Top 7 atrakcija koje morate obići u Ljubljani

Ljubljana je glavni grad Slovenije, smješten na sredini zemlje, okružen planinama i rijekom Ljubljanicom. Prema procjenama iz 2021. godine, grad ima populaciju od oko 300.000 stanovnika, što ga čini najvećim gradom u Sloveniji. Površina grada iznosi oko 163 km². Sa svojom prelijepom arhitekturom, zelenim površinama i prijateljskom atmosferom, ovo je grad koji ima mnogo toga za ponuditi turistima. Svake godine, grad posjeti oko 1,5 miliona turista, koji uživaju u šetnjama po starom gradu, vožnji čamcem Ljubljanicom, posjeti brojnim muzejima i galerijama, kao i u gastronomskim specijalitetima. Najbolji period godine za posjetu je od maja do septembra, kada su temperature ugodne, a grad nudi mnogo aktivnosti na otvorenom. U ovom putopisu predstavljamo vam TOP 7 najznačajnijih građevina i lokaliteta koje morate obići u Ljubljani. Takođe, u tekstu vam preporučujemo gdje da se fotografišete ukoliko posjetite ove lokacije.

 • Kongresni trg - Kongresni trg je centralni trg u Ljubljani, koji se nalazi na mjestu gdje su se nekada nalazile srednjovjekovne gradske zidine. Danas je to trg sa impozantnim građevinama kao što su Gradska vijećnica, Filharmonija i druge važne zgrade koje predstavljaju kulturni i politički život Ljubljane. Trg je također poznat po svojim cvjetnim aranžmanima, koji mijenjaju boju i oblik tokom cijele godine. Preporučujemo da posjetite Kongresni trg u kasnim popodnevnim satima, kada sunce obasjava trg, a zgrade dobijaju posebnu boju. Najbolje mjesto za fotografisanje je ispred Gradske vijećnice, sa pogledom na cvjetne aranžmane.
  ljubljana-g73b4ab07d_1920.jpg

 • Ljubljanski grad - Ljubljanski grad je simbol grada Ljubljane i nalazi se na brdu iznad grada. Ovaj utvrđeni grad iz 16. vijeka pruža spektakularan pogled na grad i okolinu. Danas se na ovom mjestu nalaze muzeji, galerije i restorani, a turisti mogu uživati u razgledanju kulturno-istorijskog naslijeđa, uključujući dvorane sa renesansnim svodovima, slike barokne umjetnosti i zbirke srednjovjekovnih oružja. Najbolji način da stignete do Ljubljanskog grada je da se popnete na brdo pješke ili koristite usluge žičare. Najbolje mjesto za fotografisanje je iznad grada, sa pogledom na Ljubljanski grad i gradsku kulu, koja je ujedno i simbol grada.
  architecture-g179495ff9_1920.jpg

 • Staro gradsko jezgro - Stari grad u Ljubljani nudi prekrasne građevine u baroknom i art nouveau stilu, a takođe i mnogo restorana, kafića i prodavnica. Na Trgu francuske revolucije možete pronaći prekrasne barokne zgrade, poput Gradske kuće i Robbeove palate, dok na Trgu republike možete posjetiti katedralu Svetog Nikole i Prešernov trg, koji je najpoznatiji trg u gradu. Najbolje mjesto za fotografisanje je na Ljubljanskom gradu, odakle se pruža prekrasan pogled na grad.
  slovenia-g11521560e_1920.jpg

 • Tromostovje - Tromostovje je jedna od najprepoznatljivijih atrakcija u Ljubljani. Sastoji se od tri mosta, koji spajaju obale rijeke Ljubljanice. Mostovi su izgrađeni u baroknom stilu i pružaju prelijep pogled na grad. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa srednjeg mosta, odakle se pruža najbolji pogled na rijeku i grad.
  canal-gd0b5a7299_1280.jpg

 • Prešernov trg - Prešernov trg se nalazi u centru grada i predstavlja jedno od najvažnijih mjesta u Ljubljani. Ovaj trg je posvećen slovenskom pjesniku Franceu Prešernu, koji se smatra nacionalnim herojem u Sloveniji. Na trgu se nalazi spomenik Prešernu, kao i brojne druge znamenitosti, uključujući i Prešernov teatar. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa trga, odakle se može vidjeti prelijepa arhitektura okolnih zgrada.
  city-g8675b6b0d_1920.jpg

 • Zmajski most - Zmajski most je još jedna popularna atrakcija u Ljubljani, koja je postala simbol grada. Most je izgrađen u secesijskom stilu i ukrašen je sa četiri zmaja, koji simbolizuju moć i snagu. Most je prelijepo osvijetljen noću i predstavlja sjajnu pozadinu za fotografisanje. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa riječne obale, gdje se može dobiti pogled na most i okolne zgrade.
  dragon-gddb9d2cfd_1920.jpg

 • Park Tivoli - Park Tivoli je najveći park u Ljubljani i pruža prelijepu oazu mira i tišine u srcu grada. Park je savršeno mjesto za opuštanje, šetnju ili vožnju bicikla. Unutar parka se nalazi i brojne atrakcije, uključujući Zoološki vrt, Muzej suvremene umjetnosti i brojne druge kulturne ustanove. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa vrha parka, odakle se pruža prelijep pogled.
  34832797120_895566e655_b.jpg

Ljubljana je grad koji nudi mnogo atrakcija za turiste. Osim ovih sedam lokaliteta, tu su i brojne druge znamenitosti kao što su muzej Nikole Tesle, botanički vrt, Metelkova mesto - alternativni kulturni kvart i mnogi drugi. U Ljubljani ćete pronaći sjajnu kulinarsku scenu sa tradicionalnim i modernim jelima, a takođe možete uživati u izletima u okolna mjesta kao što su Bled, Bohinj i Postojnska jama. Posjetioci Ljubljane uživaju u njenom živopisnom i živom centru, bogatom kulturno-istorijskom naslijeđu, prekrasnim parkovima i fontanama, a prijateljski ljudi i prijateljska atmosfera učinit će posjetu ovom gradu nezaboravnim iskustvom.