura
 • Tjestenina (500g): 0,80 - 1 eura
 • Paradajz (1 kg): 1,50 - 2 eura
 • Flaša vode (1,5L): 0,50 - 1 eura

sicily-4624620_1280.jpg

Ultimativni vodič za Egipat (Hurgada)

Ultimativni vodič za Egipat (Hurgada)

Planirate putovanje u Egipat? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na primorju ove afričke države. U vodiču pronađite osnovne podatke o Egiptu i Hurgadi, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Egipta, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Hurgadi. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u regiji Hurgade, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Egiptu.

 

Osnovni podaci o Egiptu
Egipat je zemlja bogate istorije, fascinantne kulture i nevjerovatnih arheoloških nalazišta. Smješten na sjeveroistoku Afrike i jugozapadnom dijelu Azije, Egipat je poznat po svojim drevnim piramidama, veličanstvenim hramovima i raskošnim faraonskim grobnicama. Ova zemlja takođe obiluje prekrasnim obalama Crvenog mora, koje privlače ljubitelje sunca i podvodnog svijeta.

Prema podacima iz prošlih godina, Egipat je popularna turistička destinacija s velikim brojem posjetilaca iz cijelog svijeta. Svake godine, milioni turista dolaze u Egipat kako bi istražili njegove bogate istorijske spomenike, uživali u toplini i ljepoti Crvenog mora te doživjeli egzotičnu kulturu i tradiciju.

Egipat ima više od 100 miliona stanovnika i prostire se na površini od oko 1.000.000 kvadratnih kilometara. Glavni grad Egipta i najveći grad u zemlji je Kairo, koji je takođe jedan od najvećih gradova u Africi i na Bliskom istoku. Osim Kaira, drugi važni gradovi su Aleksandrija, Luksor, Asuan i Hurgada.

Zvanični jezik u Egiptu je arapski, dok engleski i francuski jezik takođe ima široku upotrebu u turizmu i poslovnim krugovima. Službena valuta je egipatska funta (EGP).

Egipat ima nekoliko važnih međunarodnih aerodroma koji povezuju zemlju s cijelim svijetom. Među najvažnijim su Kairski međunarodni aerodrom, Aleksandrijski međunarodni aerodrom, aerodrom Luksor i aerodrom Hurgada. Kairski međunarodni aerodrom je jedan od najprometnijih u regiji i glavna je polazna tačka za većinu međunarodnih letova koji dolaze u Egipat.

Egipat ima iznimno raznoliku klimu, s obzirom na svoj geografski položaj i raznovrsnost terena. Na sjeveru zemlje, duž obala Sredozemnog mora, klima je mediteranska, s blagim i kišovitim zimama te vrućim i sušnim ljetima. U unutrašnjosti zemlje, klima je pustinjska, s ekstremno vrućim ljetima i hladnim noćima u zimskim mjesecima. Na jugu zemlje, uz obalu Crvenog mora, klima je tropska, s toplim temperaturama tokom cijele godine.

Egipat je zemlja koja oduševljava svojim kulturnim blagom, prekrasnim plažama i nevjerovatnim krajolicima. Bez obzira na to jeste li istoričar, avanturist, ljubitelj mora ili samo znatiželjni putnik, Egipat će vas osvojiti svojom ljepotom i čarima koje nudi.
street-g1366a68f1_1280.jpg

Klima u Egiptu
Egipat ima klimu koja varira od mediteranske na sjeveru do pustinjske i tropske na jugu. Zavisno od regije, temperature se mogu znatno razlikovati, što znači da je važno pažljivo odabrati vrijeme putovanja kako biste uživali u najboljem iskustvu.

Ljeto (od juna do septembra): Ljeto u Egiptu donosi vruće i suvo vrijeme u većini regija. Temperature na sjeveru i u unutrašnjosti zemlje mogu dostićii preko 35°C, a ponekad i više od 40°C. Ova sezona obiluje suncem, a more je toplo i idealno za kupanje. Međutim, zbog visokih temperatura, ljeto može biti izazovno za istraživanje arheoloških nalazišta i drugih atrakcija na otvorenom. No, ukoliko se odlučite posjetiti egipatske oaze u pustinji ili provesti vrijeme uz obalu Crvenog mora, ljeto će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Jesen (od oktobra do novembra): Jesen je u Egiptu ugodnija u poređenju s ljetom. Temperature su nešto blaže, a vrijeme je i dalje sunčano i suvo. Ovo je savršeno vrijeme za istraživanje istorijskih spomenika i gradova, jer je temperatura ugodna i omogućava vam da više vremena provedete na otvorenom. Takođe, more još uvijek ima ugodnu temperaturu za kupanje, što će vam omogućiti da uživate u prekrasnim plažama na Crvenom moru.

Zima (od decembra do februara): Zima u Egiptu donosi ugodne temperature, posebno na sjeveru i uz obalu. Danju, temperature se kreću oko 20-25°C, dok noću mogu pasti na 10-15°C. Ovo je idealno vrijeme za posjetiti arheološke spomenike i obaviti razgledavanje gradova, budući da su uslovi manje vrući i ugodniji za istraživanje. Crveno more i dalje ima prilično toplu vodu, stoga je i dalje moguće uživati u kupanju i raznim vodenim aktivnostima.

Proljeće (od marta do maja): Proljeće je još jedno povoljno vrijeme za putovanje u Egipat. Temperature se postupno povećavaju, a vrijeme je ugodno i suvo. Proljeće donosi cvjetanje prirode, što će vaše putovanje učiniti još ljepšim. U ovo doba godine, posebno u oazama i pustinjama, možete doživjeti prekrasne vizure prirode u punom sjaju. Takođe, more se ponovno zagrijava, što vam pruža priliku za uživanje u čarima Crvenog mora i predivnim plažama.

Temperatura Crvenog mora: Temperatura vode u Crvenom moru varira zavisno od godišnjeg doba. U ljetnim mjesecima, temperatura može dostići i do 28-30°C, dok u zimskim mjesecima može biti oko 20-22°C. Ovo je sjajna vijest za ljubitelje ronjenja i snorkelinga, jer voda je topla i omogućava vam da uživate u bogatom podvodnom svijetu tokom cijele godine.

Najbolje vrijeme za putovanje u Egipat: Najbolje vrijeme za posjetiti Egipat zavisi od vaših preferencija. Ako preferirate tople temperature i kupanje u toplom moru, ljeto i rano jesen će vam pružiti najbolje iskustvo. Ako više volite ugodniju temperaturu za istraživanje istorijskih spomenika i gradova, proljeće i rana jesen su idealno vrijeme za vaše putovanje. Temperature su ugodnije, a i gužve turista su manje u poređenju s ljetnim mjesecima.

Kad je riječ o Crvenom moru, najbolje vrijeme za posjetu je tokom cijele godine jer voda ostaje relativno topla čak i u zimskim mjesecima. Zato, ako planirate roniti, snorkelirati ili jednostavno uživati u šarmantnim plažama, Crveno more će vam pružiti nezaboravno iskustvo bez obzira na godišnje doba.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

23ºC

34 ºC

11

0-1

Jun

26 ºC

37 ºC

12

0-1

Jul

28 ºC

40 ºC

13

0-1

Avgust

28 ºC

40 ºC

12

0-1

Septembar

25 ºC

38 ºC

11

0-1

 

Istorija Egipta
Kroz dugu i bogatu istoriju koja se proteže hiljadama godina, Egipat je postao jedno od najfascinantnijih arheoloških i istorijskih odredišta na svijetu. Ovo prekrasno i tajanstveno područje obiluje spomenicima, drevnim gradovima i arheološkim nalazištima koji otkrivaju nevjerovatne priče o drevnoj civilizaciji. Kada posjetite Hurgadu, tačku na Crvenom moru koja nudi jedinstveno iskustvo i prekrasne plaže, ne smijete propustiti priliku da istražite bogatu istoriju Egipta.

Egipatska istorija seže do starog vijeka, a najpoznatija civilizacija koja je oblikovala ovu zemlju bila je drevna egipatska civilizacija, koja je cvjetala između 3100. i 30. godine p.n.e. Ova civilizacija ostavila je izvanredno naslijeđe u obliku piramida, hramova i grobnica. Mnoge od ovih znamenitosti mogu se posjetiti iz Hurgade, uključujući i najpoznatije svjetske spomenike poput Gize piramida, Sfinge, Džoserove piramide i Luksorovih hramova.

Jedan od najvažnijih istorijskih perioda u Egiptu bio je vladavina faraona, a egipatska mitologija, kultura i religija još uvijek fasciniraju posjetioce širom svijeta. Uz bogatu istoriju , Egipat je bio prostor ukrštanja za mnoge civilizacije i kulture, uključujući grčku, rimsku, bizantsku i arapsku, što je dodalo raznolikost i bogatstvo egiptanskoj baštini.

Osim istorije, Egipat je takođe poznat po svojoj ulozi u razvoju umjetnosti, znanosti i matematike. Arhitektura, slikarstvo, kiparstvo i književnost odražavaju bogatstvo egipatske kulture i njihovu sposobnost da stvaraju remek-djela koja su i dalje zadivljujuća i inspirativna.

Kroz istoriju, Egipat je takođe igrao važnu ulogu u trgovini i pomorstvu, a Hurgada, kao priobalni grad uz Crveno more, nekada je bila mala ribarska luka, koja se s vremenom razvila u popularno turističko odredište. Danas, posjetioci mogu uživati u ljepotama Crvenog mora, roniti u tirkiznoj vodi i istražiti bogatstvo morskog svijeta.

Kroz svoju istoriju, Egipat je preživio mnoge izazove, ali je ostao snažan i ponosan, čuvajući svoje nasljeđe i očaravajući sve koji ga posjete. Putovanje u Hurgadu i istraživanje egipatske istorije pružit će vam nezaboravno iskustvo i dublje razumijevanje ove nevjerojatne zemlje i njene bogate prošlosti. Otkrijte tajne drevne civilizacije i uronite u fascinantan svijet Egipta koji će vas ostaviti bez daha.
sphinx-ge40f029cd_1280.jpg

Kako doći do Egipta
Putovanje na Egipat iz balkanskih država najekonomičnije, ali i najpraktičije, je avionom. Međutim, trenuntno postoji direktan let iz Beograda, dok sa ostalih aerodroma regije  takođe postoje direktni letovi ali je riječ o čarter letovima (letovi koji se organizuju za potrebe turističkih kompanija). Takođe, moguće je pronaći let sa presijedanjem u nekoj od evropskih luka, a trajanje putovanja i cijena zavisiće, u tom slučaju, od aerodroma presijedanja i vremena čekanja, kao i od aviokompanije. Kao još jedna od opcija putovanja preporučuje se let iz Budimpešte ili Beča. Sa ova dva aerodroma moguće je putovati u Egipat direktnim letom. Cijene avionskih karata za povratne letove sa beogradskog, bečkog i aerodroma u Budimpešti kreću se od 200€ pa na više, a let u prosjeku traje od 5 do 7h.

 

Prevoz u Egiptu (Hurgada)
U Hurgadi, gradskim prevozom uglavnom dominiraju taksiji i minibusevi (nazvani mikrobusi). Organizacija gradskog prevoza u Hurgadi nije tako razvijena kao u većim gradovima, ali ipak postoji nekoliko opcija koje posjetiocima omogućavaju kretanje po gradu i okolnim područjima.

 1. Taksiji: Taksiji su najpopularniji način prevoza u Hurgadi i lako ih je pronaći na gotovo svakom koraku. Taksiji su obično bijele boje, a cijene se obično dogovaraju prije nego što se sjedne u vozilo. Važno je napomenuti da taksisti često ne koriste taksimetre, pa je potrebno pregovarati o cijeni prije vožnje. Takođe, preporučuje se potvrđivanje cijene prije polaska kako biste izbjegli nesporazume. Prosječna cijena vožnje taksijem unutar grada Hurgade može biti između 30 i 100 egipatskih funti (EGP), zavisno od udaljenosti i vještine pregovaranja. Cijene vožnji do popularnih turističkih atrakcija ili hotela mogu biti malo više.

 2. Minibusi (mikrobusi): Mikrobusi su još jedna česta opcija za gradski prevoz u Hurgadi. Oni se koriste za javni prevoz i povezuju različite dijelove grada. Mikrobusi su jeftiniji od taksija, ali mogu biti malo sporiji jer često staju kako bi pokupili ili iskrcali putnike. Vožnja mikrobusom je autentično iskustvo jer ćete putovati s lokalnim stanovništvom i imati priliku vidjeti svakodnevni život u gradu. Cijene vožnji mikrobusom unutar grada mogu biti oko 5-20 EGP.

 3. Rent-a-car: U Hurgadi postoji mogućnost iznajmljivanja automobila, što je odlična opcija za one koji preferiraju samostalnost u istraživanju. Rent-a-car agencije nude širok izbor automobila, ali prije nego što se odlučite za ovu opciju, preporučuje se provjeriti cijene, uslove najma i osiguranje. Vožnja u Hurgadi može biti izazovna jer neki vozači mogu biti neoprezni, a ponekad se ne poštuju pravila saobraćaja.

 4. Tuk-tukovi: Tuk-tukovi su mali motocikli s kabinom koja može primiti nekoliko putnika. Ova vrsta prevoza česta je u nekim dijelovima Azije, a u Hurgadi ih možete vidjeti kako voze turiste. Vožnja tuk-tukom može biti zabavno iskustvo, ali prije nego što sjednete u jedan, pobrinite se da pregovarate o cijeni. Cijene vožnje tuk-tukom često su najniže od navedenih opcija i obično se kreću od 10-30 EGP.

Kao turist u Hurgadi, morate biti svjesni da gradski prevoz može biti nešto drugačiji od onoga na šta ste navikli kod kuće. Preporučuje se planiranje unaprijed i proučavanje dostupnih opcija kako biste odabrali najpogodniji način prevoza za vaše potrebe i želje. Bez obzira na to koji način prevoza odaberete, uvijek imajte na umu svoju sigurnost i ponašajte se odgovorno na cestama.

Top ljetovališta u regiji Hurgade
Putovanje u regiju Hurgade nudi prekrasne plaže, kristalno čisto more i nezaboravne avanture podvodnog svijeta Crvenog mora. Ova regija Egipta bogata je ljetovalištima koja će zadovoljiti različite ukuse turista. U ovom putopisu predstavit ćemo vam tri ljetovališta koja se izdvajaju po svojim jedinstvenim karakteristikama.

 1. Hurghada - Energični biser Crvenog mora:

Hurghada, jedno od najvećih ljetovališta u regiji, nudi veliki izbor zabave i aktivnosti za putnike svih uzrasta. Grad je poznat po širokim pješčanim plažama i uzbudljivom noćnom životu. Uživajte u tirkiznom moru i bogatom morskom životu prilikom ronjenja. Za one koji traže adrenalin, tu su brojne vodene aktivnosti poput skijanja na vodi i parasailinga. Nakon sunčanja na plaži, posjetite bazare i trgovine te se prepustite čarima lokalne kulture. Restorani i kafići nude raznovrsne kulinarske delicije, uključujući svježu morsku hranu i tradicionalna egipatska jela.

 1. El Gouna - Venecija Crvenog mora:

El Gouna, poznata kao "Venecija Crvenog mora", očarava svojim slikovitim kanalima, luksuznim hotelima i prekrasnim plažama. Ovo ljetovalište smješteno je na umjetno stvorenom ostrvu, okruženo tirkiznim vodama Crvenog mora. Šetnja kanalima i romantične vožnje brodom pružit će vam nezaboravne trenutke. El Gouna je savršena destinacija za opuštanje, a ljubitelji golfa mogu uživati u igri na terenu međunarodnog standarda. Plaže u ovom ljetovalištu su dobro održavane, a hotelski kompleksi nude vrhunsku uslugu i pogodnosti. Uživajte u elegantnim restoranima s pogledom na more i otkrijte egzotične okuse arapske kuhinje.

 1. Sahl Hasheesh - Rajska oaza tišine:

Sahl Hasheesh, skriveno ljetovalište na crvenom morskom obalu, privlači putnike koji traže mir i tišinu. Ovo intimno ljetovalište nudi luksuzne hotele i vile, široku pješčanu plažu i izvrsne uslove za ronjenje. Duboki grebeni i raznovrsni morski svijet oduševit će ljubitelje podvodne fotografije. Uživajte u opuštanju na plaži uz spektakularne zalaske sunca ili se prepustite morskim aktivnostima poput jedrenja na dasci. Sahl Hasheesh nudi ekskluzivan doživljaj s luksuznim spa centrima i raskošnim bazenima. Romantična šetališta uz more i šarmantni restorani stvaraju romantičnu atmosferu za parove koji traže bijeg od svakodnevnog života.

Ova tri ljetovališta u regiji Hurgade pružaju izbor iskustava za putnike svih interesa. Bez obzira na to jeste li avanturist, zaljubljenik u kulturu ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, Hurgada će vam pružiti nezaboravno ljetovanje na obali Crvenog mora.
egypt-gaea68e8ab_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Egiptu - Hurgada
Putovanje u Hurgadu pruža nezaboravne mogućnosti za istraživanje zapanjujućih istorijskih spomenika, fascinantnih prirodnih ljepota i jedinstvenih kultura. U ovom dijelu vodiča predstavit ćemo vam nekoliko nezaobilaznih izleta i atrakcija koje možete posjetiti tokom ljetovanja u Hurgadi.

 1. Izlet do Luksora i Doline kraljeva:

Posjetite drevni grad Luksor i istražite bogatu istoriju egipatske civilizacije. Vožnja do Luksora pružit će vam priliku da vidite prekrasne pejzaže Nila i otkrijete zapanjujuće hramove. Dolina kraljeva, mjesto gdje su sahranjivani faraoni i pripadnici kraljevske porodice, obuhvata impresivne grobnice, uključujući Tutankamonovu grobnicu. Posjetite i Hram kraljice Hatšepsut, jedan od najfascinantnijih spomenika drevnog Egipta.

 1. Ronjenje u Crvenom moru:

Hurgada je poznata po izvanrednoj ronilačkoj i snorkling sceni. Uživajte u istraživanju fascinantnog podvodnog svijeta Crvenog mora i upoznajte raznovrsnost morskog života. Brojni ronilački centri organizuju izlete na različite lokacije, uključujući grebene, podvodne stijene i olupine brodova. Ova jedinstvena prilika pružit će vam nezaboravno iskustvo u susretu s morskim kornjačama, šarenim ribama i koralima.

 1. Safari u pustinji:

Za avanturiste, safari u pustinji je imperativno iskustvo. Uživajte u uzbudljivim vožnjama terenskim vozilima po pustinjskom pijesku i upoznajte se s tradicijom beduinskog života. Posjetite Beduinska sela i otkrijte njihovu kulturu, običaje i gastronomiju. Romantični zalasci sunca u pustinji stvaraju nevjerovatne prizore koje nećete zaboraviti.

 1. Hramovi:

Posjetite lokalne hramove i otkrijte značenje i istoriju ovih svetih mjesta. Hramovi poput Abo Simbel i Edfu privlače brojne putnike zbog svoje arhitekture i duge istorije. Takođe, posjetite Tempeljsko ostrvo, gdje se nalaze hramovi posvećeni egipatskim bogovima Horusu i Sobeku.

 1. Stari grad Khan el Khalili:

Otkrijte živopisni bazarski život u Starom gradu Khan el Khalili u Kairu. Prošetajte uskim ulicama prepunim trgovina, obrtnika i šarenih suvenira. Ovo je idealno mjesto za kupovinu tradicionalnih egiptovskih proizvoda, od suvenira, šarenih začina do raskošnih tepiha.

 1. Dolphin House:

Ako volite interakciju s morskim sisavcima, ne propustite izlet u Dolphin House. Ovo je jedno od omiljenih mjesta gdje možete uživati u susretu s divljim delfinima u njihovom prirodnom okruženju. Plivanje s delfinima pruža nevjerovatno iskustvo i sjećanje za cijeli život.
kite-surfing-g8a7b0ea8a_1280.jpg

Najljepše plaže u Egiptu - regija Hurgada
Istaknute u plavetnilu Crvenog mora, plaže u regiji Hurgada nude rajsko iskustvo svim ljubiteljima sunca i mora. U ovom dijelu vodiča predstavit ćemo vam 5 najljepših plaža u Egiptu, koje se nalaze u blizini Hurgade, te će vas očarati svojom prirodnom ljepotom i mnoštvom aktivnosti.

 1. Plaža Makadi:

Smještena oko 30 km južno od Hurgade, plaža Makadi privlači svojim tirkiznim vodama i blagim pjeskovitim obalama. Ova plaža je idealna za opuštanje i uživanje u mirnom okruženju. Podvodni svijet u blizini Makadija prepun je šarenih koralja i riba, pa je odlično mjesto za snorklanje i ronjenje. Uz to, na plaži se nalaze luksuzni resorti koji će vam pružiti nezaboravan boravak.

 1. Plaža Sahl Hasheesh:

Sahl Hasheesh je luksuzno ljetovalište udaljeno oko 20 km od Hurgade, poznato po svojim beskrajnim pješčanim plažama i kristalno čistom moru. Ovdje ćete uživati u opuštanju na mekanom pijesku uz šum morskih valova. Za avanturiste, tu su i različite vodene aktivnosti, kao što su jet ski, vožnja na dasci za surfanje i mnoge druge. Sahl Hasheesh takođe nudi prekrasne pogleda na more, što ga čini savršenim mjestom za romantične zalaske sunca.

 1. Plaža El Gouna:

El Gouna je prekrasno ljetovalište smješteno samo 22 km od Hurgade. Ova šarmantna plaža nudi oazu mira i opuštanja, okruženu tropskom vegetacijom. Plaža El Gouna idealna je za porodice i parove, s plićacima koji omogućuju sigurno kupanje i igru u moru. Takođe, na raspolaganju su vam brojne aktivnosti na vodi, kao što su vožnja kanuima i pedaline.

 1. Plaža Soma Bay:

Udaljena oko 45 km južno od Hurgade, Soma Bay je još jedno ljetovalište koje očarava svojom netaknutom ljepotom. Ova plaža nudi mir i tišinu, idealne za opuštanje i bijeg od gradske gužve. Osim uživanja u blagodatima sunca i mora, možete istražiti i bogati morski svijet oko koraljnih grebena. Plaža Soma Bay takođe je poznata po svojim luksuznim resortima s prekrasnim bazenima i spa centrima.

 1. Plaža Safaga:

Safaga je slikovito ljetovalište smješteno oko 53 km južno od Hurgade. Njena prekrasna pješčana plaža i toplo plavo more privlače putnike iz cijelog svijeta. Ovdje možete uživati u snorklanju, ronjenju i windsurfingu. Plaža Safaga takođe je poznata po svojim ljekovitim mineralnim izvorima, a lokalni spa centri nude različite tretmane i masaže za potpuno opuštanje.

Posjetiti ove prekrasne plaže u regiji Hurgada znači upustiti se u nezaboravno ljetovanje puno užitaka, avantura i opuštanja. Uživajte u ljepotama Crvenog mora i stvarajte uspomene koje će trajati cijeli život.
red-sea-g0356ac8b9_1280.jpg

Cijene u Egiptu 
Dok sunce sja na plavetnilu Crvenog mora, a pješčane plaže blistaju pod zrakama, regija Hurgada u Egiptu pruža iznimno ljetovalište koje mami turiste iz cijelog svijeta. Osim impresivne prirodne ljepote i aktivnosti, Hurgada nudi i pristupačne cijene, što je jedan od razloga zašto mnogi putnici biraju ovo čarobno odredište. U ovom dijelu vodiča istražit ćemo cijene u Hurgadi, kako na plažama, tako i u restoranima, kafićima i marketima, kako biste mogli isplanirati putovanje koje će zadovoljiti vaša očekivanja i proračun.

Cijene na plažama: Kada je riječ o plažama u Hurgadi, postoji velika ponuda mjesta za uživanje u suncu i moru. Većina hotela i ljetovališta ima privatne plaže koje su dostupne gostima koji borave u tim smještajima. Ulaz na privatne plaže obično je uključen u cijenu boravka, što znači da ćete moći bezbrižno uživati u plaži i bazenima tokom cijelog dana. Ako odlučite posjetiti javne plaže, ulaznice su obično pristupačne i iznose oko 50-100 egipatskih funti (EGP), što je otprilike 3-5 eura.

Cijene u restoranima i kafićima: Hurgada obiluje raznovrsnom ponudom restorana i kafića koji nude širok spektar jela i pića. U restoranima, cijene se kreću od 100 EGP za jednostavnije obroke, do 300-500 EGP za nešto luksuznije večere. Egipatska kuhinja je bogata ukusima, a obroci s morskim plodovima i egipatskim specijalitetima su obavezni. U kafićima, cijene kafe se kreću od 20-40 EGP, dok su osvježavajući sokovi dostupni po cijeni od oko 15-30 EGP.

Cijene u marketima: Ako želite istražiti lokalni način života i uživati u autentičnom iskustvu, posjetite tržnice i lokalne trgovine u Hurgadi. Na tržnicama možete pronaći različite suvenire, odjeću, nakit i druge predmete po vrlo pristupačnim cijenama. Cjenkanje je često dio trgovinske kulture u Egiptu, pa se slobodno osjećajte da pregovarate o cijenama kako biste dobili najbolju ponudu. Na tržnicama, cijene su obično niže nego u turističkim zonama, pa se možete veseliti uživanju u šopingu uz povoljne cijene. 

Evo približnih cijena nekih uobičajenih proizvoda koji se mogu naći u trgovinama u Egiptu:

 1. Hljeb(bijeli hljeb od 400 g): oko 2-4 egipatske funte (EGP)
 2. Jaja (10 komada): oko 15-25 EGP
 3. Mlijeko (1 litra): oko 10-15 EGP
 4. Riža (1 kg): oko 10-20 EGP
 5. Piletina (1 kg): oko 50-80 EGP
 6. Svježe voće (npr. jabuke, banane, narandže - 1 kg): oko 10-30 EGP
 7. Voda (1,5 litara, flaširana): oko 5-10 EGP
 8. Coca-Cola (0,33 litara, konzervirana): oko 10-15 EGP
 9. Kafa (200 g, mljevena): oko 15-30 EGP
 10. Čaj (pakovanje od 25 vrećica): oko 10-20 EGP
 11. Šećer (1 kg): oko 10-15 EGP
 12. Ulje (1 litra, biljno): oko 10-20 EGP

Uživajte u egzotičnoj atmosferi Hurgade i upustite se u nezaboravno putovanje koje će oduševiti vaša čula, a uz pristupačne cijene, vaša avantura u Egiptu bit će potpuna.

NAPOMENA: 1 EURO = OKO 34 EGP (EGIPATSKA FUNTA) 

Ultimativni vodič za Ibicu

Ultimativni vodič za Ibicu

Planirate putovanje na Ibicu? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na primorju ovog Balearskog ostrva. U vodiču pronađite osnovne podatke o Ibici, o njenoj klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Ibice, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Ibici. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Ibici, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Ibici.

 

Osnovni podaci o Ibici
Ibiza, prelijepo špansko ostrvo smješteno u zapadnom dijelu Sredozemnog mora, poznato je po svojoj jedinstvenoj atmosferi, prekrasnim plažama i noćnom životu. Ovo rajsko odmaralište privlači različite posjetioce, od ljubitelja zabave do putnika koji traže mir i relaksaciju.

Glavni grad Ibice je istoimeni grad Ibica, a površina ostrva iznosi oko 572 kvadratnih kilometra. Ostrvo ima oko 150.000 stanovnika, a najviši planinski vrh je Sa Talaiassa s visinom od 475 metara.

Zvanična valuta koja se koristi na Ibici je euro, dok su zvanični jezici španski i katalonski, a takođe se koriste i engleski i njemački. Ibicu svake godine posjeti veliki broj turista, a ovaj broj se procjenjuje na nekoliko miliona posjetilaca godišnje.

Ibica pripada Balearskim ostrvima koja su smještena u zapadnom Sredozemlju. Pored glavnog grada Ibice, neki od najznačajnijih gradova na ostrvu uključuju San Antonia i Santa Eulalia.

Ostrvo se ponosi svojim bogatstvom kulturnih atrakcija, od antičkih spomenika do šarmantnih sela. Također, poznato je po svojoj svjetski poznatoj zabavi i klupskoj sceni, privlačeći DJ-e iz cijelog svijeta.

Bogata i raznolika gastronomska scena Ibice nudi širok izbor ukusnih jela i specijaliteta, uključujući svježe morske plodove i autentične španske delicije.

Ostrvo nudi različite opcije smještaja, od luksuznih hotela do privatnih vila i hostela, što omogućuje putnicima da odaberu pravi smještaj za svoj stil putovanja.

S bogatom ponudom predivnih plaža i skrivenih uvala, Ibicu čini savršenim mjestom za opuštanje na suncu i uživanje u kristalno čistim vodama Sredozemlja.

Ukratko, Ibica je šarmantno ostrvo koje pruža nezaboravno iskustvo putovanja. Bez obzira jeste li zaljubljenik u noćni život, avanturista koji istražuje prirodne ljepote ili putnik koji traži mir i relaksaciju, ovo ostrvo će vas očarati svojom jedinstvenom energijom i ljepotom. Dobrodošli na Ibizu!
ibiza-g74dbde5e9_1280.jpg

 

Klima na Ibici
Ibica ima mediteransku klimu koja donosi ugodne, tople ljetne dane i blage, vlažne zime. Ova klima karakteriše suvi, sunčani i vrući ljetni period, dok zime imaju umjerene temperature i nešto više padavina.

Ljeto na Ibizi traje od juna do septembra, a ovo je najpopularnije vrijeme za posjetiti ostrvo zbog toplih i sunčanih dana. Prosječne temperature tokom ljeta kreću se od 25°C do 30°C, a ponekad mogu dostići i više od 35°C. Noći su uglavnom ugodne i tople, sa temperaturama koje rijetko padaju ispod 20°C. Ovaj period karakteriše minimalna količina padavina, što ostrvo čini savršenim mjestom za ljetovanje.

Jesen na Ibidi, koja traje od oktobra do novembra, još uvijek donosi ugodno toplo vrijeme, s prosječnim temperaturama od 20°C do 25°C. More je još uvijek dovoljno toplo za kupanje, što čini jesenski period privlačnim za turiste koji žele izbjeći gužve ljetne sezone.

Zima na Ibici, od decembra do februara, ima blage temperature, s prosječnim dnevnim temperaturama od 15°C do 20°C. Noći su hladnije, s prosječnim temperaturama koje se spuštaju na oko 8°C do 12°C. Zimska sezona takođe donosi nešto više padavina, ali i dalje su rijetke duže kišne epizode.

Proljeće na Ibizi, od marta do maja, obilježava porast temperature i povratak sunčanih dana. Prosječne temperature u proljeće kreću se od 18°C do 23°C, a more se počinje zagrijavati za nadolazeću ljetnu sezonu.

Dominantni vjetrovi na Ibici su tramontana i mistral. Tramontana je suvi i hladni sjeverni vjetar, često prisutan tijekom zime, dok je mistral umjereni sjeverozapadni vjetar koji osvježava atmosferu ljeti.

Temperatura vode na Ibizi varira zavisno od godišnjeg doba. Tokom ljeta, more je najtoplije i dostiže temperature od oko 24°C do 26°C. U proljeće i jesen, temperatura vode se kreće od 18°C do 22°C, dok zimi može pasti na oko 15°C do 17°C.

Ukratko, klima na Ibici je blaga i ugodna tokom cijele godine, što čini ovo ostrvo idealnom destinacijom za posjetioce koji žele uživati u toplom vremenu, kristalno čistom moru i prekrasnoj prirodi. Bez obzira na godišnje doba, Ibica nudi raznovrsne mogućnosti za opuštanje i uživanje u prekrasnom ambijentu Mediterana.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

23 ºC

10

3-4

Jun

18 ºC

27 ºC

11

1-2

Jul

21 ºC

30 ºC

12

1

Avgust

22 ºC

30 ºC

11

1-2

Septembar

20 ºC

28 ºC

9

2-3

 


Istorija Ibice
Ibica, poznata i kao "Bijelo ostrvo" ili "Perla Mediterana", ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad više hiljada godina. Ovo ostrvo u Zapadnom Sredozemlju ima fascinantnu prošlost koja je oblikovala njegovu kulturu, arhitekturu i identitet kroz vijekove.

Prvi poznati stanovnici Ibice bili su Feničani, koji su je naselili oko 654. godine p.n.e. Oni su osnovali koloniju pod imenom Ibossim, a ostrvo je brzo postalo važno trgovačko središte za Mediteranske pomorce. Nakon Feničana, Ibica je bila pod vlašću Kartagine, a potom i Rimske Republike, što je donijelo period mira i prosperiteta. Ostrvo je tada razvijalo poljoprivredu i trgovinu maslinovim uljem i vinom.

Nakon propasti Rimskog Carstva, Ibica je bila pod vlašću Vizantije, a zatim i Arapa. U tom periodu, doživela je svoju prvu kulturnu transformaciju sa arapskim uticajem koji se odrazio na arhitekturu i običaje. Nakon oslobađanja od Arapa, Ibica je postala dio Kraljevine Aragona, a zatim i Kraljevine Španije. U vrijeme španske Inkvizicije, ostrvo je doživjelo period represije i vjerskih progona.

Tokom 19. i 20. vijeka, Ibica je prolazila kroz ekonomske teškoće i migracije, a brojni njeni stanovnici napustili su ostrvo u potrazi za boljim životom. Međutim, 1960-ih godina, Ibica je doživjela procvat turizma koji je transformisao ostrvo u omiljeni mediteranski odmor za mlade ljude i putnike iz cijelog svijeta. Poznata po svojoj vitalnoj noćnoj sceni, predivnim plažama i jedinstvenom šarmu, Ibica je postala međunarodno poznata destinacija za zabavu i opuštanje.

Danas, Ibica ostaje popularna turistička destinacija koja privlači ljude svih uzrasta. Njena bogata istorija vidljiva je u starim gradskim jezgrima, utvrdama, crkvama i muzejima, dok moderni duh ostrva živi u njenim živahnim klubovima, restoranima i plažama. Ovo "Bijelo ostrvo" nastavlja da očarava posjetioce svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulture i istorije, ostavljajući ih s nezaboravnim uspomenama i željom da se ponovo vrate.
ibiza-g8c3096c06_1280.jpg

 

Kako doći do Ibice
Putovanje na Ibicu iz balkanskih država najekonomičnije, ali i najpraktičije, je avionom. Međutim, trenuntno iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Podgorice i drugih aerodroma u bivšoj Jugoslavniji ne postoji direktan let do Ibice. Dakle, moguće je pronaći let sa presijedanjem u nekoj od evropskih luka, a trajanje putovanja i cijena zavisiće, u tom slučaju, od aerodroma presijedanja i vremena čekanja, kao i od aviokompanije. Kao bolja opcija putovanja preporučuje se let iz Budimpešte ili Beča. Sa ova dva aerodroma moguće je putovati na Ibicu direktnim letom, lowcost aviokompanijama Ryanair i WizzAir. Trajanje leta je između 2 i 3 sata, a cijena povratne karte iznosi od 50€ pa do 300€, u zavisnosti za koji period kupujete kartu. 

Još jedna opcija putovanja avionom jeste putovanje iz Beograda do Majorke, direktnim letom aviokompanijom AirSerbia. Ovaj let traje oko 2h50min, a cijena povratne karte iznosi od 150€ pa na više. Nakon dolaska na Majorku putovanje je neophodno nastaviti brodom do Ibice. Vrijeme putovanja brodom iz luke u Palma de Majorci do grada Ibica traje 2 do 4h, a cijena povratne karte po osobi iznosi 70€ ili više.

Na Ibicu je takođe, moguće doći i automobilom, međutim ovaj način putovanja nije isplativ jer je potrebno putovati do Barselone, a odatle nastaviti putovanje trajektom. Vrijeme i cijena ovog tipa transporta su prilično veliki.

 

Prevoz na Ibici
Na Ibici su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep. 

Evo nekoliko popularnih načina prevoza:

 1. Autobuski prevoz: Autobusi su najpovoljniji način za putovanje po ostrvu. Postoji dobro povezana mreža autobuskih linija koje povezuju glavne gradove i naselja na Ibici. Cijena jednosmjerne karte kreće se od 1,80 do 3,50 eura, zavisno od rute.

 2. Taxi: Taksi je još jedan uobičajeni način prevoza na Ibici. Taksi usluge su prilično skuplje u odnosu na autobus, ali su praktične, posebno kada želite brzo stići do određenih destinacija. Orijentacione cijene za kratke vožnje kreću se od 10 do 20 eura.

 3. Rent a car: Iznajmljivanje automobila je popularan izbor za one koji žele nezavisno istraživati ostrvo. Cijene variraju zavisno o sezoni, vrsti automobila i trajanju najma, ali se kreću od 30 do 80 eura dnevno.

 4. Rentanje skutera ili bicikla: Skuteri i bicikli su odličan način za istraživanje Ibice, posebno kada želite posjetiti skrovitije plaže i manja mjesta. Cijene za iznajmljivanje skutera kreću se od 20 do 40 eura dnevno, dok je iznajmljivanje bicikla obično jeftinije i cijene su oko 10 eura dnevno.

 5. Prevoz brodom: Na Ibici možete iznajmiti čamac ili se pridružiti organizovanim izletima brodom kako biste istražili obalu i okolna ostrva. Cijene za iznajmljivanje čamaca mogu biti različite, ali za organizovane izlete brodom, cijene su obično oko 30 do 70 eura po osobi, u zavisnosti od dužine i uključenih usluga.

Ovi načini prevoza omogućavaju vam da istražujete Ibicu na najbolji mogući način, bilo da želite posjetiti popularne plaže i gradove ili otkriti skrivene uglove ovog predivnog ostrva. Uz dobar izbor prevoza, vaše putovanje na Ibici će biti udobno i nezaboravno iskustvo.
bus-g0d3fdcfd1_1280.jpg

 

Top 5 ljetovališta na Ibici
Ibica, jedno od najpoznatijih španskih mediteranskih ostrva, privlači posjetioce iz cijelog svijeta svojim prekrasnim plažama, živopisnom prirodom i bogatim noćnim životom. Ovo ostrvo nudi raznovrsna ljetovališta, svako sa svojim jedinstvenim šarmom i sadržajima. Evo top 5 ljetovališta na Ibici koje će vas očarati:

 1. Sant Antoni de Portmany: Ljetovalište Sant Antoni, poznato i kao San Antonio, smješteno je na zapadnoj obali Ibice. Ovo ljetovalište je posebno popularno među mlađom publikom i partijanerima zbog svoje živahne klupske scene i prekrasnih zalazaka sunca. Plaže poput Cala Salada i Cala Gracio nude mir i tišinu za one koji traže opuštanje. Udaljenost od aerodroma Ibiza je oko 20 kilometara.

 2. Ibica Grad: Glavni grad ostrva, Ibiza Grad, ili Eivissa, je epicentar noćnog života i zabave. Sa svojim uskim uličicama, trgovinama, restoranima i barovima, ovo ljetovalište nudi bogatstvo kulturnih atrakcija i zabavnih mogućnosti. Poznata plaža Talamanca je udaljena samo nekoliko minuta vožnje od centra grada. Aerodrom Ibiza udaljen je oko 8 kilometara.

 3. Playa d'en Bossa: Ljetovalište Playa d'en Bossa, smješteno blizu Ibica Grada, je poznato po svojim dugim pješčanim plažama i živahnim beach barovima. Ovdje ćete naći neke od najboljih klubova na ostrvu, uključujući i poznati klub "Ushuaïa". Playa d'en Bossa je idealno za ljubitelje zabave i aktivnog noćnog života. Aerodrom Ibiza je udaljen oko 5 kilometara.

 4. Santa Eulària des Riu: Ovaj slikoviti gradić smješten je na istočnoj obali Ibice i predstavlja mirniju opciju za porodice i parove. Ljetovalište Santa Eulària des Riu nudi prekrasne pješčane plaže poput Cala Llonga i Siesta, kao i šetalište uz obalu s brojnim restoranima i trgovinama. Udaljenost od aerodroma Ibiza je oko 22 kilometra.

 5. Portinatx: Za one koji traže potpunu opuštenost i nezaboravne pejzaže, ljetovalište Portinatx na sjeveru Ibice je idealan izbor. Ovo malo ljetovalište nudi netaknute plaže, skrovite uvale i kristalno čisto more. Savršeno je za porodice i parove koji žele pobjeći od gužve i uživati u mirnom okruženju. Aerodrom Ibiza je udaljen oko 30 kilometara.

Nezavisno d vaših interesa i preferencija, Ibica nudi ljetovališta za svakoga. Bilo da tražite noćne provode, prekrasne plaže, kulturna blaga ili jednostavno odmor u mirnom okruženju, ovo ostrvo ima sve što vam je potrebno za nezaboravan odmor.
spain-g0284d5357_1280.jpg

 

Izleti i atrakcije na Ibici - naših top 5
Ibica je poznata po svojim prekrasnim plažama i noćnom životu. Međutim, osim toga, regija nudi i mnoštvo atrakcija i izleta koji će zadovoljiti svakog posjetioca. U nastavku ćemo navesti top 5 izleta i atrakcija na Ibici koje svakako ne biste trebali propustiti.

 1. Es Vedra: Izlet do Es Vedre, mistične stjenovite formacije koja se uzdiže iz mora, je nezaboravno iskustvo. Ovo magično ostrvo smješteno je na jugozapadnoj obali Ibice i okruženo tirkiznim morem. Es Vedra se smatra jednim od najmističnijih mjesta na ostrvui povezuje se s raznim legendama i mitovima. Ovo je idealno mjesto za fotografisanje i uživanje u spektakularnom zalasku sunca.

 2. Nacionalni park Ses Salines: Nacionalni park Ses Salines, koji se proteže između Ibice i Formentere, obuhvata slane močvare i prekrasne plaže. Ovaj park je dom mnogim pticama i drugim vrstama divljih životinja, što ga čini idealnim mjestom za ljubitelje prirode. Možete istraživati solane, uživati u šetnjama duž obale ili jednostavno opustiti se na jednoj od skrovitih plaža.

 3. Dalt Vila, Ibiza Grad: Unutar zidina starog grada Ibiza nalazi se Dalt Vila, istorijska jezgra koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lavirint uskih ulica, kamenih zgrada i tvrđava pruža nevjerovatan pogled na grad i obalu. Možete istraživati stare crkve, muzeje i umjetničke galerije, te zaviriti u tradicionalne trgovine i restorane. Ovo mjesto je idealno za sve koji vole kombinaciju istorije i kulture.

 4. Plaže Cala Comte i Cala Bassa: Cala Comte i Cala Bassa su dvije od najljepših plaža na Ibici, a nalaze se na zapadnoj obali ostrva. Cala Comte je poznata po svojim tirkiznim vodama i spektakularnom zalasku sunca, dok Cala Bassa nudi mekan pješčani sprud i kristalno čisto more. Obje plaže su opremljene ležaljkama i suncobranima, a tu su i barovi i restorani gdje možete uživati u osvježavajućim pićima i ukusnoj hrani.

 5. Hippie tržnica Las Dalias: Ako želite doživjeti pravi duh Ibice, posjetite hipi tržnicu Las Dalias. Ovaj tradicionalni hipi market održava se svakog srijede i subote tokom cijele godine, a nudi široku ponudu rukotvorina, odjeće, nakita, umjetnosti i suvenira. Na tržnici možete pronaći autentične proizvode i doživjeti jedinstvenu atmosferu koja odražava duh prošlih vremena.

Ibica nudi mnogo više od predivnih plaža i noćnog života. Ovi izleti i atrakcije će vas odvesti na putovanje kroz istoriju, prirodu i kulturu ovog prekrasnog španskog ostrva. Bez obzira na vaše interese, Ibica će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom.
crafts-g2dee6072e_1280.jpg

 

Najljepše plaže na Ibici
Ibica, poznata kao jedno od najatraktivnijih ljetovališta na Mediteranu, obiluje prekrasnim plažama koje oduzimaju dah svojom ljepotom i raznovrsnošću. Ovo špansko ostrvo, smješteno u Sredozemnom moru, ima više od 80 plaža ukupne dužine obale od oko 210 kilometara. Bez obzira na vaše preferencije - od bijelog pješčanog priobalja do skrovitih uvala i stjenovitih plaža, na Ibici ćete pronaći raj za uživanje u suncu i moru.

 1. Cala Comte: Cala Comte, smještena na zapadnoj obali ostrva, ističe se svojom nevjerovatnom ljepotom i spektakularnim pogledom na more. Ova prekrasna pješčana plaža okružena je stjenovitim formacijama i tirkiznim vodama, što je čini savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u prekrasnom zalasku sunca. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i barovi i restorani gdje možete probati ukusne lokalne specijalitete. Udaljenost od glavnog grada Ibice je oko 20 kilometara.

 2. Playa d'en Bossa: Playa d'en Bossa je jedna od najpoznatijih plaža na Ibici, posebno među mlađom publikom zbog svojih živahnih plažnih barova i klubova. Ova duga pješčana plaža nudi različite sadržaje, poput vodenih sportova i beach partya. Playa d'en Bossa je takođe poznata po svojoj blizini noćnom životu, što je čini omiljenom destinacijom za zabavu. Plaža se nalazi blizu glavnog grada, Ibice, na udaljenosti od samo 4 kilometra.

 3. Cala Salada: Cala Salada je skriveni dragulj Ibice i idealna destinacija za sve ljubitelje mira i tišine. Smještena na sjeverozapadnoj obali ostrva, ova uvala impresionira kristalno čistom vodom i prirodnim šarmom okolnog pejzaža. Uživajte u šetnji kroz borovu šumu koja vodi do ove netaknute plaže, a zatim se opustite na zlatnom pijesku i uživajte u izuzetnoj atmosferi. Do Cala Salade ima oko 9 kilometara od glavnog grada.

 4. Cala Xarraca: Cala Xarraca je još jedna spektakularna plaža koja se nalazi na sjeveru Ibice. Okružena stijenama i borovom šumom, ova uvala pruža idealno sklonište od gužve i savršeno mjesto za ronjenje i snorkling. Plaža je malo manje opremljena od nekih drugih, što je čini još primamljivijom za one koji traže mir i tišinu. Udaljenost od Ibize je oko 20 kilometara.

 5. Cala Tarida: Cala Tarida je porodični raj i jedna od najdužih plaža na ostrvu. Ova široka pješčana plaža sa svijetlim pješčanim sprudom i tirkiznim morem idealna je za porodične izlete. Cala Tarida nudi mnoge sadržaje poput restorana, barova, vodenih sportova i dječjih igrališta. Romantični zalasci sunca i opuštanje na suncu čine ovu plažu nezaboravnom. Nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva, udaljena oko 17 kilometara od glavnog grada.

Ibica, s brojnim rajskim plažama i spektakularnim pogledima, pruža nezaboravno iskustvo za sve posjetioce. Bez obzira na to koju plažu izaberete, svaka od njih nudi poseban šarm i ljepotu koja će vas očarati i ostaviti vam neizbrisive uspomene na ovom prekrasnom španskom ostrvu.
rocks-g41ae82c5a_1280.jpg

 

Cijene na Ibici
Ibica, očaravajuće ostrvo u Sredozemnom moru, privlači turiste svojom spektakularnom prirodom, prekrasnim plažama i živahnim noćnim životom. No, osim bogatstva prirodnih i kulturnih atrakcija, putovanje na ovo ostrvo takođe uključuje različite troškove. U ovom dijelu vodiča, istražit ćemo cijene na Ibici kako biste mogli bolje planirati svoj odmor i uživati u svemu što ostrvo nudi.

Cijene na plažama na Ibici:
Na ostrvskim plažama možete pronaći različite cijene za usluge i sadržaje. Prosječna cijena najma ležaljke i suncobrana iznosi oko 15 do 20 eura dnevno. Ove cijene mogu varirati zavisno od lokacije plaže i perioda sezone. Neki plažni barovi i restorani nude uslugu ležaljki i suncobrana besplatno, uz narudžbu pića ili obroka. Osvježite se hladnim pićem koje će vas koštati između 3 i 5 eura, dok će se cijena za jednostavan obrok na plaži kretati od 10 do 20 eura.

Cijene u kafićima i restoranima na Ibici:
Ibica nudi široke mogućnosti za gastronomske užitke, od lokalnih specijaliteta do internacionalnih jela. Cijene u restoranima mogu se značajno razlikovati zavisno od tipa restorana i lokacije. Na primjer, obrok za dvoje u srednjem restoranu može koštati između 40 i 70 eura. Ako preferirate brzu hranu, burger i pomfrit će vas koštati između 8 i 12 eura. U kafićima, cijena espresa iznosi oko 1,5 do 2,5 eura, dok će vam za svježe cijeđeni sok ili smoothie trebati izdvojiti oko 4 do 6 eura.

Neki od lokalnih specijaliteta koje svakako trebate probati u restoranima su:

 • Paella - tradicionalno španjolsko jelo s rižom, plodovima mora i piletinom ili kozicama.
 • Sangria - osvježavajuće piće od vina, voća i gazirane vode.
 • Paelja - pečena riža s raznovrsnim sastojcima poput mesa, povrća i začina.
 • Tapasi - raznolik izbor malih zalogaja i predjela.

Cijene u marketima na Ibici:
Ako preferirate samostalno pripremanje hrane, možete posjetiti obližnje supermarkete. Cijene namirnica mogu varirati, ali evo nekoliko prosječnih cijena:

 • Hljeb (800 g) - oko 1,5 do 2 eura
 • Mlijeko (1 l) - oko 1 do 1,5 eura
 • Jaje (komad) - oko 0,2 do 0,3 eura
 • Tjestenina (500 g) - oko 1,5 eura
 • Paradajz (1 kg) - oko 1 do 2 eura
 • Piletina (1 kg) - oko 7 do 10 eura
 • Vino (0,75 l) - oko 5 do 10 eura
 • Cijena vode (0,5 l ili 1 l) može iznositi između 0,5 i 2 eura.
 • Cijena piva (0,33 l ili 0,5 l) može se kretati od 1,5 do 3 eura.

 oranges-g52af8e809_1280.jpg

Ultimativni vodič za Mikonos

Ultimativni vodič za Mikonos

Planirate putovanje na Mikonos? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Mikonosu, o klimi i istoriji ovog ostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog ostrva, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Mikonosu. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Mikonosu, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Mikonosu. 


Dobrodošli na Mikonos
Mikonos je popularno turističko odredište u Grčkoj, poznato po svojoj predivnoj arhitekturi, luksuznim plažama i živahnom noćnom životu. Ovdje su neki osnovni podaci o Mikonosu:

 • Površina: Mikonos ima površinu od otprilike 105 kvadratnih kilometara.

 • Glavni grad: Glavni grad Mikonosa nosi isto ime i nalazi se na zapadnom dijelu ostrva. Ovaj slikoviti gradić poznat je po svojim uskim ulicama, bijelim kućama i vijugavim prolazima.

 • Broj stanovnika: Prema posljednjem popisu, Mikonos ima oko 10.000 stanovnika. Međutim, tokom turističke sezone, broj posjetilaca znatno se povećava.

 • Najviši planinski vrh: Najviši vrh na Mikonosu je vrh Profitis Ilias koji se uzdiže na oko 370 metara iznad nivoa mora. S ove tačke pruža se spektakularan pogled na ostrvo i okolinu.

 • Jezik: Službeni jezik na Mikonosu je grčki, ali većina ljudi koji se bave turizmom takođe govori engleski, njemački i druge jezike.

 • Valuta: Valuta koja se koristi na Mikonosu i u cijeloj Grčkoj je euro (€).

 • Klima: Mikonos ima tipičnu mediteransku klimu s toplim ljetima i blagim zimama. Ljeti temperature često prelaze 30°C, a more je ugodno za kupanje.

 • Plaže: Mikonos je poznat po svojim spektakularnim plažama. Ostrvo nudi različite opcije, od živahnih i popularnih plaža do mirnih uvala. Neke od najpoznatijih plaža uključuju Paradise Beach, Super Paradise Beach, Psarou Beach, Elia Beach i Platis Gialos.

prva_slika.jpg

Klima na Mikonosu
Mikonos, predivno grčko ostrvo, ima mediteransku klimu koja se odlikuje toplim suvim ljetima i blagim kišovitim zimama. Evo pregleda klimatskih karakteristika za svako godišnje doba:

Ljeto (jun-avgust): Ljeto na Mikonosu donosi tople temperature i suvo vrijeme. Prosječne maksimalne dnevne temperature dostižu oko 28-30°C, dok su minimalne temperature oko 22-24°C. Ostrvo uživa u dugim sunčanim danima s više od 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. More se zagrijava na ugodnih 24-26°C, idealno za plivanje i vodene aktivnosti.

Jesen (septembar-novembar): Jesen na Mikonosu je još uvijek toplo razdoblje, s ugodnim temperaturama koje se kreću od 24-27°C tokom dana, a noći su malo svježije s temperaturama oko 18-21°C. Ovo je takođe razdoblje sa manje gužve, pa možete uživati u opuštenom istraživanju ostrva. Temperatura mora ostaje topla i ugodna, oko 24-25°C.

Zima (decembar-mart): Zima na Mikonosu je blaga, ali malo kišovita. Prosječne dnevne temperature su oko 15-17°C, dok noći mogu biti hladnije s temperaturama oko 10-12°C. Padavine su češće u ovom razdoblju, ali ne toliko obilne. Temperatura mora se hladi na oko 16-18°C, što je hladnije za plivanje, ali još uvijek ugodno za šetnje uz obalu.

Proljeće (april-maj): Proljeće na Mikonosu donosi ugodno vrijeme, s temperaturama koje se postupno povećavaju. Prosječne maksimalne dnevne temperature su oko 19-22°C, dok su minimalne temperature oko 13-16°C. Ostrvo se budi u proljećnoj vegetaciji, a kiša je manje učestala nego zimi. More se polako zagrijava i dostiže temperaturu od oko 18-20°C.

Ukratko, Mikonos nudi ugodnu mediteransku klimu s toplim ljetima i blagim zimama. Ljeti je idealno vrijeme za plaže i vodene aktivnosti s toplim morem, dok su jesen i proljeće idealni za istraživanje ostrva i uživanje u šarmu bez gužvi.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

15ºC

23 ºC

11

4

Jun

19 ºC

28 ºC

13

1

Jul

22 ºC

31 ºC

14

0

Avgust

23 ºC

31 ºC

13

0

Septembar

20 ºC

28 ºC

11

2

 

Istorija Mikonosa
Mikonos je ostrvo u Egejskom moru poznato po svojoj raskošnoj istoriji i bogatom kulturnom nasleđu. Ovde je pregled istorijskih događaja i razvoja koji su oblikovali Mikonos kroz vijekove.

Mikonos je naseljen još u praistorijskim vremenima, a prvi značajni tragovi naselja datiraju još iz 3.000. godine p.n.e. Ostrvo je bilo pod uticajem raznih civilizacija, uključujući Mikenjane, Persijance, Rimljane i Vizantince.

U srednjem vijeku, Mikonos je bio dio Mletačke Republike, a ostrvo je procvjetalo kao trgovački centar. Tada su izgrađene mnoge utvrde i kule koje su služile za odbranu od pirata i osvajača. Ovaj period je ostavio tragove u arhitekturi ostrva, sa tradicionalnim bijelim kućama i uskim kaldrmama.

Tokom oslobodilačkog rata Grčke protiv Osmanskog carstva, Mikonos je igrao važnu ulogu kao baza za grčke pobunjenike. Ostrvo je bilo poznato po hrabrosti njegovih stanovnika i njihovom otporu protiv turske vladavine.

U 20. vijeku, Mikonos je doživio transformaciju iz mirnog ribarskog sela u poznato turističko odredište. Dolazak međunarodnih umetnika, pisaca i intelektualaca privukao je pažnju sveta na lepotu ostrva. Ostrvo je postalo simbol slobode, umetnosti i noćnog života.

Danas, Mikonos je jedna od najpoznatijih destinacija u Grčkoj. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim plažama, tradicionalnoj arhitekturi, živopisnim uskim uličicama i bogatim noćnim životom. Turisti dolaze da uživaju u prelijepom pejzažu, predivnim zalascima sunca i prijateljskoj atmosferi.

Mikonos je spoj istorijske dubine i savremenog glamura. Posjetioci mogu istraživati ​​muzeje, antičke ruševine, crkve i kapele, dok istovremeno uživaju u luksuznim hotelima, ekskluzivnim prodavnicama i sofisticiranim restoranima.

Sa svojom bogatom istorijom, prelijepim plažama i jedinstvenom atmosferom, Mikonos je destinacija koja će vas očarati i pružiti vam nezaboravno iskustvo tokom vašeg boravka.

 

Kako doći do Mikonosa?
Evo pregleda mogućnosti za putovanje do Mikonosa iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

Iz Srbije:

 1. Avion: Najbrži način da stignete do Mikonosa iz Srbije je putem aviona. Direktni letovi iz Beograda do aerodroma Mikonos trenutno nisu aktivni, ali je moguće putovati sa presijedanjem ili možete putovati vozom/autobusom do aerodroma u Budimpešti odakle ima direktan let do Mikonosa. Iz Budimpešte letove obavlja lowcost kompanija Ryanair tako da je moguće kupiti povratne karte od 30 do 300€ u zavisnosti od perioda kupovine i putovanja.

 2. Prevoz kombijem: Alternativno, možete putovati kombijem ili mini-busom. Ova opcija može biti duža, ali pruža priliku za razgledanje drugih destinacija tokom putovanja. Putovanje kombijem iz Beograda do Mikonosa može trajati oko 24-30 sati, uključujući prekide i prevoz trajektom. Cijene kombi prevoza mogu varirati, ali se obično kreću u rasponu od 100-150 eura po osobi za jedan smjer.

Iz Hrvatske:

 1. Avion: Iz Hrvatske možete letjeti do Mikonosa iz nekoliko gradova, uključujući Zagreb i Split, ali su ti letovi sa presijedanjem na drugim evropskim aerodromima. Direktan let iz regiona moguć je jedino iz Budimpešte, a letove obavlja lowcost kompanija Ryanair tako da je moguće kupiti povratne karte od 30 do 300€ u zavisnosti od perioda kupovine i putovanja.

Iz Bosne i Hercegovine:

 1. Prevoz kombijem: Alternativno, možete putovati kombijem ili mini-busom. Putovanje kombijem iz Bosne i Hercegovine do Mikonosa može trajati oko 24-30 sati, uključujući prekide i prevoz trajektom. Cijene kombi prevoza mogu varirati, ali se obično kreću u rasponu od 100-150 eura po osobi za jedan smjer.

Važno je napomenuti da su ovi podaci informativne prirode i mogu se promijeniti u skladu sa sezonom, vremenom putovanja i dostupnosti. Preporučljivo je provjeriti red letenja i cijene putovanja kod relevantnih aviokompanija ili putničkih agencija prije rezervacije putovanja.

 

Prevoz na Mikonosu
Na Kipru su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep.

 1. Autobus: Na Mikonosu postoji dobro razvijena autobuska mreža koja povezuje glavni grad sa ostalim dijelovima ostrva. Autobusi su pouzdani i pružaju pristupačan način za istraživanje različitih destinacija na ostrvu. Cijena autobuske karte je obično oko 2-3 eura po vožnji.

 2. Rent-a-car: Rentiranje automobila je popularna opcija na Mikonosu jer vam omogućuje veću fleksibilnost u istraživanju ostrva. Postoji nekoliko rent-a-car agencija na ostrvu koje nude različite modele vozila. Cijene najma automobila variraju zavisno od tipa vozila, sezone i dužine najma, ali se kreću u rasponu od 30-70 eura dnevno.

 3. Bicikl: Biciklizam je još jedan popularan način prevoza na Mikonosu, posebno za kratke udaljenosti i istraživanje ruralnih područja. Postoje brojne biciklističke staze na ostrvu. Cijene najma bicikla se kreću u rasponu od 10-20 eura dnevno.

 4. Brod: Mikonos je dobro povezan s drugim grčkim ostrvima i kopnenim destinacijama putem brodskih linija. Možete koristiti brodove za izlete do obližnjih ostrva poput Delosa i Parosa, kao i za putovanje do Atine i drugih gradova. 

 5. Taxi: Taxi usluga je dostupna na Mikonosu i možete je koristiti za brze i udobne vožnje. Taksiji se obično nalaze na glavnim gradskim trgovima i popularnim turističkim mjestima. Cijene taksija se mogu razlikovati u zavisnosti od udaljenosti i vremena putovanja, pa je preporučljivo provjeriti cijene prije ulaska u vozilo. Međutim, kao orijentir, prosječna početna cijena taksija na ostrvu iznosi oko 4-5 eura, a potom se svaki kilometar vožnje naplaćuje dodatno (obično oko 2-3 eura po kilometru). Važno je imati na umu da cijene taksija mogu biti više tokom noćnih sati, praznika i posebnih događaja.

Važno je napomenuti da je Mikonos relativno malo ostrvo  i većina destinacija je lako dostupna i povezana. Možete se kretati lako i istraživati različite dijelove ostrva bez previše poteškoća. Uvijek je dobro provjeriti red vožnje, cijene i dostupnost prije planiranja putovanja. Takođe, preporučuje se koristiti službene i licencirane usluge pri najmu vozila, bicikala ili taksija kako biste osigurali sigurno i pouzdano putovanje na Mikonosu.

PREVOZ.jpg

Top 5 ljetovališta na Mikonosu
Mikonos je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, poznato po svojim predivnim plažama, tirkiznom moru i živopisnim selima. U ovom dijelu vodiča istražujemo pet najljepših ljetovališta na Mikonosu, svaki s vlastitim čarom i jedinstvenim doživljajem.

 1. Mikonos grad: Glavni grad ostrva, Mikonos grad, poznat je po svojoj živoj atmosferi, prekrasnim uskim uličicama i bijelim kućama s plavim krovovima. Ovo je mjesto gdje se odvija većina noćnog života i nudi bogat izbor restorana, trgovina i barova. Grad je takođe dom nekih od najpoznatijih plaža na ostrvu, kao što su Paradise Beach i Super Paradise Beach.

 2. Ornos: Nalazi se na južnoj obali Mikonosa i popularno je porodično ljetovalište. Ornos ima prekrasnu pješčanu plažu s plitkim, mirnim vodama, što ga čini idealnim mjestom za porodice s djecom. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, a tu su i mnogi restorani i barovi koji poslužuju svježe morske plodove i lokalnu kuhinju.

 3. Platis Gialos: Ovo ljetovalište smješteno je na južnoj obali ostrva i nudi prekrasnu pješčanu plažu s tirkiznim morem. Platis Gialos je poznat po svojim vodenim sportovima i mogućnostima za ronjenje. Na plaži se nalazi nekoliko beach barova i restorana gdje posjetioci mogu uživati u osvježavajućim pićima i ukusnoj hrani.

 4. Agios Stefanos: Ovo mirno ljetovalište smješteno je samo nekoliko kilometara sjeverno od Mikonos grada. Agios Stefanos nudi prekrasnu pješčanu plažu i kristalno čisto more. Ima opuštenu atmosferu i idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u prekrasnom pejzažu. Na plaži se mogu pronaći razni vodeni sportovi, kao i restorani koji poslužuju tradicionalna jela.

 5. Elia: Smještena na južnoj obali ostrva, plaža Elia je jedna od najvećih plaža na Mikonosu. Nudi široku pješčanu plažu s kristalno čistim morem i prekrasnim pogledom na Egejsko more. Plaža je dobro opremljena, s mogućnostima iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a tu su i razni beach barovi i restorani. Elia je popularno mjesto za opuštanje i uživanje u suncu i moru.

Svako od ovih ljetovališta na Mikonosu ima svoje jedinstvene atrakcije i ponude, ali sve dijele prekrasne plaže, izvrsnu ugostiteljsku ponudu i nevjerovatne pejzaže. Bez obzira na izbor, Mikonos će vam pružiti nezaboravno iskustvo odmora na jednom od najljepših grčkih ostrva.

 

Izleti i atrakcije na Mikonosu - naših top 5
Mikonos je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj, poznata po prelijepim plažama, živopisnim uličicama i bogatom noćnom životu. Ovaj prelijepi ostrvski raj u Egejskom moru nudi ne samo idilične pejzaže, već i mnoge zanimljive izlete i atrakcije koje vrijedi istražiti. U nastavku vam predstavljamo top 5 izleta i atrakcija na Mikonosu koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom čarobnom ostrvu.

 1. Plaža Paradise (Rajska plaža): Najpoznatija plaža na Mikonosu, Paradise Beach, poznata i kao Rajska plaža, privlači hiljade turista svojim bijelim pijeskom, tirkiznim morem i živopisnom atmosferom. Ova plaža je dom mnogih klubova i barova, a poznata je po žurkama koje traju do jutra. Ako želite da se opustite i uživate u ljetnjem provodu, ova plaža je pravo mesto za vas.

 2. Mlinovi vetrova: Mikonos je poznat po svojim karakterističnim mlinovima vetrova koji su postali simbol ostrva. Ovi mlinovi su nekada bili glavni izvor energije za mljevenje žita, a danas predstavljaju jednu od glavnih turističkih atrakcija. Posjetite ove ikonične mlinove, uživajte u spektakularnom pogledu na more i slikajte se sa ovim prelijepim istorijskim simbolom.

 3. Stari grad Mikonos (Hora): Stari grad Mikonos, poznat i kao Hora, je fascinantan lavirint belih kuća, uskih uličica i slikovitih taverni. Šetnja ovim šarmantnim dijelom ostrva je nezaobilazno iskustvo. Pogledajte crkve sa plavim kupolama, tradicionalne radnje, umjetničke galerije i uživajte u autentičnoj grčkoj atmosferi.

 4. Delos: U blizini Mikonosa se nalazi ostrvo Delos, koje je arheološko nalazište pod zaštitom UNESCO-a. Ostrvo Delos ima ogroman istorijski značaj, jer je prema mitologiji rođeno božanstvo Apolon. Posjetite ovo izuzetno arheološko nalazište i istražite ostake antičkog grada, hramove, amfiteatar i muzej koji čuva dragocjene artefakte.

 5. Plaža Super Paradise (Super Raj): Super Paradise Beach, ili Super Raj plaža, je druga popularna plaža na Mikonosu poznata po svojoj divljoj i živahnoj atmosferi. Ova plaža je poznata po svojim beach barovima, žurkama i nudizmu. Ako tražite avanturu i provod, posjetite Super Raj plažu i uživajte u nezaboravnom ljetnjem iskustvu.

Mikonos je ne samo destinacija za sunčanje i kupanje, već i mjesto bogate istorije, kulture i zabave. Sa svojim prelijepim plažama, slikovitim mestima i zanimljivim izletima, Mikonos je idealno mesto za sve vrste turista. Ova lista top 5 izleta i atrakcija samo je mali dio onoga što ovaj rajski ostrvski biser može da ponudi. Posjetite Mikonos i otkrijte njegovu jedinstvenu ljepotu i čari.

atrakcija.jpg

Najljepše plaže na Mikonosu
Mikonos je jedno od najomiljenijih ostrva u Grčkoj, poznato po svojim spektakularnim plažama. Ova idilična destinacija u Egejskom moru nudi raznovrsne plaže koje oduzimaju dah i pružaju nezaboravno iskustvo odmaranja pod suncem. U nastavku vam predstavljamo top 5 plaža na Mikonosu, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i šarmom.

 1. Plaža Psarou: Plaža Psarou je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih plaža na Mikonosu. Ova plaža ima fini pijesak, tirkizno plavo more i prelijep pejzaž oko sebe. Opremljena je luksuznim ležaljkama i suncobranima, a tu su i beach barovi i restorani koji nude sveže morske specijalitete. Plaža Psarou se nalazi na samo 5 km jugozapadno od glavnog grada Mikonosa.

 2. Plaža Paradise (Rajska plaža): Rajska plaža, ili Paradise Beach, je poznata po svojoj živopisnoj atmosferi i energičnom noćnom životu. Ova pjeskovita plaža je dom brojnih barova i klubova koji organizuju žurke do zore. Takođe je opremljena ležaljkama i suncobranima, a posjetioci mogu uživati u vodenim sportovima i brojnim aktivnostima na plaži. Paradise Beach se nalazi oko 6 km južno od Mikonosa.

 3. Plaža Super Paradise (Super Raj): Super Raj plaža, ili Super Paradise Beach, je poznata po svojoj energičnoj atmosferi i žurkama koje traju čitav dan. Ova pješčana plaža je idealna za mlade i ljubitelje noćnog provoda. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i beach barovi koji služe osvježavajuće koktele. Super Paradise Beach se nalazi oko 7 km južno od glavnog grada Mikonosa.

 4. Plaža Elia: Elia Beach je jedna od najdužih plaža na Mikonosu, sa finim pijeskom i kristalno čistim morem. Ova plaža je idealna za one koji žele mir i relaksaciju, jer je manje gužve u odnosu na neke druge popularne plaže na ostrvu. Na plaži se nalaze ležaljke, suncobrani i beach barovi. Elia Beach se nalazi oko 11 km južno od glavnog grada Mikonosa.

 5. Plaža Agios Sostis: Agios Sostis Beach je skriveni dragulj Mikonosa, poznat po svom netaknutom pejzažu i mirnoj atmosferi. Ova plaža ima zlatni pijesak, tirkizno more i okružena je prirodnim pejzažem. Nema mnogo opreme na plaži, pa je savršena za one koji žele da se opuste i uživaju u prirodnoj ljepoti. Plaža Agios Sostis se nalazi oko 9 km sjeverno od glavnog grada Mikonosa.

Plaže na Mikonosu nude različite mogućnosti za opuštanje i uživanje u prelijepom okruženju. Bilo da tražite živahne plaže sa odličnom zabavom ili mirne uglove gdje se možete potpuno opustiti, Mikonos ima nešto za svakoga. Posjetite ove prelijepe plaže i doživite nezaboravno iskustvo tokom svog boravka na ovom magičnom ostrvu.

plaza.jpg

Cijene na Mikonosu
Mikonos je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Grčkoj, ali kako biste se pripremili za svoje putovanje, važno je imati informacije o cijenama na ostrvu. U nastavku vam donosimo pregled prosječnih cijena na Mikonosu.

Na plažama na Mikonosu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane po cijeni od otprilike 10 do 20 eura dnevno, zavisno od lokacije i sezone. U nekim luksuznijim beach barovima, moguće je da će cijene biti nešto više. Takođe, ukoliko želite uživati u vodenim sportovima, možete iznajmiti opremu po različitim cijenama, kao što su vožnja na banana čamcu ili parasailing.

Kada je u pitanju hrana i piće, cijene u kafićima i restoranima na Mikonosu variraju zavisno od lokacije i vrste objekta. Prosječna cijena obroka u kafićima kreće se od 10 do 20 eura po osobi, dok je cijena večere u restoranima obično nešto viša i može se kretati od 20 do 40 eura po osobi. Za luksuznija mjesta, cijene mogu biti i znatno više. Uzmite u obzir da su cijene pića u klubovima i barovima na popularnim lokacijama takođe skuplje.

 • Cijena kafe u kafićima može se kretati od 2 do 4 eura.
 • Sokovi ili gazirani napici obično koštaju između 3 i 5 eura.
 • Za alkoholna pića poput piva ili vina, cijena se može kretati od 4 do 8 eura.
 • Kokteli u kafićima na Mikonosu obično koštaju između 8 i 12 eura, s tim da luksuznija mjesta mogu imati i skuplje cijene.

Što se tiče kupovine namirnica u marketima na Mikonosu, cijene mogu biti malo više nego u drugim dijelovima Grčke. No, i dalje postoji širok izbor namirnica za različite budžete. Prosječna cijena litre vode je oko 1 euro, dok su cijene za svježe voće, povrće i druge namirnice slične kao i u drugim dijelovima Grčke.

 • Svježe voće i povrće: Cijene se mogu razlikovati, ali prosječno se kreću od 1 do 3 eura po kilogramu za većinu vrsta voća i povrća.
 • Hljeb: Cijena za svježi hljeb može biti oko 1-2 eura po komadu.
 • Mlijeko: Cijena za litru mlijeka obično se kreće između 1,50 i 2 eura.
 • Jaja: Cijena za pakovanje od 6 jaja može biti oko 2-3 eura.
 • Meso: Cijene za meso variraju, ali prosječno se kreću od 5 do 10 eura po kilogramu.
 • Tjestenina: Cijena za pakovanje od 500 grama tjestenine obično je oko 1-2 eura.
 • Voda: Cijena za litru flaširane vode može biti oko 0,50-1 euro.

Važno je napomenuti da su cijene na Mikonosu sezonske i mogu se promijeniti u različitim periodima posjete. U vrhuncu sezone, posebno u julu i augustu, cijene mogu biti nešto više zbog veće potražnje.

Uzimajući sve to u obzir, važno je prilagoditi svoj budžet i planirati troškove prije putovanja na Mikonos. Na ostrvu postoji širok spektar ponuda za različite budžete, pa će svako pronaći opciju koja mu odgovara. Uživajte u čarima ovog predivnog ostrva i iskusite nezaboravno putovanje.

restoran.jpg

Organizacija putovanja

Da li želite da Vam organizujemo putovanje?

Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.

Zapratite nas