Aerodrom u Tuzli

 

Aerodrom u Tuzli je bio najveći vojni aerodrom na teritoriji bivše Jugoslavije, a od 1998. godine izvršena je njegova prenamjena u civilni aerodrom. Po veličini je drugi aerodom na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nalazi se u Tuzlanskom kantonu u mjestu Dubrave Gornje između Tuzle i Živinica, a od Tuzle je udaljen 15 km.

800px-Tuzla_Airport.jpg

 

Kako do aerodroma?

Na aerodom se može doći vrlo jednostavno sopstvenim prevozom magistralnom cestom Tuzla – Živinice, odnosno Živinice – Tuzla. Nije potrebno prolaziti kroz grad (ukoliko dolazite sa sjevera, juga ili zapada) da bi ste došli na aerodrom, potrebno je pratiti znakove na pomenutoj cesti i stići na odredište. Ako dolazite sa istoka takođe ne morate prolaziti kroz grad Tuzlu, nego u mjesto Simin Han možete promijeniti pravac ka jugu i na taj način dalje stići do aerodroma.

Gradski prevoz iz Tuzle (blizu zgrade Pošte) vozi do centra Dubrava, a dalje sa te tačke stižete pješke za 10 minuta na aerodrom. Ovo je linija sa oznakom broj 11. Cijena karte iznosi 2.70 KM (1.40€)

Prevoz taxijem iz Tuzle do aerodroma je takođe povoljna opcija.

 

Parking na aerodromu

Pored aerodroma nalazi se obezbijeđen parking koji je pod video i fizičkim nadzorom 24 časa. Cijene parkinga su 10 KM (5€) po danu za period od 1 do 7 dana, te 7 KM (3.5€) po danu za 7-10 dana. Preko 10 dana cijena parkinga po danu je 5KM (2.5€). Postoji mogućnog parkiranja i na određen broj sati, a cijena za 1h parkiranja iznosi 3 KM (1.50 €).

 

Sadržaji na aerodromu

S obzirom da je riječ o malom aerodromu, sadržaji nisu posebno zastupljeni. Aerodrom posjeduje prodavnicu, duty free shop (radno vrijem usklađeno sa letovima), te mjenjačnicu.

 

Kontakt

-Informacije: +387 35 302 400

-Izgubljeno/nađeno: +387 35 745 551