Dva dana u Cirihu

Cirih, najveći grad Švicarske, pravo je središte kulture i finansija. Smješten na sjevernom kraju jezera Zurich, ovaj grad ima preko 400,000 stanovnika, dok metropolitanska zona broji skoro 1.5 miliona ljudi. Površina grada je oko 91 kvadratni kilometar. Bogata istorija Ciriha seže još iz vremena prije nego što je Rimsko carstvo zavladalo ovim područjem, a kroz vijekove je postao nezaobilazno središte za trgovinu i kulturu.

Cirih je izuzetno dobro povezan sa ostatkom Evrope i svijeta zahvaljujući svom međunarodnom aerodromu koji se nalazi samo 10 kilometara od centra grada. S više od 30 miliona posjeta godišnje, Cirih je jedna od najposjećenijih destinacija u Švicarskoj. Grad obiluje istorijskim znamenitostima, muzejima, umjetničkim galerijama, kao i modernim shopping centrima i restoranima. 

U ovom putopisu otkrijte šta obići u Cirihu tokom dvodnevnog boravka.

Raspored posjeta

Prvi dan

Jutro

Započnite dan posjetom starom gradu, Altstadt, koji je srce Ciriške istorije i kulture. Uživajte u kamenim ulicama i pogledajte Fraumünster, crkvu poznatu po svojim vitrajima koje je dizajnirao Marc Chagall. Ulaz je besplatan, a najbolje vrijeme za posjetu je rano ujutro.

Poslijepodne

Nakon ručka, posjetite Kunsthaus Zurich, jedan od najvažnijih muzeja umjetnosti u Švicarskoj. Ovdje možete vidjeti djela od Muncha do Picassa. Cijena ulaznice je oko 20 CHF, a preporučujemo posjetu u kasnim popodnevnim satima kada je manje gužve.

Veče

Večer provedite šetajući uz jezero Zurich. Posjetite Bellevue područje gdje možete uživati u predivnom pogledu na jezero i planine. Nađite savršeno mjesto za fotografisanje na terasi nekog od kafića.

rapperswil-5282467_1280.jpg

 

Drugi dan

Jutro

Odmorite se u Botaničkom vrtu Univerziteta u Zurichu, gdje možete uživati u raznovrsnosti biljaka iz cijelog svijeta. Ulaz je besplatan, a jutra su idealna za posjetu zbog svježine i mira.

Poslijepodne

Istražite Švicarski nacionalni muzej koji priča priču o švicarskoj kulturnoj istoriji od praistorije do danas. Ulaznica košta oko 10 CHF, a muzej nudi izvrsne fotografije, posebno u njegovom parku.

Veče

Za kraj, uživajte u večeri u četvrti Niederdorf, poznatoj po svojim restoranima i barovima. Ovdje možete probati tradicionalni ciriški specijalitet, Zürcher Geschnetzeltes, jelo od narezanog telećeg mesa, koje košta oko 30-40 CHF.

zurich-2526625_1280.jpg

 

Gastronomske preporuke

Za doručak probajte tradicionalni švicarski musli, cijena se kreće od 5 do 10 CHF. Za ručak, ne propustite isprobati raclette ili fondue, posebno tokom hladnijih mjeseci, što vas može koštati oko 20-25 CHF po osobi. Što se tiče pića, uživajte u švicarskom vinu ili lokalnom pivu, čija se cijena kreće 

od 5 do 8 CHF za čašu.

Za večeru, ne propustite švicarsku čokoladu za desert. Cijene se kreću od 3 do 10 CHF za razne vrste pralina i čokoladnih delicija koje možete pronaći u brojnim slastičarnicama i trgovinama po cijelom gradu.

zurich-shredded-945696_1280.jpg

 

Dodatni savjeti

Kada posjetiti

Cirih je predivan u svako doba godine, ali posebno očarava tokom proljeća (od aprila do juna) kada grad cvjeta, te u decembru, kada je sve okićeno i održava se čuveni Božićni market. Ipak bez obzira tokom kojeg doba godine putovali imat ćete šta vidjeti u Cirihu.

Kako se kretati

Gradski prevoz u Cirihu je izuzetno efikasan i pouzdan. Razmislite o kupovini Zurich Card, koja vam omogućava neograničeno korištenje javnog prijevoza, kao i popuste na ulaznice za muzeje i druge atrakcije.

Gdje odsjesti

Cirih nudi širok spektar smještaja, od luksuznih hotela do pristupačnih hostela. Za kratak boravak, razmislite o smještaju u blizini centra grada ili Altstadta kako biste imali lagan pristup svim glavnim atrakcijama.

Cirih je grad koji spaja staro i novo, tradiciju i modernizam. Uz bogatu istoriju , vibrantnu kulturnu scenu i predivne prirodne ljepote, ovo je destinacija koja nudi nešto za svakog posjetitelja. Uživajte u svakom trenutku vašeg boravka, otkrivajte skrivene dragulje i doživite autentični duh ovog šarmantnog švicarskog grada.

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao u kreiranju vaše liste ''šta posjetiti u Cirihu''.