Šta obići u Budimpešti?

Budimpešta je glavni grad Mađarske, smješten na sredini zemlje, na obali rijeke Dunav. Prema procjenama iz 2021. godine, grad ima populaciju od oko 1,75 miliona stanovnika, što ga čini najvećim gradom u Mađarskoj. Površina grada iznosi oko 525 km². Sa svojom bogatom kulturom, prelijepim arhitekturama, termalnim izvorima i kulinarskom scenom, ovo je grad koji ima mnogo toga za ponuditi. Budimpešta, koja se sastoji od dva dijela, Bude i Pešte, preplitanih preko rijeke Dunav, predstavlja neodoljivu kombinaciju tradicionalnog i modernog. Svake godine, grad posjeti oko 4 miliona turista, koji uživaju u prelijepim zgradama, brojnim muzejima, umjetničkim galerijama, festivalima, koncertima i još mnogo toga. Najbolji period godine za posjetu je od maja do septembra, kada su temperature ugodne, a grad nudi mnogo aktivnosti na otvorenom. U ovom putopisu predstavljamo vam šest veoma značajnih građeniva i lokaliteta koje morate obići u Budimpešti. Takođe, u tekstu vam preporučujemo gdje da se fotografišete ukoliko posjetite ove lokacije.

 

 • Budimski dvorac - Budimski dvorac, izgrađen u 13. vijeku, jedna je od najznačajnijih atrakcija Budimpešte. Dvorac se nalazi na uzvišenju s kojeg se pruža spektakularan pogled na grad. Danas je dvorac obnovljen i u njemu se nalaze brojne muzejske zbirke, galerije i restorani. Najbolje mjesto za fotografiranje na ovom lokalitetu je sa terasa koje se nalaze ispred dvorca s kojih se pruža nevjerojatan pogled na grad.
  statue-g01cc7da8a_1920.jpg

 • Parlament - Mađarski parlament u Budimpešti je jedna od najpoznatijih građevina grada, kao i jedna od najvećih zgrada parlamenta na svijetu. Izgrađena je krajem 19. i početkom 20. vijeka u neogotičkom stilu, a njeni zidovi su ukrašeni brojnim skulpturama, ukrasima i reljefima koji predstavljaju važne događaje u mađarskoj istoriji. Zgrada se nalazi na obali Dunava i pruža predivan pogled na rijeku, kao i na drugu stranu grada. Unutrašnjost parlamenta je takođe bogato ukrašena i sadrži brojno umjetničko i istorijsko naslijeđe, uključujući mađarsku krunu. Parlamet je jedan od najposjećenijih turističkih atrakcija u Budimpešti. Najbolje mjesto za fotografiranje je s druge strane Dunava, odakle se pruža prekrasan pogled na parlament i grad.
  hungarian-g76bb5e824_1920.jpg

 • Lančani most - Lančani most, poznat i kao Széchenyi most, je najpoznatiji most u Budimpešti i jedan od simbola grada. Izgrađen je 1849. godine preko rijeke Dunav, a svojim raskošnim izgledom i tehničkim inovacijama ostao je značajan za arhitektonsku i inženjersku istoriju Evrope. Most je dug 375 metara i širok 16 metara, a specifičan je lančanim sajlama koje ga drže na mjestu, što je u vrijeme izgradnje bila revolucionarna tehnologija. Lančani most je zbog svoje impozantnosti i izuzetne ljepote postao jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Budimpešti. Najbolji pogled na Lančani most se pruža sa Budimskog brda, odakle se može vidjeti kompletna panorama grada, kao i noću kada je most osvijetljen. Most povezuje Budim i Peštu i predstavlja simbol sjedinjenja dva grada koja su nekada bila odvojena rijekom Dunav. Najbolje mjesto za fotografiranje je s bilo koje strane mosta, a pogotovo s Gellért brda.
  szechenyi-chain-bridge-g02b6f8884_1920.jpg

 • Trg heroja (Hősök tere) – Ovaj veličanstveni trg smješten je na kraju avenije Andrássy, a sa svojim spomenicima i skulpturama predstavlja mjesto na kojem se slavi mađarska istorija i kultura. Na sredini trga nalazi se spomenik Milenijum, posvećen hiljadugodišnjici mađarske države. Uz trg se nalazi i park Városliget, a u blizini su brojni muzeji i umjetničke galerije. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa središnjeg dijela trga, sa Milenijum spomenikom u pozadini.
  heroes-square-g4d0ea8868_1920.jpg

 • Ribarska tvrđava (Halászbástya) – Ovaj neo-gotički spomenik se nalazi na brežuljku iznad Dunava i nudi nevjerovatan pogled na grad. Izgrađena je krajem 19. vijeka, a danas je popularna turistička atrakcija i mjesto za panoramski pogled na grad. Na mjestu gdje se nalazi Ribarska tvrđava nekada se nalazila srednjevjekovna ribarska tržnica, a danas se ovdje nalaze restorani, kafići i prodavnice suvenira. Najbolje mjesto za fotografisanje je sa terasa koje se pružaju ka gradu i Dunavu.
  budapest-gc45877a79_1920.jpg

 • Termalna kupališta su jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Budimpešti. Grad se nalazi na toploj vodi koja izvire iz brojnih termalnih izvora, a koja se koristi za grijanje i za kupanje u mnogobrojnim kupalištima širom grada. Najpoznatija kupališta u Budimpešti su Széchenyi, Gellért i Rudas, ali postoje i manje poznata, ali jednako ugodna kupališta poput Lukács i Király. Svako kupalište ima svoje karakteristike, ali svi nude opuštajući i terapeutski doživljaj za posjetioce. Kupanje u termalnoj vodi ima brojne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšanje cirkulacije, smanjenje stresa i bolova u mišićima i zglobovima. Mnoga kupališta imaju i saune, parna kupatila, masaže i druge wellness usluge koje dodatno doprinose doživljaju. Cijene ulaznica variraju zavise od kupališta i vrste usluge, ali su uglavnom vrlo pristupačne.
  bathing-gc60283017_1920.jpg