Ljepote Salzburga

Salzburg je grad u Austriji koji se nalazi na granici sa Njemačkom, a od Minhena je udaljen svega 50ak kilometara. Salzburg je četvrti po veličini grad u Austriji sa oko 150 000 stanovnika, a ispred njega su Beč, Grac i Linc. Ovo je jedan od gradova u Austriji u kojem živi i radi najveći broj ljudi koji su se u Austriju doselili sa Balkana, odnosno iz zemalja bivše Jugoslavije. Posjetite ovaj grad, a to možete na dva načina, da putujete direktno u Salzburg i tu boravite nekoliko dana ili kao što smo mi uradili, a to je da putujete u Minhen pa da Salzburg posjetite u okviru jednodnevnog izleta. Ukoliko se pitate šta vidjeti u Salzburgu, u ovom putopisu Vam predstavljama 5 najljepših i najzanimljivijih atrakcija ovog austrijskog grada.

 

Salzburger Dom (Salzburška katedrala)
Salzburška katedrala nalazi se u centralnom dijelu Salzburga, na mjestu gdje je nekada bila stara katedrala iz XVIII vijeka. Kod ove katedrale je interesantno da je ona nastala tako što je stara katedrala bila već previše ošećena i u lošem stanju da je biskup naredio njeno rušenje i pravljenje nove katedrale. Nova katedrala izgrađena je početkom XVII vijeka i posvećena je svetom Rupertu. Kupola ove, nove katedrale, visoka je 71 metar, a ono što je možda i najinteresantnije jeste da se u ovoj katedrali nalazi drugo po veličini zvono u Austriji koje se zove Salvatorglocke i koje je teško čak 14 tona. Ako putujete u Salzburg u vrijeme zimskih praznika onda obavezno posjetite ovu katedralu jer je trg ispred nje jedno od najljepše ukrašenih mjesta u srednjoj Evropi. 

salzburger.jpg

 

Hohensalzburg
Hohensalzburg jeste salzburški dvorac koji je dominantan u odnosu na sve ostale građevine u gradu i koji se nalazi na brdu iznad grada. Iz skoro svih pozicija u gradu (koje nisu zaklonjene zgradama) možete vidjeti ovaj dvorac. Ovo je jedan od najvećih srednjovjekovnih dvoraca u Evropi, a njegove dimenzije su približno oko 250 metara dužine i 150 metara širine. Dvorac se na brdu nalazi još od XI vijeka kada je počela njegova gradnja, ali je današnji izgled dobio tek 400 godina kasnije nakon brojnih nadogradnji i proširenja. Da biste se popeli do dvorca potrebno Vam je oko 20 minuta pješačenja ili to možete učiniti žičarom koja vozi na svakih 10 minuta. Pogled na grad sa zidina dvorca je fantastičan.

hohensalzburg.jpg

 

Getreidegasse
Getreidegasse je sigurno najpoznatija ulica u starom gradu Salzburga. Ova ulica nalazi se na istom mjestu gdje su Rimljani izgradili kada su podizali grad Salzburg, a interesantno je da do danas nije mijenjanja niti rekonstruisana. U ovoj ulici nalazi se veliki broj zlatara, te druge radnje komercijalnog sadržaja. Interesantno je da postoji pravilo kako moraju izledati i kako moraju biti postavljene reklame radnji koje se nalaze u ovoj ulici.  Ulica je, kao i sve druge ulice u centru Salzburga prilično uska, a na pojedinim zgradama možete pronaći godine kada su izgrađene. Iznenadićete se koliko su pojedine zgrade stare.

getreidegasse.jpg

 

Mocartova kuća
Čovjek zbog kojeg je Salzburg poznat i slavan jeste sigurno Volfgang Amadeus Mocart. U ulici Getreidegasse pod brojem 9 nalazi se njegova rodna kuća. Mocart je rođen u stanu na trećem spratu gdje je i živio do svoje dvadesetčetvrte godine.  Ono što je interesantno kod ove kuće jeste da je ona u vrijeme kada se Mocart rodio bila stara oko 400 godina što znači da je starost te kuće danas oko 650 godina. Danas se u rodnoj kući Volfganga Mocarta nalazi muzej u njegovu čast. 

movstz.jpg

 

Dvorac Mirabell
Uz rijeku Salzach nalazi se dvorac izgrađen u XVII vijeku. Dvorac sam po sebi se ne izdvaja previše od drugih baroknih dvoraca kojih ima mnogo širom Austrije, ali ono što ga čini posebnim jesu vrtovi i fontane koje se nalaze ispred dvorca. Legenda kaže da je jedan vrt posebno inspirisao Mocarta te da se iz te inspiracije rodilo njegovo poznato djelo ,,Čarobna frula''. U dvorcu se nalazi prelijepa Mramorna dvorana koja se danas koristi za svadbe. U parku ispred ovog dvorca, ukoliko ga posjetite, vidjećete mnogo statua posvećenih rimskim i grčkim bogovima. 

mirabel.jpg

 

Nadamo se da vam je naš putopis pomogao da sastavite listu 'šta obići u Salzburgu'. Želimo vam lijep provod!