Minhen - glavni grad Bavarske

Minhen je najveći grad u južnom dijelu Njemačke i treći grad po broju stanovnika u ovoj državi.  Sa oko 1 400 000 stanovnika, Minhen je najveći i glavni grad Bavarske, jedne od 16 njemačkih pokrajina. Iako nije glavni grad Njemačke, Minhen ima veoma bogatu istoriju, o čemu svjedoče brojne istorijske građevine i druge atrakcije. U ovom putopisu predstavljavamo Vam neke, nama najzanimljivije atrakcije i građevine Minhena, koje su samo dio onoga što ovaj grad nudi. 

 

Marienplatz
Centar grada  i glavni gradski trg jeste Marienpaltz. Ovaj plac koristi se još od XII vijeka kada je bio korišten kao sajmšite, te je od tada centar Minhena. Ovaj plac veoma je popularno okupljalište kako turista, tako i domaćeg stanovništva. Tokom godine na ovom placu održavaju se razne manifestacije, a tokom zime tu su popularni zimzograd i proslava novogodišnjih i božićnih praznika. U proljetnim i ljetnim mjesecima ovaj plac je posebno interesantan turistima i lokalnom stanovništvu iz razloga što bude u velikoj mjeri prekriven baštama (zajedno sa okolnim šetalištima koja vode ka njemu) te mami posjetitelje baštama i popularnim njemačkim napitkom - pivom. Bez obzira u koje doba godine putujete u Minhen, posjetite ovaj park jer pored ugostiteljskih objekata tu se nalaze i istorijski objekti, a takođe i razni butici i trgovinske radnje.

marienplatz.jpg

 

Hofbrauhaus
Najpoznatija minhenska pivnica i vjerovanto jedna od najpoznatijih na svijetu jeste Hofbrauhaus. Ono po čemu je ova pivnica posebna jeste ogroman unutrašnji prostor koji ona posjeduje. Pivnica je sagrađena prije 500 godina na mjestu gdje se i danas nalazi, a osim renoviranja koja podrazumijevaju obnovu, krečenje i slično, ništa drugo u pivnici nije mijenjano (pod ovim podrazumijevamo na raspored i prostor). Glavni dio pivnice koji se zove Schwemme može da primi oko 1 300 gostiju. Stolovi u pivnici nisu mijenjani od 1897. godine, a tokom večernjih svirki na njih se popne nekoliko stotina gostiju. Da slava pivnice bude mnogo veća pobrinuo se Adolf Hitler. Upravo u ovoj pivnici Hitler je počeo da drži govore, odnosno u ovoj pivnici je počeo njegov politički put. U pivnici se pivo služi čak i u kriglama od 1l, kao i u većini minhenskih pivnica, a ako odlučite da posjetite pivnicu onda obavezno naručite Hofbrau pivo, po mnogima najbolje pivo na svijetu.

hofbrau.jpg

 

Olimpijski park
Još jedno mjesto koje možete besplatno obići u Minhenu, a koje je takođe dio istorije ovog grada. Istina, dio je savremene istorije, ali bez obzira na to jedno je od ljepših mjesta koje trebate posjetiti. Olimpijski park u Minhenu sagrađen je za potrebe Olimpijskih igara 1972. godine. Godine 1974. na glavnom stadionu ovog parka odigrana je finalna utakmica Svjetskog prvenstva u fudbalu 1974. godine. Do 2005. godine ovaj stadion su koristili minhneski klubovi TSV 1860 Minhen i Bajern Minhen. Za vrijeme Olimpijskih igara 1972. godine, u olimpijskom selu koje se nalazi odmah pored ovog parka dogodio se teroristički napad koji su izveli palestinski teroristi na predstavnike izraelskog tima. Ako posjetite Olimpijski park obavezno se popnite na toranj koji se nalazi u njegovom centralnom dijelu, a čija je visina oko 290m, jer je pogled sa ovog tornja na grad Minhen fenomenalan. 

olimp_park.jpg

 

Engleski vrt
Još jedan park, odnosno vrt, koji morate posjetiti u Minhenu jeste Engleski vrt. Ovaj park se smatra jednim od najljepših parkova na svijetu. Pored zelenila i zelenih površina koje ovaj park pruža posjetiocima, u njemu je moguće pronaći i pojedine istorijske objekte.  U parku je moguće pronaći Kineski toranj, Japanska kuća čaja i građevina Monopteros. Ono što je posebno interesantno i što mami turiste u ovaj park, jesu pivnice koje su razbacane po cijelom parku.  Pored građevine Kineski toranj nalazi se pivnica čiji je kapacitet čak 7 400 mjesta. U centru vrta nalazi se jezero čiji je naziv Kleinhesseloher, a pored kojeg se takođe nalazi pivnica. Ako putujete u proljetnim ili ljetnim mjesecima u Minhen onda ovaj vrt mora biti na Vašoj listi obilazaka. 

england.jpg

 

Allianz arena
Ako ste ljubitelj ili ljubiteljka fudbala ovo je mjesto koje obavezno morate posjetiti. Allianz arena je dom jednog od najvećih fudbalskih klubova na svijetu, Bajern Minhena.  Na ovom stadionu igra i klub 1860 Munich. Ovaj stadion koji je zvanično otvoren 2005. godine može da primi oko 70 000 gledalaca. Ovaj stadion je jedan od prepoznatljivih u svijetu zbog svog spoljašnjeg dizajna. Stadion, odnosno njegovi vanjski zidovi su obloženi kamenim pločama prekrivenim tankom folijom, od kojih svaka može mijenjati boje, odnosno podržavaju plavu, crvenu i bijelu boju. Bitno je napomenuti da stadion, odnosno njegova vanjska strana bude bijele boje kada na stadionu igra reprezentacija ili se na stadionu dešava neki drugi bitan događaj. Čak iako niste ljubitelj fudbala posjtetite ovaj stadion jer  tamo možete pronaći posebne poklone za članove Vaše porodice ili Vaše prijatelje koji vole Bajern Minhen ili fudbal uopšte. 

munich-675015_960_720.jpg