Lokaliteti na Tari koje obavezno morate posjetiti

Planina Tara se nalazi u zapadnom dijelu Srbije i jedna je od najpopularnijih turističkih destinacija u državi. Planina Tara i njen Nacionalni park prostiru se na površini od preko 19.000 hektara i obuhvataju jedinstvenu prirodnu baštinu sa šumama, rijekama, jezerima, kanjonima i planinskim vrhovima. Najviši vrh Tare Kozji rid visok je 1.591 metar. Tara je poznata po svojim prekrasnim pejzažima, čistim rijekama, jezerima i netaknutoj prirodi, što je čini savršenom destinacijom za ljubitelje prirode, planinarenja, biciklizma i ribolova. Na planini se nalazi veliki broj pješačkih i biciklističkih staza koje prolaze kroz guste šume, preko prelijepih planinskih vrhova i pored kristalno čistih rijeka i jezera.

Nacionalni park Tara je dom velikog broja biljnih i životinjskih vrsta, od kojih neke nisu pronađene nigdje drugo u Evropi. Park se prostire preko tri zone: stroge zaštite, zaštite i korištenja prirodnih resursa. Šume na Tari su raznolike i bogate, sa drvećem poput bora, smreke, jelke, bukve, hrasta i dr. Tara je takođe poznata po svojim kulturno-istorijskim spomenicima, kao što su manastir Rača i etno-selo Mokra Gora. Manastir Rača je izgrađen u 13. vijeku i jedan je od najstarijih spomenika srpske srednjovjekovne arhitekture. Etno-selo Mokra Gora predstavlja turističku atrakciju koja pruža uvid u tradicionalni način života na planinama, a poznato je i po turističkoj atrakciji "Šarganska osmica" – uskoj usputnoj pruzi koja se proteže kroz prekrasne pejzaže Tare i okolnih planina. Tara je popularna destinacija tokom cijele godine. U proljeće i ljeto možete uživati u aktivnostima na otvorenom, poput planinarenja, biciklizma, ribolova i raftinga, dok zimi možete uživati u skijanju i drugim zimskim sportovima. Smještajne opcije na Tari uključuju hotele, planinarske kuće, vikendice i kampove, prilagođene različitim željama i potrebama putnika.

Ukoliko se pitate šta obići na Tari, u ovom putopisu predstavljamo vam 4 lokaliteta na Tari koje obavezno morate posjetiti.

1. Mitrovac na Tari
Mitrovac je turističko naselje na planini Tari, smješteno na nadmorskoj visini od oko 1100 metara. Okružen je borovom šumom i nalazi se na samom obodu Nacionalnog parka Tara. Ovo je jedno od najpopularnijih odmarališta na Tari, posebno među ljubiteljima prirode i aktivnog odmora. U blizini Mitrovca nalaze se brojne planinske staze koje se mogu istražiti pješačenjem, biciklom ili konjem. Takođe, u blizini se nalaze i čuveni vidikovci, kao što je Vidikovac Banjska stena i Crni vrh, s kojih se pruža prekrasan pogled na planinske vrhove, rijeke i kanjone. U blizini se nalaze i brojne rijeke i jezera, kao što su Drina, Rača, jezero Perućac i dr. U samom Mitrovcu nalaze se brojni restorani i kafići, kao i trgovine u kojima se može kupiti hrana i piće, kao i suveniri i drugi turistički proizvodi. Takođe, u Mitrovcu postoji nekoliko hotela (koji su nažalost tokom vremena izgubili svoj nekadašnji kvalitet) i apartmana za smještaj turista. Mitrovac je idealno mjesto za odmor u prirodi, opuštanje i uživanje u svježem vazduhu, kao i za aktivnosti poput planinarenja, biciklizma, jahanja konja i drugih. Ovo mjesto privlači turiste iz cijelog svijeta zbog netaknutih prirodnih ljepota i različitih aktivnosti u prirodi koje se upravo ovde mogu obavljati.

 

2. Kaluđerske bare
Kaluđerske Bare su turističko naselje na planini Tari, smješteno u Nacionalnom parku Tara na nadmorskoj visini od oko 1000 metara. Ovo mjesto je poznato po svojim prekrasnim planinskim stazama, a posebno je popularno među ljubiteljima prirode i aktivnog odmora. U blizini Kaluđerskih Bara nalaze se jezera - Zaovinsko i Perućačko - koja nude brojne aktivnosti poput ribolova, kupanja, vožnje čamcem, ili jednostavno uživanja u prekrasnoj prirodi. Takođe, u blizini se nalazi i nekoliko planinskih staza koje se mogu istražiti pješačenjem ili biciklom, a koje nude prekrasne poglede na okolne planine, rijeke i kanjone. U samom naselju Kaluđerske Bare nalazi se nekoliko restorana i kafića, kao i nekoliko trgovina u kojima se mogu kupiti namirnice, suveniri i dr. Takođe, u naselju se nalaze i brojni apartmani, vikendice i kuće za odmor koje su na raspolaganju turistima, a tu su svakako i hoteli koji se mogu pohvaliti velikim brojem različitih kvalitetnih sadržaja. Kaluđerske Bare su savršeno mjesto za odmor u prirodi, opuštanje i uživanje u prekrasnom okruženju. Mnogi turisti ovo mjesto smatrajtu odličnom bazom prilikom odmora na Tari, odakle se vrlo jednostavno može obići ova prelijepa planina.

 

3. Vidikovac Osluša
Vidikovac Osluša je jedno od najljepših mjesta na planini Tari. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1200 metara i predstavlja lokalitet sa kojeg se pruža prekrasan pogled na okolne planine, rijeke, brda, šume i pašnjake. Do Vidikovca Osluša može se doći iz nekoliko smjerova. Od Mitrovca, potrebno je voziti oko 16 km. Od Kaluđerskih Bara, potrebno je voziti oko 20 km slijedeći put prema Mitrovcu. Put do Vidikovca Osluša je kompletno asfalitran, a na samom vidikovcu nalazi se i kafić. Do Osluše je moguće doći i pješačenjem. Sama staza do Vidikovca Osluša dugačka je oko 3 km od puta koji povezuje Mitrovac sa magistralnim putem. Staza je dobro održavana i obilježena, a kroz cijelu stazu pružaju se prekrasni pogledi na okolne planine i prirodu. Vidikovac Osluša predstavlja jedan od najboljih vidikovaca na Tari, a turisti ga često posjećuju zbog njegove izuzetne ljepote i pogleda koji omogućava. Zbog svoje lokacije i udaljenosti, ovo mjesto je idealno za one koji žele pobjeći od gužve i uživati u mirnoj i prekrasnoj prirodi.

338804039_768992554669587_9127022883957623854_n.jpg

4. Vidikovac Banjska stena 
Vidikovac Banjska stena je još jedno prekrasno mjesto za posjetiti na planini Tari. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1000 metara, a s njega se pruža prekrasan pogled na kanjon rijeke Drine, jezero Perućac i okolne planine. Do Vidikovca Banjska stena može se doći iz Mitrovca vozeći oko 5-6 km zemljanim putem, a zatim od parking prostora pješačenjem još 1km kroz prirodu. Takođe, postoji i mogućnost dolaska do ovog vidikovca pješačenjem kompletnim putem od Mitrovca. Put do Vidikovca Banjska stena nije asfaltiran i nije preporučljivo brzo voziti.  Vidikovac Banjska stena predstavlja jedan od najboljih vidikovaca na Tari, a turisti ga često posjećuju zbog njegove izuzetne ljepote i pogleda koji se pruža. Zbog svoje lokacije i udaljenosti, ovo mjesto je idealno za one koji žele pobjeći od gužve i uživati u mirnoj i prekrasnoj prirodi. Kristalno čisto nebo, zelena prostranstva i netaknuta priroda stvaraju savršenu kulisu za ovaj izvanredni vidikovac. Možete osjetiti mir i tišinu, i vidjeti kako se zrake sunca igraju na površini rijeke, a oblaci lagano klize nebom. Takođe, ako ste zaljubljenici u fotografiju, ovaj vidikovac će vam pružiti mnogo prilika za divne fotografije koje će vam ostati kao uspomena na nezaboravno iskustvo.

339558182_721651946421542_4517360743085087298_n.jpg