Šta obići u Mostaru i okolini za jedan dan?

Mostar je jedan od najpopularnijih gradova u Bosni i Hercegovini, poznat po svojoj bogatoj istoriji i prekrasnoj arhitekturi. Smješten u dolini rijeke Neretve, Mostar predstavlja neizostavnu destinaciju za sve koji obilaze ovu zemlju. Grad je poznat po svom prepoznatljivom Staroj mostu koji dominira nad rijekom Neretvom, ali i po brojnim drugim znamenitostima koje svjedoče o njegovoj dugoj i zanimljivoj istoriji. U ovom gradu turisti imaju priliku istražiti mješavinu orijentalnog i evropskog stila, te probati neke od najukusnijih bosanskih specijaliteta. Sa svojim predivnim ambijentom, Mostar je nezaobilazna destinacija za sve koji traže jedinstveno putovanje i žele otkriti bogatu kulturu i tradiciju ovog područja. Prema statistikama turističke zajednice grada Mostara, u 2019. godini je grad posjetilo oko 520.000 turista, od čega je najveći broj dolazio iz Hrvatske, Turske, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i Srbije. Najveći broj turista posjeti Mostar tokom ljetnih mjeseci, od juna do septembra, kada su temperature visoke, a grad nudi mnogo kulturnih i zabavnih događaja, poput Mostarskog ljeta, tradicionalnog kulturnog festivala koji se održava svakog ljeta u julu i augustu. Međutim, posjetioci koji preferiraju manje gužve mogu posjetiti Mostar i u drugim periodima godine, kada grad nudi svojevrsnu magiju, naročito u jesenjem periodu kada se priroda oko grada preobrazi u prekrasnu paletu zemljanih tonova. U ovom putopisu pročitajte šta vidjeti u Mostaru i njegovoj okolini tokom jednodnevnog izleta. 

Stari most 
Stari most u Mostaru je jedna od najpoznatijih atrakcija u Bosni i Hercegovini i jedan od najprepoznatljivijih simbola Balkana. Sagrađen je u 16. vijeku i predstavlja vrhunac osmanske arhitekture u ovom dijelu svijeta. Most se nalazi na rijeci Neretvi, koja protiče kroz grad Mostar, i povezuje dvije strane grada. Stari most izgrađen je u klasičnom osmanskom stilu i visok je oko 24 metra. Izgrađen je od kamena i ima jedinstvenu, prepoznatljivu krivudavu formu koja se savršeno uklapa u okolni pejzaž. Most je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja jedno od najboljih primjera osmanske arhitekture u Europi. Most je poznat i po tradicionalnom skakanju u rijeku Neretvu, koji se održava svake godine u ljetnom periodu. Ova tradicija datira još od vremena kada je most izgrađen, a danas predstavlja veliku atrakciju za turiste i posjetioce. Pored samog mosta, na obali Neretve nalazi se i brojne zanimljive prodavnice suvenira, kafići i restorani u kojima možete uživati u tradicionalnoj kuhinji i osjetiti duh ovog prelijepog grada. Stari most u Mostaru je nezaobilazna turistička atrakcija, a najbolje vrijeme za posjetu je u proljeće i ljeto kada je vrijeme sunčano i toplo. Tokom zime, može biti hladno i kišovito, ali i tada Mostar ima svoj šarm i ljepotu. Tokom cijele godine, most je osvijetljen u večernjim satima i predstavlja prelijep prizor. Posjetom Starom mostu, ne samo da ćete doživjeti nevjerovatan osjećaj mira i harmonije, nego ćete takođe dobiti priliku da se upoznate sa bogatom kulturom i tradicijom ovog prelijepog grada.

Savjet za fotografisanje:  Postoje mnogi uglovi i mjesta na kojima se može dobiti spektakularan pogled na Stari most u Mostaru, ali neka mjesta se izdvajaju kao najbolja za fotografisanje. Jedno od najboljih mjesta za fotografisanje Starog mosta je ispod mosta, sa obale rijeke Neretve. Na ovom mjestu možete dobiti prekrasan pogled na most i okolne zgrade.  Takođe, postoji nekoliko restorana i kafića koji se nalaze na brdu Hum iznad Starog mosta, a koji nude spektakularne poglede na most i okolne zgrade. Jedno od najpoznatijih mjesta za fotografisanje Starog mosta je takođe i sa samog mosta. Uz ova mjesta, postoje i druga mjesta na kojima se može dobiti spektakularan pogled na Stari most, tako da turisti imaju puno mogućnosti da uhvate najbolje fotografije ovog prekrasnog simbola Mostara.
342234469_928746328211130_4691148011742987298_n.jpg

Stari grad 
Stari grad u Mostaru je fascinantan i prepoznatljiv po svom orijentalnom duhu koji se ogleda u kamenoj arhitekturi, uskim ulicama i mirisima bureka. Smješten na obalama rijeke Neretve, Stari grad je bio svjedok mnogih istorijskih događaja i kulturnih razmjena tokom vijekova. Danas je Stari grad popularna turistička destinacija, koja posjeduje mnoge znamenitosti i atrakcije koje privlače turiste iz cijelog svijeta. Jedna od glavnih atrakcija Starog grada je,naravno, Stari most. Na Starom mostu se nalaze mnoge prodavnice suvenira, kafići i restorani, koji su omiljeno mjesto turista. Stari grad je takođe poznat po svom kamenom utvrđenju koje se nalazi na brdu iznad grada, koje datira još iz 15. vijeka. Utvrđenje, koje se naziva i Tvrdjava Herceg Stjepana, pruža jedinstven pogled na grad i okolinu. U okviru utvrđenja nalaze se i muzej i galerija, u kojima se posjetiocima pruža uvid u bogatu istoriju i kulturu Mostara. U Starom gradu se nalaze i mnoge druge znamenitosti i atrakcije, poput Hamama, istorijskog kupatila iz 16. vijeka, te džamija i crkava, koje su svjedoci bogate kulturne baštine Mostara. U blizini se nalazi i Muzej Hercegovine, koji predstavlja mjesto gdje se posjetiocima prikazuje bogata kulturna i istorijska baština ovog područja. Osim znamenitosti, Stari grad nudi i brojne mogućnosti za kupovinu suvenira, kao što su ručno rađeni nakit i keramika, a tu su i mnogi restorani i kafići gdje se možete opustiti i uživati u lokalnoj kuhinji. Stari grad je posebno živahan tokom ljetne sezone, kada se održavaju mnogi kulturni festivali i manifestacije, poput Mostarskog ljeta i Međunarodnog festivala u Starom gradu. Ukratko, Stari grad u Mostaru je mjesto koje se ne smije propustiti tokom posjete ovom gradu. Sa svojim bogatstvom naslijeđa, istorije i kulture, kao i živopisnim ambijentom i prijateljskim ljudima, Stari grad je destinacija koju ćete pamtiti zauvijek.
342109001_792873018851811_7338084495725352355_n.jpg

Kriva Ćuprija (Crooked Bridge)
Kriva Ćuprija je jedan od najfotografisanijih i najprepoznatljivijih simbola grada Mostara, koji je poznat po svojoj bogatoj istoriji i kulturi. Izgrađena u 16. vijeku, ovaj zanimljivi kameni most izgrađen je u osmanskom stilu i jedan je od najbolje očuvanih primjera arhitekture tog perioda na Balkanu. Ćuprija se nalazi preko rijeke Radobolje, a most je prepoznatljiv po svojoj karakterističnoj zakrivljenosti, koja mu je dala ime. Kriva Ćuprija ima dužinu od samo 8 metara, ali njena istorija i ljepota je ono što privlači veliki broj turista svake godine. Izgrađena je 1558. godine i pretpostavlja se da ju je naručio Sulejman I. Veličanstveni, poznatiji kao Sulejman Kanuni, tadašnji turski sultan. Most je služio kao veza između starih čaršija na oba kraja rijeke, a danas predstavlja jednu od najvažnijih turističkih atrakcija u Mostaru. Kriva Ćuprija izgrađena je od kamena i ima jedan luk koji se sastoji od 12 stepenica. Njena zakrivljenost nije slučajnost, već inženjerski trik, koji joj omogućava da se prilagodi nagibu terena i uskim prolazima. Most je izgrađen na način da nijedna strana ne bude ista, a oba kraja su u različitim visinama. Kriva Ćuprija predstavlja izvanrednu priliku za posjetioce da se upoznaju s bogatom istorijom grada i upoznaju se s osmanskim stilom arhitekture. Turisti mogu posjetiti Ćupriju i šetati po njoj, a takođe mogu uživati u nezaboravnom pogledu na rijeku Radobolju i okolne zgrade. Najbolje vrijeme za posjetu Krivoj Ćupriji je u proljeće i jesen, kada su temperature ugodnije, a grad nije toliko pun turista. Most je otvoren za posjetioce tokom cijele godine.
343569753_547850564199740_347866472071998221_n.jpg


Vrelo Bune 
Vrelo Bune je prirodna atrakcija koja se nalazi oko 12 kilometara južno od Mostara. To je prirodni izvor rijeke Bune i jedno od najvećih izvorišta pitke vode u Evropi. Izvor ima snagu od oko 43 kubna metra vode u sekundi, što ga čini impresivnim prizorom za posmatranje. Vrelo Bune je okruženo bujnom vegetacijom, a oko izvora se nalaze i tradicionalne zgrade koje su danas preuređene u restorane i kafiće. Posjeta Vrelu Bune je popularan izlet za turiste koji posjećuju Mostar. Najčešći način dolaska do Vrela Bune je automobilom ili taksijem, a vožnja traje oko 20 minuta. Takođe je moguće organizovati izlete preko lokalnih turističkih agencija koje će vam ponuditi prevoz do Vrela Bune i vodiča koji će vas upoznati sa lokalnom istorijom i kulturom. Ulaz na lokaciju se ne naplaćuje, ali posjetioci mogu platiti ulaznicu za obilazak tvrđave koja se nalazi iznad Vrela Bune. Vrelo Bune nudi nezaboravno iskustvo u prirodi, idealno za ljubitelje prirode i avanturiste. Posjetioci mogu uživati u šetnji oko izvora, posmatranju vodopada i uživanju u lokalnoj kuhinji u obližnjim restoranima. Takođe je moguće iznajmiti čamac i provesti vrijeme na rijeci Buni. Svojom prirodnom ljepotom, Vrelo Bune je idealno mjesto za opuštanje i bijeg od gradske vreve. Parking se, naravno, naplaćuje, a cijena dnevne parking karte iznosi od 2 do 5 KM u zavisnosti od mjesta gdje parkirate i perioda sezone u kojem obilazite ovu turističku atrakciju.
341958340_960392078736913_315333078260731949_n.jpg

Vodopad Kravica 
Vodopad Kravica je jedno od najpopularnijih mjesta za turistički obilazak u okolini Mostara. Smješten je na rijeci Trebižat, oko 40 kilometara južno od Mostara, u blizini grada Ljubuškog. Vodopad Kravica poznat je po prekrasnom pejzažu i kristalno čistoj vodi koja se sliva niz nizvodno područje. Vodopad Kravica ima visinu od 25 metara i širinu od 120 metara, a okružen je bujnom vegetacijom koja pruža hlad i osvježenje tokom toplih ljetnih dana. Na ovom području se nalazi i nekoliko manjih vodopada i bazena za plivanje, što je idealno mjesto za kupanje i uživanje u prirodi. Najbolje vrijeme za obilazak vodopada Kravice je u ljetnim mjesecima, kada se temperatura vode kreće oko 20°C, a okolina je zelenija i ljepša. Ulaz na područje vodopada naplaćuje se, a cijena ulaznice zavisi od doba godine. Uglavnom, ulaznica košta oko 3 eura. Najjednostavniji način dolaska do vodopada Kravice je automobilom. Putovanje od Mostara do vodopada traje oko 45 minuta, a postoji i dobro označena cesta koja vodi do mjesta. Za one koji nemaju automobil, postoji i organizovani prevoz autobusom ili taksijem. Posjeta vodopadu Kravice je jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje prirode i avanture. Ovo prekrasno mjesto pruža odličnu priliku za bijeg od buke grada i opuštanje u netaknutoj prirodi.

waterfall-g4e86d5956_1280.jpg


Vidikovac Fortica
Vidikovac Fortica u Mostaru jedna je od najimpresivnijih lokacija za panoramski pogled na grad i okolinu. Fortica je stara tvrđava koja se nalazi na brdu iznad grada i predstavlja jednu od najboljih lokacija za fotografisanje grada Mostara. Godine 2021. nedaleko od tvrđave napravljen je savremeni stakleni most sa kojeg možete fotografisati grad i napraviti nezaboravne slike grada Mostara. Tvrđava Fortica se nalazi na brdu iznad grada Mostara, sa prekrasnim pogledom na staro gradsko jezgro, rijeku Neretvu i cijeli grad. Fortica je bila glavna tačka obrane grada tokom perioda vladavine Osmanlija, a izgrađena je u 17. vijeku. Danas, ova tvrđava predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju u gradu.  Ovaj vidikovac je idealno mjesto za opuštanje i uživanje u zalasku sunca, te za upoznavanje sa istorijom grada i njegovim kulturnim nasljeđem. Ulaz na tvrđavu je besplatan, a do nje se može doći pješke ili vozilom. Kako biste u potpunosti uživali u pogledu sa Fortice, preporučuje se da posjetite vidikovac tokom dana, ali i tokom noći, kada se grad pretvara u prekrasnu kulisu osvijetljenu hiljadama svjetala. Ukratko, posjetom vidikovcu Fortic doživjet ćete nezaboravan pogled na Mostar i okolinu, te se upoznati sa istorijom i kulturnim nasljeđem ovog prekrasnog grada u srcu Bosne i Hercegovine.