Jednodnevni izlet u Bratislavu

Bratislava je jedan od četiri grada čije ime počinje sa B, leži na Dunavu i glavni je grad neke države. Pored Bratislave to su, Budimpešta, Beč i Beograd. Bratislava je glavi i najveći grad Slovačke. Sa oko 500 000 stanovnika sjedište je Bratislavske pokrajine. Bratislava i Beč su dva najbliža glavna grada na svijetu, udaljeni jedan od drugog svega 60km. Mi, kada putujemo u Beč, a to je na našu sreću prilično često, volimo otići na jednodnevni izlet do Bratislave. Šta smo do sada obišli i šta nam se najviše svidjelo pročitajte dalje u tekstu. Nadamo se da Vas privući atrakcije koje ćemo opisati i da ćete posjetiti ovaj prilijepi grad.

 

Bratislavský hrad  (Bratislavski dvorac)

Ono što prvo primijetite kada se približavate centru grada jeste svakako stari dvorac koji se nalazi na brdu visine oko 100m. Ova najpoznatija bratislavska građevina nalazi se u gradu još od X vijeka, odnosno oko nje se razvijao grad. Ovaj dvorac posjeduje četiri tornja od kojih je najviši Krunski toranj na jugozapadnoj strani, visine 47 metara. Godine 1811. ovaj dvorac je izgorio u velikom požaru, ali je 1960. godine rekonstruisan i od tada je nacionalni kulturni spomenik. Danas je ovaj dvorac mjesto raznih izložbi, a cijena obilaska istog je 4€. Iako nije impozantan kao drugi dvorci širom Evrope, ako idete u Bratislavu, obiđite ovaj dvorac jer je pogled na Bratislavu iz njegove okoline prelijep.

bratislava_dvorac.jpg

 

Glavni trg

Glavni trg ili Hlavné námestie kako ga Slovaci zovu, jeste centralni trg u starom gradu. Na ovom trgu smješteno je nekoliko znamenitosti kao što je Rolandova fontana, Stara gradska vjećnica, nekoliko ambasada i Nadbiskupova palata. Na trgu se, naravno kao i u svakom drugom gradu, nalaze restorani, barovi, pabovi i drugi komercijalni sadržaji. Glavni trg jeste ujedno i Stari grad Bratislave, te nemojte propustiti priliku da prošetate starim ulicama ovog grada.

bratislava-slovakia-center.jpg

 

Nový most (Novi most)

Jedna prilično interesantna atrakcija. Novi most završen je 1971. godine. Iako je ovaj most građen za vrijeme komunističkog režima koji je tada bio aktuelan u Čehoslovačkoj Republici, ipak je lijepo ukomponovan u svoju okolinu. Zvanični naziv ovog mosta jeste Most slovačkog nacionalnog ustanka. Ono što ovaj most razlikuje od drugih i što ga čini interesantnom atrakcijom jeste da se u tornju koji se nalazi iznad mosta nalazi restoran. Naziv restorana je UFO što u prevodu znači NLO (neidentifikovani leteći objekat) iz razlog što njegov oblik podsjeća na letjelicu vanzemaljaca. Za odlazak u ovaj restoran nije potrebna prethodna rezervacija, ali pazite, cijene bi mogle biti nešto veće nego u drugim bratislavskim restoranima.

novi_most.jpg

 

Predsjednička palata

Predsjednička palata ili Palata Grasalkovič izgrađena je 1760. godine. Palata je izgrađena za tadašnjeg predsjednika mađarske privredne komore i savjetnika Marije Terezije, Antuna Grasalkoviča. 90-ih godina prošlog vijeka palata je rekonstruisana i od tada u njoj borave slovački predsjednici. Zbog činjenice da u njoj boravi predsjednik, palata u narodu nosi naziv Slovačka bijela kuća. Nakon smrti Antuna Grasalkoviča ovu palatu su koristili članovi Habzburške monarhije za razne proslave i balove, a jedno vrijeme bila je i barokni muzički centar.

Grasalkovičov_palác_Bratislava_Oct._2006_006.jpg

 

Most Apolo

Još jedan interesantan most nalazi se u Bratislavi. Iako na ovom mostu nema restorana i drugih komercijalnih sadržaja, ovaj most je poznat po svom slavnom učešću u takmičenju za nagradu OPAL (najbolji projekti i vođe) koje se dodjeljuje od strane Američkog inženjerskog društva. Iako je u finalu 2006. godine ovaj most ostao bez nagrade, odnosno nije pobijedio, ipak njegova slava nije ništa manja iz prostog razloga što je to jedini evropski projekat nominovan za ovu nagradu. Pronađite mjesto odakle možete vidjeti ovaj most noću, tada je najljepši jer je obasjan svjetiljkama raznih boja.

bridge-apollo-danube.jpg

 

Statua Napoleonovog vojnika

Na Glavnom trgu, u Starom gradu, nalazi se vjerovatno najpopularnija statua u Bratislavi. Godine 1805. Napoleonova vojska je ušla u Bratislavu sa 9 000 pješadijaca i 300 konjanika. U čast Napoleonove vojske postavljena je ova statua, a francuska pobjeda potvrđena je na papiru, odnosno sporazumu koji je poznat kao Požunski mir. Ova statua danas je jedna od najpopularniji atrakcija za slikanje. Pronađite je u Starom gradu i napravite neku zanimljivu fotografiju.

bratislava-slovakia-napoleonic-soldier.jpg

 

Crkva svete Elizabete

Crkva svete Elizabete ili plava crkva jeste mađarska secesionističa crkva. Ova crkva smještena je u Bezrucova ulici, nedaleko od Starog grada i Glavnog trga. Crkva je građena početkom XX vijeka, a završena je 1913. godine. Zanimljivo je da je ova crkva jedna od najljepših građevina secesije na svijetu. Djelo je mađarskog arhitekte Edena Lechnera. Crkva je interesantna i primamljiva turistima iz prostog razloga, a to je plava boja kojom je crkva obojena.

elizabet.jpg

 

Pored nabrojanih i opisanih u Bratislavi postoji još mnogo drugih lijepih i zanimljivih atrakcija i znamenitosti. S obzirom da smo ovaj grad obilazili, kao što smo pomenuli, u jednodnevnim izletima, još uvijek nismo obišli sve što grad ima da pruži. Ukoliko posjetite Bratislavu, pošaljite nam Vaš putopis, a mi ćemo ga vrlo rado objaviti.