Najljepše plaže na Kipru - Aja Napa, Protaras (naših top 5)

Kipar je mediteransko ostrvo smješteno na istoku Sredozemnog mora, poznato po svojoj bogatoj istoriji, prekrasnoj prirodi, i kristalno čistom moru. Ostrvo je podijeljeno na grčki i turski dio, a najveći grad je ujedno i glavni grad - Nikozija. Regija Aja Napa i Protaras na istočnoj obali Kipra poznata je po svojim prekrasnim plažama. Ukupno, ova regija ima preko 25 plaža, ukupne dužine oko 25 kilometara. Plaže u ovom dijelu Kipra su poznate po bijelom pijesku i tirkiznoj boji mora, a neke od njih su okružene slikovitim liticama i borovom šumom. 

Cijene ležaljki na plažama na Kipru variraju u zavisnosti od regije i sezone. Obično se cijene kreću od 2 do 5 eura po ležaljci i suncobranu na dan (Set - 2 ležaljke i suncobran na plažama u regiji oko Aja Nape iznosi 7,5€). Mnoge plaže nude i mogućnost iznajmljivanja pedalina, kanua, jet-skija i drugih vodenih sportova.

Kada posjetite plažu na Kipru, važno je slijediti određena pravila ponašanja kako bi se poštovali drugi kupači i sačuvala okolina. Na nekim plažama postoje oznake koje ukazuju na opasne dijelove plaže ili područja gdje je zabranjeno kupanje zbog vodenih struja. Važno je držati se tih upozorenja kako bi se izbjegle nezgode. Takođe, važno je odgovorno postupati s otpadom i smećem na plaži. Mnoge plaže na Kipru imaju spremnike za smeće, a neke čak i odvojene spremnike za različite vrste otpada.  Kada se radi o oblačenju, Kipar je konzervativna zemlja pa je važno obući prikladnu odjeću. Na javnim plažama nije dozvoljeno kupanje bez odjeće ili u donjem rublju. Takođe, mnoge plaže imaju pravila vezana za buku i muziku, pa je važno poštovati tuđi mir i tišinu na plaži.

U daljem tekstu predstavljamo vam 5 plaža u regiji Aja Napa i Protaras koje su nas oduševile. 


Ayia Thekla
Ayia Thekla je prekrasna plaža smještena u istočnom dijelu Kipra, nedaleko od popularne turističke destinacije Aja Napa. Ova manja i mirnija plaža idealna je za one koji žele izbjeći gužve na turističkim plažama, a ujedno uživati u prekrasnom okruženju i kristalno čistom moru. Plaža Ayia Thekla poznata je po svojoj tirkiznoj boji mora i bijelom pijesku. Plaža je okružena niskim grmljem i palmama, što pruža ugodan hlad i osjećaj izolovanosti. More na Ayia Thekla plaži je kristalno čisto i idealno za kupanje, dok su morski uslovi obično mirni. Uz plažu se nalazi nekoliko barova i restorana, kao i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Osim kupanja i sunčanja, posjetioci Ayia Thekla plaže mogu ispropati ronjenje ili jednostavno uživati u šetnji plažom. Cijene ležaljki i suncobrana na Ayia Thekla plaži u sezoni se kreću od 2 do 5 eura po ležaljci i suncobranu na dan. U predsezoni i posezoni cijene mogu biti nešto niže. Kada se radi o pravilima plaže, posjetioci bi trebali poštovati smjernice za očuvanje okoline i poštovati tuđi mir na plaži. Važno je ne ostavljati smeće i otpad na plaži, te koristiti korpe za otpatke koji se nalaze na plaži.  Sve u svemu, Ayia Thekla plaža nudi prekrasan ambijent i priliku za uživanje u prekrasnom mediteranskom okruženju. Sa svojim kristalno čistim morem i bijelim pijeskom, Ayia Thekla plaža je nezaobilazna destinacija za sve one koji posjećuju Kipar.

Ayia Thekla plaža se nalazi oko 6 kilometara jugozapadno od Aja Nape. Postoje nekoliko načina kako se možete doći do Ayia Thekla plaže iz Aja Nape, a najpopularniji su sljedeći:

  1. Automobilom: Najbrži i najjednostavniji način je iznajmiti automobil. Put od Aja Nape do Ayia Thekla traje oko 10 minuta. Navigacija je laka i put je dobro označen, a postoje i znakovi koji ukazuju na smjer Ayia Thekla plaže. Parkiranje je dostupno u blizini plaže.

  2. Javnim prijevozom: Ako nemate automobil, javni prevoz je dobra opcija. Autobusi redovno voze iz Aja Nape do Ayia Thekla plaže. Vožnja traje oko 20-30 minuta, u zavisnosti od gužve u saobraćaju. Cijena karte je pristupačna i iznosi oko 2-3 eura po osobi.

  3. Taxi: Taxi prijevoz je takođe dostupan, ali može biti skuplji od drugih opcija. Cijena vožnje od Aja Nape do Ayia Thekla plaže se kreće oko 20-30 eura.

337507706_107397955637602_8006294279470978406_n.jpg

Nissi beach
Nissi Beach je jedna od najpopularnijih plaža na Kipru, smještena u blizini Aja Nape, popularnog turističkog grada na istočnoj obali ostrva. Ova prekrasna plaža karakteristična je po pješčanim plažama, tirkiznoj boji mora i slikovitom pejzažu.  Plaža je vrlo prostrana i posjeduje mnogo mjesta za opuštanje i uživanje u suncu i moru. Plaža je opremljena svim potrebnim sadržajima, uključujući ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti za razumnu cijenu, tuševe, WC-e i kabine za presvlačenje. U blizini plaže nalaze se brojni restorani, barovi i prodavnice suvenira, pa posjetioci neće ostati gladni ili žedni. Nissi Beach je takođe poznat po mnogobrojnim vodenim sportovima, kao što su skijanje na vodi, parasailing, jet-ski i ronjenje. Posjetioci koji žele malo aktivnosti mogu probati neki od navedenih sportova. Plaža je u sezoni poprilično posjećena, pa se tokom ljetnih mjeseci može stvoriti gužva. Kao i većina plaža na Kipru, Nissi Beach je oznaćena  plavom zastavom koja označava visoke standarde čistoće i kvaliteta. Nissi Beach je dug 500 metara, a more na ovoj plaži obično ima lijepu plavu boju, te je zbog toga savršena pozadina za fotografije i uživanje u prekrasnom ambijentu. Ukratko, Nissi Beach na Kipru je odlična destinacija za posjetioce koji traže savršenu plažu s kristalno čistim morem i mnogo različitih aktivnosti.

Posjetioci Ayia Nape mogu doći do Nissi Beacha na nekoliko načina. Najjednostavniji i najbrži način je iznajmljivanje automobila ili korištenje vlastitog automobila. Put od Aja Nape do Nissi Beacha traje oko 10-15 minuta, u zavisnosti od gužve na cestama. Postoje i javni autobusi koji voze od Aja Nape do Nissi Beacha. Cijena karte je pristupačna i iznosi oko 2-3 eura po osobi. Takođe, taxi prijevoz je dostupan, ali može biti skuplji od drugih opcija. U svakom slučaju, dolazak do Nissi Beacha je jednostavan i dostupan svima. Uživat ćete u prekrasnom pejzažu i mediteranskoj atmosferi, što će dodatno obogatiti vaše putovanje na Kipar.
cyprus-g9a06175bf_1920.jpg

Fig Tree Bay
Fig Tree Bay na Kipru je još jedna vrlo popularna plaža na istočnoj obali ostrva. Smještena je u blizini Protarasa, još jednog popularnog turističkog centra na Kipru. Plaža se proteže na 500 metara i obično je vrlo posjećena u ljetnim mjesecima. Karakteristična je po prekrasnoj pješčanoj obali i kristalno čistim moru u kojem se može uživati tokom cijelog dana. Plaža je opremljena svim potrebnim sadržajima, uključujući iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, tuševe, WC-e i kabine za presvlačenje. Posjetioci mogu uživati u raznim vodenim aktivnostima, uključujući skijanje na vodi, jet-ski, parasailing i ronjenje. U blizini plaže nalaze se brojni restorani, kafići i barovi koji posjetiocima nude raznovrsne kulinarske mogućnosti i veliki izbor različitih pića, a tu su i prodavnice suvenira i trgovine. More na Fig Tree Bay obično ima tirkiznu boju, a pijesak na plaži je bijeli ili svijetlo smeđi, što stvara prekrasnu atmosferu za uživanje u suncu i moru. Plaža Fig Tree Bay takođe je dobila Plavu zastavu, što ukazuje na njenu čistoću i kvalitet. Zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama i sadržajima, Fig Tree Bay je idealna destinacija za porodice s djecom, parove i sve one koji žele provesti opuštajući dan na prekrasnoj plaži.
Dolazak do Fig Tree Bay-a je jednostavan. Možete doći do plaže pješice iz centra Protarasa, ili iz Aja Nape i Paralimnija autobusom ili taksijem. Alternativno, ako imate automobil, postoji dovoljno parkirnih mjesta u blizini plaže, ali i u samom centru Protarasa. Ukratko, Fig Tree Bay je prekrasna plaža s čistim morem, bijelim pijeskom i mnogo sadržaja za uživanje. 
cyprus-g5f2b0a9b0_1920.jpg

Konnos Bay
Konnos Bay na Kipru nalazi se u blizini turističkog grada Protarasa, na južnom dijelu istočne obale ostrva. Ova plaža karakteristična je po svojoj prekrasnoj pješčanoj obali, kristalno čistom moru i mirnoj atmosferi. Plaža je obično manje posjećena u odnosu na neke druge plaže na istočnoj obali, što posjetiocima pruža više mira i privatnosti. Konnos Beach je opremljen svim potrebnim sadržajima, uključujući iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, kabine za presvlačenje, tuševe i WC-e. Plaža se proteže na oko 200 metara, a okružena je prekrasnom prirodom, što je čini savršenim mjestom za opuštanje i uživanje u suncu i moru. Konnos Beach je takođe popularna među roniocima, jer se na ovom mjestu nalazi nekoliko mjesta za ronjenje i istraživanje podvodnog svijeta. More na Konnos Beachu obično je tirkizne boje i izuzetno čisto. Plaža je takođe vrlo pogodna za djecu zbog plitke vode i dječjih igrališta. U blizini plaže nalazi se restoran i bar. Kao i većina plaža na Kipru, Konnos Beach takođe ima plavu zastavu, koja označava visoke standarde čistoće i kvaliteta.
Dolazak do Konnos Beacha iz Aja Nape ili Protarasa je moguć taksijem ili autobusom, a ako posjetioci dolaze vlastitim automobilom, postoje dovoljno parkirnih mjesta iznad same plaže.
cyprus-g9e6733fc6_1920.jpg
Makronissos Beach
Makronissos Beach na Kipru je još jedna vrlo popularna plaža, smještena u blizini centra Ayia Nape. Plaža se sastoji od tri male uvale s prekrasnim bijelim pijeskom i kristalno čistim morem. Ova plaža je idealna za porodice s djecom jer su uvale vrlo plitke i sigurne za plivanje. Takođe, na plaži se nalaze brojni sadržaji za djecu, uključujući dječje igralište, stolove za ping-pong i mini golf. Makronissos Beach je opremljen svim potrebnim sadržajima, uključujući iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, kabine za presvlačenje, tuševe i WC-e. Plaža je takođe pogodna za razne vodene aktivnosti, uključujući skijanje na vodi, jet-ski i ronjenje. More na Makronissos Beachu je tirkizno i izrazito čisto, a pijesak na plaži je vrlo fin i ugodan za hodanje ili ležanje. Takođe, kao i druge plaže koje smo naveli i ova plaža ima Plavu zastavu, što ukazuje na visoke standarde čistoće i kvaliteta. U blizini plaže nalaze se brojni restorani, kafići i barovi koji posjetiocima nude široku paletu kulinarskih specijaliteta i pića. 
Dolazak do Makronissos Beacha je jednostavan. Može se doći do plaže pješice iz centra Ayia Nape ili taksijem i autobusom. Također, posjetioci koji dolaze automobilom mogu parkirati na parkiralištima u blizini plaže. Ukratko, Makronissos Beach na Kipru je prekrasna plaža s bijelim pijeskom i kristalno čistim morem, idealna za porodice s djecom i sve one koji traže ugodan odmor na plaži. 
cyprus-g1ac6a1881_1920.jpg