Posjetite Dubrovnik i otkrijte zašto ga zovu ''biser Jadrana''

Dubrovnik, poznat kao "Biser Jadrana", jedan je od najljepših gradova na Mediteranu i jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Sa svojim izuzetnim istorijskim nasljeđem, očaravajućom prirodom i spektakularnom obalom, Dubrovnik je mjesto koje će vas sigurno ostaviti bez daha. Ovaj slikoviti grad smješten je na obali Jadranskog mora, okružen visokim zidinama koje su nekad služile kao obrana, a danas otkrivaju hiljadugodišnju istoriju. Upustite se u šetnju njegovim kaldrmama i istražite čudesne lokacije koji će vas odvesti na putovanje kroz vrijeme.

Broj turista godišnje: Dubrovnik je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj i privlači veliki broj posjetioca iz cijelog svijeta. Prema podacima, u poslednjim godinama Dubrovnik je posjećivalo više od 1,5 miliona turista godišnje. Važno je napomenuti da se broj turista može razlikovati iz godine u godinu i podložan je promjenama. Najbolji period za posjetu: Dubrovnik je popularan tokom cijele godine, ali najintenzivnija turistička sezona obično traje od maja do septembra. Ovaj period smatra se najboljim za posjetu zbog toplijeg vremena i šireg raspona aktivnosti na otvorenom.  Ako želite izbjeći gužve, preporučuje se posjetiti Dubrovnik izvan glavne turističke sezone, poput proljeća ili rane jeseni. Ovi periodi mogu pružiti mirnije iskustvo i mogućnost istraživanja grada bez većih gužvi.

U nastavku vam predstavljamo pet najzanimljivijih lokaliteta i atrakcija koje biste trebali posjetiti prilikom posjete Dubrovniku. U tekstu takođe možete pronaći i preporuke gdje da uradite najbolje fotografije ovih lokaliteta. 

 1. Stari grad (Dubrovačka Starina): U srcu Dubrovnika nalazi se istorijski Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Ovo srednjovjekovno jezgro obiluje kamenim ulicama, prekrasnim palatama, crkvama i samostanima. Prošetajte po Stradunu, glavnoj ulici koja dijeli grad na dva dijela, i divite se impresivnim zgradama kao što su Knežev dvor, Franjevački samostan i crkva sv. Vlaha. Uživajte u panoramskom pogledu s gradskih zidina koje pružaju nevjerovatan pogled na obalu i okolna ostrva. Jedno od najboljih mjesta za fotografiranje Starog grada je s terase vidikovca Srđ. S ovog visokog položaja imate panoramski pogled na cijeli Stari grad, crvene krovove, zidine i Jadransko more. Takođe možete napraviti sjajne fotografije s Pile kapije, koja je glavni ulaz u Staro jezgro.
  dubrovnik-gfc0457632_1920.jpg

 2. Dubrovačke zidine: Dubrovačke zidine su najupečatljivija znamenitost grada. Ove dobro očuvane odbrambene zidine datiraju iz 13. vijeka i pružaju jedinstven doživljaj šetnje oko grada. Prođite kroz kule, bastione i utvrde, i uživajte u panoramskim pogledima na more i krovove Dubrovnika. Dužina zidina iznosi gotovo 2 kilometra, a šetnja će vam omogućiti da istražite i otkrijete skrivene prolaze i uglove Starog grada. Na zidinama se nalaze mnoge tačke s kojih možete uhvatiti spektakularne fotografije, uključujući Fort Minceta, Bokar Bastion i Lovrijenac. Takođe, popularna tačka za fotografisanje je Morska vrata, gdje se možete fotografirati s pogledom na ulaz u Stari grad.
  dubrovnik-g0b96ff9c0_1920.jpg

 3. Katedrala Velike Gospe: Ova predivna katedrala smještena je na glavnom trgu u Dubrovniku i predstavlja jedan od najvažnijih sakralnih objekata grada. Katedrala je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije i izgrađena je u romaničkom stilu s elementima baroka. U unutrašnjosti katedrale možete vidjeti mnoštvo umjetničkih djela, uključujući relikvijar s relikvijama sv. Blaža, zaštitnika Dubrovnika. Ova sakralna građevina odiše duhovnom atmosferom i predstavlja važno mjesto hodočašća i molitve. Za fotografiranje katedrale, preporučuje se da se popnete na uličicu koja vodi do katedrale s trga Luža. S te lokacije možete dobiti savršeno snimljenu sliku katedrale i njenih vitkih tornjeva.
  dubrovnik-cathedral-g7753fa9f2_1920.jpg

 4. Lovrijenac: Smješten na stijeni iznad mora, Lovrijenac je utvrda koja dominira južnom stranom Dubrovnika. Izgrađen u 11. vijeku, Lovrijenac je imao važnu odbrambenu ulogu u istoriji grada. Danas posjetioci mogu istražiti ove impresivne zidine, uživati u panoramskom pogledu na grad i more te učestvovati u raznim kulturnim događanjima koji se održavaju na ovom istorijskom lokalitetu. Najbolje mjesto za fotografiranje Lovrijenca je s obližnjeg brda Srđ, s kojeg možete uhvatiti predivne panoramske slike Lovrijenca i okolnog pejzaža.
  croatia-gab69e073c_1280.jpg

 5. Plaže u Dubrovniku: Dubrovnik nije samo grad s bogatom istorijom, već ima i predivne plaže koje privlače posjetioce. Banje Beach je popularna gradska plaža koja se nalazi nedaleko od Starog grada. Ovdje možete uživati u kristalno čistom moru i opustiti se na ležaljkama. Za one koji žele mirnije okruženje, preporučujemo plažu Šunj na ostrvu Lopudu. Ova pješčana plaža s plitkim vodama idealna je za porodice s djecom. Takođe, ne propustite posjetiti ostrvo Lokrum, gdje možete istražiti skrivene uvale i uživati u osvježavajućem kupanju u Jadranskom moru. Na plaži Banje možete uhvatiti predivne fotografije s pogledom na Stari grad u pozadini. Takođe, plaža Šunj nudi slikoviti pogled na bijeli pijesak i tirkizno more, idealno za nevjerovatne plažne fotografije.
  sea-g381245fc4_1920.jpg

Cijene u Dubrovniku
Cijene u restoranima i kafićima u Dubrovniku mogu varirati, ali uglavnom se kreću u srednjevisokom rangu cijena za primorje. U restoranima u Starom gradu možete uživati u tradicionalnoj dalmatinskoj kuhinji, kao što su svježe riblje delicije, morski plodovi i ukusni domaći specijaliteti. Cijena glavnog jela u restoranima obično se kreće između 10 i 30 eura, dok je cijena pića obično između 3 i 7 kuna. U kafićima i barovima možete isprobati razna osvježavajuća pića, koktele i tradicionalne kafanske specijalitete. Cijena kafe varira između 1,5 i 3 eura, dok su cijene ostalih pića u rasponu od 3 do 8 eura.

Kada posjetite Dubrovnik, svakako se upustite u istraživanje lokalnih pijaca i trgovina. Na ovim mjestima možete kupiti svježe voće, povrće i ostale namirnice po pristupačnim cijenama. Na pijaci Gundulićeva poljana možete pronaći bogatu ponudu svježeg voća, povrća, maslinovog ulja, meda, suvenira i drugih lokalnih proizvoda. Uzimanje nekih od ovih delicija može biti odličan način da ponesete malo dubrovačkog okusa sa sobom kući. Kada planirate obilazak trgovina i pijaca, imajte na umu da je moguće pregovarati o cijenama kod prodavača na pijacama, dok u većim trgovinama i supermarketima cijene su obično fiksne.

Važno je napomenuti da su cijene u Dubrovniku nešto više u odnosu na ostale dijelove Hrvatske zbog njegove popularnosti kao turističke destinacije. Međutim, pronaći ćete različite opcije i cjenovne rangove, tako da možete prilagoditi svoju potrošnju i odabrati ono što vam najviše odgovara. Uz svoje bogato istorijsko nasljeđe, impresivne znamenitosti i prekrasne plaže, Dubrovnik je grad koji vas neće razočarati. Bilo da se upuštate u istraživanje istorijskog Starog grada, šetate po zidinama, uživate u prekrasnim plažama ili degustirate lokalne gastronomske specijalitete, Dubrovnik će vas očarati svojom ljepotom i šarmom.

Zapamtite da su navedene cijene smjernice i da se mogu promijeniti zavisno od sezone, lokacije i vrste usluge koju koristite. Preporučljivo je provjeriti aktuelne cijene prije putovanja i raspitati se lokalno ili u turističkim informacijskim centrima za dodatne informacije o cijenama u Dubrovniku.

Uživajte u svim čarima koje Dubrovnik nudi i stvorite nezaboravne uspomene dok istražujete ovaj predivan grad na jadranskoj obali.