Vodiči

Utlimativni vodič za Toskanu

Utlimativni vodič za Toskanu

Osnovni podaci o Toskani
Toskana, regija smještena u središtu Italije, očarava posjetioce svojom bogatom istorijom, predivnim pejzažima i izuzetnim umjetničkim blagom. Ova regija nudi nevjerovatno raznolik doživljaj - od šarmantnih sela na brdu do prekrasnih obala Tirenskog mora. Prije nego što se upustite u njene čarolije, evo nekoliko osnovnih informacija o Toskani.

Broj Stanovnika: Prema posljednjim podacima, Toskana ima oko 3,7 miliona stanovnika. Najveći grad u regiji je Firenca, poznata po svojoj umjetničkoj i kulturnoj baštini.

Broj Turista Godišnje: Toskana je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji i privlači milione posjetilaca svake godine. Glavni gradovi poput Firence, Pise i Sienne posebno su popularni među turistima.

Valuta: Italijanska Lira je bila valuta Toskane prije uvođenja eura (EUR) kao službene valute. Danas je euro prihvaćen u svim dijelovima regije.

Zvanični Jezici: Službeni jezik u Toskani, kao i u cijeloj Italiji, je italijanski. Međutim, u turističkim područjima često ćete čuti engleski i druge svjetske jezike.

Površina: Toskana se prostire na oko 22 990 kvadratnih kilometara, što je čini petom po veličini regijom u Italiji. Njena raznovrsnost uključuje planine, doline, obalu i ravničarska područja.

Najviši Vrh: Najviši vrh Toskane je Monte Prado, koji se nalazi u Apuan Alpsima, sa svojih 2,054 metara nadmorske visine.

Toskana je često opisivana kao živi muzej, s bogatom kulturnom baštinom koja seže unazad hiljadama godina. Gradovi poput Firence obiluju remek-djelima renesansne umjetnosti i arhitekture, dok sela na brdu očaravaju svojom autentičnošću. Ova regija takođe je poznata po svom vrhunskom vinu, gastronomskim delicijama i prekrasnim obalama. Bez obzira jeste li ljubitelj umjetnosti, prirode ili jednostavno želite uživati u jedinstvenoj atmosferi, Toskana će vas zasigurno očarati svojom ljepotom i šarmom.

U daljem tekstu pročitajte šta obići u Toskani. 
tuscany-1808256_1280.jpg

Klima u Toskani
Toskanu, smještenu u srednjoj Italiji, karakterizuje kombinacija različitih klima. Klima kod priobalnih područja Tirenskog mora pripada sredozemnom tipu, dok je klima u unutrašnjosti kontinentalna. Ova raznolikost čini Toskanu atraktivnom destinacijom tokom cijele godine. Evo pregleda klime u Toskani tokom sva četiri godišnja doba:

Proljeće (Mart - Maj):

 • Prosječne Temperature: Proljeće u Toskani donosi ugodne temperature koje se kreću od 15°C do 20°C, postupno se povećavajući prema kraju maja.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom proljeća, karakteristični su sjeverozapadni vjetrovi s Mediterana koji pružaju svježinu.
 • Broj Dana Kiše: Proljeće može biti vlažno s povremenim kišnim danima, ali sunce postaje sve izraženije.
 • Broj Sati Sunca: U proljeće, možete očekivati prosječno 6-8 sati sunca dnevno.

Ljeto (Jun - Avgust):

 • Prosječne Temperature: Ljeto u Toskani donosi toplije temperature koje se kreću od 25°C do 35°C, s najvišim temperaturama u julu i avgustu.
 • Dominantni Vjetrovi: Ljeto obično karakterizuju laki morski vjetrovi s obale, pružajući osvježenje.
 • Broj Dana Kiše: Ljeto je relativno sušno s rijetkim kišnim danima.
 • Broj Sati Sunca: Sunce obasjava Toskanu oko 10-12 sati dnevno, čineći je idealnom destinacijom za odmor na otvorenom.

Jesen (Septembar - Novembar):

 • Prosječne Temperature: Jesen donosi ugodne temperature od 18°C do 25°C, s postupnim padom prema novembru.
 • Dominantni Vjetrovi: Sredozemni vjetrovi donose stabilne vremenske uslove i ugodnu svježinu.
 • Broj Dana Kiše: Jesen može biti kišna, s povremenim pljuskovima.
 • Broj Sati Sunca: Očekuje se otprilike 6-8 sati sunca dnevno, ovisno o mjesecu.

Zima (Decembar - Februar):

 • Prosječne Temperature: Zime u Toskani su blage, s temperaturama koje variraju od 5°C do 15°C, ali temperature na planinama mogu biti niže.
 • Dominantni Vjetrovi: Tokom zime, unutarnji dijelovi Toskane mogu biti pod uticajem hladnih zračnih masa koje dolaze iz kontinentalne Evrope.
 • Broj Dana Kiše i Snijega: Kiša je češća u obalnim područjima, dok se snijeg može pojaviti u unutrašnjosti, posebno u brdima i višim vrhovima.
 • Broj Sati Sunca: Zime su oblačnije, s oko 6 sati sunca dnevno.

Zavisno od vaših preferencija, Toskana nudi nešto za svako godišnje doba. Ljeto je idealno za sunčanje i kupanje na obali, dok je jesen savršena za enološke ture i berbu grožđa. Zima privlači ljubitelje planina za skijanje, dok je proljeće idealno za istraživanje gradova i sela. Bez obzira kada odlučite posjetiti Toskanu, njena ljepota i šarm očarat će vas tokom cijele godine.

 

Istorija Toskane
Toskana, prepoznatljiva po svojoj nevjerovatnoj ljepoti i bogatoj kulturnoj baštini, ima istoriju koja seže duboko unazad hiljadama godina. Ova prekrasna regija središnje Italije pruža nam uvid u razvoj italijanske kulture, umjetnosti i znanosti. U ovoj istorijskoj ekspediciji kroz Toskanu, istražit ćemo ključne trenutke i periode koji su oblikovali regiju kakvu poznajemo danas.

Etrurci i Antika: Toskana ima svoje korijene u drevnom vremenu Etruščana. Ovi tajanstveni narodi naselili su se ovdje hiljadama godina prije Hrista, ostavljajući svoj pečat u obliku grobnica, hramova i artefakata. Gradovi poput Volterre i Chiusi svjedoče o njihovoj civilizaciji, a toskanski pejzaži bili su oblikovani poljoprivrednim praksama ovog starog naroda.

Rimsko Razdoblje: Tokom Rimskog Carstva, Toskana je postala važno središte za proizvodnju vina, ulja i hrane. Gradovi poput Florentije (Firenca) i Pise razvijali su se kao važne rimsko-provincijske kolonije. Očuvane ruševine amfiteatara i rimskih kupki svjedoče o bogatstvu rimskog naslijeđa u regiji.

Srednji Vijek: Srednjovjekovna Toskana bila je pod uticajem moćnih gradskih država poput Firence, Siene i Pise. Ovo je razdoblje vidjelo procvat renesansne umjetnosti i arhitekture. Ulice s kamnitim kućama, srednjovjekovnim tornjevima i crkvama pričaju priču o tadašnjem društvenom uređenju i obrtima. Firenca je bila epicentar renesanse, dom velikih umjetnika poput Leonarda da Vincija i Michelangela.

Renesansa: Toskana je bila epicentar renesanse, kulturnog i umjetničkog pokreta koji je oblikovao Evropu. Ovo razdoblje donijelo je procvat umjetnosti, znanosti i humanizma. Veliki umjetnici kao što su Leonardo da Vinci, Michelangelo i Dante Alighieri stvarali su ovdje, ostavljajući nasljeđe koje i danas oduševljava svijet. Građevine poput Firenčke katedrale (Duomo) i Galerije Uffizi čuvaju neka od najvažnijih umjetničkih djela renesanse.

Mediči i Firenca: Firenca je bila dom Mediči, moćne porodice koja je poticala umjetnički razvoj tokom renesanse. Lorenzo de' Medici, poznat kao "Veliki", bio je mecena umjetnosti i znanosti, podržavajući umjetnike poput Botticellija i Donatella. Firenca je postala središte humanističkog učenja i procvat književnosti i filozofije.

18. i 19. Vijek: Toskana je bila pod vlašću različitih italijanskih država prije nego što se konačno ujedinila kao dio Kraljevine Italije 1861. godine. U to vrijeme, regija je prošla kroz promjene u političkoj i ekonomskoj strukturi, ostavljajući dubok trag na njenom društvu i kulturi.

20. Vijek i Danas: Toskana je imala ključnu ulogu u italijanskom otporu protiv fašizma tokom Drugog svjetskog rata. Danas, Toskana je poznata po svojim vinogradima, prekrasnim gradovima i plažama koje privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Ova regija ostaje živo sjećanje na svoju prošlost i ponosno nastavlja njegovati svoju bogatu kulturnu baštinu.
lucca-1761906_1280.jpg

Kako doći do Toskane
Toskana, predivna regija u srednjoj Italiji, lako je dostupna automobilom iz okolnih zemalja, uključujući Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Evo nekoliko osnovnih smjernica za putovanje automobilom/autobusom do Toskane iz ovih zemalja:

Iz Srbije:

 • Glavni pravac za putovanje iz Srbije do Toskane obično uključuje vožnju prema jugozapadu preko Hrvatske.
 • Najčešće korišćena ruta ide kroz Hrvatsku prema Istri, a zatim kroz Sloveniju prema Italiji. 
 • Nakon što uđete u Italiju, možete se kretati prema Toskani prema željenom odredištu, poput Firence, Pise ili Sienne.
 • Cijene autobuskih karata iz Beograda do Toskane će značajno varirati zavisno od sezone i odabranog operatera. U prosjeku, cijene se kreću od 70 do 120 eura ili više za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti oko 12 do 15 sati.

Iz Hrvatske:

 • Ako putujete iz Hrvatske, imate nekoliko opcija. Najčešće, vozači iz Hrvatske prelaze granicu na sjeveru Italije, u blizini Trsta.
 • Nakon što uđete u Italiju, možete se kretati prema Toskani prema željenom odredištu. Autoputevi i dobro održavane ceste čine putovanje relativno jednostavnim.
 • Cijene autobuskih karata iz Zagreba do Toskane će takođe varirati. Prosječne cijene kreću se od 60 do 100 eura za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti otprilike 12 sati, ali ovo će zavisiti o odabranim stajalištima i ruti.

Iz Bosne i Hercegovine:

 • Ako putujete iz Bosne i Hercegovine, možete preći granicu sa Hrvatskom i zatim slijediti iste rute kao i putnici iz Hrvatske.
 • Putovanje iz Sarajeva do Toskane takođe može varirati u cijenama, s prosječnim cijenama koje se kreću od 90 do 140 eura ili više za jedan smjer.
 • Trajanje putovanja može biti oko 14 do 17 sati, ali zavisi o odabranoj ruti.
 • Cijene i trajanja autobuskih putovanja iz Banja Luke do Toskane mogu biti slični onima iz Sarajeva, s prosječnim cijenama od 90 do 140 eura za jedan smjer i trajanjem putovanja od 14 do 17 sati.

Provjerite aktuelne uslove na granicama i cestama te se pobrinite da vaše vozilo bude tehnički ispravno za putovanje.

Planirajte svoje putovanje unaprijed, uključujući izbor najbolje rute i odredišta u Toskani. 

 

Prevoz u Toskani
Toskana nudi različite opcije za prevoz kako biste istražili njene čarolije. Evo pregleda nekoliko načina prevoza u Toskani:

1. Autobuski prevoz između gradova:

 • Autobuske linije povezuju mnoge glavne gradove i manje gradove u Toskani. Putovanje autobusom je ekonomična opcija za putovanje između gradova.
 • Glavni prevoznik u Toskani je "Tiemme SpA," a takođe postoje i druge lokalne tvrtke koje nude autobusne usluge.
 • Cijene autobuskih karata variraju zavisno od udaljenosti i vremena putovanja. Primjer, putovanje između Firence i Pise može koštati oko 10 do 15 eura, dok duže vožnje mogu biti skuplje.

2. Vozovi:

 • Toskana ima dobro povezan željeznički sistem koji omogućava putovanje između gradova i regija. Glavni željeznički čvorovi uključuju Firencu, Pisu, Sieni, Arezzo i druge gradove.
 • Vozovi su brzi i udobni, a cijene karata zavise od brzine i razredu sjedala. Naprimer, putovanje vozom iz Firence do Pise može koštati od 10 do 20 eura.

3. Taxi prevoz:

 • Taxi usluge dostupne su u većini gradova u Toskani. Cijene taxi prevoza variraju zavisno od gradskog područja i udaljenosti koju želite prijeći.
 • Prosječna startna tarifa za taxi u Toskani može biti oko 5 eura, a dodatni troškovi se obračunavaju po kilometru.

4. Najam automobila:

 • Ako želite veću fleksibilnost u istraživanju Toskane, razmislite o najmu automobila. To vam omogućava da posjetite manje gradove i ruralna područja koja možda nisu lako dostupna javnim prevozom.
 • Cijene najma automobila variraju zavisno o modelu i trajanju najma, ali se obično kreću od 30 eura pa na više po danu.

S obzirom na dobro razvijeni javni prevoz i mrežu puteva u Toskani, imate različite opcije za istraživanje regije. Odaberite onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu te uživajte u čarima Toskane.

 

Najpopularniji gradovi u Toskani
Toskana, regija u srednjoj Italiji, poznata je po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, prekrasnim pejzažima i istorijskim gradovima. Ovo je pet najpopularnijih gradova Toskane koje svakako trebate istražiti:

1. Firenca:

 • Položaj: Firenca, glavni grad Toskane, smještena je na sjeverozapadu regije. Ova prekrasna metropola nalazi se na obalama rijeke Arno.
 • Istorija: Firenca je epicentar italijanske renesanse i dom brojnih velikana umjetnosti i znanosti poput Leonarda da Vincija, Michelangela i Dantea Alighierija. Grad je bio važan trgovački i kulturni centar tokom srednjeg vijeka.
 • Broj stanovnika: Firenca ima oko 380.000 stanovnika, što je čini najvećim gradom u Toskani.
 • Značaj: Firenca je poznata po svojoj umjetnosti, kulturi i arhitekturi. Ima bogat muzejski kompleks uključujući Galeriju Uffizi i Galleria dell'Accademia. Takođe je dom čuvene Firenčke katedrale i Ponte Vecchio, starog mosta.

italy-4256016_1280.jpg

2. Pisa:

 • Položaj: Grad Pisa smješten je na zapadnoj obali Toskane, uz obalu Tirenskog mora.
 • Istorija: Pisa je bila moćna pomorska republika srednjeg vijeka i učestvovala je u mnogim trgovinskim aktivnostima. Grad je poznat po svojoj skali bijele katedrale i čuvenom Torre Pendente, poznatom kao Pisa Kula.
 • Broj stanovnika: Pisa ima oko 90.000 stanovnika.
 • Značaj: Pisa je dom jednom od najprepoznatljivijih spomenika na svijetu, poznatom po svojoj naginjućoj kuli. Osim toga, grad nudi prekrasne trgove, crkve i muzeje.

italy-2094987_1280.jpg

3. Siena:

 • Položaj: Siena se nalazi u unutrašnjosti Toskane, južno od Firence.
 • Istorija: Grad Siena ima bogatu srednjovjekovnu istoriju i bio je rival Firence u tom periodu. Siena je poznata po svojoj konjskoj trci "Palio di Siena" koja se održava dva puta godišnje.
 • Broj stanovnika: Siena ima oko 54.000 stanovnika.
 • Značaj: Siena je čaroban grad s prepoznatljivim srednjovjekovnim izgledom. Piazza del Campo, glavni trg, jedan je od najljepših trgova u Italiji. Grad takođe ima prekrasnu katedralu i mnoge umjetničke dragulje.

sienna-1715702_1280.jpg

4. Lucca:

 • Položaj: Lucca se nalazi na sjeverozapadu Toskane, nedaleko od Pise.
 • Istorija: Grad Lucca ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Bio je to etruščanski i rimski grad prije nego što je postao srednjovjekovna komuna.
 • Broj stanovnika: Lucca ima oko 85.000 stanovnika.
 • Značaj: Lucca je okružena zidinama koje datiraju iz renesanse i štite istorijsko središte grada. Grad je poznat po svojim crkvama, muzejima i čarobnoj atmosferi.

lucca-527661_1280.jpg

5. Arezzo:

 • Položaj: Arezzo se nalazi na jugoistoku Toskane, nedaleko od Sienne.
 • Istorija: Grad Arezzo ima dugu istoriju i bio je važan etruščanski i rimski grad. Tokom srednjeg vijeka, bio je važan trgovački centar.
 • Broj stanovnika: Arezzo ima oko 100.000 stanovnika.
 • Značaj: Arezzo je poznat po svojoj romaničkoj katedrali, renesansnim palatama i čuvenoj fresci Piera della Francesca "Legenda svetog Krištofa."

italy-3405704_1280.jpg

Svaki od ovih gradova ima svoju jedinstvenu istoriju, arhitekturu i šarm koji čini posjetu Toskani nezaboravnom. Istraživanje ovih predivnih mjesta pružit će vam uvid u bogatu kulturnu baštinu i ljepotu Toskane.

Nezavisno o tome koji grad odlučite posjetiti, svaki će vas oduševiti svojim karakterističnim osobinama. Firenca vas poziva da zakoračite u svijet renesanse i umjetnosti, dok Pisa impresionira svojim zvonikom koji se naginje pod nevjerovatnim uglom. Siena će vas zavesti svojim srednjovjekovnim šarmom, a Lucca će vas oboriti s nogu svojim zidinama koje okružuju slikovito središte grada. Arezzo, s bogatom istorijom i umjetničkim blagom, takođe će vas osvojiti.

Ovi gradovi nisu samo istorijska mjesta, već i domaćini brojnim događanjima, festivalima i lokalnim delicijama koje se morate probati. Upustite se u čaroliju Toskane, divite se arhitekturi, probajte lokalnu hranu i vino te se prepustite njenom nevjerovatnom šarmu. Bez obzira jeste li zaljubljenik u umjetnost, istoriju ili prirodne ljepote, Toskana ima mnogo toga za ponuditi i osvojit će vas svojom raznolikošću i ljepotom.

 

Najznačajnije atrakcije i izleti u Toskani
Toskana ima mnogo izvanrednih atrakcija i izleta koji će vas ostaviti bez daha. Evo top 5 izleta koje svakako trebate razmotriti:

1. Torre Pendente (Pisa):

 • Lokacija: Pisa, zapadna obala Toskane.
 • Zašto je značajno: Torre Pendente, poznat kao Pisa Kula, jedan je od najpoznatijih simbola Italije i svjetske arhitekture. Njena naginjuća pozicija zbog loše konstrukcije čini je jedinstvenom i fascinantnom.
 • Udaljenost od Firence: Pisa je udaljena oko 80 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za uspon na kulu kreće se od 18 do 25 eura.

2. Uffizi Galerija (Firenca):

 • Lokacija: Firenca, središte Toskane.
 • Zašto je značajno: Uffizi Galerija domaćin je jednoj od najvažnijih zbirki renesansnih umjetničkih djela na svijetu. Ovdje ćete pronaći remek-djela poput Botticellijeve "Rođenje Venere" i Michelangelovog "David".
 • Udaljenost od Firence: U samom središtu Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice kreće se od 16 do 26 eura, zavisno od opcije.

3. Val d'Orcia:

 • Lokacija: Val d'Orcia je prekrasna pejzažna regija južno od Sienne.
 • Zašto je značajno: Val d'Orcia je UNESCO-ova svjetska baština zbog svoje izvanredne ljepote, uključujući slikovite brežuljke, sela i vinograde. Ova regija pruža predivne prizore i priliku za opuštanje.
 • Udaljenost od Firence: Val d'Orcia je udaljen oko 100 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Nema ulaznica jer je riječ o prirodnom prostoru.

4. Siena:

 • Lokacija: Siena, unutrašnja Toskana.
 • Zašto je značajno: Siena je poznata po svojoj prekrasnoj gotičkoj katedrali, srednjovjekovnim trgovima i konjskoj trci "Palio di Siena." Grad odiše srednjovjekovnim šarmom i bogatom istorijom.
 • Udaljenost od Firence: Siena je udaljena oko 70 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Cijene ulaznica za pojedine atrakcije variraju, ali ulaz u katedralu je besplatan.

5. Cinque Terre:

 • Lokacija: Cinque Terre je niz slikovitih obalnih gradova na ligurijskoj obali, sjeverozapadno od Toskane.
 • Zašto je značajno: Ovi šareni mediteranski gradovi okruženi strmim liticama često se smatraju jednim od najljepših dijelova obale Italije. To je popularno odredište za planinarenje i opuštanje uz more.
 • Udaljenost od Firence: Cinque Terre udaljene su oko 150 km od Firence.
 • Cijena ulaznice: Većina plaža i gradova nema ulaznice, ali možda ćete trebati platiti za ulazak u nacionalni park i korištenje staza.


val-dorcia-3582885_1280.jpg

S ovim izletima i atrakcijama, Toskana će vas oduševiti svojom ljepotom i kulturnom baštinom. Bez obzira jeste li zaljubljenik u umjetnost, prirodu ili istoriju, ova regija nudi nevjerovatna iskustva koja ćete zauvijek pamtiti.

Vinarije u Toskani koje morate posjetiti
Toskana nije samo regija bogata kulturnom baštinom i spektakularnim pejzažima, već i jedna od najpoznatijih vinogradarskih destinacija na svijetu. Posjeta vinarijama u Toskani pružit će vam priliku da uronite u svijet izvanrednih vina i prekrasnih vinograda. Evo nekoliko vinarija koje biste svakako trebali posjetiti:

1. Castello Banfi (Montalcino):

 • Lokacija: Castello Banfi smješteno je u srcu regije Brunello di Montalcino, poznate po svojim izvrsnim crvenim vinima.
 • Zašto je značajno: Castello Banfi nije samo vinarija, već i pravi dvorac koji seže u 17. vijek. Ovdje možete probati izvrsna vina i istražiti prekrasne vrtove oko dvorca.
 • Cijena degustacije: Cijene degustacija variraju, ali obično se kreću od 20 do 40 eura po osobi.

2. Antinori nel Chianti Classico (San Casciano in Val di Pesa):

 • Lokacija: Ova vinarija smještena je u srcu Chianti Classico regije.
 • Zašto je značajno: Vinarija Antinori poznata je po svojim tradicionalnim i inovativnim pristupima proizvodnji vina. Posjetom ćete imati priliku probati njihova vina i diviti se modernoj arhitekturi njihovog vinskog podruma.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 25 do 50 eura po osobi.

3. Castello di Brolio (Gaiole in Chianti):

 • Lokacija: Castello di Brolio je smješteno u srcu Chianti regije, okruženo prekrasnim vinogradima i šumama.
 • Zašto je značajno: Ova vinarija ima dugu istoriju i povezana je s porodicom Ricasoli, koja je stvorila prvi recept za Chianti vino. Posjetioci mogu probati tradicionalna vina i diviti se dvorcu i vrtovima.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 15 do 25 eura po osobi.

4. Fattoria dei Barbi (Montalcino):

 • Lokacija: Fattoria dei Barbi takođe se nalazi u regiji Brunello di Montalcino.
 • Zašto je značajno: Ova vinarija proizvodi neka od najpoznatijih Brunella u Toskani. Posjetioci mogu probati različite godišnje berbe i obići stare podrume.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično se kreću od 15 do 30 eura po osobi.

5. Tenuta dell'Ornellaia (Bolgheri):

 • Lokacija: Ova vinarija smještena je u regiji Bolgheri, poznatoj po svojim izvrsnim Super Tuscan vinima.
 • Zašto je značajno: Tenuta dell'Ornellaia jedna je od najprestižnijih vinarija u Italiji i poznata je po svojoj posvećenosti kvalitetu. Posjetioci mogu probati njihove luksuzne etikete.
 • Cijena degustacije: Cijene variraju, ali obično su više, oko 50 eura ili više po osobi.

tuscany-4664883_1280.jpg

Posjeta ovim vinarijama pružit će vam ne samo priliku da degustirate neka od najboljih vina Toskane, već i da se upoznate s bogatom vinogradarskom tradicijom regije. Nemojte propustiti priliku da istražite ova čarobna mjesta i uživate u toskanskim vinima i prekrasnoj okolini.

 

Cijene u Toskani
Toskana ima svoju paletu cijena koje sežu od povoljnih do luksuznih, zavisno od vaših preferencija i potreba. Evo pregleda cijena u različitim sektorima:

1. Cijene u Marketima:

Cijene namirnica u Toskani uveliko zavise od vrste trgovine. Veći supermarketi poput Coop, Esselunga i Conad nude širok izbor proizvoda i obično su povoljniji od manjih trgovina.

Primjeri cijena određenih proizvoda (prosječne cijene):

 • 1 litra mlijeka: 1,00 - 1,50 eura
 • 1 kg svježeg hljeba: 2,00 - 3,00 eura
 • 1 kg tjestenine: 1,00 - 2,00 eura
 • 1 kg paadajza: 2,00 - 3,00 eura
 • 1 boca vina (srednje kvalitete): 7,00 - 12,00 eura

2. Cijene u Restoranima i Kafićima:

Cijene u restoranima i kafićima u Toskani variraju zavisno od tipa i lokacije.

Primjeri cijena jela u restoranima (prosječne cijene):

 • Pizza u pizzeriji: 6,00 - 12,00 eura
 • Pasta (primjer, spaghetti carbonara): 10,00 - 15,00 eura
 • Glavno jelo u restoranu: 15,00 - 30,00 eura
 • Flaširano lokalno vino u restoranu: 15,00 - 30,00 eura po boci

Primjeri cijena pića u kafićima (prosječne cijene):

 • Espresso kafa: 1,00 - 2,00 eura
 • Cappuccino: 1,20 - 3,00 eura
 • Mineralna voda (0,5 l): 1,00 - 2,00 eura
 • Aperol Spritz (popularno piće): 5,00 - 10,00 eura

3. Cijene Noćenja:

Cijene smještaja u Toskani se razlikuju, a mi predstavljamo nekoliko primjera cijena noćenja:

 • Hotel s 3 zvjezdice: 60,00 - 120,00 eura po noći
 • Villa u ruralnom području: 100,00 - 300,00 eura po noći
 • Agriturizam (seoski smještaj): 50,00 - 150,00 eura po noći
 • Apartman u centru grada: 80,00 - 150,00 eura po noći

S ovim informacijama o cijenama, možete bolje planirati svoje putovanje u Toskanu, uzimajući u obzir svoj budžet i preferencije. Uživajte u prekrasnim pejzažima, hrani i vinima koje Toskana nudi! Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu šta vidjeti u Toskani.

Ultimativni vodič za Dalmaciju

Ultimativni vodič za Dalmaciju

Planirate putovanje u Dalmaciju? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom dijelu jadranske obale. U vodiču pronađite osnovne podatke o Dalmaciji, o klimi i istoriji ovog dijela Hrvatske. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog područja, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Dalmaciji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u Dalmaciji, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Dalmaciji. 

 

Osnovne informacije o Dalmaciji

 • Lokacija: Južna Hrvatska
 • Najveći gradovi: Split, Zadar, Dubrovnik, Šibenik
 • Površina: Oko 12,260 km²
 • Broj stanovnika: Oko 860,000 (prema podacima iz 2011. godine; moguće su promjene)
 • Valuta: Euro
 • Službeni jezik: Hrvatski, ali se govore i drugi jezici (Engleski, Njemački, Italijanski)

Turizam

 • Broj turista: Broj turista varira, ali Dalmacija redovno prima milione posjetilaca svake godine, posebno tokom ljetnih mjeseci.
 • Aktivnosti: Jedrenje, ronjenje, planinarenje (npr. Biokovo, Velebit), kulturni turizam, eno-gastro turizam.

Povezanost sa ostatkom Hrvatske

 • Saobraćajnice: Dobro povezane putne i pomorske linije. Autoput A1 povezuje Dalmaciju s ostatkom Hrvatske. Redovne trajektne linije povezuju kopno s ostrvima.
 • Aerodromi: Split, Dubrovnik i Zadar imaju međunarodne aerodrome.
 • Željeznica: Postoji željeznička linija koja povezuje Split sa Zagrebom, ali željeznički saobraćaj nije toliko razvijen kao putni.

island-3647522_1280.jpg

Klima u Dalmaciji
Evo osnovnih informacija o klimi u Dalmaciji koje bi mogle biti korisne za sve koji putuju u ovu regiju.

Tip klime

Dalmacija ima tipičnu mediteransku klimu, što znači topla i suva ljeta te blage i vlažnije zime.

Vjetrovi

 • Bura: Hladan i suv vjetar koji dolazi s kopna prema moru. Može donijeti oštro zahladnjenje i često je najjači tokom zime.
 • Jugo: Topli i vlažni vjetar koji dolazi s juga i duva prema kopnu. Često donosi oblačnost i kišu.
 • Maestral: Ljetni morski povjetarac koji duva s mora prema kopnu, donoseći osvježenje.

Prosječne temperature

 • Ljeto: Visoke temperature koje često prelaze 30°C, ali se zbog morskih struja i vjetrova obično osjećaju podnošljivo.
 • Jesen: Temperature se kreću između 15-25°C, zavisno od mjeseca. Ugodno vrijeme za posjetu Dalmacije.
 • Zima: Relativno blage temperature, obično između 5-15°C. Snijeg je rijedak, posebno uz obalu.
 • Proljeće: Temperature se kreću između 10-20°C, što omogućava ugodno vrijeme za razne aktivnosti.

Prosječna temperatura mora

 • Ljeto: Oko 24-27°C, idealno za kupanje i vodene sportove.
 • Jesen: Oko 18-24°C, još uvijek ugodno za kupanje, posebno u septembru.
 • Zima: Oko 10-15°C, nije ugodno za kupanje.
 • Proljeće: Oko 15-19°C, postupno se zagrijava.

Ostale informacije

 • Kišni dani: Iako je Dalmacija poznata po sunčanom vremenu, jesen i zima mogu donijeti više padavina.
 • UV Indeks: Tokom ljeta, UV indeks može biti visok, pa je preporučljiva zaštita od sunca.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

15ºC

23 ºC

9-10

8-9

Jun

19 ºC

27 ºC

11-12

6-7

Jul

22 ºC

31 ºC

12-13

4-5

Avgust

22 ºC

31 ºC

11-12

4-6

Septembar

19 ºC

26 ºC

9-10

7-8

 

Istorija Dalmacije
Dalmacija, slikovita i prekrasna regija na jugu Hrvatske, očarava posjetioce ne samo svojim prirodnim ljepotama i kulinarskim delicijama, već i bogatom istorijskom baštinom koja seže hiljadama godina unazad. Od drevnih Ilira i Grka preko Rimskog Carstva pa sve do Venecijanske Republike, Dalmacija je tokom vremena bila raskrsnica kultura i civilizacija koje su ostavile dubok uticaj na njen identitet. Krenimo na istorijsko putovanje kroz ovu fascinantnu regiju.

Drevni korijeni

Prvi poznati stanovnici Dalmacije bili su Iliri, čije su komune i plemena obitavale na ovom području još u rano istorijsko doba. Ali se ovo područje počinje intezivnije razvija tek u 4. vijeku dolaskom Grka. Gradovi kao što su Issa (danas Vis) postali su središta trgovine i kulture.

Rimski uticaj

Nakon Grka, Dalmaciju su osvojili Rimljani. Njihov najtrajniji doprinos regiji svakako je urbanizacija. Gradovi poput Salone (blizu današnjeg Splita) i Narone (u blizini Metkovića) postali su važni administrativni i trgovinski centri. U Splitu, Dioklecijanova palata je izvanredan primjer rimskog inženjeringa i arhitekture, a danas je na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine.

Srednji vijek i Venecijanska vlast

Nakon pada Rimskog Carstva, Dalmacija je postala poprištem mnogih borbi. Sloveni su se naselili u regiji, a zatim su uslijedile Bizantska i kasnije Venecijanska vlast. Pod Venecijancima, gradovi kao što su Dubrovnik, Zadar i Split postali su centri umjetnosti, kulture i trgovine. Dubrovnik, poznat kao "biser Jadrana," bio je nezavisna republika koja je prosperirala kao trgovinsko središte.

Moderna doba

Dalmacija je tokom 20. vijeka doživjela razne promjene vlasti, od Austro-Ugarske Monarhije do bivše Jugoslavije. Danas, kao integralni dio Republike Hrvatske, regija je postala jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta u Evropi, privlačeći ljude iz cijelog svijeta koji dolaze istražiti njene prirodne ljepote i bogatu istoriju.

cathedral-505468_1280.jpg

Kako doći do Dalmacije?
Da biste došli do Dalmacije iz gradova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, možete putovati na više različitih načina, koristeći neki vid prevoznog sredstva, ili kombinovati više njih.

Putovanje do gradova u Dalmaciji (Dubrovnik, Split, Makarska, itd) iz Hrvatske je najjednostavnije automobilom, te putovanjem Jadranskom magistralom. Vrijeme putovanja zavisi od grada/opštine iz kojeg počinje vaše putovanje, ali se u prosjeku putuje od 3 do 8h. Takođe, putovati možete i autobusom, a autobuska karta od Zagreba do Splita košta 15-20€ u jednom smijeru, dok ćete do Dubrovnika platiti 25-35€. 

Takođe, sa aerodroma u Zagrebu i Osijeku možete putovati avionom do Dubrovnika, a cijena leta zavisi od perioda rezervacije i drugih parametara, ali se povratna karta može kupiti već za 60-80€ po osobi, pa na više. Letove obavlja Croatia Airlines.

 

Putovanje iz Srbije do Dalmacije takođe se može obaviti drumskim ili vazdušnim saobraćajem. Ukoliko putujete automobilom ili autobusom, to može biti naporno jer je potrebno putovati preko BiH, magistralnim putevima, te putovanje može trajati 10 i više časova. Cijena autobuske karte od Beograda do Splita iznosi 57€, a do Dubrovnika oko 70€, dok je povratna karta oko 120€.

Iz Beograda se tokom sezone redovno obavljaju letovi do aerodroma u Splitu i Dubrovniku, više puta nedeljno. Cijena za povratnu kartu kupljeno u optimalno vrijeme može iznositi oko 70-100€.

 

Iz gradova u BiH putovanje do Dalmacije uglavnom se obavlja automobilom ili autobusom, a vrijeme putovanja zavisi od udaljenosti, te može trajati od 3 pa do 15h. Cijena autobuske karte od Sarajeva do Splita iznosi oko 30€, a do Dubrovnika oko 35€. Od Banja Luke do Splita autobusku kartu ćete platiti oko 15-20€, a do Dubrovnika oko 30€.

 

Prevoz u Dalmaciji
Dalmacija nudi različite opcije prevoza koje omogućavaju putnicima da istraže regiju na udoban i prilagodljiv način. Evo nekoliko uobičajenih načina prijevoza u Dalmaciji:

1. Autobuski Prevoz: Autobuski prevoz je popularan i pristupačan način putovanja unutar Dalmacije. Dalmatinska prevoznička preduzeća povezuju veće gradove i manja mjesta. Autobuske stanice su dobro organizirane i često smještene blizu centara gradova. Cijene autobuskih karata variraju zavisno od destinacije i udaljenosti. Primjeri autobuskih prevoznika u Dalmaciji su "Croatia Bus", "Autotrans" i "Libertas Dubrovnik".

Primjeri Autobuskih Linija i Cijena:

 1. Split - Dubrovnik:
  • Autobus: Cijena autobuske karte za putovanje između Splita i Dubrovnika varira, ali prosječno iznosi oko 15-25 eura).
 2. Zadar - Šibenik:
  • Autobus: Cijena autobuske karte između Zadra i Šibenika je otprilike oko 8-11 eura.

2. Taxi Prevoz: Taxi usluge su dostupne u većim gradovima i turističkim centrima. Taksi vozila obično imaju taksimetar, a cijene se temelje na udaljenosti i vremenu vožnje. Takođe, moguće je dogovoriti fiksnu cijenu za duže vožnje ili izlete. Taksi usluge su praktične za kraće vožnje unutar grada ili do obližnjih atrakcija.

Prosječne Cijene Taksija u Dalmaciji: Cijene taksija se često izražavaju po kilometru ili se koristi taksimetar. Evo približnih prosječnih cijena:

 • Početna cijena taksija: Oko 3,5-4 eura.
 • Cijena po kilometru: Oko 0,8-1,2 eura po kilometru.

3. Rent-a-Car: Rent-a-car agencije nude mogućnost najma vozila, što je odličan način za istraživanje Dalmacije s većom fleksibilnošću. Veći gradovi i zračne luke imaju veliku ponudu vozila koja se mogu unaprijed rezervisati. Prosječne cijene najma automobila zavise o modelu vozila, trajanju najma i sezoni. 

Prosječne Cijene Najma Automobila u Dalmaciji: 

 • Ekonomski automobil: Oko 30-45 eura po danu.

 

Top 5 ljetovališta u Dalmaciji
Dalmacija, biser hrvatske obale, nudi nevjerovatan izbor prekrasnih ljetovališta koja privlače turiste iz cijelog svijeta. Ova regija bogata istorijom, kulturom i netaknutom prirodom pruža raznovrsne mogućnosti za nezaboravno ljetovanje. Bez obzira jeste li ljubitelj prekrasnih plaža, istorijskih znamenitosti ili gastronomije, Dalmacija ima nešto za svakoga. Evo našeg izbora top 5 ljetovališta u ovoj regiji:

1. Dubrovnik: Grad Zidina i Kulture Dubrovnik, poznat i kao "Biser Jadrana", očarava posjetioce svojom bogatom istorijom i impresivnim gradskim zidinama. Smješten uz obalu Jadranskog mora, Dubrovnik nudi kombinaciju čarobnih plaža i spektakularne arhitekture. Stari grad, koji je UNESCO-va svjetska baština, pruža jedinstvenu atmosferu s mnoštvom restorana, trgovina i kulturnih događanja. Ovo ljetovalište posebno privlači ljubitelje istorije i kulture.

2. Split: Savršeni Sklad Starine i Moderne Split, drugi po veličini hrvatski grad, dom je čuvene Dioklecijanove palate koja je pretvorena u živahni gradski centar. Ovo ljetovalište idealno je za putnike koji žele istraživati istoriju i istovremeno uživati u modernim udobnostima. Plaže uz obalu i brojne kulturne manifestacije čine Split omiljenim među raznovrsnim tipovima turista.

3. Makarska: Pješčane Plaže i Aktivni Odmor Makarska se izdvaja po svojim prekrasnim pješčanim plažama, kristalno čistom moru i impresivnom planinskom pozadinom. Ovo ljetovalište je idealno za ljubitelje sunčanja i vodenih sportova. Tokom dana možete uživati u opuštanju na plaži, a noću istraživati živahne barove i restorane. Aktivni turisti takođe će pronaći razne mogućnosti za planinarenje i biciklizam.

4. Hvar: Ostrvo Ljepote i Luksuza Ostrvo Hvar privlači one koji traže luksuzno iskustvo uz predivne plaže i živahnu noćnu scenu. Grad Hvar, s prepoznatljivim trgovima i katedralom, odiše šarmom. Ostrvo je takođe poznato po svojim vinogradima i maslinicima, te je idealno za gastronomske entuzijaste.

5. Šibenik: Istorija i Prirodna Ljepota Šibenik je idealno ljetovalište za one koji žele istražiti autentičnu atmosferu dalmatinskog grada uz obalu. Grad je poznat po katedrali sv. Jakova i istorijskim ulicama. Takođe je polazišna tačka za posjete Nacionalnom parku Krka, poznatom po svojim slapovima i prirodnom okruženju.

Dalmacija nudi širok spektar ljetovališta, svako s vlastitim čarima i atrakcijama. Bez obzira na vaše preferencije, ova regija će vas dočekati s nevjerovatnim iskustvima i nezaboravnim trenucima.

hvar-419816_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Dalmaciji - naših top 5
Dalmacija, biser Jadranske obale, očarava svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulturnim blagom i nevjerovatnim izletima. Ovdje su top 5 izleta i atrakcija koje ne smijete propustiti tokom svoje posjete:

1. Nacionalni park Krka: Prirodna Čuda Slapova Nacionalni park Krka je raj za ljubitelje prirode. Ovaj park obuhvata prekrasne slapove, jezera i bujne šume. Najpoznatiji dio parka su slapovi Skradinski buk, čiji zvuk i prizor ostavljaju bez daha. Park nudi šetališta uz vodu, panoramske vidikovce i priliku za kupanje u blizini slapova. Ulaznica je potrebna za posjetu parku, a cijene se razlikuju zavisno od sezone i godina posjetilaca.

2. Dioklecijanova Palata u Splitu: Istorija Oživljava Dioklecijanova palata, smještena u središtu Splita, izgrađena je u 4. vijeku i danas predstavlja živopisni kompleks ulica, trgova i zgrada. Ova UNESCO-va svjetska baština prepuna je istorijskih znamenitosti, uključujući Peristil, katedralu sv. Duje i crkvu sv. Martina. Ovo je fascinantan spoj antičke istorije i modernog života. Ulazak u palatu je besplatan, dok su pojedine atrakcije unutar kompleksa posebno naplaćene.

3. Plitvička Jezera: Rajski Pejzaž Iako malo izvan Dalmacije, Plitvička jezera su nezaobilazna atrakcija. Ovaj nacionalni park, takođe UNESCO-va svjetska baština, sastoji se od prekrasnih jezera, slapova i šuma. Drvene staze vode vas kroz prirodni pejzaž gdje se možete diviti prirodnim čudesima. Ulaznica za posjetu parku je potrebna i cijene se variraju zavisno od sezone i godina posjetilaca.

4. Dubrovačke Zidine: Grad Mora i Zidina Dubrovačke zidine pružaju jedinstvenu priliku da istražite istorijski stari grad s visine. Ova izvanredna srednjovjekovna obrambena struktura nudi spektakularne panoramske poglede na Dubrovnik, more i okolna ostrva. Osim nevjerovatnih vidikovaca, možete prošetati zidinama i doživjeti istoriju grada iz prve ruke. Ulaznice su potrebne za pristup zidinama.

5. Ostrvo Brač: Plaže, Kultura i Lokalni Život Ostrvo Brač je raj za ljubitelje plaža, lokalne kulture i prekrasnog pejzaža. Zlatni Rat, jedna od najpoznatijih hrvatskih plaža, svojim oblikom mijenja se zavisno od struja i vjetra. Takođe, posjetite Bol, slikovito mjesto s brojnim restoranima i trgovinama. Na ostrvu se takođe nalazi Pučišća, poznat po mramornim klesarskim školama. 

Ovi izleti i atrakcije pružit će vam nevjerovatno iskustvo Dalmacije. Bilo da volite prirodne ljepote, istoriju, arhitekturu ili lokalnu kulturu, Dalmacija će vas očarati svojom bogatom ponudom.

dioakletians-palace-505514_1280.jpg

Naljepše plaže u Dalmaciji
Dalmacija, poznata po kristalno čistim vodama i slikovitim obalama, nudi veliki izbor prekrasnih plaža. Bez obzira jeste li zaljubljenik u bijeli pijesak, šljunak ili stijene, ove plaže će vas očarati svojom ljepotom. Evo top 5 najljepših plaža u Dalmaciji:

1. Zlatni Rat, Brač: Plaža Predivnog Pijeska i Kamenčića Zlatni Rat, najpoznatija hrvatska plaža, smještena je na ostrvu Braču. Ova spektakularna plaža mijenja oblik zavisno od struja i vjetra, čime stvara jedinstvenu sliku. Plaža kombinuje fini bijeli pijesak i sitni šljunak, čineći je savršenom za sunčanje i plivanje. Udaljena je oko 2,5 sata vožnje trajektom od Splita.

2. Plaža Banje, Dubrovnik: Pogled na Stari Grad i More Plaža Banje, smještena u neposrednoj blizini istorijskog dubrovačkog Starog grada, nudi nevjerovatan pogled na dubrovačke zidine i Elafitska ostrva. Plaža kombinuje šljunak i stijene te je opremljena raznim sadržajima poput barova, restorana i vodenih sportova.

3. Plaža Šunj, Lopud: Skriveni Raj na Elafitskim Ostrvima Plaža Šunj, na ostrvu Lopudu, dio Elafitskih ostrva, mami posjetioce svojim tirkiznim morem i bijelim pijeskom. Ova pješčana plaža savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje u laganim morskim povjetarcima. Plaža Šunj udaljena je oko 50-ak minuta vožnje brodom iz Dubrovnika.

4. Plaža Bačvice, Split: Gradski Oaza za Opuštanje Plaža Bačvice, smještena u srcu Splita, savršeno je mjesto za one koji žele osjetiti urbani šarm dok uživaju u moru. Ova pješčana plaža poznata je po svojim karakterističnim drvenim terasama za sunčanje, restoranima i noćnom životu. Bačvice su idealne za porodice i sve koji žele kombinovati plažu s gradskim sadržajima.

5. Plaža Stiniva, Vis: Prirodni Skroviti Dragulj Plaža Stiniva, smještena na ostrvu Visu, često se opisuje kao prirodni dragulj. Pristup plaži zahtijeva kratku pješačku stazu koja vodi do prekrasnog stjenovitog zaliva s kristalno čistim morem. Ovo je idealna plaža za one koji traže skrovito mjesto za opuštanje i uživanje u netaknutoj prirodi. Udaljena je oko 2 sata vožnje trajektom iz Splita.

Ove prekrasne plaže nude različite vrste iskustava za različite tipove turista. Bez obzira na to jeste li avanturist, zaljubljenik u prirodu ili jednostavno želite opuštajući dan na obali, Dalmacija ima plažu za svakoga.

croatia-4346363_1280.jpg

Cijene u Dalmaciji
Evo pregleda troškova koji vas očekuju tokom boravka u Dalmaciji:

Na Plažama: Cijene na plažama variraju zavisno od lokacije i sadržaja. Ležaljke i suncobrani često se mogu unajmiti po cijenama od 10 do 20 eura dnevno. Na nekim javnim plažama, slobodno možete postaviti svoj peškir i suncobran. Voda i osvježavajući napici dostupni su u beach barovima i koštaju oko 2 do 4 eura.

U Kafićima i Restoranima: Kafići i restorani nude široku paletu cijena zavisno od kategorije i lokacije. Evo prosječnih cijena za određene proizvode:

 • Espresso kafa: 1,50 - 2,50 eura
 • Pivo (0,5 l): 2,50 - 4,50 eura
 • Čaša vina: 2,50 - 4 eura
 • Obrok u restoranu (glavno jelo): 10 - 20 eura
 • Hamburger s prilogom: 6 - 10 eura

U Marketima: Supermarketi su odličan izbor za snabdijevanje namirnicama tokom putovanja. Evo okvirnih cijena nekih osnovnih proizvoda:

 • Hljeb (800 g): 1,50 - 2,50 eura
 • Litra mlijeka: 1 - 1,50 eura
 • Jaja (10 komada): 2 - 3 eura
 • Voće (kg): 1,50 - 3 eura
 • Voda (1,5 l): 0,80 - 1,50 eura
 • Flaša vina (domaće): 4 - 7 eura
Ultimativni vodič za Tursku (Antalijska regija)

Ultimativni vodič za Tursku (Antalijska regija)

Planirate putovanje u Tursku? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ljetovanju u ovoj evropsko/azijskoj zemlji. U vodiču pronađite osnovne podatke o Antalijskoj regiji, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Antalijske regije, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Antaliji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta Antalijske regije, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Antaliji.

 

Osnovni podaci o Antalijskoj regiji
Antalijska regija, smještena na jugozapadu Turske duž obale Sredozemnog mora, je spektakularna destinacija koja kombinuje bogatu istoriju, prirodnu ljepotu i modernu udobnost. Središte turskog turizma, ova regija privlači milione posjetilaca svake godine zahvaljujući svom raznovrsnom sadržaju i nevjerovatnom pejzažu.

Antalijska regija ima heterogenu populaciju, sa ukupno preko 10 miliona stanovnika. Obuhvata površinu od oko 20,000 kvadratnih kilometara, protežući se duž obale Sredozemnog mora. Najveći grad u regiji je Antalija, moderna metropola koja kombinuje luksuzne hotele s bogatom istorijom. Ostali značajni gradovi uključuju Alanyu, Side i Belek, svaki s vlastitim jedinstvenim šarmom.

Najviši vrh Antalijske regije je planina Tahtalı, koja se uzdiže do impresivnih 2,365 metara nadmorske visine. Ova planina pruža nevjerovatne poglede na okolni pejzaž i Mediteran.

Zvanična valuta u Turskoj je turska lira (TRY), dok je turski jezik zvanični jezik komunikacije, ali se u ovoj regiji koriste i drugi jezici. Antalijska regija poznata je po svom prijateljskom gostoprimstvu i širokom rasponu mogućnosti za razmjenu kulture i jezika s posjetiocima.

S obzirom na prekrasne plaže, istorijske spomenike i aktivnosti, Antalijska regija godišnje privuče veliki broj turista. Posjetioci dolaze da istraže antičke gradove poput Perge i Aspendosa, opuste se na beskrajnim pješčanim plažama, ili uživaju u aktivnostima kao što su ronjenje, planinarenje i golf. Turistički centri kao što su Kemer, Belek i Alanya nude veliki izbor hotela, restorana, trgovina i noćnih klubova, prilagođenih svim preferencama.

Sa svojim bogatstvom kulture, ljepotom prirode i modernim udobnostima, Antalijska regija je nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje putovanja.
alanya-3758816_1280.jpg

Klima u Antalijskoj regiji
Antalijska regija je blagoslovlena ugodnom mediteranskom klimom, što je jedan od ključnih faktora koji privlače turiste tokom cijele godine. Ova klima karakterizuje tople i suve ljetne mjesece te blage i kišovite zime, stvarajući idealne uslove za različite aktivnosti i odmor u svako doba godine.

Ljeta u Antalijskoj regiji su vruća i suva, s prosječnim temperaturama koje se kreću od 25°C do 35°C. Vlažnost vazduha je niska, što dodatno poboljšava osjećaj topline. Sunčani dani su česti, a more postaje toplo i ugodno za plivanje. Glavni vjetrovi koji pomažu da ljeto bude podnošljivo su Meltemi, hladni vjetrovi koji dolaze s planina prema obali i osvježavaju atmosferu.

Zime su blage i vlažne, s prosječnim temperaturama koje se kreću od 10°C do 20°C. Kiša je češća tokom ovog perioda, ali ne prekida znatno svakodnevni život. Ova sezona je popularna među posjetiocima koji preferiraju manje vruće temperature i manje gužve. Ova regija je posebno zahvalna za posjetu tokom proljeća i jeseni, kada su temperature ugodne, a priroda je na svom vrhuncu.

More u Antalijskoj regiji takođe igra ključnu ulogu u privlačenju turista. Tokom ljeta, temperatura mora dostiže prijatnih 25°C do 30°C, idealno za kupanje i vodene aktivnosti. U proljeće i jesen, more se i dalje zadržava na toplom nivou, čineći ove sezone takođe povoljnim za morske radosti.

Zahvaljujući svojoj klimi, Antalijska regija pruža posjetiocima nevjerovatno iskustvo tokom cijele godine. Bez obzira na godišnje doba, ovaj dio Turske omogućava turistima da uživaju u različitim aktivnostima i da istraže sve što ova regija ima da ponudi.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

24 ºC

10

6

Jun

18 ºC

29 ºC

12

2

Jul

21 ºC

33 ºC

13

1

Avgust

21 ºC

33 ºC

12

1

Septembar

18 ºC

29 ºC

10

3

 

Istorija Antalijske regije
Antalijska Regija: Blistava Prošlost Kroz Vijekove

Antalijska regija, smještena duž obale Turske, odiše dubokom istorijom i naslijeđem koje se proteže kroz vijekove. Ovo zapanjujuće područje nije samo raj za plažne ljubitelje, već je i dom brojnim istorijskim nalazištima i spomenicima koji pričaju priču o bogatoj prošlosti ovog kraja.

Drevni Korijeni: Od Licia do Rima

Antalijska regija je bila naseljena hiljadama godina, sa svojim počecima u antičkom periodu. Područje je nekada bilo dio antičke regije poznate kao Likija (Lycia), koja je imala svoju jedinstvenu kulturu i identitet. Ova oblast je bila dom brojnih gradova-država, svaki sa svojim vlastitim karakterom i tradicijom.

U toku rimskog perioda, regija je postala dio Rimskog Carstva, a njihov uticaj ostavio je dubok trag na lokalnu arhitekturu i kulturu. Očuvani ostaci antičkih gradova poput Perge, Aspendosa i Sidea svjedoče o grandioznom naslijeđu ovog perioda.

Seldžuci i Osmanlije: Spoj Istoka i Zapada

Tokom srednjeg vijeka, Antalijska regija postala je središte kulturnih interakcija između različitih imperija. Dolaskom Seldžuka, turskih nomada koji su osnovali Seldžučku Sultaniju Rum, regija je doživjela novu eru razvoja. Gradovi poput Antalije i Konye postali su važni kulturni i trgovinski centri.

Nakon toga, regija je postala deo Osmanskog Carstva. Sultan Murat II osvojio je Antaliju 1391. godine, a grad je postao važna tačka za osmanske trupe tokom njihovih ekspedicija prema Evropi. Ovo je dovelo do daljeg razvoja regije i njenog proširenja.

Danas i Sjajna Prošlost

Današnja Antalijska regija ponosno nosi svoju bogatu istoriju. Posjetioci mogu istražiti brojne arheološke lokalitete, muzeje i spomenike koji oslikavaju različite epohe kroz koje je regija prošla. Očaravajući spoj antičke, seldžučke i osmanske arhitekture prisutan je u gradovima i selima širom regije.

Ovo područje takođe zrači duhom prošlosti kroz svoju gastronomiju, umetnost i tradicije. Lokalni restorani nude autentična jela koja se prenose s koljena na koljeno, dok se na tržnicama može pronaći rukotvorine koje nose duh prethodnih vekova.

Antalijska regija je živa svedokinja različitih kultura i vremenskih perioda koji su oblikovali njenu prošlost. Putnici koji se upuste u ovo putovanje kroz vijekove će otkriti duboke veze između istorije, kulture i života u regiji, stvarajući nezaboravno iskustvo koje se ne zaboravlja.
the-ancient-church-2591856_1280.jpg

Kako doći do Antalijske regije
Iz balkanskih zemalja (Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije) do Antalijske regije je moguće doći na više načina. Moguće je putovati avionom iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Budimpešte ili Beča na aerodrom u Antaliji, a dalje transfer autobusom do ljetovališta u regiji. Trajanje putovanja avionom je između 2 i 3h, a cijena za povratnu kartu se obično kreće od 150€ pa na više.

Takođe, do ove regije je moguće doći i automobilom ili autobusom. Trajanje putovanja na ovaj način traje između 19 i 26h, a potrebno je preći više međunarodnih graničnih prelaza, te platiti vinjete i putarine.

 

Prevoz u Antalijskoj regiji
1. Autobuski prevoz: Autobusi su popularan način prevoza u Antalijskoj regiji. Gradski i međugradski autobusi povezuju različite dijelove regije. Cijena gradskog autobuskog prevoza obično iznosi oko 2-3 turske lire (TRY), dok cijene međugradskih autobusa variraju u zavisnosti od destinacije. Vrijeme putovanja može biti različito, ali na primer, putovanje od Antalije do Kemera traje oko 1-1.5 sata.

2. Taxi prevoz: Taksi usluge su česte u Antalijskoj regiji i pružaju udobnost i brzinu. Početna naknada za taksi obično iznosi oko 5-7 TRY, plus dodatna cijena po kilometru. Vrijeme putovanja i cijene variraju u zavisnosti od destinacije.

3. Rent-a-car: Rentanje automobila je popularan izbor za one koji žele istražiti regiju nezavisno. Cijene iznajmljivanja automobila zavise od tipa automobila, trajanja najma i kompanije za iznajmljivanje. Na primer, dnevne cijene za osnovne automobile mogu početi od oko 150 TRY, uz moguće dodatne troškove kao što su osiguranje i depozit.

4. Biciklizam: Biciklizam je sve popularniji način istraživanja regije, posebno za ljubitelje aktivnog odmora. Bicikli se često iznajmljuju po satima ili danima. Cijene iznajmljivanja bicikala variraju, ali počinju od oko 20 TRY po satu.

5. Tramvaj i metro: Antalija takođe ima sistem tramvaja i metroa koji povezuju različite delove grada. Karta za tramvaj ili metro košta oko 2-3 TRY. Ovo je praktičan način putovanja unutar grada.

6. Feribot i brodovi: Ako planirate posjetiti okolna ostrva ili obalu, postoji mnogo feribota i brodskih usluga. Cijene i vrijeme putovanja zavise od destinacije, ali mogu biti pristupačne za putovanje na ostrva ili druga priobalna mesta.

7. Vozovi: Vozovi su takođe opcija za putovanje unutar regije i ka drugim dijelovima Turske. Cijena i vrijeme putovanja zavise od rute i klase voza.
tram-4818396_1280.jpg

Top 5 ljetovališta u Antalijskoj regiji
U ovom dijelu vodiča predstavljamo pet najpopularnijih ljetovališta u Antalijskoj regiji:

1. Antalija: Antalija, poznata kao "Turska Riviјera", je srce regije i jedno od najatraktivnijih ljetovališta. Sa prelijepim pješčanim plažama i luksuznim hotelima, Antalija privlači ljude svih uzrasta. Grad nudi širok spektar aktivnosti, od sunčanja i kupanja na plažama do obilaska istorijskih spomenika kao što su Hadrijanova kapija i starogradske četvrti Kaleiçi. Grad je udaljen samo oko 20 kilometara od Međunarodnog aerodroma Antalija, što ga čini lakom destinacijom za putnike.

2. Alanya: Alanya je poznata po svojim prelijepim plažama i bogatom noćnom životu. Grad je idealan za mlade i ljude koji žele provesti aktivan odmor. Alanya ima mnogo restorana, barova i klubova, kao i fascinantnu Alansku tvrđavu koja pruža nezaboravan panoramski pogled na obalu i grad. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Alanye je oko 130 kilometara.

3. Belek: Belek je raj za golfere i ljubitelje luksuznih odmora. Ovaj ekskluzivni grad nudi prelijepe golf terene, luksuzne hotele i spa centre. Takođe je popularno mjesto za porodične odmore jer ima mnogo sadržaja za djecu. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Beleka je oko 30 kilometara.

4. Side: Side je slikovito ljetovalište poznato po svom antičkom nasleđu. Ovde možete obići dobro očuvane ruševine antičkog grada, kao i impresivni Amfiteatar. Grad ima i prelijepu pješčanu plažu i šetalište uz more. Side je udaljen oko 65 kilometara od aerodroma u Antaliji.

5. Kemer: Kemer je idilično mjesto za porodične odmore i parove koji žele miran ambijent. Grad nudi pješčane plaže, kristalno čisto more i brojne aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje i vožnja bicikla. Blizu Kemera nalazi se nacionalni park Olimpos Beydağları, koji je savršen za ljubitelje prirode. Udaljenost od aerodroma u Antaliji do Kemera je oko 60 kilometara.

Antalijska regija nudi širok spektar opcija za sve tipove turista, od ljubitelja luksuza do avanturista i porodica. Bez obzira na vaše želje, ovo ljetovalište ima mnogo toga da ponudi.
alanya-6739226_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Antalijskoj regiji
Prestavljamo top 5 izleta i atrakcija u Antalijskoj regiji:

1. Perge: Izlet do antičkog grada Perge je fascinantan korak unazad u vreme Rimskog carstva. Ovaj dobro očuvan grad nudi impresivne ruševine amfiteatra, termalnih kupatila, trgovina i hramova. Perge je udaljen oko 18 kilometara istočno od Antalije. Ulaznica za Perge obično košta oko 15€.

2. Termessos: Termessos je antički grad smješten na planini Güllük. Posjetiocima nudi ne samo istorijske ostatke, već i spektakularne pejzaže. Grad je poznat po dobro očuvanim grobnicama, hramovima i teatru, a pristup do njega je prelijep planinarski put. Termessos se nalazi oko 34 kilometra sjeveroistočno od Antalije. Ulaznica obično košta oko 10€.

3. Duden Vodopadi: Duden vodopadi su prirodna čuda koja se nalaze oko 15 kilometara od centra Antalije. Voda se spušta niz stene u more stvarajući predivan prizor. Možete se prošetati oko vodopada i uživati u njihovoj ljepoti. Ulaznica za Duden vodopade obično košta oko 5€.

4. Saklikent Klisura: Saklikent klisura je najduža klisura u Turskoj i pruža jedinstvenu priliku za avanturistički izlet. Posjetioci mogu šetati duž rijeke kroz uske stijene, a tokom ljetnjih mjeseci mogu i plivati u hladnoj vodi. Klisura se nalazi oko 50 kilometara istočno od Antalije. Ulaznica za Saklikent klisuru obično košta oko 5-10€.

5. Pamukkale: Iako nije direktno u Antalijskoj regiji, izlet do Pamukkalea se isplati. Ovaj prirodni termalni bazen sa bijelim stijenama stvara nestvaran prizor. Možete se kupati u toploj termalnoj vodi i uživati u ljekovitim svojstvima ovog mjesta. Pamukkale se nalazi oko 240 kilometara sjeverno od Antalije. Ulaznica za Pamukkale obično košta oko 20-25€.

Ovi izleti i atrakcije pružaju raznovrsno iskustvo u Antalijskoj regiji, od istorijskih otkrića do prirodnih čuda. Bez obzira na vaše interese, ova regija ima mnogo toga da ponudi.
the-ancient-city-of-perga-2708323_1280.jpg

Najljepše plaže Antalijske regije
Antalijska regija, sa svojom obalom koja se prostire na oko 640 km, nudi nevjerovatno raznolike plaže koje zadovoljavaju različite ukuse putnika. Bilo da tražite mir i tišinu, aktivne vodene sportove ili čisto opuštanje pod suncem, ova regija ima sve. Sada ćemo vam predstaviti top 5 plaža koje će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

1. Plaža Konyaalti: Konyaalti plaža se proteže na 7 km i nudi prekrasan šljunkovit pijesak. Ova plaža je omiljena među porodicama i sportistima zbog obilja sportskih sadržaja poput odbojke na plaži i vodenih sportova. Udaljena je samo nekoliko kilometara od centra Antalije, pa je lako dostupna. Na plaži ćete pronaći suncobrane, ležaljke, restorane i kafiće.

2. Plaža Lara: Lara plaža je poznata po svom finom zlatnom pijesku i kristalno čistoj vodi. Nalazi se oko 10 km istočno od centra Antalije i obiluje luksuznim hotelima i resortima. Ova plaža je popularna među parovima i zaljubljenicima u luksuzni odmor. Na plaži ćete naći visokokvalitetne sadržaje, od restorana sa vrhunskom hranom do barova sa osvježavajućim pićima.

3. Plaža Patara: Patara plaža, udaljena oko 240 km od Antalije, nudi potpuni kontrast svojim dugačkim, bijelim pješčanim obalama. Ova plaža je dio istoimenog Nacionalnog parka i poznata je po svojoj divljoj prirodi. Ima opuštajuću atmosferu i idealna je za one koji traže tišinu i mir. U blizini plaže se nalazi i antički grad Patara, koji možete istražiti.

4. Plaža Kaputas: Kaputas plaža se smjestila između visokih litica i nudi slikovitu kombinaciju plave vode i bijelog pijeska. Nalazi se oko 75 km jugozapadno od Antalije i pristup do nje podrazumijeva spuštanje strmim stepenicama. Ova plaža je odličan izbor za one koji žele jedinstvenu prirodnu okolinu.

5. Plaža Cleopatra: Cleopatra plaža, udaljena oko 130 km od Antalije, poznata je po mekanom pijesku i kristalno čistoj vodi. Smatra se da je Kleopatra boravila na ovoj plaži, što joj daje poseban šarm. Plaža je okružena zelenilom i ima opuštajuću atmosferu, a sadrži i suncobrane, ležaljke i restorane.
antalya-7345439_1280.jpg

Cijene u Antalijskoj regiji
Antalijska regija, uz svoju obalu bogatu prirodnim ljepotama i zanimljivim atrakcijama, takođe nudi pristupačnost za sve budžete. Od plaža do restorana, ovdje ćemo vam predstaviti pregled cijena koje možete očekivati tokom svog boravka.

Cijene na Plažama: Ulazak na mnoge plaže u Antalijskoj regiji je besplatan ili se naplaćuje simbolična naknada. Sunčobrani i ležaljke su često dostupni za iznajmljivanje po cijeni od otprilike 5-10 eura po setu. Na luksuznijim plažama u nekim hotelima, očekujte da ćete za sunčobran i ležaljku platiti oko 15-20 eura, ukoliko niste gost hotela. Vodeni sportovi kao što su paraglajding ili jet ski obično imaju svoje cijene, pa budite spremni izdvojiti između 20-50 eura za te aktivnosti.

Cijene u Kafićima i Restoranima: U restoranima i kafićima cijene variraju zavisno od kategorije i lokacije. Evo nekoliko primjera cijena za obroke i pića:

 • Kafa u kafiću: 1.5 - 3 eura
 • Obrok u brzoj hrani: 4 - 8 eura
 • Večera za dvije osobe u restoranu: 20 - 40 eura (bez alkohola)
 • Flaša vina u restoranu: 12 - 20 eura
 • Pivo u restoranu ili baru: 2 - 4 eura
 • Sendvič na plaži: 3 - 6 eura
 • Pica u restoranu: 7 - 12 eura

Cijene u Marketima: Ako preferirate samostalno pripremanje hrane, supermarketi su izvrsna opcija. Cijene namirnica variraju, ali evo nekoliko primjera:

 • Hljeb: 0.5 - 1.5 eura
 • Mlijeko (1L): 0.7 - 1.2 eura
 • Jaja (10 komada): 1 - 1.5 eura
 • Voće (kg): 1 - 3 eura
 • Piletina (kg): 5 - 7 eura
 • Flaša vode (1.5L): 0.5 - 1 eura
 • Flaša vina: 3 - 10 eura

 

Ultimativni vodič za Siciliju (regija Katanija)

Ultimativni vodič za Siciliju (regija Katanija)

Planirate putovanje na Siciliju? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom mediteranskom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Siciliji i regiji Katanija, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Sicilije, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Siciliji. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u regiji Katanije, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Siciliji.

 

Osnovni podaci o Siciliji
Sicilija, veličanstveno ostrvo smješteno na jugu Italije, privlači putnike svojom bogatom kulturom, istorijskim nasljeđem, predivnim prirodnim pejzažima i izuzetno raznovrsnim iskustvima. Ova čarobna destinacija nudi spoj spektakularnih plaža, antičkih ruševina, lokalnih specijaliteta i šarmantnih sela, stvarajući jedinstvenu mješavinu koja očarava svakog posjetioca. U nastavku ćemo vam predstaviti osnovne informacije o Siciliji koje će vam pomoći da bolje razumijete ovaj predivan dragulj Mediterana.

Površina i Broj Stanovnika: Sicilija je najveće ostrvo u Sredozemnom moru, s površinom od oko 25,711 kvadratnih kilometara. Ovo impresivno ostrvo je dom za više od pet miliona ljudi, čineći ga gusto naseljenim i bogatim različitim kulturama i uticajima.

Turizam: Turizam je vitalna industrija za Siciliju. Svake godine, milioni posjetilaca dolaze da istraže njene znamenitosti, prirodne ljepote i predivne plaže. Arheološki lokaliteti poput antičkog grada Sirakuza, hrama Segeste i rimskih ruševina u Taormini, privlače ljubitelje istorije i kulture. Prirodne ljepote poput vulkana Etna, planina Nebrodi i rezervata Zingaro takođe su veliki magneti za putnike.

Najveći Gradovi: Glavni grad Sicilije je Palermo, koji je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, živopisnim trgovima i ulicama, te blizini prekrasnih plaža. Katanija, drugi najveći grad, smješten je u blizini vulkana Etna i privlači posjetioce svojim arhitektonskim blagom i živahnim noćnim životom. Ostali značajni gradovi uključuju Sirakuzu, Trapani i Messinu.

Najviši Vrh: Najviši vrh Sicilije i čitavog Mediterana je vulkan Etna. Ova impresivna planina doseže visinu od oko 3,329 metara i pruža nevjerovatan pejzaž za istraživanje.

Valuta i Jezici: Valuta u Italiji i na Siciliji je euro (EUR). Službeni jezik je italijanski, ali većina ljudi u turističkim područjima takođe govori engleski. Osim toga, mnogi će cijeniti ako pokušate naučiti nekoliko osnovnih fraza na italijanskom jeziku.

houses-5551813_1280.jpg

 

Klima na Siciliji
Sicilija, kao najveće ostrvo Sredozemnog mora, obasjano je blagom mediteranskom klimom koja privlači posjetioce tokom cijele godine. Od toplih ljetnih dana do blagih zimskih mjeseci, ovo ostrvo pruža iskustvo koje će zadovoljiti različite ukuse.

Ljeto (jun - avgust): Ljeto na Siciliji je vruće i suvo, sa temperaturama koje često prelaze 30°C. Plaže su najatraktivnije u ovom periodu, a temperatura mora doseže prijatnih 25-27°C. Dominantni vjetrovi su Maestral i Sirocco, pružajući osvježenje i priliku za vodene sportove. Sunčanih sati je obilno, čineći ovo idealnim vremenom za istraživanje i uživanje u otvorenom.

Jesen (septembar - novembar): Jesen na Siciliji je blaga i ugodna, sa temperaturama koje se kreću između 20-25°C. More je još uvijek toplo, a turističke gužve se smanjuju. Vjetar Tramontana postaje izraženiji, često donoseći osvježenje. Ovo je odlično vrijeme za obilazak kulturnih znamenitosti i istraživanje prirodnih ljepota.

Zima (decembar - februar): Zima je blaga na Siciliji, sa temperaturama koje rijetko padaju ispod 10°C. To je sezona kada se ostrvo manje posjećuje, što može omogućiti opuštenije iskustvo putovanja. Iako nije doba za kupanje, još uvijek možete uživati u lokalnim atrakcijama, kulturnim događajima i gastro ponudi.

Proljeće (mart - maj): Proljeće je još jedno prijatno doba za posjetiti Siciliju. Temperature se postepeno povećavaju, često dosežući oko 20°C. Ostrvo postaje bujno zeleno, cvjetajući i živopisno. Temperatura mora raste, ali to je još uvijek obično hladnije od ljetnih mjeseci. Vjetar Grecale donosi svježinu i pomorandžaste cvjetove na putevima. Ovo je idealno vreme za istraživanje prirodnih parkova i odlazak na biciklističke ture.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetu Siciliji zavisi od vaših preferencija. Ako volite vruće ljetne dane i plažu, ljeto je savršeno za vas. Ako više volite prijatne temperature i manje gužve, proleće i jesen su idealni. Zima može biti odličan izbor za one koji žele iskusiti lokalni način života i kulturnu scenu.

Sicilija, sa svojom raznolikom klimom i bogatim iskustvima, nudi nezaboravan boravak tokom cijele godine. Bez obzira na vašu preferencu, ovaj biser Sredozemlja je uvijek spreman da vas dočeka sa svojom neodoljivom ljepotom i toplim gostoprimstvom.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

23 ºC

9

5-6

Jun

18 ºC

28 ºC

10

3-4

Jul

21 ºC

32 ºC

11

1-2

Avgust

21 ºC

33 ºC

11

1-2

Septembar

19 ºC

28 ºC

9

3-4

 

 

Istorija Sicilije (regija Katanija)
Prolaznost i Tragovi Civilizacija: Regija Katanija, smještena na istočnoj obali Sicilije, bogata je istorijskim naslijeđem koje svjedoči o bogatoj i raznovrsnoj prošlosti. Već hiljadama godina, ova oblast bila je dom različitih kultura i civilizacija koje su ostavile svoj neizbrisiv pečat na pejzažu i identitetu regije.

Antičke Korene: U antičkim vremenima, regija Katanija je bila naselje poznato pod imenom Katana, koje su osnovali Grci u 8. vijeku p.n.e. Tokom grčke i rimske ere, grad je cvjetao kao trgovački centar i vojna tačka. Rimski uticaj je ostavio vidljive tragove kroz antičke ruševine i amfiteatar.

Arapski Uticaj: U 9. vijeku, regija Katanija doživljava arapsku invaziju koja donosi novu kulturu, arhitekturu i poljoprivredne prakse. Arapi su ostavili svoj uticaj na lokalnu kuhinju, a ovo doba se može videti u ostacima tvrđava i naselja.

Normanska i Španska Vlast: Sicilija je kasnije postala teritorija normanskih vladara, a regija Katanija nije bila izuzetak. Normanski uticaj je vidljiv u impozantnim dvorcima, katedralama i crkvama. Tokom španske vlasti, regija je doživjela dalji razvoj arhitekture i umjetnosti, a njihova prisutnost je obilježila lokalnu kulturu.

Zemljotresi i Obnova: Istorija Katanije je obilježena i tragičnim događajima, poput razornih zemljotresa koji su pogodili grad tokom vijekova. Najpoznatiji je bio zemljotres 1693. godine koji je gotovo sravnao grad sa zemljom. Međutim, uporni stanovnici Katanije nisu dozvolili da njihov grad ostane uništen. Gradnja je ponovljena, očuvavši bogatu istorijsku baštinu.

Savremena Katanija: Danas, Katanija se izdiže kao moderan grad sa snažnim vezama sa svojom prošlošću. Posjetioci mogu istraživati bogatstvo antičkih ruševina, živopisnih trgova i impresivnih crkava koje se stapaju sa živahnim ritmom savremenog života. Šetnja kroz uske uličice otkriva spoj različitih perioda i stilova, što čini ovu regiju nezaobilaznom destinacijom za istorijske entuzijaste i putnike željne autentičnog iskustva.

Zaključak: Istorija regije Katanija je duboko ukorijenjena u veoma raznovrsnoj prošlosti koja je oblikovala njen identitet. Od antičkih Grka do normanskih vladara, od arapskih uticaja do modernog doba, svaka era je doprinijela bogatoj kulturi i naslijeđu regije. Posmatrajući regiju Katanija, možemo sagledati složenu i fascinantnu priču o jednom od najvažnijih područja Sicilije.

monument-4568364_1280.jpg

 

Kako doći do Sicilije (regije Katanija)
Putovanje na Siciliju iz balkanskih zemalja (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) moguće je na više načina. Moguće je putovati automobilom/autobusom ili avionom.

Putovanje automobilom/autobusom:  Do Sicilije je potrebno voziti autoputem preko Slovenije i Italije, sve do samog juga odakle se putovanje nastavlja trajektom do Sicilije, a nakon toga ponovo putevima na Siciliji do odredišta. Cijena putovanja može varirati u zavisnosti od načina prevoza, cijene goriva, zemlje iz koje dolazite (udaljenosti) pa je potrebno prije putovanja provjeriti sve kako bi bilo moguće znati okvirnu cijenu.

Putovanje avionom: Aerodrom u Kataniji nije direktno povezan sa aerodromima u regiji (Beograd, Sarajevo, Zagreb i drugi), ali je moguće putovati sa aerodroma iz Budimpešte i Beča direktnim aviolinija koje obavljaju Ryanair/WizzAir. Trajanje leta je između 2 i 2:30h, a cijena leta može varirati. Za ranije periode i unaprijed kupljene povratne karte možete platiti oko 30-50€ po osobi, dok ćete za periode pune sezone morati izdvojiti više novca.

 

Prevoz na Siciliji (Katanija)
Putovanje kroz regiju Katanija na Siciliji nudi različite opcije za prevoz, koje vam omogućavaju da istražite bogatstvo lokalnih atrakcija i prirodnih lepota. Evo nekoliko načina kako se možete kretati po ovom području:

1. Javni Autobusi: Javni autobusi su popularan način prevoza koji povezuje različite dijelove regije Katanija. Autobusi nude pristojnu pokrivenost i dostupnost do mnogih atrakcija i gradova u regiji. Cijene karata variraju u zavisnosti od udaljenosti, ali prosečna cijena kratke vožnje unutar grada iznosi oko 1-2 eura.

2. Rentiranje Automobila: Rentiranje automobila je odličan izbor ukoliko želite veću fleksibilnost i slobodu kretanja. Ovo je posebno korisno za istraživanje manje pristupačnih područja i planiranje vlastitih ruta. Cijene variraju u zavisnosti od tipa vozila i trajanja najma, ali prosječne dnevne cijene se kreću od 30 do 60 eura.

3. Taxi Usluge: Taxi usluge su dostupne u većim gradovima i turističkim oblastima. Taxi vožnje su praktične, ali mogu biti nešto skuplje u poređenju sa javnim prevozom. Početna cijena za kratku vožnju je oko 5-10 eura, dok se cijena povećava sa udaljenostima.

4. Rentanje Čamaca: S obzirom na blizinu obale, rentanje čamaca je popularna opcija za istraživanje obalnih područja. Ovo je savršeno za one koji žele istražiti skrivene uvale i prirodne lepote uz obalu. Cijene variraju u zavisnosti od vrste čamca i vremena najma, sa prosečnim cijenama od oko 50-100 eura po danu.

5. Biciklizam: Biciklizam je sjajan način da istražite manje udaljene dijelove regije Katanija i istovremeno uživate u prirodi. Postoje biciklističke staze i putevi koji vam omogućavaju da istražujete pejzaže i okolinu. Cijene rentanja bicikala variraju, sa prosečnim cijenama od oko 10-20 eura dnevno.

6. Šetnja: Najbolji način da istinski upoznate karakter regije Katanija je šetnja. Mnoge atrakcije su blizu jedna drugoj i mogu se lako istražiti pješice. Ovo je takođe odličan način da se uronite u lokalnu kulturu i osetite puls regije.

Zaključak: Regija Katanija na Siciliji pruža raznovrsne opcije za prevoz, omogućavajući vam da istražujete bogato kulturno i prirodno naslijeđe. Bez obzira na vaše preference, postoje opcije za svakoga - od javnog prevoza do rentanja automobila, što vam omogućava da se slobodno krećete i uživate u svakom trenutku vašeg putovanja.

catania-106832_1280.jpg

 

Najbolja ljetovališta u regiji Katanija
Regija Katanija na Siciliji privlači putnike svojim bogatstvom kulturnih znamenitosti, predivnim plažama i šarmantnim gradovima. Ova regija nudi velike mogućnosti za odmor, od istorijskih gradova do slikovitih obalnih destinacija. Evo pregleda najboljih ljetovališta u regiji Katanija:

1. Taormina: Taormina je biser regije, smještena na uzvišenju koje pruža panoramski pogled na more i vulkan Etnu. Ovo ljetovalište je poznato po svojoj prefinjenoj atmosferi, antičkom amfiteatru i ekskluzivnim buticima. Plaže su šljunkovite i kristalno čiste, sa spektakularnim pogledom na more. Taormina je idealna za parove i putnike željne romantičnog odmora. Udaljenost od Katanije 50 km.

2. Giardini Naxos: Ovo mjesto nudi kombinaciju prelijepih plaža i blizine istorijskih znamenitosti. Giardini Naxos je popularan izbor za porodice i parove koji žele istraživati i opuštati se. Plaže su pješčane i dobro opremljene, a u okolini se nalazi mnoštvo restorana i kafića. Ovde možete istraživati antičke ruševine i uživati u autentičnoj sicilijanskoj kuhinji. Udaljenost od Katanije 45 km.

3. Catania: Glavni grad regije Katanija, Catania, je dinamičan grad koji spaja istoriju sa savremenim životom. Ovde ćete naći živahne pijace, elegantne trgove i spektakularne crkve. Plaže u blizini grada su dobro opremljene, a noćni život je bogat. Catania je savršena za one koji vole kombinaciju kulturnog obilaska i opuštanja na plaži.

4. Aci Trezza: Ovo slikovito ribarsko selo je mjesto koje vas vraća korak unazad u vrijeme. Pored tradicionalnih ribarskih brodova, ovo ljetovalište se ističe impresivnim lavinim stijenama koje plivaju u moru. Plaže su manje opterećene u odnosu na veće gradove, a atmosfera je opuštena i autentična. Aci Trezza je idealan izbor za putnike koji traže mir i autentičnost. Udaljenost od Katanije 14 km.

5. Riposto: Riposto je još jedno šarmantno ribarsko mjesto koje nudi opuštenu atmosferu i blizinu prirode. Poznato je po svom slikovitom lučkom području i živopisnom tržištu sveže ribe. Plaže su pjeskovite i pružaju odličan pogled na more. Riposto je pogodan za one koji žele da iskuse autentični sicilijanski način života. Udaljenost od Katanije 27 km.

Zaključak: Regija Katanija na Siciliji nudi raznolik izbor ljetovališta, svako sa svojim šarmom i atrakcijama. Bez obzira na vaše preferencije, ova regija ima da ponudi za sve - od prefinjenog odmora do opuštanja na plaži. Bilo da istražujete istoriju, uživate u moru ili uživate u lokalnoj kulturi, Katanija će vam pružiti nezaboravan doživljaj.

taormina-2790243_1280.jpg

 

Izleti i atrakcije na Siciliji (regija Katanija)
U ovom dijelu predstavljamo vam 5 najzanimljivijih izleta i atrakcija u regiji Katanija na Siciliji:

1. Vulkan Etna: Istraživanje Vulkana Regija Katanija je dom jednom od najaktivnijih vulkana u svijetu - Etni. Posjetioci mogu organizovati vođene ture koje vode do vulkanskog kratera i omogućavaju im da se upuste u avanturu istraživanja ove prirodne ljepote. Penjanje na vrh vulkana pruža spektakularne poglede na okolinu, dok vožnja kroz vulkanski teren omogućava bliski susret s prirodnim čudima ovog mjesta.

2. Taormina: Biser Jonskog Mora Samo sat vremena vožnje od Katanije nalazi se predivni grad Taormina. Ovaj slikoviti grad na litici Jonskog mora privlači posjetioce svojom antičkom arhitekturom, živopisnim vrtovima i fantastičnim panoramskim pogledima. Glavna atrakcija je antički amfiteatar Teatro Antico di Taormina, koji pruža spektakularan pogled na vulkan Etna i plavetnilo mora.

3. Sirakuze: Istorija i Kultura Sirakuza je bogata istorijom i kulturom te je dom mnogim značajnim arheološkim nalazištima. Arheološki park Neapolis nudi posjetiocima priliku da istraže antičke ruševine, uključujući antički amfiteatar i Orecchio di Dionisio (Dionisijeva uho), izuzetnu pećinu poznatu po akustičnim svojstvima.

4. Catania: Grad Života i Kulture Catania, glavni grad regije, privlači posjetioce svojim živahnim trgovima, karakterističnom baroknom arhitekturom i autentičnom sicilijanskom atmosferom. Piazza del Duomo je srce grada, sa Katedralom i Fontana dell'Elefante, ikoničkom fontanom s lavom, simbolom grada.

5. Ostrvo Ortigia: Skriveni Raj Ortigia, dio grada Sirakuze, smješten na ostrvu, pruža šarmantnu atmosferu, uske uličice, slikovite trgove i prekrasne poglede na more. Piazza del Duomo je središnji trg na kojem se nalazi Katedrala Sirakuze, a šetnja obalom pruža priliku za opuštanje uz prekrasan pogled na more.

Ovi izleti i atrakcije u regiji Katanija na Siciliji nude bogato iskustvo koje objedinjuje prirodnu ljepotu, istoriju i kulturu ovog predivnog dijela Italije. Bez obzira na vaše sklonosti, ova regija pruža raznolikost koja će zadovoljiti svakog posjetioca.

volcano-2111947_1280.jpg

 

Naljepše plaže na Siciliji (regija Katanija)
Predstavljamo 5 najljepših plaža u regiji Katanija na Siciliji:

1. Plaža San Marco: Ova prekrasna pješčana plaža smještena je južno od Katanije i pruža opuštajuće i mirno okruženje. Plaža San Marco je opremljena suncobranima i ležaljkama te nudi kristalno čisto more idealno za plivanje i snorklanje. Udaljenost od Katanije je otprilike 25 km južno.

2. Plaža Isola Bella: Smještena blizu Taormine, ova čarobna plaža ima prirodno ostrvo Isola Bella koji je povezan s obalom preko pješčanog grebena. Plaža je idealna za one koji vole kristalno plavo more i impresivan pogled na obalu. Plaža je dobro opremljena i pruža priliku za uživanje u vodenim sportovima. Isola Bella je udaljena oko 60 km sjeveroistočno od Katanije.

3. Plaža Giardini Naxos: Ova široka pješčana plaža smještena je sjeverno od Katanije i nudi mnoštvo restorana, barova i trgovina duž obale. Plaža je posebno popularna među porodicama i parovima. Giardini Naxos se nalazi otprilike 50 km sjeverno od Katanije.

4. Plaža Pozzillo: Ako tražite skrovito mjesto za bijeg od gužve, plaža Pozzillo je savršen izbor. Ova slikovita plaža smještena je na sjeveroistočnoj obali, udaljena oko 30 km od Katanije. Kristalno čisto more i stjenovita obala stvaraju idilično okruženje za opuštanje i uživanje u prirodi.

5. Plaža Aci Castello: Ova čudesna plaža smještena je blizu gradića Aci Castello, poznatog po svojim vulkanskim stijenama i kristalnom moru. Plaža je dobro opremljena i nudi priliku za plivanje, sunčanje i uživanje u lokalnim restoranima. Aci Castello je udaljen oko 15 km od Katanije na istočnoj obali.

Ove predivne plaže u regiji Katanija pružaju raznovsrnost ukusa za svakog posjetioca. Bez obzira na to volite li mirnije ili živopisnije okruženje, Sicilija će vas očarati svojom obalom i kristalnim morem.

sicily-2288894_1280.jpg

 

Cijene na Siciliji
Cijene na plažama: Plaže duž obale regije Katanija nude različite cjenovne raspone za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana. Prosječno, cijena za dnevno iznajmljivanje ležaljke i suncobrana kreće se od 10 do 15 eura. Opremljenost plaža varira, pa se cijene mogu razlikovati zavisno od lokacije i sadržaja koje nude.

Cijene u kafićima i restoranima: U regiji Katanija, cijene hrane i pića u kafićima i restoranima su pristojne. Evo primjera nekoliko jela i pića sa prosječnim cijenama:

 • Espresso kafa: 1,50 - 2,50 eura
 • Flančini sendvič: 3,50 - 5 eura
 • Margherita pizza: 6 - 8 eura
 • Tjestenina s umakom od paradajza: 7 - 10 eura
 • Riba na žaru s prilogom: 12 - 18 eura
 • Flaša vina (lokalno): 8 - 15 eura

Cijene u marketima: Ako želite uštediti na hrani i piću, možete kupovati u lokalnim marketima. Evo nekoliko primjera proizvoda sa cijenama:

 • Bijeli hljeb: 1 - 1,50 eura
 • Mlijeko (1L): 1 - 1,50 eura
 • Jaja (10 komada): 2 - 2,50 eura
 • Pileća prsa (1 kg): 6 - 8 eura
 • Tjestenina (500g): 0,80 - 1 eura
 • Paradajz (1 kg): 1,50 - 2 eura
 • Flaša vode (1,5L): 0,50 - 1 eura

sicily-4624620_1280.jpg

Ultimativni vodič za Egipat (Hurgada)

Ultimativni vodič za Egipat (Hurgada)

Planirate putovanje u Egipat? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na primorju ove afričke države. U vodiču pronađite osnovne podatke o Egiptu i Hurgadi, o klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Egipta, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz u Hurgadi. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta u regiji Hurgade, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže u Egiptu.

 

Osnovni podaci o Egiptu
Egipat je zemlja bogate istorije, fascinantne kulture i nevjerovatnih arheoloških nalazišta. Smješten na sjeveroistoku Afrike i jugozapadnom dijelu Azije, Egipat je poznat po svojim drevnim piramidama, veličanstvenim hramovima i raskošnim faraonskim grobnicama. Ova zemlja takođe obiluje prekrasnim obalama Crvenog mora, koje privlače ljubitelje sunca i podvodnog svijeta.

Prema podacima iz prošlih godina, Egipat je popularna turistička destinacija s velikim brojem posjetilaca iz cijelog svijeta. Svake godine, milioni turista dolaze u Egipat kako bi istražili njegove bogate istorijske spomenike, uživali u toplini i ljepoti Crvenog mora te doživjeli egzotičnu kulturu i tradiciju.

Egipat ima više od 100 miliona stanovnika i prostire se na površini od oko 1.000.000 kvadratnih kilometara. Glavni grad Egipta i najveći grad u zemlji je Kairo, koji je takođe jedan od najvećih gradova u Africi i na Bliskom istoku. Osim Kaira, drugi važni gradovi su Aleksandrija, Luksor, Asuan i Hurgada.

Zvanični jezik u Egiptu je arapski, dok engleski i francuski jezik takođe ima široku upotrebu u turizmu i poslovnim krugovima. Službena valuta je egipatska funta (EGP).

Egipat ima nekoliko važnih međunarodnih aerodroma koji povezuju zemlju s cijelim svijetom. Među najvažnijim su Kairski međunarodni aerodrom, Aleksandrijski međunarodni aerodrom, aerodrom Luksor i aerodrom Hurgada. Kairski međunarodni aerodrom je jedan od najprometnijih u regiji i glavna je polazna tačka za većinu međunarodnih letova koji dolaze u Egipat.

Egipat ima iznimno raznoliku klimu, s obzirom na svoj geografski položaj i raznovrsnost terena. Na sjeveru zemlje, duž obala Sredozemnog mora, klima je mediteranska, s blagim i kišovitim zimama te vrućim i sušnim ljetima. U unutrašnjosti zemlje, klima je pustinjska, s ekstremno vrućim ljetima i hladnim noćima u zimskim mjesecima. Na jugu zemlje, uz obalu Crvenog mora, klima je tropska, s toplim temperaturama tokom cijele godine.

Egipat je zemlja koja oduševljava svojim kulturnim blagom, prekrasnim plažama i nevjerovatnim krajolicima. Bez obzira na to jeste li istoričar, avanturist, ljubitelj mora ili samo znatiželjni putnik, Egipat će vas osvojiti svojom ljepotom i čarima koje nudi.
street-g1366a68f1_1280.jpg

Klima u Egiptu
Egipat ima klimu koja varira od mediteranske na sjeveru do pustinjske i tropske na jugu. Zavisno od regije, temperature se mogu znatno razlikovati, što znači da je važno pažljivo odabrati vrijeme putovanja kako biste uživali u najboljem iskustvu.

Ljeto (od juna do septembra): Ljeto u Egiptu donosi vruće i suvo vrijeme u većini regija. Temperature na sjeveru i u unutrašnjosti zemlje mogu dostićii preko 35°C, a ponekad i više od 40°C. Ova sezona obiluje suncem, a more je toplo i idealno za kupanje. Međutim, zbog visokih temperatura, ljeto može biti izazovno za istraživanje arheoloških nalazišta i drugih atrakcija na otvorenom. No, ukoliko se odlučite posjetiti egipatske oaze u pustinji ili provesti vrijeme uz obalu Crvenog mora, ljeto će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

Jesen (od oktobra do novembra): Jesen je u Egiptu ugodnija u poređenju s ljetom. Temperature su nešto blaže, a vrijeme je i dalje sunčano i suvo. Ovo je savršeno vrijeme za istraživanje istorijskih spomenika i gradova, jer je temperatura ugodna i omogućava vam da više vremena provedete na otvorenom. Takođe, more još uvijek ima ugodnu temperaturu za kupanje, što će vam omogućiti da uživate u prekrasnim plažama na Crvenom moru.

Zima (od decembra do februara): Zima u Egiptu donosi ugodne temperature, posebno na sjeveru i uz obalu. Danju, temperature se kreću oko 20-25°C, dok noću mogu pasti na 10-15°C. Ovo je idealno vrijeme za posjetiti arheološke spomenike i obaviti razgledavanje gradova, budući da su uslovi manje vrući i ugodniji za istraživanje. Crveno more i dalje ima prilično toplu vodu, stoga je i dalje moguće uživati u kupanju i raznim vodenim aktivnostima.

Proljeće (od marta do maja): Proljeće je još jedno povoljno vrijeme za putovanje u Egipat. Temperature se postupno povećavaju, a vrijeme je ugodno i suvo. Proljeće donosi cvjetanje prirode, što će vaše putovanje učiniti još ljepšim. U ovo doba godine, posebno u oazama i pustinjama, možete doživjeti prekrasne vizure prirode u punom sjaju. Takođe, more se ponovno zagrijava, što vam pruža priliku za uživanje u čarima Crvenog mora i predivnim plažama.

Temperatura Crvenog mora: Temperatura vode u Crvenom moru varira zavisno od godišnjeg doba. U ljetnim mjesecima, temperatura može dostići i do 28-30°C, dok u zimskim mjesecima može biti oko 20-22°C. Ovo je sjajna vijest za ljubitelje ronjenja i snorkelinga, jer voda je topla i omogućava vam da uživate u bogatom podvodnom svijetu tokom cijele godine.

Najbolje vrijeme za putovanje u Egipat: Najbolje vrijeme za posjetiti Egipat zavisi od vaših preferencija. Ako preferirate tople temperature i kupanje u toplom moru, ljeto i rano jesen će vam pružiti najbolje iskustvo. Ako više volite ugodniju temperaturu za istraživanje istorijskih spomenika i gradova, proljeće i rana jesen su idealno vrijeme za vaše putovanje. Temperature su ugodnije, a i gužve turista su manje u poređenju s ljetnim mjesecima.

Kad je riječ o Crvenom moru, najbolje vrijeme za posjetu je tokom cijele godine jer voda ostaje relativno topla čak i u zimskim mjesecima. Zato, ako planirate roniti, snorkelirati ili jednostavno uživati u šarmantnim plažama, Crveno more će vam pružiti nezaboravno iskustvo bez obzira na godišnje doba.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

23ºC

34 ºC

11

0-1

Jun

26 ºC

37 ºC

12

0-1

Jul

28 ºC

40 ºC

13

0-1

Avgust

28 ºC

40 ºC

12

0-1

Septembar

25 ºC

38 ºC

11

0-1

 

Istorija Egipta
Kroz dugu i bogatu istoriju koja se proteže hiljadama godina, Egipat je postao jedno od najfascinantnijih arheoloških i istorijskih odredišta na svijetu. Ovo prekrasno i tajanstveno područje obiluje spomenicima, drevnim gradovima i arheološkim nalazištima koji otkrivaju nevjerovatne priče o drevnoj civilizaciji. Kada posjetite Hurgadu, tačku na Crvenom moru koja nudi jedinstveno iskustvo i prekrasne plaže, ne smijete propustiti priliku da istražite bogatu istoriju Egipta.

Egipatska istorija seže do starog vijeka, a najpoznatija civilizacija koja je oblikovala ovu zemlju bila je drevna egipatska civilizacija, koja je cvjetala između 3100. i 30. godine p.n.e. Ova civilizacija ostavila je izvanredno naslijeđe u obliku piramida, hramova i grobnica. Mnoge od ovih znamenitosti mogu se posjetiti iz Hurgade, uključujući i najpoznatije svjetske spomenike poput Gize piramida, Sfinge, Džoserove piramide i Luksorovih hramova.

Jedan od najvažnijih istorijskih perioda u Egiptu bio je vladavina faraona, a egipatska mitologija, kultura i religija još uvijek fasciniraju posjetioce širom svijeta. Uz bogatu istoriju , Egipat je bio prostor ukrštanja za mnoge civilizacije i kulture, uključujući grčku, rimsku, bizantsku i arapsku, što je dodalo raznolikost i bogatstvo egiptanskoj baštini.

Osim istorije, Egipat je takođe poznat po svojoj ulozi u razvoju umjetnosti, znanosti i matematike. Arhitektura, slikarstvo, kiparstvo i književnost odražavaju bogatstvo egipatske kulture i njihovu sposobnost da stvaraju remek-djela koja su i dalje zadivljujuća i inspirativna.

Kroz istoriju, Egipat je takođe igrao važnu ulogu u trgovini i pomorstvu, a Hurgada, kao priobalni grad uz Crveno more, nekada je bila mala ribarska luka, koja se s vremenom razvila u popularno turističko odredište. Danas, posjetioci mogu uživati u ljepotama Crvenog mora, roniti u tirkiznoj vodi i istražiti bogatstvo morskog svijeta.

Kroz svoju istoriju, Egipat je preživio mnoge izazove, ali je ostao snažan i ponosan, čuvajući svoje nasljeđe i očaravajući sve koji ga posjete. Putovanje u Hurgadu i istraživanje egipatske istorije pružit će vam nezaboravno iskustvo i dublje razumijevanje ove nevjerojatne zemlje i njene bogate prošlosti. Otkrijte tajne drevne civilizacije i uronite u fascinantan svijet Egipta koji će vas ostaviti bez daha.
sphinx-ge40f029cd_1280.jpg

Kako doći do Egipta
Putovanje na Egipat iz balkanskih država najekonomičnije, ali i najpraktičije, je avionom. Međutim, trenuntno postoji direktan let iz Beograda, dok sa ostalih aerodroma regije  takođe postoje direktni letovi ali je riječ o čarter letovima (letovi koji se organizuju za potrebe turističkih kompanija). Takođe, moguće je pronaći let sa presijedanjem u nekoj od evropskih luka, a trajanje putovanja i cijena zavisiće, u tom slučaju, od aerodroma presijedanja i vremena čekanja, kao i od aviokompanije. Kao još jedna od opcija putovanja preporučuje se let iz Budimpešte ili Beča. Sa ova dva aerodroma moguće je putovati u Egipat direktnim letom. Cijene avionskih karata za povratne letove sa beogradskog, bečkog i aerodroma u Budimpešti kreću se od 200€ pa na više, a let u prosjeku traje od 5 do 7h.

 

Prevoz u Egiptu (Hurgada)
U Hurgadi, gradskim prevozom uglavnom dominiraju taksiji i minibusevi (nazvani mikrobusi). Organizacija gradskog prevoza u Hurgadi nije tako razvijena kao u većim gradovima, ali ipak postoji nekoliko opcija koje posjetiocima omogućavaju kretanje po gradu i okolnim područjima.

 1. Taksiji: Taksiji su najpopularniji način prevoza u Hurgadi i lako ih je pronaći na gotovo svakom koraku. Taksiji su obično bijele boje, a cijene se obično dogovaraju prije nego što se sjedne u vozilo. Važno je napomenuti da taksisti često ne koriste taksimetre, pa je potrebno pregovarati o cijeni prije vožnje. Takođe, preporučuje se potvrđivanje cijene prije polaska kako biste izbjegli nesporazume. Prosječna cijena vožnje taksijem unutar grada Hurgade može biti između 30 i 100 egipatskih funti (EGP), zavisno od udaljenosti i vještine pregovaranja. Cijene vožnji do popularnih turističkih atrakcija ili hotela mogu biti malo više.

 2. Minibusi (mikrobusi): Mikrobusi su još jedna česta opcija za gradski prevoz u Hurgadi. Oni se koriste za javni prevoz i povezuju različite dijelove grada. Mikrobusi su jeftiniji od taksija, ali mogu biti malo sporiji jer često staju kako bi pokupili ili iskrcali putnike. Vožnja mikrobusom je autentično iskustvo jer ćete putovati s lokalnim stanovništvom i imati priliku vidjeti svakodnevni život u gradu. Cijene vožnji mikrobusom unutar grada mogu biti oko 5-20 EGP.

 3. Rent-a-car: U Hurgadi postoji mogućnost iznajmljivanja automobila, što je odlična opcija za one koji preferiraju samostalnost u istraživanju. Rent-a-car agencije nude širok izbor automobila, ali prije nego što se odlučite za ovu opciju, preporučuje se provjeriti cijene, uslove najma i osiguranje. Vožnja u Hurgadi može biti izazovna jer neki vozači mogu biti neoprezni, a ponekad se ne poštuju pravila saobraćaja.

 4. Tuk-tukovi: Tuk-tukovi su mali motocikli s kabinom koja može primiti nekoliko putnika. Ova vrsta prevoza česta je u nekim dijelovima Azije, a u Hurgadi ih možete vidjeti kako voze turiste. Vožnja tuk-tukom može biti zabavno iskustvo, ali prije nego što sjednete u jedan, pobrinite se da pregovarate o cijeni. Cijene vožnje tuk-tukom često su najniže od navedenih opcija i obično se kreću od 10-30 EGP.

Kao turist u Hurgadi, morate biti svjesni da gradski prevoz može biti nešto drugačiji od onoga na šta ste navikli kod kuće. Preporučuje se planiranje unaprijed i proučavanje dostupnih opcija kako biste odabrali najpogodniji način prevoza za vaše potrebe i želje. Bez obzira na to koji način prevoza odaberete, uvijek imajte na umu svoju sigurnost i ponašajte se odgovorno na cestama.

Top ljetovališta u regiji Hurgade
Putovanje u regiju Hurgade nudi prekrasne plaže, kristalno čisto more i nezaboravne avanture podvodnog svijeta Crvenog mora. Ova regija Egipta bogata je ljetovalištima koja će zadovoljiti različite ukuse turista. U ovom putopisu predstavit ćemo vam tri ljetovališta koja se izdvajaju po svojim jedinstvenim karakteristikama.

 1. Hurghada - Energični biser Crvenog mora:

Hurghada, jedno od najvećih ljetovališta u regiji, nudi veliki izbor zabave i aktivnosti za putnike svih uzrasta. Grad je poznat po širokim pješčanim plažama i uzbudljivom noćnom životu. Uživajte u tirkiznom moru i bogatom morskom životu prilikom ronjenja. Za one koji traže adrenalin, tu su brojne vodene aktivnosti poput skijanja na vodi i parasailinga. Nakon sunčanja na plaži, posjetite bazare i trgovine te se prepustite čarima lokalne kulture. Restorani i kafići nude raznovrsne kulinarske delicije, uključujući svježu morsku hranu i tradicionalna egipatska jela.

 1. El Gouna - Venecija Crvenog mora:

El Gouna, poznata kao "Venecija Crvenog mora", očarava svojim slikovitim kanalima, luksuznim hotelima i prekrasnim plažama. Ovo ljetovalište smješteno je na umjetno stvorenom ostrvu, okruženo tirkiznim vodama Crvenog mora. Šetnja kanalima i romantične vožnje brodom pružit će vam nezaboravne trenutke. El Gouna je savršena destinacija za opuštanje, a ljubitelji golfa mogu uživati u igri na terenu međunarodnog standarda. Plaže u ovom ljetovalištu su dobro održavane, a hotelski kompleksi nude vrhunsku uslugu i pogodnosti. Uživajte u elegantnim restoranima s pogledom na more i otkrijte egzotične okuse arapske kuhinje.

 1. Sahl Hasheesh - Rajska oaza tišine:

Sahl Hasheesh, skriveno ljetovalište na crvenom morskom obalu, privlači putnike koji traže mir i tišinu. Ovo intimno ljetovalište nudi luksuzne hotele i vile, široku pješčanu plažu i izvrsne uslove za ronjenje. Duboki grebeni i raznovrsni morski svijet oduševit će ljubitelje podvodne fotografije. Uživajte u opuštanju na plaži uz spektakularne zalaske sunca ili se prepustite morskim aktivnostima poput jedrenja na dasci. Sahl Hasheesh nudi ekskluzivan doživljaj s luksuznim spa centrima i raskošnim bazenima. Romantična šetališta uz more i šarmantni restorani stvaraju romantičnu atmosferu za parove koji traže bijeg od svakodnevnog života.

Ova tri ljetovališta u regiji Hurgade pružaju izbor iskustava za putnike svih interesa. Bez obzira na to jeste li avanturist, zaljubljenik u kulturu ili jednostavno tražite mjesto za opuštanje, Hurgada će vam pružiti nezaboravno ljetovanje na obali Crvenog mora.
egypt-gaea68e8ab_1280.jpg

Izleti i atrakcije u Egiptu - Hurgada
Putovanje u Hurgadu pruža nezaboravne mogućnosti za istraživanje zapanjujućih istorijskih spomenika, fascinantnih prirodnih ljepota i jedinstvenih kultura. U ovom dijelu vodiča predstavit ćemo vam nekoliko nezaobilaznih izleta i atrakcija koje možete posjetiti tokom ljetovanja u Hurgadi.

 1. Izlet do Luksora i Doline kraljeva:

Posjetite drevni grad Luksor i istražite bogatu istoriju egipatske civilizacije. Vožnja do Luksora pružit će vam priliku da vidite prekrasne pejzaže Nila i otkrijete zapanjujuće hramove. Dolina kraljeva, mjesto gdje su sahranjivani faraoni i pripadnici kraljevske porodice, obuhvata impresivne grobnice, uključujući Tutankamonovu grobnicu. Posjetite i Hram kraljice Hatšepsut, jedan od najfascinantnijih spomenika drevnog Egipta.

 1. Ronjenje u Crvenom moru:

Hurgada je poznata po izvanrednoj ronilačkoj i snorkling sceni. Uživajte u istraživanju fascinantnog podvodnog svijeta Crvenog mora i upoznajte raznovrsnost morskog života. Brojni ronilački centri organizuju izlete na različite lokacije, uključujući grebene, podvodne stijene i olupine brodova. Ova jedinstvena prilika pružit će vam nezaboravno iskustvo u susretu s morskim kornjačama, šarenim ribama i koralima.

 1. Safari u pustinji:

Za avanturiste, safari u pustinji je imperativno iskustvo. Uživajte u uzbudljivim vožnjama terenskim vozilima po pustinjskom pijesku i upoznajte se s tradicijom beduinskog života. Posjetite Beduinska sela i otkrijte njihovu kulturu, običaje i gastronomiju. Romantični zalasci sunca u pustinji stvaraju nevjerovatne prizore koje nećete zaboraviti.

 1. Hramovi:

Posjetite lokalne hramove i otkrijte značenje i istoriju ovih svetih mjesta. Hramovi poput Abo Simbel i Edfu privlače brojne putnike zbog svoje arhitekture i duge istorije. Takođe, posjetite Tempeljsko ostrvo, gdje se nalaze hramovi posvećeni egipatskim bogovima Horusu i Sobeku.

 1. Stari grad Khan el Khalili:

Otkrijte živopisni bazarski život u Starom gradu Khan el Khalili u Kairu. Prošetajte uskim ulicama prepunim trgovina, obrtnika i šarenih suvenira. Ovo je idealno mjesto za kupovinu tradicionalnih egiptovskih proizvoda, od suvenira, šarenih začina do raskošnih tepiha.

 1. Dolphin House:

Ako volite interakciju s morskim sisavcima, ne propustite izlet u Dolphin House. Ovo je jedno od omiljenih mjesta gdje možete uživati u susretu s divljim delfinima u njihovom prirodnom okruženju. Plivanje s delfinima pruža nevjerovatno iskustvo i sjećanje za cijeli život.
kite-surfing-g8a7b0ea8a_1280.jpg

Najljepše plaže u Egiptu - regija Hurgada
Istaknute u plavetnilu Crvenog mora, plaže u regiji Hurgada nude rajsko iskustvo svim ljubiteljima sunca i mora. U ovom dijelu vodiča predstavit ćemo vam 5 najljepših plaža u Egiptu, koje se nalaze u blizini Hurgade, te će vas očarati svojom prirodnom ljepotom i mnoštvom aktivnosti.

 1. Plaža Makadi:

Smještena oko 30 km južno od Hurgade, plaža Makadi privlači svojim tirkiznim vodama i blagim pjeskovitim obalama. Ova plaža je idealna za opuštanje i uživanje u mirnom okruženju. Podvodni svijet u blizini Makadija prepun je šarenih koralja i riba, pa je odlično mjesto za snorklanje i ronjenje. Uz to, na plaži se nalaze luksuzni resorti koji će vam pružiti nezaboravan boravak.

 1. Plaža Sahl Hasheesh:

Sahl Hasheesh je luksuzno ljetovalište udaljeno oko 20 km od Hurgade, poznato po svojim beskrajnim pješčanim plažama i kristalno čistom moru. Ovdje ćete uživati u opuštanju na mekanom pijesku uz šum morskih valova. Za avanturiste, tu su i različite vodene aktivnosti, kao što su jet ski, vožnja na dasci za surfanje i mnoge druge. Sahl Hasheesh takođe nudi prekrasne pogleda na more, što ga čini savršenim mjestom za romantične zalaske sunca.

 1. Plaža El Gouna:

El Gouna je prekrasno ljetovalište smješteno samo 22 km od Hurgade. Ova šarmantna plaža nudi oazu mira i opuštanja, okruženu tropskom vegetacijom. Plaža El Gouna idealna je za porodice i parove, s plićacima koji omogućuju sigurno kupanje i igru u moru. Takođe, na raspolaganju su vam brojne aktivnosti na vodi, kao što su vožnja kanuima i pedaline.

 1. Plaža Soma Bay:

Udaljena oko 45 km južno od Hurgade, Soma Bay je još jedno ljetovalište koje očarava svojom netaknutom ljepotom. Ova plaža nudi mir i tišinu, idealne za opuštanje i bijeg od gradske gužve. Osim uživanja u blagodatima sunca i mora, možete istražiti i bogati morski svijet oko koraljnih grebena. Plaža Soma Bay takođe je poznata po svojim luksuznim resortima s prekrasnim bazenima i spa centrima.

 1. Plaža Safaga:

Safaga je slikovito ljetovalište smješteno oko 53 km južno od Hurgade. Njena prekrasna pješčana plaža i toplo plavo more privlače putnike iz cijelog svijeta. Ovdje možete uživati u snorklanju, ronjenju i windsurfingu. Plaža Safaga takođe je poznata po svojim ljekovitim mineralnim izvorima, a lokalni spa centri nude različite tretmane i masaže za potpuno opuštanje.

Posjetiti ove prekrasne plaže u regiji Hurgada znači upustiti se u nezaboravno ljetovanje puno užitaka, avantura i opuštanja. Uživajte u ljepotama Crvenog mora i stvarajte uspomene koje će trajati cijeli život.
red-sea-g0356ac8b9_1280.jpg

Cijene u Egiptu 
Dok sunce sja na plavetnilu Crvenog mora, a pješčane plaže blistaju pod zrakama, regija Hurgada u Egiptu pruža iznimno ljetovalište koje mami turiste iz cijelog svijeta. Osim impresivne prirodne ljepote i aktivnosti, Hurgada nudi i pristupačne cijene, što je jedan od razloga zašto mnogi putnici biraju ovo čarobno odredište. U ovom dijelu vodiča istražit ćemo cijene u Hurgadi, kako na plažama, tako i u restoranima, kafićima i marketima, kako biste mogli isplanirati putovanje koje će zadovoljiti vaša očekivanja i proračun.

Cijene na plažama: Kada je riječ o plažama u Hurgadi, postoji velika ponuda mjesta za uživanje u suncu i moru. Većina hotela i ljetovališta ima privatne plaže koje su dostupne gostima koji borave u tim smještajima. Ulaz na privatne plaže obično je uključen u cijenu boravka, što znači da ćete moći bezbrižno uživati u plaži i bazenima tokom cijelog dana. Ako odlučite posjetiti javne plaže, ulaznice su obično pristupačne i iznose oko 50-100 egipatskih funti (EGP), što je otprilike 3-5 eura.

Cijene u restoranima i kafićima: Hurgada obiluje raznovrsnom ponudom restorana i kafića koji nude širok spektar jela i pića. U restoranima, cijene se kreću od 100 EGP za jednostavnije obroke, do 300-500 EGP za nešto luksuznije večere. Egipatska kuhinja je bogata ukusima, a obroci s morskim plodovima i egipatskim specijalitetima su obavezni. U kafićima, cijene kafe se kreću od 20-40 EGP, dok su osvježavajući sokovi dostupni po cijeni od oko 15-30 EGP.

Cijene u marketima: Ako želite istražiti lokalni način života i uživati u autentičnom iskustvu, posjetite tržnice i lokalne trgovine u Hurgadi. Na tržnicama možete pronaći različite suvenire, odjeću, nakit i druge predmete po vrlo pristupačnim cijenama. Cjenkanje je često dio trgovinske kulture u Egiptu, pa se slobodno osjećajte da pregovarate o cijenama kako biste dobili najbolju ponudu. Na tržnicama, cijene su obično niže nego u turističkim zonama, pa se možete veseliti uživanju u šopingu uz povoljne cijene. 

Evo približnih cijena nekih uobičajenih proizvoda koji se mogu naći u trgovinama u Egiptu:

 1. Hljeb(bijeli hljeb od 400 g): oko 2-4 egipatske funte (EGP)
 2. Jaja (10 komada): oko 15-25 EGP
 3. Mlijeko (1 litra): oko 10-15 EGP
 4. Riža (1 kg): oko 10-20 EGP
 5. Piletina (1 kg): oko 50-80 EGP
 6. Svježe voće (npr. jabuke, banane, narandže - 1 kg): oko 10-30 EGP
 7. Voda (1,5 litara, flaširana): oko 5-10 EGP
 8. Coca-Cola (0,33 litara, konzervirana): oko 10-15 EGP
 9. Kafa (200 g, mljevena): oko 15-30 EGP
 10. Čaj (pakovanje od 25 vrećica): oko 10-20 EGP
 11. Šećer (1 kg): oko 10-15 EGP
 12. Ulje (1 litra, biljno): oko 10-20 EGP

Uživajte u egzotičnoj atmosferi Hurgade i upustite se u nezaboravno putovanje koje će oduševiti vaša čula, a uz pristupačne cijene, vaša avantura u Egiptu bit će potpuna.

NAPOMENA: 1 EURO = OKO 34 EGP (EGIPATSKA FUNTA) 

Ultimativni vodič za Ibicu

Ultimativni vodič za Ibicu

Planirate putovanje na Ibicu? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na primorju ovog Balearskog ostrva. U vodiču pronađite osnovne podatke o Ibici, o njenoj klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Ibice, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Ibici. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Ibici, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Ibici.

 

Osnovni podaci o Ibici
Ibiza, prelijepo špansko ostrvo smješteno u zapadnom dijelu Sredozemnog mora, poznato je po svojoj jedinstvenoj atmosferi, prekrasnim plažama i noćnom životu. Ovo rajsko odmaralište privlači različite posjetioce, od ljubitelja zabave do putnika koji traže mir i relaksaciju.

Glavni grad Ibice je istoimeni grad Ibica, a površina ostrva iznosi oko 572 kvadratnih kilometra. Ostrvo ima oko 150.000 stanovnika, a najviši planinski vrh je Sa Talaiassa s visinom od 475 metara.

Zvanična valuta koja se koristi na Ibici je euro, dok su zvanični jezici španski i katalonski, a takođe se koriste i engleski i njemački. Ibicu svake godine posjeti veliki broj turista, a ovaj broj se procjenjuje na nekoliko miliona posjetilaca godišnje.

Ibica pripada Balearskim ostrvima koja su smještena u zapadnom Sredozemlju. Pored glavnog grada Ibice, neki od najznačajnijih gradova na ostrvu uključuju San Antonia i Santa Eulalia.

Ostrvo se ponosi svojim bogatstvom kulturnih atrakcija, od antičkih spomenika do šarmantnih sela. Također, poznato je po svojoj svjetski poznatoj zabavi i klupskoj sceni, privlačeći DJ-e iz cijelog svijeta.

Bogata i raznolika gastronomska scena Ibice nudi širok izbor ukusnih jela i specijaliteta, uključujući svježe morske plodove i autentične španske delicije.

Ostrvo nudi različite opcije smještaja, od luksuznih hotela do privatnih vila i hostela, što omogućuje putnicima da odaberu pravi smještaj za svoj stil putovanja.

S bogatom ponudom predivnih plaža i skrivenih uvala, Ibicu čini savršenim mjestom za opuštanje na suncu i uživanje u kristalno čistim vodama Sredozemlja.

Ukratko, Ibica je šarmantno ostrvo koje pruža nezaboravno iskustvo putovanja. Bez obzira jeste li zaljubljenik u noćni život, avanturista koji istražuje prirodne ljepote ili putnik koji traži mir i relaksaciju, ovo ostrvo će vas očarati svojom jedinstvenom energijom i ljepotom. Dobrodošli na Ibizu!
ibiza-g74dbde5e9_1280.jpg

 

Klima na Ibici
Ibica ima mediteransku klimu koja donosi ugodne, tople ljetne dane i blage, vlažne zime. Ova klima karakteriše suvi, sunčani i vrući ljetni period, dok zime imaju umjerene temperature i nešto više padavina.

Ljeto na Ibizi traje od juna do septembra, a ovo je najpopularnije vrijeme za posjetiti ostrvo zbog toplih i sunčanih dana. Prosječne temperature tokom ljeta kreću se od 25°C do 30°C, a ponekad mogu dostići i više od 35°C. Noći su uglavnom ugodne i tople, sa temperaturama koje rijetko padaju ispod 20°C. Ovaj period karakteriše minimalna količina padavina, što ostrvo čini savršenim mjestom za ljetovanje.

Jesen na Ibidi, koja traje od oktobra do novembra, još uvijek donosi ugodno toplo vrijeme, s prosječnim temperaturama od 20°C do 25°C. More je još uvijek dovoljno toplo za kupanje, što čini jesenski period privlačnim za turiste koji žele izbjeći gužve ljetne sezone.

Zima na Ibici, od decembra do februara, ima blage temperature, s prosječnim dnevnim temperaturama od 15°C do 20°C. Noći su hladnije, s prosječnim temperaturama koje se spuštaju na oko 8°C do 12°C. Zimska sezona takođe donosi nešto više padavina, ali i dalje su rijetke duže kišne epizode.

Proljeće na Ibizi, od marta do maja, obilježava porast temperature i povratak sunčanih dana. Prosječne temperature u proljeće kreću se od 18°C do 23°C, a more se počinje zagrijavati za nadolazeću ljetnu sezonu.

Dominantni vjetrovi na Ibici su tramontana i mistral. Tramontana je suvi i hladni sjeverni vjetar, često prisutan tijekom zime, dok je mistral umjereni sjeverozapadni vjetar koji osvježava atmosferu ljeti.

Temperatura vode na Ibizi varira zavisno od godišnjeg doba. Tokom ljeta, more je najtoplije i dostiže temperature od oko 24°C do 26°C. U proljeće i jesen, temperatura vode se kreće od 18°C do 22°C, dok zimi može pasti na oko 15°C do 17°C.

Ukratko, klima na Ibici je blaga i ugodna tokom cijele godine, što čini ovo ostrvo idealnom destinacijom za posjetioce koji žele uživati u toplom vremenu, kristalno čistom moru i prekrasnoj prirodi. Bez obzira na godišnje doba, Ibica nudi raznovrsne mogućnosti za opuštanje i uživanje u prekrasnom ambijentu Mediterana.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

14ºC

23 ºC

10

3-4

Jun

18 ºC

27 ºC

11

1-2

Jul

21 ºC

30 ºC

12

1

Avgust

22 ºC

30 ºC

11

1-2

Septembar

20 ºC

28 ºC

9

2-3

 


Istorija Ibice
Ibica, poznata i kao "Bijelo ostrvo" ili "Perla Mediterana", ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad više hiljada godina. Ovo ostrvo u Zapadnom Sredozemlju ima fascinantnu prošlost koja je oblikovala njegovu kulturu, arhitekturu i identitet kroz vijekove.

Prvi poznati stanovnici Ibice bili su Feničani, koji su je naselili oko 654. godine p.n.e. Oni su osnovali koloniju pod imenom Ibossim, a ostrvo je brzo postalo važno trgovačko središte za Mediteranske pomorce. Nakon Feničana, Ibica je bila pod vlašću Kartagine, a potom i Rimske Republike, što je donijelo period mira i prosperiteta. Ostrvo je tada razvijalo poljoprivredu i trgovinu maslinovim uljem i vinom.

Nakon propasti Rimskog Carstva, Ibica je bila pod vlašću Vizantije, a zatim i Arapa. U tom periodu, doživela je svoju prvu kulturnu transformaciju sa arapskim uticajem koji se odrazio na arhitekturu i običaje. Nakon oslobađanja od Arapa, Ibica je postala dio Kraljevine Aragona, a zatim i Kraljevine Španije. U vrijeme španske Inkvizicije, ostrvo je doživjelo period represije i vjerskih progona.

Tokom 19. i 20. vijeka, Ibica je prolazila kroz ekonomske teškoće i migracije, a brojni njeni stanovnici napustili su ostrvo u potrazi za boljim životom. Međutim, 1960-ih godina, Ibica je doživjela procvat turizma koji je transformisao ostrvo u omiljeni mediteranski odmor za mlade ljude i putnike iz cijelog svijeta. Poznata po svojoj vitalnoj noćnoj sceni, predivnim plažama i jedinstvenom šarmu, Ibica je postala međunarodno poznata destinacija za zabavu i opuštanje.

Danas, Ibica ostaje popularna turistička destinacija koja privlači ljude svih uzrasta. Njena bogata istorija vidljiva je u starim gradskim jezgrima, utvrdama, crkvama i muzejima, dok moderni duh ostrva živi u njenim živahnim klubovima, restoranima i plažama. Ovo "Bijelo ostrvo" nastavlja da očarava posjetioce svojim bogatstvom prirodnih ljepota, kulture i istorije, ostavljajući ih s nezaboravnim uspomenama i željom da se ponovo vrate.
ibiza-g8c3096c06_1280.jpg

 

Kako doći do Ibice
Putovanje na Ibicu iz balkanskih država najekonomičnije, ali i najpraktičije, je avionom. Međutim, trenuntno iz Beograda, Sarajeva, Zagreba, Podgorice i drugih aerodroma u bivšoj Jugoslavniji ne postoji direktan let do Ibice. Dakle, moguće je pronaći let sa presijedanjem u nekoj od evropskih luka, a trajanje putovanja i cijena zavisiće, u tom slučaju, od aerodroma presijedanja i vremena čekanja, kao i od aviokompanije. Kao bolja opcija putovanja preporučuje se let iz Budimpešte ili Beča. Sa ova dva aerodroma moguće je putovati na Ibicu direktnim letom, lowcost aviokompanijama Ryanair i WizzAir. Trajanje leta je između 2 i 3 sata, a cijena povratne karte iznosi od 50€ pa do 300€, u zavisnosti za koji period kupujete kartu. 

Još jedna opcija putovanja avionom jeste putovanje iz Beograda do Majorke, direktnim letom aviokompanijom AirSerbia. Ovaj let traje oko 2h50min, a cijena povratne karte iznosi od 150€ pa na više. Nakon dolaska na Majorku putovanje je neophodno nastaviti brodom do Ibice. Vrijeme putovanja brodom iz luke u Palma de Majorci do grada Ibica traje 2 do 4h, a cijena povratne karte po osobi iznosi 70€ ili više.

Na Ibicu je takođe, moguće doći i automobilom, međutim ovaj način putovanja nije isplativ jer je potrebno putovati do Barselone, a odatle nastaviti putovanje trajektom. Vrijeme i cijena ovog tipa transporta su prilično veliki.

 

Prevoz na Ibici
Na Ibici su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep. 

Evo nekoliko popularnih načina prevoza:

 1. Autobuski prevoz: Autobusi su najpovoljniji način za putovanje po ostrvu. Postoji dobro povezana mreža autobuskih linija koje povezuju glavne gradove i naselja na Ibici. Cijena jednosmjerne karte kreće se od 1,80 do 3,50 eura, zavisno od rute.

 2. Taxi: Taksi je još jedan uobičajeni način prevoza na Ibici. Taksi usluge su prilično skuplje u odnosu na autobus, ali su praktične, posebno kada želite brzo stići do određenih destinacija. Orijentacione cijene za kratke vožnje kreću se od 10 do 20 eura.

 3. Rent a car: Iznajmljivanje automobila je popularan izbor za one koji žele nezavisno istraživati ostrvo. Cijene variraju zavisno o sezoni, vrsti automobila i trajanju najma, ali se kreću od 30 do 80 eura dnevno.

 4. Rentanje skutera ili bicikla: Skuteri i bicikli su odličan način za istraživanje Ibice, posebno kada želite posjetiti skrovitije plaže i manja mjesta. Cijene za iznajmljivanje skutera kreću se od 20 do 40 eura dnevno, dok je iznajmljivanje bicikla obično jeftinije i cijene su oko 10 eura dnevno.

 5. Prevoz brodom: Na Ibici možete iznajmiti čamac ili se pridružiti organizovanim izletima brodom kako biste istražili obalu i okolna ostrva. Cijene za iznajmljivanje čamaca mogu biti različite, ali za organizovane izlete brodom, cijene su obično oko 30 do 70 eura po osobi, u zavisnosti od dužine i uključenih usluga.

Ovi načini prevoza omogućavaju vam da istražujete Ibicu na najbolji mogući način, bilo da želite posjetiti popularne plaže i gradove ili otkriti skrivene uglove ovog predivnog ostrva. Uz dobar izbor prevoza, vaše putovanje na Ibici će biti udobno i nezaboravno iskustvo.
bus-g0d3fdcfd1_1280.jpg

 

Top 5 ljetovališta na Ibici
Ibica, jedno od najpoznatijih španskih mediteranskih ostrva, privlači posjetioce iz cijelog svijeta svojim prekrasnim plažama, živopisnom prirodom i bogatim noćnim životom. Ovo ostrvo nudi raznovrsna ljetovališta, svako sa svojim jedinstvenim šarmom i sadržajima. Evo top 5 ljetovališta na Ibici koje će vas očarati:

 1. Sant Antoni de Portmany: Ljetovalište Sant Antoni, poznato i kao San Antonio, smješteno je na zapadnoj obali Ibice. Ovo ljetovalište je posebno popularno među mlađom publikom i partijanerima zbog svoje živahne klupske scene i prekrasnih zalazaka sunca. Plaže poput Cala Salada i Cala Gracio nude mir i tišinu za one koji traže opuštanje. Udaljenost od aerodroma Ibiza je oko 20 kilometara.

 2. Ibica Grad: Glavni grad ostrva, Ibiza Grad, ili Eivissa, je epicentar noćnog života i zabave. Sa svojim uskim uličicama, trgovinama, restoranima i barovima, ovo ljetovalište nudi bogatstvo kulturnih atrakcija i zabavnih mogućnosti. Poznata plaža Talamanca je udaljena samo nekoliko minuta vožnje od centra grada. Aerodrom Ibiza udaljen je oko 8 kilometara.

 3. Playa d'en Bossa: Ljetovalište Playa d'en Bossa, smješteno blizu Ibica Grada, je poznato po svojim dugim pješčanim plažama i živahnim beach barovima. Ovdje ćete naći neke od najboljih klubova na ostrvu, uključujući i poznati klub "Ushuaïa". Playa d'en Bossa je idealno za ljubitelje zabave i aktivnog noćnog života. Aerodrom Ibiza je udaljen oko 5 kilometara.

 4. Santa Eulària des Riu: Ovaj slikoviti gradić smješten je na istočnoj obali Ibice i predstavlja mirniju opciju za porodice i parove. Ljetovalište Santa Eulària des Riu nudi prekrasne pješčane plaže poput Cala Llonga i Siesta, kao i šetalište uz obalu s brojnim restoranima i trgovinama. Udaljenost od aerodroma Ibiza je oko 22 kilometra.

 5. Portinatx: Za one koji traže potpunu opuštenost i nezaboravne pejzaže, ljetovalište Portinatx na sjeveru Ibice je idealan izbor. Ovo malo ljetovalište nudi netaknute plaže, skrovite uvale i kristalno čisto more. Savršeno je za porodice i parove koji žele pobjeći od gužve i uživati u mirnom okruženju. Aerodrom Ibiza je udaljen oko 30 kilometara.

Nezavisno d vaših interesa i preferencija, Ibica nudi ljetovališta za svakoga. Bilo da tražite noćne provode, prekrasne plaže, kulturna blaga ili jednostavno odmor u mirnom okruženju, ovo ostrvo ima sve što vam je potrebno za nezaboravan odmor.
spain-g0284d5357_1280.jpg

 

Izleti i atrakcije na Ibici - naših top 5
Ibica je poznata po svojim prekrasnim plažama i noćnom životu. Međutim, osim toga, regija nudi i mnoštvo atrakcija i izleta koji će zadovoljiti svakog posjetioca. U nastavku ćemo navesti top 5 izleta i atrakcija na Ibici koje svakako ne biste trebali propustiti.

 1. Es Vedra: Izlet do Es Vedre, mistične stjenovite formacije koja se uzdiže iz mora, je nezaboravno iskustvo. Ovo magično ostrvo smješteno je na jugozapadnoj obali Ibice i okruženo tirkiznim morem. Es Vedra se smatra jednim od najmističnijih mjesta na ostrvui povezuje se s raznim legendama i mitovima. Ovo je idealno mjesto za fotografisanje i uživanje u spektakularnom zalasku sunca.

 2. Nacionalni park Ses Salines: Nacionalni park Ses Salines, koji se proteže između Ibice i Formentere, obuhvata slane močvare i prekrasne plaže. Ovaj park je dom mnogim pticama i drugim vrstama divljih životinja, što ga čini idealnim mjestom za ljubitelje prirode. Možete istraživati solane, uživati u šetnjama duž obale ili jednostavno opustiti se na jednoj od skrovitih plaža.

 3. Dalt Vila, Ibiza Grad: Unutar zidina starog grada Ibiza nalazi se Dalt Vila, istorijska jezgra koja je pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lavirint uskih ulica, kamenih zgrada i tvrđava pruža nevjerovatan pogled na grad i obalu. Možete istraživati stare crkve, muzeje i umjetničke galerije, te zaviriti u tradicionalne trgovine i restorane. Ovo mjesto je idealno za sve koji vole kombinaciju istorije i kulture.

 4. Plaže Cala Comte i Cala Bassa: Cala Comte i Cala Bassa su dvije od najljepših plaža na Ibici, a nalaze se na zapadnoj obali ostrva. Cala Comte je poznata po svojim tirkiznim vodama i spektakularnom zalasku sunca, dok Cala Bassa nudi mekan pješčani sprud i kristalno čisto more. Obje plaže su opremljene ležaljkama i suncobranima, a tu su i barovi i restorani gdje možete uživati u osvježavajućim pićima i ukusnoj hrani.

 5. Hippie tržnica Las Dalias: Ako želite doživjeti pravi duh Ibice, posjetite hipi tržnicu Las Dalias. Ovaj tradicionalni hipi market održava se svakog srijede i subote tokom cijele godine, a nudi široku ponudu rukotvorina, odjeće, nakita, umjetnosti i suvenira. Na tržnici možete pronaći autentične proizvode i doživjeti jedinstvenu atmosferu koja odražava duh prošlih vremena.

Ibica nudi mnogo više od predivnih plaža i noćnog života. Ovi izleti i atrakcije će vas odvesti na putovanje kroz istoriju, prirodu i kulturu ovog prekrasnog španskog ostrva. Bez obzira na vaše interese, Ibica će vas očarati svojom raznolikošću i ljepotom.
crafts-g2dee6072e_1280.jpg

 

Najljepše plaže na Ibici
Ibica, poznata kao jedno od najatraktivnijih ljetovališta na Mediteranu, obiluje prekrasnim plažama koje oduzimaju dah svojom ljepotom i raznovrsnošću. Ovo špansko ostrvo, smješteno u Sredozemnom moru, ima više od 80 plaža ukupne dužine obale od oko 210 kilometara. Bez obzira na vaše preferencije - od bijelog pješčanog priobalja do skrovitih uvala i stjenovitih plaža, na Ibici ćete pronaći raj za uživanje u suncu i moru.

 1. Cala Comte: Cala Comte, smještena na zapadnoj obali ostrva, ističe se svojom nevjerovatnom ljepotom i spektakularnim pogledom na more. Ova prekrasna pješčana plaža okružena je stjenovitim formacijama i tirkiznim vodama, što je čini savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u prekrasnom zalasku sunca. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i barovi i restorani gdje možete probati ukusne lokalne specijalitete. Udaljenost od glavnog grada Ibice je oko 20 kilometara.

 2. Playa d'en Bossa: Playa d'en Bossa je jedna od najpoznatijih plaža na Ibici, posebno među mlađom publikom zbog svojih živahnih plažnih barova i klubova. Ova duga pješčana plaža nudi različite sadržaje, poput vodenih sportova i beach partya. Playa d'en Bossa je takođe poznata po svojoj blizini noćnom životu, što je čini omiljenom destinacijom za zabavu. Plaža se nalazi blizu glavnog grada, Ibice, na udaljenosti od samo 4 kilometra.

 3. Cala Salada: Cala Salada je skriveni dragulj Ibice i idealna destinacija za sve ljubitelje mira i tišine. Smještena na sjeverozapadnoj obali ostrva, ova uvala impresionira kristalno čistom vodom i prirodnim šarmom okolnog pejzaža. Uživajte u šetnji kroz borovu šumu koja vodi do ove netaknute plaže, a zatim se opustite na zlatnom pijesku i uživajte u izuzetnoj atmosferi. Do Cala Salade ima oko 9 kilometara od glavnog grada.

 4. Cala Xarraca: Cala Xarraca je još jedna spektakularna plaža koja se nalazi na sjeveru Ibice. Okružena stijenama i borovom šumom, ova uvala pruža idealno sklonište od gužve i savršeno mjesto za ronjenje i snorkling. Plaža je malo manje opremljena od nekih drugih, što je čini još primamljivijom za one koji traže mir i tišinu. Udaljenost od Ibize je oko 20 kilometara.

 5. Cala Tarida: Cala Tarida je porodični raj i jedna od najdužih plaža na ostrvu. Ova široka pješčana plaža sa svijetlim pješčanim sprudom i tirkiznim morem idealna je za porodične izlete. Cala Tarida nudi mnoge sadržaje poput restorana, barova, vodenih sportova i dječjih igrališta. Romantični zalasci sunca i opuštanje na suncu čine ovu plažu nezaboravnom. Nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva, udaljena oko 17 kilometara od glavnog grada.

Ibica, s brojnim rajskim plažama i spektakularnim pogledima, pruža nezaboravno iskustvo za sve posjetioce. Bez obzira na to koju plažu izaberete, svaka od njih nudi poseban šarm i ljepotu koja će vas očarati i ostaviti vam neizbrisive uspomene na ovom prekrasnom španskom ostrvu.
rocks-g41ae82c5a_1280.jpg

 

Cijene na Ibici
Ibica, očaravajuće ostrvo u Sredozemnom moru, privlači turiste svojom spektakularnom prirodom, prekrasnim plažama i živahnim noćnim životom. No, osim bogatstva prirodnih i kulturnih atrakcija, putovanje na ovo ostrvo takođe uključuje različite troškove. U ovom dijelu vodiča, istražit ćemo cijene na Ibici kako biste mogli bolje planirati svoj odmor i uživati u svemu što ostrvo nudi.

Cijene na plažama na Ibici:
Na ostrvskim plažama možete pronaći različite cijene za usluge i sadržaje. Prosječna cijena najma ležaljke i suncobrana iznosi oko 15 do 20 eura dnevno. Ove cijene mogu varirati zavisno od lokacije plaže i perioda sezone. Neki plažni barovi i restorani nude uslugu ležaljki i suncobrana besplatno, uz narudžbu pića ili obroka. Osvježite se hladnim pićem koje će vas koštati između 3 i 5 eura, dok će se cijena za jednostavan obrok na plaži kretati od 10 do 20 eura.

Cijene u kafićima i restoranima na Ibici:
Ibica nudi široke mogućnosti za gastronomske užitke, od lokalnih specijaliteta do internacionalnih jela. Cijene u restoranima mogu se značajno razlikovati zavisno od tipa restorana i lokacije. Na primjer, obrok za dvoje u srednjem restoranu može koštati između 40 i 70 eura. Ako preferirate brzu hranu, burger i pomfrit će vas koštati između 8 i 12 eura. U kafićima, cijena espresa iznosi oko 1,5 do 2,5 eura, dok će vam za svježe cijeđeni sok ili smoothie trebati izdvojiti oko 4 do 6 eura.

Neki od lokalnih specijaliteta koje svakako trebate probati u restoranima su:

 • Paella - tradicionalno španjolsko jelo s rižom, plodovima mora i piletinom ili kozicama.
 • Sangria - osvježavajuće piće od vina, voća i gazirane vode.
 • Paelja - pečena riža s raznovrsnim sastojcima poput mesa, povrća i začina.
 • Tapasi - raznolik izbor malih zalogaja i predjela.

Cijene u marketima na Ibici:
Ako preferirate samostalno pripremanje hrane, možete posjetiti obližnje supermarkete. Cijene namirnica mogu varirati, ali evo nekoliko prosječnih cijena:

 • Hljeb (800 g) - oko 1,5 do 2 eura
 • Mlijeko (1 l) - oko 1 do 1,5 eura
 • Jaje (komad) - oko 0,2 do 0,3 eura
 • Tjestenina (500 g) - oko 1,5 eura
 • Paradajz (1 kg) - oko 1 do 2 eura
 • Piletina (1 kg) - oko 7 do 10 eura
 • Vino (0,75 l) - oko 5 do 10 eura
 • Cijena vode (0,5 l ili 1 l) može iznositi između 0,5 i 2 eura.
 • Cijena piva (0,33 l ili 0,5 l) može se kretati od 1,5 do 3 eura.

 oranges-g52af8e809_1280.jpg

Ultimativni vodič za Mikonos

Ultimativni vodič za Mikonos

Planirate putovanje na Mikonos? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Mikonosu, o klimi i istoriji ovog ostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog ostrva, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Mikonosu. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Mikonosu, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Mikonosu. 


Dobrodošli na Mikonos
Mikonos je popularno turističko odredište u Grčkoj, poznato po svojoj predivnoj arhitekturi, luksuznim plažama i živahnom noćnom životu. Ovdje su neki osnovni podaci o Mikonosu:

 • Površina: Mikonos ima površinu od otprilike 105 kvadratnih kilometara.

 • Glavni grad: Glavni grad Mikonosa nosi isto ime i nalazi se na zapadnom dijelu ostrva. Ovaj slikoviti gradić poznat je po svojim uskim ulicama, bijelim kućama i vijugavim prolazima.

 • Broj stanovnika: Prema posljednjem popisu, Mikonos ima oko 10.000 stanovnika. Međutim, tokom turističke sezone, broj posjetilaca znatno se povećava.

 • Najviši planinski vrh: Najviši vrh na Mikonosu je vrh Profitis Ilias koji se uzdiže na oko 370 metara iznad nivoa mora. S ove tačke pruža se spektakularan pogled na ostrvo i okolinu.

 • Jezik: Službeni jezik na Mikonosu je grčki, ali većina ljudi koji se bave turizmom takođe govori engleski, njemački i druge jezike.

 • Valuta: Valuta koja se koristi na Mikonosu i u cijeloj Grčkoj je euro (€).

 • Klima: Mikonos ima tipičnu mediteransku klimu s toplim ljetima i blagim zimama. Ljeti temperature često prelaze 30°C, a more je ugodno za kupanje.

 • Plaže: Mikonos je poznat po svojim spektakularnim plažama. Ostrvo nudi različite opcije, od živahnih i popularnih plaža do mirnih uvala. Neke od najpoznatijih plaža uključuju Paradise Beach, Super Paradise Beach, Psarou Beach, Elia Beach i Platis Gialos.

prva_slika.jpg

Klima na Mikonosu
Mikonos, predivno grčko ostrvo, ima mediteransku klimu koja se odlikuje toplim suvim ljetima i blagim kišovitim zimama. Evo pregleda klimatskih karakteristika za svako godišnje doba:

Ljeto (jun-avgust): Ljeto na Mikonosu donosi tople temperature i suvo vrijeme. Prosječne maksimalne dnevne temperature dostižu oko 28-30°C, dok su minimalne temperature oko 22-24°C. Ostrvo uživa u dugim sunčanim danima s više od 10 sati sunčeve svjetlosti dnevno. More se zagrijava na ugodnih 24-26°C, idealno za plivanje i vodene aktivnosti.

Jesen (septembar-novembar): Jesen na Mikonosu je još uvijek toplo razdoblje, s ugodnim temperaturama koje se kreću od 24-27°C tokom dana, a noći su malo svježije s temperaturama oko 18-21°C. Ovo je takođe razdoblje sa manje gužve, pa možete uživati u opuštenom istraživanju ostrva. Temperatura mora ostaje topla i ugodna, oko 24-25°C.

Zima (decembar-mart): Zima na Mikonosu je blaga, ali malo kišovita. Prosječne dnevne temperature su oko 15-17°C, dok noći mogu biti hladnije s temperaturama oko 10-12°C. Padavine su češće u ovom razdoblju, ali ne toliko obilne. Temperatura mora se hladi na oko 16-18°C, što je hladnije za plivanje, ali još uvijek ugodno za šetnje uz obalu.

Proljeće (april-maj): Proljeće na Mikonosu donosi ugodno vrijeme, s temperaturama koje se postupno povećavaju. Prosječne maksimalne dnevne temperature su oko 19-22°C, dok su minimalne temperature oko 13-16°C. Ostrvo se budi u proljećnoj vegetaciji, a kiša je manje učestala nego zimi. More se polako zagrijava i dostiže temperaturu od oko 18-20°C.

Ukratko, Mikonos nudi ugodnu mediteransku klimu s toplim ljetima i blagim zimama. Ljeti je idealno vrijeme za plaže i vodene aktivnosti s toplim morem, dok su jesen i proljeće idealni za istraživanje ostrva i uživanje u šarmu bez gužvi.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

15ºC

23 ºC

11

4

Jun

19 ºC

28 ºC

13

1

Jul

22 ºC

31 ºC

14

0

Avgust

23 ºC

31 ºC

13

0

Septembar

20 ºC

28 ºC

11

2

 

Istorija Mikonosa
Mikonos je ostrvo u Egejskom moru poznato po svojoj raskošnoj istoriji i bogatom kulturnom nasleđu. Ovde je pregled istorijskih događaja i razvoja koji su oblikovali Mikonos kroz vijekove.

Mikonos je naseljen još u praistorijskim vremenima, a prvi značajni tragovi naselja datiraju još iz 3.000. godine p.n.e. Ostrvo je bilo pod uticajem raznih civilizacija, uključujući Mikenjane, Persijance, Rimljane i Vizantince.

U srednjem vijeku, Mikonos je bio dio Mletačke Republike, a ostrvo je procvjetalo kao trgovački centar. Tada su izgrađene mnoge utvrde i kule koje su služile za odbranu od pirata i osvajača. Ovaj period je ostavio tragove u arhitekturi ostrva, sa tradicionalnim bijelim kućama i uskim kaldrmama.

Tokom oslobodilačkog rata Grčke protiv Osmanskog carstva, Mikonos je igrao važnu ulogu kao baza za grčke pobunjenike. Ostrvo je bilo poznato po hrabrosti njegovih stanovnika i njihovom otporu protiv turske vladavine.

U 20. vijeku, Mikonos je doživio transformaciju iz mirnog ribarskog sela u poznato turističko odredište. Dolazak međunarodnih umetnika, pisaca i intelektualaca privukao je pažnju sveta na lepotu ostrva. Ostrvo je postalo simbol slobode, umetnosti i noćnog života.

Danas, Mikonos je jedna od najpoznatijih destinacija u Grčkoj. Ostrvo je poznato po svojim spektakularnim plažama, tradicionalnoj arhitekturi, živopisnim uskim uličicama i bogatim noćnim životom. Turisti dolaze da uživaju u prelijepom pejzažu, predivnim zalascima sunca i prijateljskoj atmosferi.

Mikonos je spoj istorijske dubine i savremenog glamura. Posjetioci mogu istraživati ​​muzeje, antičke ruševine, crkve i kapele, dok istovremeno uživaju u luksuznim hotelima, ekskluzivnim prodavnicama i sofisticiranim restoranima.

Sa svojom bogatom istorijom, prelijepim plažama i jedinstvenom atmosferom, Mikonos je destinacija koja će vas očarati i pružiti vam nezaboravno iskustvo tokom vašeg boravka.

 

Kako doći do Mikonosa?
Evo pregleda mogućnosti za putovanje do Mikonosa iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine:

Iz Srbije:

 1. Avion: Najbrži način da stignete do Mikonosa iz Srbije je putem aviona. Direktni letovi iz Beograda do aerodroma Mikonos trenutno nisu aktivni, ali je moguće putovati sa presijedanjem ili možete putovati vozom/autobusom do aerodroma u Budimpešti odakle ima direktan let do Mikonosa. Iz Budimpešte letove obavlja lowcost kompanija Ryanair tako da je moguće kupiti povratne karte od 30 do 300€ u zavisnosti od perioda kupovine i putovanja.

 2. Prevoz kombijem: Alternativno, možete putovati kombijem ili mini-busom. Ova opcija može biti duža, ali pruža priliku za razgledanje drugih destinacija tokom putovanja. Putovanje kombijem iz Beograda do Mikonosa može trajati oko 24-30 sati, uključujući prekide i prevoz trajektom. Cijene kombi prevoza mogu varirati, ali se obično kreću u rasponu od 100-150 eura po osobi za jedan smjer.

Iz Hrvatske:

 1. Avion: Iz Hrvatske možete letjeti do Mikonosa iz nekoliko gradova, uključujući Zagreb i Split, ali su ti letovi sa presijedanjem na drugim evropskim aerodromima. Direktan let iz regiona moguć je jedino iz Budimpešte, a letove obavlja lowcost kompanija Ryanair tako da je moguće kupiti povratne karte od 30 do 300€ u zavisnosti od perioda kupovine i putovanja.

Iz Bosne i Hercegovine:

 1. Prevoz kombijem: Alternativno, možete putovati kombijem ili mini-busom. Putovanje kombijem iz Bosne i Hercegovine do Mikonosa može trajati oko 24-30 sati, uključujući prekide i prevoz trajektom. Cijene kombi prevoza mogu varirati, ali se obično kreću u rasponu od 100-150 eura po osobi za jedan smjer.

Važno je napomenuti da su ovi podaci informativne prirode i mogu se promijeniti u skladu sa sezonom, vremenom putovanja i dostupnosti. Preporučljivo je provjeriti red letenja i cijene putovanja kod relevantnih aviokompanija ili putničkih agencija prije rezervacije putovanja.

 

Prevoz na Mikonosu
Na Kipru su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep.

 1. Autobus: Na Mikonosu postoji dobro razvijena autobuska mreža koja povezuje glavni grad sa ostalim dijelovima ostrva. Autobusi su pouzdani i pružaju pristupačan način za istraživanje različitih destinacija na ostrvu. Cijena autobuske karte je obično oko 2-3 eura po vožnji.

 2. Rent-a-car: Rentiranje automobila je popularna opcija na Mikonosu jer vam omogućuje veću fleksibilnost u istraživanju ostrva. Postoji nekoliko rent-a-car agencija na ostrvu koje nude različite modele vozila. Cijene najma automobila variraju zavisno od tipa vozila, sezone i dužine najma, ali se kreću u rasponu od 30-70 eura dnevno.

 3. Bicikl: Biciklizam je još jedan popularan način prevoza na Mikonosu, posebno za kratke udaljenosti i istraživanje ruralnih područja. Postoje brojne biciklističke staze na ostrvu. Cijene najma bicikla se kreću u rasponu od 10-20 eura dnevno.

 4. Brod: Mikonos je dobro povezan s drugim grčkim ostrvima i kopnenim destinacijama putem brodskih linija. Možete koristiti brodove za izlete do obližnjih ostrva poput Delosa i Parosa, kao i za putovanje do Atine i drugih gradova. 

 5. Taxi: Taxi usluga je dostupna na Mikonosu i možete je koristiti za brze i udobne vožnje. Taksiji se obično nalaze na glavnim gradskim trgovima i popularnim turističkim mjestima. Cijene taksija se mogu razlikovati u zavisnosti od udaljenosti i vremena putovanja, pa je preporučljivo provjeriti cijene prije ulaska u vozilo. Međutim, kao orijentir, prosječna početna cijena taksija na ostrvu iznosi oko 4-5 eura, a potom se svaki kilometar vožnje naplaćuje dodatno (obično oko 2-3 eura po kilometru). Važno je imati na umu da cijene taksija mogu biti više tokom noćnih sati, praznika i posebnih događaja.

Važno je napomenuti da je Mikonos relativno malo ostrvo  i većina destinacija je lako dostupna i povezana. Možete se kretati lako i istraživati različite dijelove ostrva bez previše poteškoća. Uvijek je dobro provjeriti red vožnje, cijene i dostupnost prije planiranja putovanja. Takođe, preporučuje se koristiti službene i licencirane usluge pri najmu vozila, bicikala ili taksija kako biste osigurali sigurno i pouzdano putovanje na Mikonosu.

PREVOZ.jpg

Top 5 ljetovališta na Mikonosu
Mikonos je jedno od najpopularnijih grčkih ostrva, poznato po svojim predivnim plažama, tirkiznom moru i živopisnim selima. U ovom dijelu vodiča istražujemo pet najljepših ljetovališta na Mikonosu, svaki s vlastitim čarom i jedinstvenim doživljajem.

 1. Mikonos grad: Glavni grad ostrva, Mikonos grad, poznat je po svojoj živoj atmosferi, prekrasnim uskim uličicama i bijelim kućama s plavim krovovima. Ovo je mjesto gdje se odvija većina noćnog života i nudi bogat izbor restorana, trgovina i barova. Grad je takođe dom nekih od najpoznatijih plaža na ostrvu, kao što su Paradise Beach i Super Paradise Beach.

 2. Ornos: Nalazi se na južnoj obali Mikonosa i popularno je porodično ljetovalište. Ornos ima prekrasnu pješčanu plažu s plitkim, mirnim vodama, što ga čini idealnim mjestom za porodice s djecom. Na plaži se mogu iznajmiti ležaljke i suncobrani, a tu su i mnogi restorani i barovi koji poslužuju svježe morske plodove i lokalnu kuhinju.

 3. Platis Gialos: Ovo ljetovalište smješteno je na južnoj obali ostrva i nudi prekrasnu pješčanu plažu s tirkiznim morem. Platis Gialos je poznat po svojim vodenim sportovima i mogućnostima za ronjenje. Na plaži se nalazi nekoliko beach barova i restorana gdje posjetioci mogu uživati u osvježavajućim pićima i ukusnoj hrani.

 4. Agios Stefanos: Ovo mirno ljetovalište smješteno je samo nekoliko kilometara sjeverno od Mikonos grada. Agios Stefanos nudi prekrasnu pješčanu plažu i kristalno čisto more. Ima opuštenu atmosferu i idealno je mjesto za opuštanje i uživanje u prekrasnom pejzažu. Na plaži se mogu pronaći razni vodeni sportovi, kao i restorani koji poslužuju tradicionalna jela.

 5. Elia: Smještena na južnoj obali ostrva, plaža Elia je jedna od najvećih plaža na Mikonosu. Nudi široku pješčanu plažu s kristalno čistim morem i prekrasnim pogledom na Egejsko more. Plaža je dobro opremljena, s mogućnostima iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a tu su i razni beach barovi i restorani. Elia je popularno mjesto za opuštanje i uživanje u suncu i moru.

Svako od ovih ljetovališta na Mikonosu ima svoje jedinstvene atrakcije i ponude, ali sve dijele prekrasne plaže, izvrsnu ugostiteljsku ponudu i nevjerovatne pejzaže. Bez obzira na izbor, Mikonos će vam pružiti nezaboravno iskustvo odmora na jednom od najljepših grčkih ostrva.

 

Izleti i atrakcije na Mikonosu - naših top 5
Mikonos je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj, poznata po prelijepim plažama, živopisnim uličicama i bogatom noćnom životu. Ovaj prelijepi ostrvski raj u Egejskom moru nudi ne samo idilične pejzaže, već i mnoge zanimljive izlete i atrakcije koje vrijedi istražiti. U nastavku vam predstavljamo top 5 izleta i atrakcija na Mikonosu koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom čarobnom ostrvu.

 1. Plaža Paradise (Rajska plaža): Najpoznatija plaža na Mikonosu, Paradise Beach, poznata i kao Rajska plaža, privlači hiljade turista svojim bijelim pijeskom, tirkiznim morem i živopisnom atmosferom. Ova plaža je dom mnogih klubova i barova, a poznata je po žurkama koje traju do jutra. Ako želite da se opustite i uživate u ljetnjem provodu, ova plaža je pravo mesto za vas.

 2. Mlinovi vetrova: Mikonos je poznat po svojim karakterističnim mlinovima vetrova koji su postali simbol ostrva. Ovi mlinovi su nekada bili glavni izvor energije za mljevenje žita, a danas predstavljaju jednu od glavnih turističkih atrakcija. Posjetite ove ikonične mlinove, uživajte u spektakularnom pogledu na more i slikajte se sa ovim prelijepim istorijskim simbolom.

 3. Stari grad Mikonos (Hora): Stari grad Mikonos, poznat i kao Hora, je fascinantan lavirint belih kuća, uskih uličica i slikovitih taverni. Šetnja ovim šarmantnim dijelom ostrva je nezaobilazno iskustvo. Pogledajte crkve sa plavim kupolama, tradicionalne radnje, umjetničke galerije i uživajte u autentičnoj grčkoj atmosferi.

 4. Delos: U blizini Mikonosa se nalazi ostrvo Delos, koje je arheološko nalazište pod zaštitom UNESCO-a. Ostrvo Delos ima ogroman istorijski značaj, jer je prema mitologiji rođeno božanstvo Apolon. Posjetite ovo izuzetno arheološko nalazište i istražite ostake antičkog grada, hramove, amfiteatar i muzej koji čuva dragocjene artefakte.

 5. Plaža Super Paradise (Super Raj): Super Paradise Beach, ili Super Raj plaža, je druga popularna plaža na Mikonosu poznata po svojoj divljoj i živahnoj atmosferi. Ova plaža je poznata po svojim beach barovima, žurkama i nudizmu. Ako tražite avanturu i provod, posjetite Super Raj plažu i uživajte u nezaboravnom ljetnjem iskustvu.

Mikonos je ne samo destinacija za sunčanje i kupanje, već i mjesto bogate istorije, kulture i zabave. Sa svojim prelijepim plažama, slikovitim mestima i zanimljivim izletima, Mikonos je idealno mesto za sve vrste turista. Ova lista top 5 izleta i atrakcija samo je mali dio onoga što ovaj rajski ostrvski biser može da ponudi. Posjetite Mikonos i otkrijte njegovu jedinstvenu ljepotu i čari.

atrakcija.jpg

Najljepše plaže na Mikonosu
Mikonos je jedno od najomiljenijih ostrva u Grčkoj, poznato po svojim spektakularnim plažama. Ova idilična destinacija u Egejskom moru nudi raznovrsne plaže koje oduzimaju dah i pružaju nezaboravno iskustvo odmaranja pod suncem. U nastavku vam predstavljamo top 5 plaža na Mikonosu, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i šarmom.

 1. Plaža Psarou: Plaža Psarou je jedna od najpoznatijih i najomiljenijih plaža na Mikonosu. Ova plaža ima fini pijesak, tirkizno plavo more i prelijep pejzaž oko sebe. Opremljena je luksuznim ležaljkama i suncobranima, a tu su i beach barovi i restorani koji nude sveže morske specijalitete. Plaža Psarou se nalazi na samo 5 km jugozapadno od glavnog grada Mikonosa.

 2. Plaža Paradise (Rajska plaža): Rajska plaža, ili Paradise Beach, je poznata po svojoj živopisnoj atmosferi i energičnom noćnom životu. Ova pjeskovita plaža je dom brojnih barova i klubova koji organizuju žurke do zore. Takođe je opremljena ležaljkama i suncobranima, a posjetioci mogu uživati u vodenim sportovima i brojnim aktivnostima na plaži. Paradise Beach se nalazi oko 6 km južno od Mikonosa.

 3. Plaža Super Paradise (Super Raj): Super Raj plaža, ili Super Paradise Beach, je poznata po svojoj energičnoj atmosferi i žurkama koje traju čitav dan. Ova pješčana plaža je idealna za mlade i ljubitelje noćnog provoda. Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i beach barovi koji služe osvježavajuće koktele. Super Paradise Beach se nalazi oko 7 km južno od glavnog grada Mikonosa.

 4. Plaža Elia: Elia Beach je jedna od najdužih plaža na Mikonosu, sa finim pijeskom i kristalno čistim morem. Ova plaža je idealna za one koji žele mir i relaksaciju, jer je manje gužve u odnosu na neke druge popularne plaže na ostrvu. Na plaži se nalaze ležaljke, suncobrani i beach barovi. Elia Beach se nalazi oko 11 km južno od glavnog grada Mikonosa.

 5. Plaža Agios Sostis: Agios Sostis Beach je skriveni dragulj Mikonosa, poznat po svom netaknutom pejzažu i mirnoj atmosferi. Ova plaža ima zlatni pijesak, tirkizno more i okružena je prirodnim pejzažem. Nema mnogo opreme na plaži, pa je savršena za one koji žele da se opuste i uživaju u prirodnoj ljepoti. Plaža Agios Sostis se nalazi oko 9 km sjeverno od glavnog grada Mikonosa.

Plaže na Mikonosu nude različite mogućnosti za opuštanje i uživanje u prelijepom okruženju. Bilo da tražite živahne plaže sa odličnom zabavom ili mirne uglove gdje se možete potpuno opustiti, Mikonos ima nešto za svakoga. Posjetite ove prelijepe plaže i doživite nezaboravno iskustvo tokom svog boravka na ovom magičnom ostrvu.

plaza.jpg

Cijene na Mikonosu
Mikonos je jedno od najpopularnijih turističkih odredišta u Grčkoj, ali kako biste se pripremili za svoje putovanje, važno je imati informacije o cijenama na ostrvu. U nastavku vam donosimo pregled prosječnih cijena na Mikonosu.

Na plažama na Mikonosu možete iznajmiti ležaljke i suncobrane po cijeni od otprilike 10 do 20 eura dnevno, zavisno od lokacije i sezone. U nekim luksuznijim beach barovima, moguće je da će cijene biti nešto više. Takođe, ukoliko želite uživati u vodenim sportovima, možete iznajmiti opremu po različitim cijenama, kao što su vožnja na banana čamcu ili parasailing.

Kada je u pitanju hrana i piće, cijene u kafićima i restoranima na Mikonosu variraju zavisno od lokacije i vrste objekta. Prosječna cijena obroka u kafićima kreće se od 10 do 20 eura po osobi, dok je cijena večere u restoranima obično nešto viša i može se kretati od 20 do 40 eura po osobi. Za luksuznija mjesta, cijene mogu biti i znatno više. Uzmite u obzir da su cijene pića u klubovima i barovima na popularnim lokacijama takođe skuplje.

 • Cijena kafe u kafićima može se kretati od 2 do 4 eura.
 • Sokovi ili gazirani napici obično koštaju između 3 i 5 eura.
 • Za alkoholna pića poput piva ili vina, cijena se može kretati od 4 do 8 eura.
 • Kokteli u kafićima na Mikonosu obično koštaju između 8 i 12 eura, s tim da luksuznija mjesta mogu imati i skuplje cijene.

Što se tiče kupovine namirnica u marketima na Mikonosu, cijene mogu biti malo više nego u drugim dijelovima Grčke. No, i dalje postoji širok izbor namirnica za različite budžete. Prosječna cijena litre vode je oko 1 euro, dok su cijene za svježe voće, povrće i druge namirnice slične kao i u drugim dijelovima Grčke.

 • Svježe voće i povrće: Cijene se mogu razlikovati, ali prosječno se kreću od 1 do 3 eura po kilogramu za većinu vrsta voća i povrća.
 • Hljeb: Cijena za svježi hljeb može biti oko 1-2 eura po komadu.
 • Mlijeko: Cijena za litru mlijeka obično se kreće između 1,50 i 2 eura.
 • Jaja: Cijena za pakovanje od 6 jaja može biti oko 2-3 eura.
 • Meso: Cijene za meso variraju, ali prosječno se kreću od 5 do 10 eura po kilogramu.
 • Tjestenina: Cijena za pakovanje od 500 grama tjestenine obično je oko 1-2 eura.
 • Voda: Cijena za litru flaširane vode može biti oko 0,50-1 euro.

Važno je napomenuti da su cijene na Mikonosu sezonske i mogu se promijeniti u različitim periodima posjete. U vrhuncu sezone, posebno u julu i augustu, cijene mogu biti nešto više zbog veće potražnje.

Uzimajući sve to u obzir, važno je prilagoditi svoj budžet i planirati troškove prije putovanja na Mikonos. Na ostrvu postoji širok spektar ponuda za različite budžete, pa će svako pronaći opciju koja mu odgovara. Uživajte u čarima ovog predivnog ostrva i iskusite nezaboravno putovanje.

restoran.jpg

Ultimativni vodič za Kipar (Ayia Napa, Protaras)

Ultimativni vodič za Kipar (Ayia Napa, Protaras)

 

Planirate putovanje na Kipar? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Kipru, o klimi i istoriji ovog ostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog ostrva, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Kipru. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Kipru, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Kipru. 

 

Osnovni podaci o Kipru
Kipar, poznat i kao "Ostrvo ljubavi", je mediteranska država smještena na istočnom dijelu Sredozemlja. Ovo ostrvo ima bogatu istoriju, spektakularne plaže i slikovite planinske pejzaže. Evo nekih osnovnih podataka o Kipru:

 • Površina: Kipar ima ukupnu površinu od oko 9,251 kvadratnih kilometara, što ga čini trećim najvećim ostrvom u Sredozemnom moru.

 • Političko uređenje: Kipar je samostalna demokratska republika. Zemlja je podijeljena na dvije administrativne regije: Republika Kipar na južnom dijelu ostrva , koja je priznata kao međunarodno priznata država, i Turska Republika Sjeverni Kipar na sjevernom dijelu ostrva, koja nije priznata međunarodno.

 • Broj stanovnika: Prema procjenama, Kipar ima populaciju od oko 1,2 miliona stanovnika.

 • Najviši vrh: Najviši planinski vrh na Kipru je planina Olimp (Troodos) s visinom od 1.952 metra.

 • Glavni grad: Glavni grad Kipra je Nikozija (Lefkoša). Prema procjenama, Nikozija ima populaciju od oko 330.000 stanovnika.

 • Regije: Kipar je podijeljen na šest administrativnih regija: Nikozija, Limasol, Larnaka, Pafos, Famagusta i Kirenia.

 • Zvanični jezik: Zvanični jezici su grčki i turski. Grčki je dominantan jezik na južnom dijelu ostrva, dok je turski dominantan na sjevernom dijelu. Na ostrvu se takođe govore i mnogi svjetski jezici kao što su engleski, njemački, ruski i drugi.

 • Zvanična valuta: Zvanična valuta na južnom dijelu Kipra je euro (EUR), dok se na sjevernom dijelu koristi turska lira (TRY).

 • Aerodromi: Kipar ima dva međunarodna aerodroma. Glavni međunarodni aerodrom je Međunarodni aerodrom Larnaka, smješten u blizini grada Larnake. Drugi važan aerodrom je Međunarodni aerodrom Pafos, koji je smješten u blizini grada Pafosa.

Kipar je zemlja s bogatom kulturom, istorijom i prirodnim ljepotama. Posjetioci mogu istraživati drevne ruševine, slikovite plaže, tradicionalna sela i prekrasne planine. Ovo ostrvo nudi širok spektar turističkih atrakcija i aktivnosti koje privlače posjetioce iz cijelog svijeta.

Ayia Napa i Protaras
Ayia Napa, popularno ljetovalište na južnom dijelu Kipra, ima relativno malu populaciju. Prema procjenama, u Ayia Napi živi oko 3.000 stalnih stanovnika. Međutim, tokom turističke sezone, broj stanovnika znatno se povećava zbog velikog broja posjetilaca koji dolaze uživati u prekrasnim plažama i zabavnom noćnom životu.

Protaras, takođe popularno ljetovalište smješteno na istočnoj obali Kipra, takođe ima manju populaciju. Prema procjenama, u Protarasu živi oko 20.000 stalnih stanovnika. Ovo ljetovalište je poznato po prekrasnim plažama i kristalno čistom plavom moru.

Udaljenost od aerodroma Larnaka do Ayia Nape je otprilike 45 kilometara. Vrijeme putovanja automobilom između ova dva mjesta obično traje oko 40 minuta.

Što se tiče udaljenosti od aerodroma Larnaka do Protarasa, ona je nešto veća. Udaljenost između aerodroma i Protarasa je oko 65 kilometara. Putovanje automobilom između ova dva mjesta traje otprilike 50 minuta.

Oba ljetovališta, Ayia Napa i Protaras, imaju blizak pristup aerodromu u Larnaci, što ih čini vrlo dostupnim destinacijama za posjetioce koji dolaze avionom.
church-3063728_1280.jpg


Klima na Kipru
Kipar ima mediteransku klimu, s toplim, suvim ljetima i blagim, kišovitim zimama. Ovdje su osnovni podaci o klimi na Kipru prema godišnjim dobima:

Ljeto (jun - avgust):

 • Temperature: Prosječne maksimalne temperature kreću se između 30°C i 35°C, s povremenim vrućim danima kada temperatura može dostići i preko 40°C.
 • Kiša: Ljeto je suvo razdoblje na Kipru, s malo kiše ili nimalo padavina.
 • Vjetrovi: Dominantni vjetar u ljetnim mjesecima je Meltemi, koji dolazi s juga i donosi svježinu s mora.

Jesen (septembar - novembar):

 • Temperature: Prosječne maksimalne temperature kreću se između 25°C i 30°C, dok noću temperature padaju na oko 15°C.
 • Kiša: Jesen donosi nešto više kiše nego ljeto, ali još uvijek je relativno suvo razdoblje.
 • Vjetrovi: Dominantni vjetar u jesenskim mjesecima je Ponente, koji dolazi s istoka i donosi ugodno osvježenje.

Zima (decembar - februar):

 • Temperature: Prosječne maksimalne temperature kreću se između 15°C i 20°C, dok noću temperature mogu pasti na oko 8°C.
 • Kiša: Zima je kišovito razdoblje na Kipru, s obilnijim padavinama i povremenim olujama.
 • Vjetrovi: Dominantni vjetar zimi je Levante, koji dolazi s istoka i donosi oblake i padavine.

Proljeće (mart - maj):

 • Temperature: Prosječne maksimalne temperature kreću se između 20°C i 25°C, dok noću temperature rastu do oko 10°C.
 • Kiša: Proljeće donosi umjerene padavine, ali i dalje je relativno suvo razdoblje.
 • Vjetrovi: Dominantni vjetar u proljetnim mjesecima je Garbi, koji dolazi s zapada i donosi ugodan povjetarac.

Temperatura mora na Kipru također varira prema godišnjim dobima:

 • Ljeti (jun - septmbar): Temperatura mora kreće se između 25°C i 28°C.
 • Jesen (oktobar - novemabr): Temperatura mora postupno se hladi, krećući se između 22°C i 25°C.
 • Zima (decembar - februar): Temperatura mora najniža je u ovom razdoblju, oko 17°C - 19°C.
 • Proljeće (mart - maj): Temperatura mora postupno se povećava, krećući se između 19°C i 22°C.

Uzimajući u obzir klimu na Kipru, važno je napomenuti da su ljeta na ostrvu dugotrajna i sušna, dok su zime blage i kišovite. Ovo povoljno vrijeme tokom većeg dijela godine čini Kipar popularnom destinacijom za posjetioce koji žele uživati u suncu, moru i prirodnim ljepotama. 

Važno je napomenuti da Kipar, kao ostrvo u Sredozemlju, ima visok nivo sunčeve svjetlosti tokom cijele godine. Zato se preporučuje nošenje zaštite od sunca, kao što su krema za sunčanje, šeširi i sunčane naočare, kako bi se izbjegle neželjene opekotine od sunca. Uz to, vrijeme putovanja na Kipar takođe može uticati na vaše iskustvo. Ljeto je najpopularnije razdoblje za posjetu ostrva, s visokom turističkom sezonom i toplim vremenom pogodnim za kupanje. Međutim, proljeće i jesen takođe su povoljni periodi za posjetu, s ugodnijim temperaturama i manjim gužvama.

Ukratko, klima na Kipru, s toplim ljetima, blagim zimama i obiljem sunca tijekom većeg dijela godine, čini ga izvrsnom destinacijom za putovanje.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

16ºC

26 ºC

10

3

Jun

19 ºC

30 ºC

12

1

Jul

21 ºC

33 ºC

13

0

Avgust

21 ºC

33 ºC

12

0

Septembar

19 ºC

29 ºC

10

2

 

Istorija Kipra (regija Ayia Napa i Protaras)
Ayia Napa i Protaras su dvije popularne regije na istočnoj obali Kipra koje su se razvile kao turističke destinacije. Evo osnovnih informacija o njihovoj istoriji:

Ayia Napa: Ayia Napa je nekada bila malo ribarsko selo, smješteno na istočnoj obali Kipra. Ime Ayia Napa znači "sveta šuma" na grčkom jeziku. Prema legendi, ovom području se javila ikona Svete Marije, a oko nje su se kasnije razvili samostan i crkva. U prošlosti, Ayia Napa je bila uspavano mjesto s malo stanovnika i poljoprivrednih aktivnosti.

Međutim, u 1970-im, Ayia Napa je počela privlačiti sve veći broj turista zbog svojih prekrasnih plaža i tirkiznog mora. To je potaknulo razvoj turizma u regiji, a s vremenom su nikli hoteli, restorani, barovi i ostali turistički sadržaji. Danas je Ayia Napa poznata po svojim živopisnim plažama, animiranim noćnim životom i raznovrsnim mogućnostima za rekreaciju, kao što su vodeni sportovi i ronjenje.

Protaras: Protaras se također nalazi na istočnoj obali Kipra, nedaleko od Ayia Nape. Ova regija je nekada bila mala ribarska zajednica koja je postepeno evoluirala u popularno ljetovalište. Ime Protaras dolazi od grčke riječi "protara", što znači "ključ" ili "ulaz".

U 1980-im, Protaras je doživio turistički procvat zbog svoje prekrasne plaže, posebno plaže Fig Tree Bay, koja je stekla reputaciju kao jedna od najljepših plaža na ostrvu, a takođe je i jedna od najljepših plaža u Evropi. Osim plaža, Protaras nudi i razne turističke sadržaje, uključujući luksuzne hotele, vile, restorane, barove, trgovine i mogućnosti za vodene sportove.


Iako su Ayia Napa i Protaras nekad bili uspavani ribarski gradići, danas su postali popularne turističke destinacije koje privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Ove regije su savršene za opuštanje na plaži, istraživanje lokalne kulture i uživanje u raznovrsnim aktivnostima na otvorenom.
cyprus-4030810_1280.jpg

 

Kako doći do Kipra
Putovanje na Kipar iz balkanskih država (Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) uglavnom se obavlja avionom. S obzirom da je Kipar ostrvo koje se nalazi južno od Turske, na samom istoku Sredozemnog mora, putovanje bilo kojim drugim prevozom predstavljalo bi priličan izazov. Putovanje automobilom ili autobusom do ovog ostrva zahtijevalo bi putovanje do Atine ili drugog grada u Grčkoj, a odatle putovanje trajektom, što bi zaista predstavljalo pravo opterećenje i u pogledu trajanja, ali i troškova. Zbog toga je najjednostavniji, a i najpopularniji način putovanje avionom. Direktne letove za Larnaku, odnosno za regiju koju predstavljamo u ovom vodiču, možete pronaći na beogradskom aerodromu ili putovanje možete obaviti sa aerodroma u Budimpešti ili Beču. Takođe, moguće je putovati na Kipar i sa drugih aerodroma u regiji, ali bi to zahtijevalo međuletove i presijedanja što svakako povećava troškove putovanja. Zbog toga u ovom dijelu vodiča predstavljamo načine na koje iz Beograda možete putovatai u Larnaku.

 • Let iz Beograda: Putovanje avionom iz Beograda obavljaju svakodnevno aviokompanije AirSerbia i WizzAir. Trajanje putovanja je oko 2h45min, dok cijena zavisi od aviokompanije koju odaberete. Povratne karte za let AirSerbia avionima su nešto skuplje, te je letove moguće pronaći od 120€ pa na više u zavisnosti od perioda kada kupujete i perioda za koji kupujete. U cijenu karte u ovoj aviokompaniji uključen je ranac do 8kg i mali kofer do 8kg koji nosite sa sobom u avion.
  Let kompanijom WizzAir, traje isto oko 2h45min, a u cijenu karte je uključne samo ranac do 8kg. Cijena povratne karte može biti čak i oko 50€ ukoliko kartu kupite 3 mjeseca prije putovanja. Takođe, cijena može porasti i preko 200€ za povratnu kartu ukoliko istu kupite 10ak dana prije putovanja.
 • Putovanje od aerodroma u Larnaci do Ayia Nape i Protarasa: Putovanje od aerodroma do jednog od dva navedena ljetovališta možete nastaviti gradskim prevozom. Ovo podrazumijeva da se prvo autobusom prebacite do Larnake, pa dalje prema Ayia Napi ili Protarasu. Ovaj način putovanja je daleko najjeftiniji, međutim na ovaj način možete izgubiti i do nekoliko sati da dođete do smještaja. 
  Drugi način jeste da uzmete taxi ili shuttle bus. Putovanje taxijem uglavnom traje oko 30-45 min do Ayia Nape i Protarasa, a cijena se kreće od 40€ pa na više. Shuttle bus jeste najbolja opcija. Cijena shuttle bus karte u jednom pravcu za jednu osobu jeste 10€, a vrijeme putovanja je oko 45-60 min. Shuttle bus staje na nekoliko mjesta u Ayia Napi i Protarasu, a sve informacije možete pogledati na stranici autobuske kompanije Kapnos koja obavlja ove prevoze. 
  Takođe, opcija jeste i rent-a-car. Cijena rentanja automobila po danu kreće se od 15€ pa na više. Međutim imajte na umu da se na Kipru vozi lijevom stranom, pa to može predstavljati opterećenje za mnoge vozače.

airplane-1670266_1280.jpg

Prevoz na Kipru (u Ayia Napi i Protarasu)
Ayia Napa i Protaras, kao popularne turističke destinacije na Kipru, nude različite načine prevoza koji omogućavaju posjetiocima da se lako kreću i istraže ove regije. Evo detaljnog pregleda različitih opcija prevoza:

 1. Autobuski prevoz: Autobusi su jedan od najpopularnijih načina javnog prevoza u Ayia Napi i Protarasu. Gradska autobuska linija broj 101 povezuje ove dvije regije, pružajući redovne usluge za putnike. Cijene karata su pristupačne i iznose 1,5€ po vožnji, a vozni redovi su dobro organizirani. Autobusi su udobni i klimatizovani, a vožnja autobusom pruža mogućnost da uživate u panoramskom pogledu na okolinu dok se krećete.

 2. Rentanje skutera i bicikla: Jedan od popularnih načina istraživanja Ayia Nape i Protarasa je rentanje skutera ili bicikla. Postoje brojne agencije koje pružaju usluge iznajmljivanja skutera i bicikla po razumnim cijenama. Ovo je sjajan način da se slobodno krećete po regiji, istražujete plaže i okolne znamenitosti. Cijena rentanja skutera po danu iznosi oko 25€, dok je cijena rentanja bicikla manja.

 3. Taksi prevoz: Taksi prevoz je dostupan u Ayia Napi i Protarasu. Taksiji su udobni i praktični, a cijene su uglavnom bazirane na tarifnom sustavu. Taksisti su obično ljubazni i dobro upoznati s područjem, pa vam mogu pružiti informacije o turističkim atrakcijama ili preporučiti popularne restorane i barove. U Ayia Napi, kratke vožnje unutar samog grada mogu koštati između 5 i 10 eura, dok vožnja do udaljenijih mjesta ili plaža može biti oko 15-25 eura. U Protarasu, cijene vožnje taksijem su slične kao u Ayia Napi. Kratke vožnje unutar samog mjesta mogu koštati između 5 i 10 eura, dok vožnje do plaža ili drugih udaljenih lokacija mogu biti oko 15-25 eura.

 4. Rentanje automobila: Ako želite imati veću fleksibilnost u istraživanju Ayia Nape i Protarasa, možete razmisliti o iznajmljivanju automobila. Postoje brojne rent-a-car agencije koje pružaju razne mogućnosti automobila, zavisno od vaših potreba. Uz iznajmljeni automobil, možete lako putovati između plaža, restorana, znamenitosti i drugih mjesta. Cijena rentanja automobila kreće se od 15€ pa na više. 

 5. Pješačenje: Ayia Napa i Protaras su relativno kompaktne regije, što znači da se mnoge atrakcije mogu lako istražiti pješke. Pješačenje je odličan način da se upustite u šarm ovih mjesta, istražite uske uličice, lokalne trgovine i doživite autentičnu atmosferu. Mnoge plaže i znamenitosti su dostupne pješke, što vam omogućava da uživate u prekrasnom okruženju.

 

Detaljan opis ljetovališta - Ayia Napa; Protaras

Ayia Napa
Ljetovalište Ayia Napa, smješteno na jugoistoku Kipra, jedno je od najpopularnijih i najživahnijih turističkih odredišta na ostrvu. Poznato po svojim prekrasnim plažama, živahnom noćnom životu i bogatom kulturnom naslijeđu, Ayia Napa privlači posjetioce različitih profila, od mladih turista u potrazi za zabavom do porodica koje žele miran i opušten odmor.

Ayia Napa nudi širok spektar sadržaja i aktivnosti koje zadovoljavaju različite interese i ukuse. U samom središtu ljetovališta nalazi se trg s brojnim restoranima, kafićima i trgovinama, gdje posjetioci mogu uživati u lokalnoj kuhinji, kupovati suvenire ili se jednostavno opustiti i posmatrati živahnu atmosferu. Ljubitelji noćnog života će u Ayia Napi pronaći veliki izbor klubova, barova i diskoteka koji rade do kasno u noć.

Kada je riječ o kulturnom naslijeđu, Ayia Napa ima nekoliko značajnih lokaliteta koje vrijedi posjetiti. Jedan od njih je samostan Ayia Napa, koji datira iz 16. vijeka i predstavlja istorijsko i duhovno središte mjesta. Posjetioci mogu istražiti prekrasne vrtove samostana i posjetiti crkvu Sv. Georgija, koja se nalazi unutar kompleksa.

U blizini Ayia Nape nalaze se i neke prirodne ljepote koje vrijedi istražiti. Park Cape Greco, udaljen samo nekoliko kilometara, nudi prekrasne plaže, slikovite staze za šetnju i spektakularne poglede na obalu. Tu je i Grecian Bay, jedna od najpoznatijih plaža u regiji, koja svojom kristalno čistom vodom i finim pijeskom privlači posjetioce iz cijelog svijeta.

Ayia Napa takođe nudi razne sportske i rekreacijske aktivnosti. Posjetioci mogu uživati u raznim vodenim sportovima poput ronjenja, jet skija, vožnje banana čamcem i mnogim drugim. Takođe je moguće iznajmiti bicikl ili skuter i istraživati okolinu na vlastitu ruku.

Udaljenost Ayia Nape od glavnog grada Kipra, Nikozije, je otprilike 85 kilometara, dok je od međunarodnog aerodroma u Larnaci udaljena oko 60 kilometara.
i-love-ayia-napa-2189748_1280.jpg

Protaras
Ljetovalište Protaras, smješteno na istočnoj obali Kipra, jedno je od najomiljenijih odredišta za porodični odmor. Poznato po svojim prekrasnim plažama, kristalno čistom plavom moru i mirnoj atmosferi, Protaras privlači posjetioce željne opuštanja i uživanja u blagodatima mediteranskog ljetovališta.

Protaras je poznat po tome što nudi spektakularne plaže s finim pijeskom i kristalno čistim vodama. Plaže poput Fig Tree Bay, Konnos Bay i Sunrise Beach smatraju se nekim od najljepših plaža na Kipru. Ove plaže nude mnogo prostora za sunčanje, kupanje i razne vodene aktivnosti poput ronjenja, vožnje jet skija i jedrenja na dasci. Bez obzira na to jeste li avanturistički tip ili samo želite uživati u opuštajućem kupanju, Protaras će vas oduševiti svojim prekrasnim plažama.

Uz plaže, Protaras nudi i mnoge druge aktivnosti i atrakcije za posjetitelje. Možete istraživati obližnji prirodni rezervat Cape Greco, koji je poznat po svojoj netaknutoj prirodi, slikovitim stazama za šetnju i spektakularnim pogledima na obalu. Također, možete posjetiti ikonički zidani most Konnos Bridge, koji pruža nevjerovatne prizore i idealno je mjesto za fotografiranje.

Protaras takođe nudi razne mogućnosti za opuštanje. U centru ljetovališta nalazi se širok izbor restorana, kafića i barova koji nude različite kuhinje i pića. Možete probati tradicionalna kiparska jela, svježe morske plodove ili međunarodne specijalitete. Uz to, Protaras ima i nekoliko trgovačkih centara i tržnica gdje možete pronaći suvenire, odjeću, nakit i druge predmete.

Udaljenost Protarasa od glavnog grada Kipra, Nikozije, je oko 70 kilometara, dok je udaljenost od međunarodnog aerodroma u Larnaci otprilike 65 kilometara. Postoji dobra saobraćajna povezanost autobusima koji povezuju Protaras s drugim dijelovima ostrva. 
beach-4397579_1280.jpg

 

Izleti i atrakcije na Kipru – naših top 5

Evo top 5 izleta i atrakcija koje biste trebali razmotriti prilikom posjete regiji Ayia Napa-Protaras na Kipru:

 1. Posjeta nacionalnom parku Cape Greco: Nacionalni park Cape Greco smješten je u blizini Protarasa i nudi prekrasne prirodne ljepote. Možete istraživati staze za šetnju koje vode do spektakularnih litica, uživati u netaknutim plažama i otkriti mnoštvo biljnog i životinjskog svijeta u parku. Takođe možete posjetiti znamenitosti poput Plave Špilje i Konnos Bay.

 2. Posjeta srednjovjekovnom gradu Famagusti: Famagusta je istorijski grad smješten na istočnoj obali Kipra. Grad obiluje istorijskim znamenitostima poput zidina grada, crkava, palata i utvrda. Takođe možete posjetiti znameniti Crveni Toranj, koji nudi spektakularne panoramske poglede na grad. Prošetajte uskim ulicama, istražite istorijske spomenike i uronite u bogatu istoriju ovog fascinantnog grada.

 3. Izlet do Troodos planina: Ako želite pobjeći od obale i istražiti unutrašnjost Kipra, izlet do Troodos planina je savršen izbor. Ova planinska regija nudi prekrasne prirodne pejzaže, slikovita sela i brojne kulturne znamenitosti. Posjetite slikovite crkve i manastire, uživajte u šetnji planinskim stazama i divite se prekrasnom pogledu s najvišeg vrha Kipra - Olimpa.

 4. Posjeta istorijskom gradu Larnaka: Larnaka je jedan od najstarijih gradova na Kipru i nudi bogato istorijsko nasljeđe. Posjetite poznatu crkvu sv. Lazara, koja je sagrađena na mjestu gdje je prema legendi Lazar, uskrsli iz mrtvih, proveo svoje posljednje dane. Također možete prošetati slikovitom marinom, istražiti stari grad i posjetiti arheološki muzej.

 5. Obilazak drevnog grada Salamine: Blizu regije Ayia Napa-Protaras nalazi se drevni grad Salamina, koji datira još iz 11. vijeka p.n.e. Ovaj arheološki lokalitet nudi uvid u antičku kulturu i istoriju Kipra. Možete prošetati ruševinama drevnih hramova, amfiteatra, bazilika i drugih značajnih građevina. Posjetite arheološki muzej Salamine kako biste saznali više o povijesti ovog fascinantnog područja.

sea-7073227_1280.jpg

Najljepše plaže Kipra (Ayia Napa-Protaras)
Regija Ayia Napa-Protaras na Kipru poznata je po svojim prekrasnim plažama koje pružaju savršeno okruženje za opuštanje i uživanje u blagodatima Mediterana. Ova regija ima veliki broj plaža koje zadovoljavaju različite ukuse i potrebe posjetilaca. Ukupno, Ayia Napa-Protaras nudi više od 25 plaža koje se prostiru duž obale, s ukupnom dužinom od oko 50 kilometara. Svaka plaža ima svoju posebnost, od širokih pješčanih plaža do manjih uvala skrivenih između stijena. Uz kristalno čisto more i spektakularne pejzaže, ove plaže privlače posjetioce iz cijelog svijeta. Bilo da se želite sunčati i opuštati na finom pijesku, plivati u tirkiznoj vodi ili učestvovati u raznim vodenim sportovima, plaže u regiji Ayia Napa-Protaras pružit će vam nezaboravan doživljaj. U našem putopisu, objavljenom 31. marta 2023. godine, pod nazivom ,,Najljepše plaže na Kipru - Aja Napa, Protaras (naših top 5)’’ predstavili smo 5 plaža koje su se nama najviše svidjele na ovom ostrvu. O tim plažama možete pročitati https://jeftinoputovanje.com/putopisi/najljepse-plaze-na-kipru-aja-napa-protaras-nasih-top-5.  U ovom vodiču ćemo predstaviti još 3 plaže regije Ayia Napa-Protaras.

 1. Sunrise Beach (Plaža Sunrise): Ova šarmantna plaža smještena je u Protarasu i poznata je po svojoj spektakularnoj panorami i kristalno čistom moru. Plaža Sunrise pruža mnogo pijeska i prostora za sunčanje, a njene smaragdno plave vode idealne su za kupanje. Ova plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima, a tu su i razni vodeni sportovi za one koji traže dodatnu zabavu. Okolna priroda s palmama i zelenim travnjacima dodaje poseban šarm ovom mjestu.

 2. Kalamies Beach: Kalamies Beach, smještena u blizini Protarasa, ističe se svojim širokim pješčanim plažama i kristalno čistim morem. Ova porodična plaža ima plitke vode, što je idealno za djecu i neplivače. Plaža je dobro opremljena suncobranima i ležaljkama, a tu su i tradicionalne taverne i kafići koji nude osvježavajuće napitke i ukusnu lokalnu kuhinju. Kalamies Beach također je popularno mjesto za posmatranje zalaska sunca, pružajući nevjerovatne vizure koje će oduševiti posjetioce.

 3. Trinity Beach (Plaža Svete Trojice): Smještena u slikovitom zalivu, Trinity Beach oduševljava posjetioce svojom netaknutom prirodom i mirnim okruženjem. Plaža je okružena zelenilom i stijenama, pružajući osjećaj privatnosti i skrivenosti. Kristalno čisto more i šljunkovita obala čine ovu plažu idealnom za opuštanje i uživanje u miru. Na plaži se nalaze i barovi i restorani u kojima možete probati lokalne specijalitete i osvježavajuće piće dok uživate u prekrasnom pogledu na more.

seashore-3107342_1280.jpg

Cijene na Kipru

U regiji Ayia Napa-Protaras na Kipru, cijene na plažama mogu varirati u zavisnosti od plaže i objekata na njoj. Evo nekih prosječnih cijena koje možete očekivati:

 1. Cijene ležaljki i suncobrana: Prosječna cijena za najam ležaljke i suncobrana na plažama u regiji Ayia Napa-Protaras kreće se između 2 i 5 eura po danu. Gotovo sve plaže opremljene su ležaljkama koje pripadaju kiparskim opštinama te cijena seta (2 ležaljke i suncobran) na tim dijelovima plaže iznosi ukupno 7,5€ (2,5€ suncobran i 2x2,5€ ležaljke),

 2. Cijene hrane i pića na plažama: Restorani i kafići na plažama u regiji Ayia Napa-Protaras nude raznovrsne jelovnike i pića. Prosječna cijena za obrok u restoranu na plaži može se kretati od 7 do 20 eura po osobi u zavisnosti od jela. Cijene pića poput osvježavajućih koktela, bezalkoholnih pića i piva kreću se između 3 i 6 eura. Cijena kafe kreće se od 2 eura pa na više. 

 3. Cijene parkinga kod plaža: Većina plaža u regiji Ayia Napa-Protaras ima organiziran parking u blizini. Cijene parkiranja mogu se razlikovati, ali prosječna cijena za parkiranje automobila kreće se između 2 i 5 eura za cjelodnevno parkiranje, dok se gotovo kod svih plaža može pronaći i parking prostor koji se ne naplaćuje.

U regiji Ayia Napa-Protaras na Kipru, cijene u restoranima i kafićima mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora, kao što su vrsta restorana, njegova lokacija i ponuda. Evo nekih prosječnih cijena za neka uobičajena jela i pića:

 1. Obrok u restoranu: Prosječna cijena za obrok u restoranu u regiji Ayia Napa-Protaras može se kretati od 5 do 20 eura po osobi. Cijena će zavisiti od vrste restorana i jela. Na primjer, u običnom restoranu možete pronaći tjestenine ili pizze po cijeni od 8 do 12 eura, dok su cijene za glavna jela, poput ribe ili mesa, obično u rasponu od 15 do 25 eura.

 2. Pića: Cijene pića u restoranima i kafićima takođe mogu varirati. Na primjer, cijena bezalkoholnih pića, kao što su sokovi ili gazirana pića, kreće se između 2 i 4 eura. Kafa može koštati oko 2-3 eura, dok su cijene piva obično u rasponu od 3 do 5 eura. Cijene alkoholnih pića kao što su kokteli mogu se kretati od 5 do 10 eura.

U regiji Ayia Napa-Protaras na Kipru, cijene u marketima mogu varirati. Evo nekih prosječnih cijena za neke uobičajene proizvode:

 1. Svježe voće i povrće:  Cijena kilograma jabuka ili narandži može biti oko 1-2 eura, dok su cijene kilograma paradajza ili krastavaca obično u rasponu od 1,5 do 3 eura.

 2. Mliječni proizvodi: Cijena mlijeka može biti oko 1-1,5 eura po litri. Sir i jogurt mogu se kretati od 2-5 eura.

 3. Meso i riba: Cijena pilećih prsa može biti oko 5-8 eura po kilogramu, dok su cijene svježe ribe obično u rasponu od 8-15 eura po kilogramu.

 4. Pekarski proizvodi: Cijene hljeba i peciva mogu biti pristupačne, obično se kreću od 0,5 do 2 eura po komadu.

 5. Ostali proizvodi: Cijene ostalih namirnica poput tjestenine, riže, ulja, začina i konzervi kreću se obično od 1 do 3 eura.

 6. Cijene flaširane vode, sokova i piva:

  • Flaširana voda (1,5 litara): Cijena može biti u rasponu od 0,5 do 2 eura.

  • Sokovi (1 litra): Prosječna cijena može biti između 1 i 3 eura po litri.

  • Pivo (0,5 litara): Prosječna cijena za 0,5 litara piva kreće se između 1,5 i 3 eura.

table-2931360_1280.jpg

Ultimativni vodič za Maltu

Ultimativni vodič za Maltu

 

Planirate putovanje na Maltu? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na ovom ostrvu. U vodiču pronađite osnovne podatke o Malti, o klimi i istoriji ovog ostrva. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do ovog ostrva, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Malti. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na Malti, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Malti. 

 

Dobrodošli na Maltu: Sunčano ostrvo u srcu Sredozemlja
Malta, mala ostrvska država smještena u srcu Sredozemlja, čeka vas s nevjerovatnim prirodnim ljepotama, bogatom istorijom i gostoljubivim stanovništvom. Ovaj ostrvski dragulj ima puno toga za ponuditi, bilo da se radi o prekrasnim plažama, zanimljivoj kulturi ili istorijskim lokalitetima.

Sa svojom površinom od oko 316 kvadratnih kilometara, Malta je jedna od najmanjih država u Europi. Uprkos svojoj veličini, ovo prekrasno ostrvo privlači veliki broj turista svake godine. Svojim toplim mediteranskim klimatskim uslovima, Malta je idealna destinacija za uživanje u suncu, kristalno čistom moru i predivnim zalascima sunca.

Malta je dom za oko 450.000 stanovnika, a njeni glavni gradovi su Valletta, Mdina, Sliema i St. Julian's. Glavni jezik koji se govori je malteški, dok je engleski takođe široko prihvaćen i korišten. Zvanična valuta je euro, što olakšava putovanje i finansijske transakcije za posjetioce iz Evropske unije i drugih država evropskog kontinenta.

Ova ostrvo-država ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Malta je bila pod uticajem različitih civilizacija, uključujući Feničane, Rimljane, Arapljane, Normane i vitezove iz reda sv. Ivana. Ovdje možete istraživati ​​mnoge istorijske lokalitete, uključujući drevne hramove, utvrde i katedrale koje svjedoče o burnoj prošlosti.

Geografski položaj Malte je izuzetno povoljan, smještena između Sicilije i obale Afrike. Njena blizina Italije, Grčke i drugih popularnih mediteranskih destinacija čini je lako dostupnom putem avionskih, pomorskih i kopnenih puteva. Međunarodni aerodrom Malta pruža dobru povezanost s glavnim gradovima Evrope i drugim dijelovima svijeta.

Malta se može pohvaliti velikim brojem turističkih posjeta tokom cijele godine. Sezonski vrhunac posjeta obično je tokom ljetnih mjeseci kada turisti dolaze kako bi uživali u suncu, plažama i vodenim aktivnostima. Međutim, Malta je atraktivna destinacija i izvan sezone, kada možete istraživati ​​njenu kulturu, istoriju i prirodu.
boats-5946304_1280.jpg

Klima na Malti
Malta se može pohvaliti tipičnom mediteranskom klimom s blagim, kišovitim zimama i toplim, suvim ljetima. Ovdje ćemo detaljnije opisati svako godišnje doba i prosječnu temperaturu mora kako biste mogli planirati svoje putovanje.

Proljeće (mart-maj): Proljeće na Malti donosi ugodne temperature i bujanje prirode. Prosječne temperature vazduha kreću se između 15°C i 20°C, dok se temperatura mora postupno povećava, dostižući oko 18°C do kraja maja. Ovo je idealno vrijeme za istraživanje arheoloških lokaliteta, šetnje prirodom i uživanje u mirnijoj atmosferi prije ljetne sezone.

Ljeto (jun-avgust): Ljeto na Malti donosi vruće sunčane dane i suve uslove. Prosječne temperature vazduha dostižu visoke vrijednosti između 25°C i 30°C, ponekad čak i više. More postaje izrazito toplo, dostižući temperature od oko 25°C. Ovo je vrijeme kada možete uživati u prekrasnim plažama, vodenim sportovima i živahnoj atmosferi koja obilježava ljetnu sezonu.

Jesen (septembar-novembar): Jesen na Malti donosi ugodnije temperature nakon vrućeg ljeta. Prosječne temperature vazduha kreću se između 20°C i 25°C, a more se i dalje održava toplo s prosječnom temperaturom od oko 24°C u septembru. Jesen je vrijeme kada možete istražiti istorijske lokalitete, uživati u šetnjama i učestvovati u raznim kulturnim događanjima.

Zima (decembar-februar): Zima na Malti karakterizuje blaga i kišovita razdoblja. Prosječne temperature vazduha kreću se između 15°C i 20°C, a more se ohladi na prosječnoj temperaturi od oko 17°C. Ovo je vrijeme kada možete istraživati ​​muzeje, uživati ​​u tradicionalnoj malteškoj kuhinji i učestvovati u božićnim i novogodišnjim proslavama.

Važno je napomenuti da su ovi podaci prosječne vrijednosti, a stvarne temperature mogu varirati u zavisnosti od godine i vremenskih uslova. Takođe je važno pratiti vremensku prognozu tokom vašeg putovanja kako biste se prikladno obukli i planirali aktivnosti u skladu s vremenskim uslovima.

Uživajte u Malti i njenom ugodnostima, nezavisno od godišnjeg doba koje odaberete za posjetu. Bilo da ste ljubitelj sunčanih plaža ili želite istražiti bogatu istoriju i kulturu, Malta će vas očarati svojim raznovrsnim ponudama.

Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

  Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

16ºC

23 ºC

9

3-4

Jun

20 ºC

27 ºC

10

1-2

Jul

23 ºC

30 ºC

12

1

Avgust

24 ºC

31 ºC

11

1

Septembar

21 ºC

28 ºC

8

2-3

 

Istorija Malte
Malta je ostrvo s bogatom istorijom koja seže unazad hiljadama godina. Ovaj fascinantni arhipelag smješten u Sredozemnom moru bio je dom različitim civilizacijama koje su ostavile svoj trag na ostrvu.

Prvi tragovi ljudske prisutnosti na Malti datiraju još iz prapovijesnog doba, oko 5200. godine p.n.e. Tada su se naselili prvi stanovnici, poznati kao malteška kultura, koji su ostavili brojne megalitske hramove koji su danas svjetska baština UNESCO-a. Najpoznatiji megalitski hramovi na Malti su Ggantija i Ħaġar Qim.

Kroz istoriju, Malta je bila pod vlašću različitih civilizacija, uključujući Feničane, Rimljane, Arapljane, Normane i Aragonce. No najznačajniji period u malteškoj istoriji bio je dolazak vitezova Ivanovaca, poznatih kao Malteški vitezovi, u 16. vijeku. Vitezovi su izgradili utvrđenja i gradove širom Malte, uključujući glavni grad Vallettu koji danas nosi naziv po velikom majstoru Jeanu de Valetteu. Vitezovi su bili važni branioci Hrišćanstva od Osmanlija, a njihova prisutnost ostavila je duboki trag na kulturu i arhitekturu Malte.

Tokom 19. i 20. stoljeća, Malta je bila britanska kolonija. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, ostrvo je pretrpilo teška bombardovanja zbog svoje strateške važnosti u Sredozemnom moru. Nakon sticanja nezavisnosti 1964. godine, Malta je postala republika, a kasnije i članica Evropske unije.

Danas, Malta je moderna i razvijena država koja čuva svoju bogatu istoriju i baštinu. Turisti posjećuju Maltu kako bi istražili njene istorijske spomenike, arheološka nalazišta i srednjovjekovne gradove. Ostrvo je takođe poznato po prekrasnim plažama, tirkiznom moru, tradicionalnoj kuhinji i gostoljubivim ljudima.

Posjetioci Malte imaju priliku istražiti bogatu istoriju ostrva kroz različite muzeje, utvrde, katedrale i druge spomenike. Među najpoznatijim atrakcijama su St. John's katedrala, Gornji i Donji Barrakka vrtovi, Hypogeum, Mdina i mnoge druge.
castle-116649_1280.jpg

Kako doći do Malte?
U ovom dijelu vodiča predstavljamo vam sve mogućnosti i načine na koje možete doći do Malte. Kao i u ostalim vodičima i ovde predstavljamo mogućnosti dolaska do Malte iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Srbija
Iz Srbije se najčešće putuje do Malte avionom. Direktne letove između Beograda i Malte pružaju različite aviokompanije. Prosječno vrijeme putovanja avionom između Beograda i Malte je oko 2 do 3 sata, zavisno od leta i eventualnih presjedanja.

Cijene avionskih karata mogu varirati u zavisnosti od sezone, raspoloživosti, kao i odaviokompanije. Preporučljivo je istražiti različite aviokompanije i putničke agencije kako biste pronašli najbolje ponude i cijene. Prosječna cijena povratne avionske karte između Beograda i Malte može se kretati od 40 do 400 eura. Do Malte je iz Beograda moguće letjeti lowcost aviokompanijom WizzAir, a iz Niša Ryanair aviokompanijom.

Još jedan način dolaska do Malte iz Srbije je putovanje kopnenim putem i trajektom. Međutim, zbog udaljenosti između Srbije i Malte, putovanje trajektom može biti dugotrajno i složeno. Ovaj način putovanja nije uobičajen i zahtijeva pažljivo planiranje i istraživanje ruta, kao i rasporeda trajekata.

Hrvatska
Iz Hrvatske se najčešće putuje do Malte avionom. Direktne letove između različitih gradova u Hrvatskoj i Malte pružaju različite aviokompanije. Najčešće polazište je Zagreb, ali postoje i letovi iz drugih većih gradova poput Splita i Dubrovnika. Prosječno vrijeme putovanja avionom između Hrvatske i Malte je oko 2 do 3 sata,.

Cijene avionskih karata mogu varirat, ali se uglavnom kreću od 30 do 250 eura za povratne karte. Iz Zagreba direktne letove od i do Malte obavlja Ryanair aviokompanija. 

Bosna i Hercegovina
Najjednostavniji način putovanja na Maltu iz BiH jeste putovanje do beogradskog, zagrebačkog ili niškog aerodroma odakle postoje direktni letovi do Malte. Prosječne cijene aviokarti navedene su u tekstu iznad, a ukoliko Vas interesuju cijene parkinga na pomenutim aerodromima, to možete pronaći na našem sajtu u tekstovima koji se nalaze u rubrici ''Aerodromi''.

 

Prevoz na Malti
Na Malti su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep.

Evo informacija o prevozu na Malti.

 1. Autobuski prevoz: Autobusi su popularan način prevoza na Malti. Malta Public Transport je glavni operater autobuskih linija na ostrvu. Autobusi pokrivaju gotovo sve dijelove Malte i povezuju glavne gradove, turističke atrakcije i plaže. Cijene autobuskih karata variraju zavisno od udaljenosti putovanja. Postoje različite vrste karata, uključujući jednokratne karte i višednevne karte. Prosječna cijena jednokratne karte je oko 2 eura, dok se višednevne karte kreću od 12 do 21 eura, zavisno od trajanja.

 2. Taxi prevoz: Takođe je moguće koristiti taxi usluge na Malti. Taksiji su dostupni na aerodromu, u gradovima i turističkim područjima. Cijene taksija su obično bazirane na taksimetru, ali se može dogovoriti i fiksna cijena za određene rute. Prosječna cijena taksija za kraće relacije unutar grada iznosi oko 10 eura, dok duže rute mogu koštati od 20 eura pa naviše.

 3. Rent-a-car usluge: Ako preferirate veću fleksibilnost i nezavisnost, možete iznajmiti automobil na Malti. Postoje mnoge rent-a-car agencije dostupne na ostrvu. Cijene iznajmljivanja automobila variraju zavisno od vrste vozila, dužine najma i sezone. Prosječna cijena iznajmljivanja automobila je oko 30-50 eura dnevno, ali se mogu pronaći i povoljnije ponude, posebno za duže najmove.

 4. Brodski prevoz između ostrva: Malta ima dobru povezanost brodskim prevozom između ostrva. Možete koristiti usluge brodova ili trajekata kako biste posjetili susjedna ostrva poput Goza i Comina. Cijene i rasporedi brodskog prevoza mogu se mijenjati u zavisnosti od perioda kad planirate ići, pa je preporučljivo provjeriti najnovije informacije prije putovanja.

Sve u svemu, Malta nudi različite opcije prevoza koje vam omogućavaju lako kretanje po ostrvu. Bez obzira jeste li zainteresirani za javni prevoz, iznajmljivanje automobila ili brodski prijevoz na ovom ostrvu možete pronaći koja će odgovarati vašim zahtjevima.

 

Top 5 ljetovališta na Malti
Evo top 5 ljetovališta na Malti i njihov detaljan opis:

 1. St. Julian's: St. Julian's je popularno ljetovalište koje nudi bogatstvo aktivnosti i zabave. Poznat je po svojim luksuznim hotelima, restoranima, barovima i noćnim klubovima. Takođe je dom brojnih plaža, uključujući plažu St. George's Bay i plažu Spinola Bay. Posjetioci mogu uživati u sunčanju, plivanju i vodenim sportovima. Osim toga, St. Julian's je poznat po svom živahnom noćnom životu s mnogo barova i klubova koji nude različitu muziku i zabavu.

 2. Sliema: Sliema je popularno ljetovalište s prekrasnim pogledom na more i mnogobrojnim hotelima, restoranima i trgovinama. Ova obalna destinacija privlači posjetioce svojom šetnom stazom uz more, idealnom za opuštanje i šetnju. Takođe nudi pristup brojnim plažama, kao što je Exiles Beach, gdje posjetioci mogu uživati u kupanju i sunčanju. Sliema je takođe dobro povezana s drugim dijelovima Malte javnim prevozom, što omogućava jednostavan pristup ostalim atrakcijama na ostrvu.

 3. Mellieha: Mellieha je slikovito ljetovalište smješteno na sjeveru Malte. Ovo područje nudi prekrasne pješčane plaže, uključujući popularnu plažu Mellieha Bay, koja je jedna od najvećih i najljepših plaža na ostrvu. Mellieha takođe nudi prekrasne prirodne pejzaže i mogućnosti za istraživanje, poput Red Towera i Grotte ta' Ċirkewwa. Osim toga, posjetioci mogu uživati u lokalnoj kuhinji u restoranima i barovima u blizini plaže.

 4. Gozo: Iako Gozo nije tačno ljetovalište na Malti, već susjedno ostrvo, zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu. Gozo je mirno i slikovito mjesto koje privlači posjetioce svojim prekrasnim plažama, netaknutom prirodom i bogatom istorijom. Dvije najpoznatije plaže na Gozu su Ramla Bay s crvenim pijeskom i plaža San Blas, skrivena u slikovitoj uvali. Ostrvo takođe nudi prekrasne prirodne znamenitosti poput Azure Window i Inland Sea. Posjeta Gozu pruža priliku za opuštanje, istraživanje prirode i uživanje u lokalnoj kuhinji.

 1. Bugibba: Bugibba je popularno ljetovalište s raznovrsnom ponudom za turiste. Poznato je po svojoj obali, promenadi i brojnim restoranima i barovima. Bugibba Bay nudi mogućnosti za sunčanje i kupanje, a posjetioci takođe mogu uživati u raznim vodenim sportovima poput ronjenja, jedrenja na dasci i vožnji brodom. Ovo područje takođe ima živahnu noćnu scenu s mnogo barova, klubova i casina. Bugibba je takođe dobro povezana s drugim dijelovima ostrva javnim prevozom, što olakšava istraživanje drugih atrakcija na Malti.

Svako od ovih ljetovališta ima svoj šarm i jedinstvenu ponudu za posjetioce. Bez obzira tražite li luksuzne hotele, živahnu noćnu scenu, prekrasne plaže ili mogućnosti za istraživanje prirode, Malta ima nešto za svakoga. Planirajte svoje ljetovanje na Malti i prepustite se nezaboravnom odmoru u ovom mediteranskom dragulju.
st-julians-2398145_1280.jpg

Izleti i atrakcije na Malti - naših top 5
U ovom dijelu vodiča predstavljamo top 5 izleta i atrakcija na Malti po našem mišljenju:

 1. Valletta: Glavni grad Malte, Valletta, je nezaobilazna atrakcija. Ovaj UNESCO-v zaštićeni grad prepun je istorijskih znamenitosti, uskih uličica, baroknih crkava i impozantnih fortifikacija. Posjetioci mogu istraživati Grand Harbour, posjetiti St. John's katedralu s njenim izvanrednim umjetničkim djelima, uživati u prekrasnom pogledu s Upper Barraka Gardens i obići mnoge muzeje koji prikazuju bogatu istoriju i kulturu Malte.

 2. Plava laguna (Blue Lagoon): Smještena na ostrvu Comino, Plava laguna je jedno od najpoznatijih mjesta za kupanje i ronjenje na Malti. Njena kristalno plava voda i bijeli pijesak čine je idiličnim mjestom za opuštanje i uživanje u ljepoti prirode. Posjetioci mogu provesti dan sunčajući se na plaži, plivajući u tirkiznoj vodi ili istražujući podvodni svijet kroz ronjenje ili snorkeling.

 3. Mdina: Poznata kao "Tihi grad", Mdina je srednjovjekovni grad s impresivnim zidinama i uskim kaldrmama. Ovo istorijsko naselje odiše šarmom i bogatom istorijom. Posjetioci mogu šetati ulicama koje su popločane kamenom, posjetiti utvrđenu katedralu sv. Pavla, istražiti istorijske palate i uživati u prekrasnim pogledima s bedema. Takođe je zanimljivo posjetiti Mdinski muzej kako biste saznali više o bogatoj istoriji ovog grada.

 4. Ggantija hramovi: Smješteni na ostrvu Gozo, Ggantija hramovi su jedan od najstarijih svjetskih arheoloških nalazišta i UNESCO-v spomenik svjetske baštine. Ovi neolitski hramovi datiraju između 3600. i 3200. godine p.n.e.. i smatraju se jednim od najvažnijih arheoloških nalazišta na Mediteranu. Posjetioci mogu istraživati ove dobro očuvane hramove i dobiti uvid u pradavnu kulturu i vjerovanja Maltežana.

 5. Plaža Golden Bay: Ova prekrasna pješčana plaža smještena na sjeverozapadnoj obali Malte jedna je od najpopularnijih plaža na ostrvu. Plaža Golden Bay nudi prekrasan pogled na zalazak sunca, bijeli pijesak i kristalno čisto more. Posjetioci mogu u svakom slučaju uživati u sunčanju, plivanju i vodenim sportovima. Na plaži su takođe dostupni barovi i restorani koji pružaju osvježenje i ukusne obroke.

Ovo su samo neke od mnogih izleta i atrakcija koje možete posjetiti na Malti. Svaka od njih pruža jedinstven doživljaj i uvid u bogatu istoriju, kulturu i prirodnu ljepotu ovog ostrva. Bez obzira na to jeste li ljubitelj istorije, avanture, prekrasnih plaža ili kulinarskih užitaka, Malta ima mnogo toga za ponuditi.

Pripremite se za putovanje na Maltu i istražite ove fascinantne destinacije. Uživajte u očaravajućoj ljepoti prirode, istražite bogatu istoriju i upoznajte gostoljubive ljude. Bez obzira na to koji izlet ili atrakciju odaberete, sigurno ćete stvoriti nezaboravne uspomene na svoje putovanje na Maltu.

 

Najljepše plaže na Malti
Na prekrasnom ostrvu Malta, čekaju vas spektakularne plaže koje oduzimaju dah. Ova mediteranska destinacija nudi mnoštvo izbora za uživanje u sunčanju, kupanju i opuštanju na obali kristalno čistog mora. Na Malti se nalazi preko 30 plaža, koje ukupno obuhvataju oko 250 kilometara obale. Ovaj impresivan broj plaža pruža raznovrsne mogućnosti za posjetioce koji žele uživati u ljepotama malteških plaža i kristalno čistom Sredozemnom moru. Bez obzira na to jeste li ljubitelj pješčanih plaža, stjenovitih uvala ili skrivenih špilja, Malta nudi bogat izbor mjesta za opuštanje i uživanje u morskim radostima.

 1. Plaža Golden Bay: Uzorak raja na zemlji, Golden Bay je jedna od najljepših plaža na Malti. Smještena na sjeverozapadnoj obali ostrva, ova prekrasna pješčana plaža proteže se na Velike sipine i kristalno čisto more. Golden Bay nudi prekrasan pogled na zalazak sunca i savršeno je mjesto za opuštanje i uživanje u toplom mediteranskom suncu. Nalazi se na otprilike 20 kilometara od glavnog grada Vallete.

 2. Plaža Blue Grotto: Smještena na južnoj obali Malte, Blue Grotto je nevjerojatno slikovita plaža koja je poznata po svojim impresivnim liticama i špiljama. Ime je dobila po jedinstvenom plavom svjetlu koje se odbija od vode i stvara čaroban prizor. Blue Grotto je popularna destinacija za ronioce i ljubitelje snorkelinga zbog svojih kristalno čistih voda i bogatstva morskog života.

 3. Plaža Mellieha Bay: Smještena na sjeveru Malte, Mellieha Bay je najveća pješčana plaža na ostrva. Ova prostrana plaža nudi prekrasan pogled na obližje stijene i okolna brda. Idealna je za porodični odmor i pruža mnogo prostora za sunčanje, igre na plaži i plivanje. Mellieha Bay je udaljena oko 20 kilometara od glavnog grada.

 4. Plaža Paradise Bay: Kao što i samo ime sugeriše, Paradise Bay je rajsko utočište smješteno na sjeverozapadnoj obali ostrva. Ova slikovita plaža karakteristična je po tirkiznom plavom moru i bijelom pijesku. Okružena stijenama i zelenilom, Paradise Bay je savršeno mjesto za opuštanje i uživanje u mirnoj atmosferi. Nalazi se na otprilike 16 kilometara od glavnog grada Vallete.

 5. Plaža Ghajn Tuffieha: Skrivena uvala Ghajn Tuffieha smještena je na zapadnoj obali Malta. Ova plaža je poznata po svom prirodnom okruženju i netaknutoj ljepoti. Pristup plaži je moguć samo stepenicama, što dodatno doprinosi njenoj privatnosti i izolovanosti. Ghajn Tuffieha je popularno odredište među zaljubljenicima u prirodu i ljubiteljima slikovitih zalazaka sunca.

Svaka od ovih plaža na Malti ima svoj jedinstveni šarm i pruža nezaboravno iskustvo za posjetioce. Bilo da se opustite na pješčanim plažama Golden Bay i Mellieha Bay, istražujete špilje i litice na plaži Blue Grotto, ili se divite prirodnom okruženju na plaži Paradise Bay i Ghajn Tuffieha, sigurno ćete se zaljubiti u ljepotu Malte.

Uživajte u sunčanju, plivanju i istraživanju ovih prekrasnih plaža na Malti, dok se opuštate u mediteranskom okruženju i uživate u čarima ostrva.
sea-4890410_1280.jpg

Cijene na Malti
Na Malti, kao i u mnogim drugim turističkim destinacijama, cijene mogu imati različite varijacije zavisno od vrste usluga, lokacije i sezone. U ovom dijelu vodiča pružit ćemo vam pregled prosječnih cijena na Malti, kako biste mogli planirati svoj boravak i proračunati troškove.

Plaže na Malti su jedna od najomiljenijih atrakcija za posjetioce. Cijene na plažama mogu varirati zavisno od toga da li se radi o javnim ili privatnim plažama, kao i o tome da li nude dodatne usluge poput najma ležaljki i suncobrana. Prosječna cijena najma ležaljki i suncobrana na javnim plažama kreće se između 5 i 10 eura. Takođe, neke privatne plaže nude mogućnost iznajmljivanja raznih vodenih sportskih rekvizita, kao što su pedaline, kajaci ili skuteri na vodi, a cijene za ove aktivnosti mogu biti različite.

Kada je riječ o restoranima i kafićima, cijene mogu varirati zavisno od vrste hrane i pića, lokacije i usluge. U restoranima u popularnim turističkim područjima očekujte nešto više cijene u poređenju s onim izvan turističkih zona. Prosječna cijena glavnog jela u restoranima kreće se između 10 i 20 eura. 

- Pizza: Cijena pizze u restoranima obično se kreće između 8 i 15 eura.
- Hamburger: Prosječna cijena hamburgera u restoranima je oko 8 do 12 eura, uz dodatne troškove za priloge kao što su pomfrit ili salata.
- Sendvič: Cijena sendviča u restoranima kreće se između 5 i 8 eura.
- Salata: Cijena salate u restoranima obično iznosi između 6 i 12 eura.
- Kafa: Cijena obične kafe u kafićima na Malti obično se kreće između 1,50 i 3 eura.
- Sokovi: Cijena svježe iscijeđenih sokova u kafićima može varirati, ali obično se kreće između 2 i 4 eura.
- Pivo: Prosječna cijena piva u kafićima kreće se između 2,50 i 4 eura.

Cijene u marketima na Malti uglavnom se usklađuju s evropskim standardima, ali mogu biti i nešto više zbog geografske izolacije i transportnih troškova. Cijene prehrambenih proizvoda, kao što su hljeb, mlijeko, voće, povrće i meso, mogu se kretati u sledećem rasponu:

 • Hljeb (bijeli ili smeđi, 500 g): 1-2 eura
 • Mlijeko (1 l): 1-1.50 eura
 • Sir (feta, 200 g): 2-3 eura
 • Maslinovo ulje (500 ml): 5-8 eura
 • Jaja (12 komada): 2-3 eura
 • Piletina (1 kg): 5-7 eura
 • Riba (1 kg): 10-15 eura, ovisno o vrsti ribe i sezoni
 • Voće i povrće: cijene zavise o vrsti voća i povrća, ali obično se kreću od 1-3 eura po kilogramu.
 • Sokovi: Prosječna cijena za sok od voća ili gaziranog soka u standardnom pakovanju od 0,33 litara iznosi oko 1,50 do 2,50 eura. Veći paketi sokova od 1 litra mogu koštati između 2,50 i 4 eura.
 • Voda: Cijene vode u marketima na Malti obično zavise od veličine i vrste boce. Cijena za litru obične pitke vode lokalnih brendova obično se kreće između 0,50 i 1,50 eura. Uvozne marke vode poput Evian ili San Pellegrino mogu biti nešto skuplje, s cijenama od 1,50 do 2,50 eura po litri.

Organizacija putovanja

Da li želite da Vam organizujemo putovanje?

Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.
Molimo Vas da popunite neophodna polja.

Zapratite nas