Aerodrom u Zagrebu

 

Aerodrom se nalazi 10 km jugoistočno od centra Zagreba na području Velike Gorice. Zvanični naziv ovog aerodroma je ,,Franjo Tuđman'' aerodrom. Godišnje kroz ovu zračnu luku prođe oko 2,5 miliona putnika.

Zagreb_Airport_New_Terminal.jpg

 

Kako do aerodroma?

Ukoliko na aerodrom idete sopstvenim prevozom vrlo jednostavno ćete doći do njega. Aerodrom se nalazi pored autoputa E70, te je potrebno samo da pratite oznake na autoputu bez obzira da li dolazite iz pravca istok-zapad ili zapad-istok.

Ako vaše putovanje počinjete vožnjom autobusom ili vozom do Zagreba, te se planirate iz grada prebaciti do aerodroma, onda možete koristiti taxi prevoz ili organizovan autobuski prevoz koji je pod kontrolom ZETa (Zagrebačkog električnog tramvaja). Ova autobuska linija čija je oznaka 290 polazi sa Kvaternikovog trga i u trajanju vožnje duge 35 minuta zaustavlja se na 20 autobuskih stajališta. Trasa ove autobuske linije duga je 18km. Stajalište na kojem putinici koji idu na aerodrom trebaju izaći iz autobusa zove se ,,Zračna luka''. Cijena karte koja se može kupiti kod vozača autobusa i koja vrijedi 90 minuta iznosi 15 kuna (oko 2 evra).

 

Parking na aerodromu

Aerodrom posjeduje obezbijeđen parking za putnike i posjetioce sa 800 parking mjesta.

Cijene parkinga po periodu zadržavanja na istom pogledajte u tabeli ispod.

Kategorije (vrijeme zadržavanja)

Cijene u HRK (Eur)

Do 1 sat

3.5€

2 sata

7€

3 sata

10.50€

Od 3 do 6 sata

14€

Od 6 do 12 sati

17.50€

Od 12 do 24 sata

21€

Od 1. dana svaki sledeći dan

11€

 

Sadržaji na aerodromu

Na aerodromu se nalazi veći broj poslastičarnica i barova prije, a i posle završene pasoške kontrole. Uz ugostiteljske objekte tu je i određeni broj trgovina mješovite robe i kozmetike. Cijeli prostor aerodroma pokriven je mrežom besplatnog interneta, a bitno je napomenuti da aerodrom posjeduje i čekaonicu za putnike koji putuju poslovnom klasom.

 

Kontakt aerodroma

-Informacije zračne luke: (za pozive iz Hrvatske) 060 320 320

                                         (za pozive iz inostranstva) +385 1 4562 170