Najljepše što Beč nudi (iz našeg ugla)

Beč je glavni i najveći grad Austrije. Grad koji zauzima 414 kvadratnih kilometara na kojima živi oko 1 900 000 stanovnika, najbolji je grad za život na svijetu. Mi u Beč vrlo rado,  a i vrlo često putujemo, a u ovom putopisu ćemo Vam predstaviti ljepote Beča po našem mišljenju i ukusu kako bismo Vam pomogli da se odlučite šta da obiđete ukoliko planirate putovati u ovaj grad. Pogledajte naših TOP 10 i napravite vašu listu 'šta vidjeti u Beču':

 

Mariahilferstraße (ulica Marije Hilfer)

Ovo je najpoznatija i najduža ulica u Beču. Sigurno ste do sada već čuli za ovu ulicu. Ova najpoznatija bečka ulica sastoji se od dva dijela, unutrašnjeg i vanjskog dijela. Vanjski dio ove ulice namijenjen je za saobraćaj, dok je unutrašnji dio namjenjen komercijalnim sadržajima. U unutrašnjem dijelu ulice, u dužini od oko 2 km smješten je veliki broj butika, trgovina i ugostiteljskih objekata. Ova ulica koja se proteže od dvorca Schönbrunn pa skoro sve do centra omiljena je destinacija turista iz čitavog svijeta upravo zbog komercijalnih sadržaja smještenih u njoj. Ako putujete u Beč obavezno prošetajte ovom ulicom, popijte kafu u bašti nekog od kafića smještenih ovde ili iskoristite vrijeme u njoj za šoping.

marihilfe.jpg

 

Dvorac Schönbrunn

Najpoznatiji austrijski dvorac Schönbrunn smješten je na samom kraju (ili početku) ulice Mariahilferstraße. Ovaj dvorac iz XVIII vijeka danas je glavna atrakcija Austrije. Schönbrunn koji je građen u baroknom stilu danas je pod zaštitom UNESCO-a, a nekad je bio rezidencija Habzburške dinastije. Gradnju ovog velelepnog zdanja, koje u sebi sadrži više od 1 400 prostorija, započeo je car Leopold I. Najveću slavu ovaj dvorac stekao je u vrijeme vladavine Marije Terezije i Franje Josipa. Oko dvorca nalazi se najljepši bečki park sa vrtovima, koji tokom proljetnih i ljetnih mjeseci posjećuje ogroman broj turista, ali i stanovnika Beča. Ulazak u park kao i korištenje prostora u njemu je besplato, a ako želite obići unutrašnjost dvorca za to ćete morati platiti 12.90€ za odraslu osobu, odnosno 9.50€ za djecu od 6 do 18 godina.

sonbrun.jpg

 

Stephansdom

U samom centru Beča nalazi se jedna od popularnijih i poznatijih atrakcija ovog grada. Katedrala svetog Stefana izgrađena je u XII vijeku, a danas je ona sjedište bečkog biskupa. U katedrali se nalazi drugo najteže zvono u Evropi (najteže se nalazi u Kelnu), zvono svete Marije teško 20 tona, a pored njega nalazi se jos 22 manja zvona. Južni toranj katedrale iz XV vijeka visok je 136 metara, a sa njegovog vrha može se vidjeti čitav grad. Ova katedrala građena je u gotičkom stilu. Ulaz u katedralu je besplatan, a ukoliko se želite popeti na južni toranj, popularniji pod nazivom Steffl,  za to ćete morati platiti 4.50€ kao odrasla osoba, 2€ ukoliko imate od 15 do 18 godina, te 1.50€ ukoliko imate od 6 do 14 godina.

stefandom.jpg

 

Kahlenberg

Ako želite vidjeti čitav Beč kao na dlanu onda morate otići na Kalenberg. Ovo brdo visoko 484 metra granični je pojas između Beča i Klosterneuburga. Na vrhu brda nalazi se radijski toranj i restoran Stephaniewarte. Ako želite pobjeći od gradske buke i uživati u prirodi, ali i dalje imati pogled na Beč onda je ovo prava lokacija za vaš planer. Do vrha brda se može gradskim ili sopstvenim prevozom, a kakav je pogled kada dođete gore pogledajte na slici ispod.

kalenberg.jpg

 

Dvorac Belvedere

Istočno od ulice Mariahilferstraße nalazi se dvorac sagrađen u XVIII vijeku. Ovaj dvorac, koji je nekada bio ljetna rezidencija princa Eugena Savojskog, danas je popularna turistička atrakcija. Dvorac Belvedere zapravo se sastoji od dvije razdvojene palate, Gornje i Donje, a oko njih su i brojni drugi manji objekti. Prva, a i dosta interesantnija palata jeste Donja Palata, a nenjn najzanimljiviji dio jeste Mramorna dvorana. Ovu dvoranu morate obići jer se u njoj nalaze skulpture, slike i freske među kojima su posebno interesantne freske koje Eugena prikazuju kao spasitelja hrišćanstva zbog njegovih napora u zaustavljanju turske vojske. Gornja Palata je izgrađena godinu dana nakon završetka Donje, a služila je za stanovanje.

belveder.jpg

 

Prater

Ovaj popularni bečki luna park nalazi se na neposrednoj udaljenosti od centra grada. Ovo je dio grada koji definitivno želite i morate obići. Veliki točak, Ferris Wheel, koji se nalazi na ulazu u ovaj luna park poznat je i kao jedan od simbola Beča. Ovaj točak nalazi se na istom mjestu gdje je postavljen krajem XIX vijeka kada je tu održana Svjetska izložba. Ako želite vidjeti Beč iz vazduha provozajte se Ferris Wheelom i vidite glavni grad Austrije sa visine od 117 metara. Cijena vožnje za odrasle iznosi 10€, dok će djeca između 3 i 14 godina platiti 4.50€, a vožnja traje oko 1h. Park Prater sastoji se iz dva dijela. Na jednom dijelu nalazi se luna park sa raznim atrakcijama, od rollercoastera do kuće straha i vodenih atrakcija, a drugi dio jeste zelena površina, odnosno klasični park za šetače, bicikliste i druge rekreativce. Zelena površina je nekada bilo carsko lovište. Ulaz u oba dijela parka je besplatan, a vožnje i atrakcije u luna parku se plaćaju svaka za sebe i cijene se dosta razliku (npr. za rollercoaster ćete platiti oko 5€, dok ćete za stakleni lavirint morati izdvoji oko 2€, itd.).

tocak.jpg

 

Zoološki vrt

Nedaleko od dvorca Schönbrunn nalazi se Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svijetu. Istorija ovog zoološkog vrta počinje još davne 1452. godine, a zvanično je osnovan 1752. godine. U dugoj istoriji ovog vrta posebno su bitne dvije godine. Godine 1906. okoćen je prvi slon začet u ovom zoološkom vrtu, dok je 2007. godine u Tiergatrenu začeta prva panda u zoo vrtu ikada na svijetu. Sa oko 750 vrsta životinja ovo je sigurno jedan od najboljih svjetskih i evropskih zooloških vrtova. Ovo je mjesto koje morate obići u Beču jer su mnoga barokna zdanja koja se nalaze unutar zidina vrta do danas savršeno sačuvana. Površina koju zauzima Tiergarten je veoma velika pa su zato tu otvoreni i ugostiteljski objekti kako bi se turisti odmorili od obilaska. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 18.50€, dok je za djecu i mlade od 6 do 18 godina cijena 9€ po ulaznici.

tigar.jpg

 

Stephansplatz

Stefansplatz je trg u centru Beča. Ovaj trg nosi ime po građevini koja se na njemu nalazi, a koju smo gore već pomenuli, Stephansdom. Ovo je sigurno najpoznatiji trg u Beču, a iz njega se na više strana granaju pješačke ulice, odnosno šetališta. Do XX vijeka na ovom prostoru, odnosno njegovim granicama nalazio se određeni broj kuća, ali danas njih više nema, te je ovaj popločani prostor danas dom komercijalnim sadržajima poput butika, restorana, trgovina. Danas je ovaj trg reprezentativni primjer da se uz srednjovjekovnu katedralu mogu graditi i ukomponovati zgrade od čelika i stakla. Drugim riječima, ovaj prostor je pravi primjer dase stara i nova arhitektura mogu skladno miješati. Posjetite ovaj trg.

stefanplac.jpg

 

Hundertwasserhaus

Hundertwasserova kuća jedan je od simbola Beča. Ovaj stambeni kompleks jeste remek djelo Hundertwassera zaigranog umjetnika koji je težio boljem uklapanju građevina u njihovu okolinu. Gradnja ove zgrade počela je 1983. godine, a završena je 1986. kada je i otvorena. Na ovoj zgradi se pored raznih boja, lijepo usklađenih, nalazi i mnogo zelenila. Ispred zgrade nalazi se fontana koja podjseća na rimske fontane jer ima mnogo elemenata mozaika, a na njenom vrhu nalazi se figura anđela. Ono što je turistima u ovom kompleksu, takođe, posebno interesantno jeste telefonska govornica iz Londona. Crvena telefonska govornica, kakve se mogu vidjeti u Londonu ovde se nalazi iz razloga što je Hundertwasser bečke, odnosno austrijske govornice smatrao ružnim, te je ovaj prostor oplemenio upravo londonskom govornicom. Obiđite Hunderwasserhaus i napravite super fotografije za Vaše društvene mreže.

hunder.jpg

 

Saher torta

Na kraju naše liste nalazi se jedna sasvim drugačija atrakcija. Iako Saher torta nije spomenik, građevina ili trg, ipak je zaslužila mjesto na našoj listi. Ova čuvena torta potiče iz 1832. godine kad je princ von Metternich tražio od svog sluge koji se zvao Franc Saher da napravi tortu za njegove goste. U tom trenutku, na nesreću mladog Franca (imao svega 16 godina), ali na našu i radost mnogih ljubitelja ove torte širom svijeta, glavni kuvar je bio bolestan te večeri, te je mladi Franc Saher pod pritiskom sastavio recept za tortu te iste noći. Sastav torte je prilično jednostavan, a čine ga čokolada, džem od kajsija i šlag. Godinama posle, recept je usavršavan, ali je sastav manje-više ostao nepromijenjen. U mnogim restoranima i kafićima u Beču možete probati Saher tortu, ali je najbolja u hotelu Saher odakle i potiče njen recept. Ako ne budete mogli pronaći ovo mjesto (a prilično je jednostavno, nalazi se u blizini glavnog trga) obratite pažnju gdje je najveći red ispred nekog lokala i na pravom ste mjestu. Degustacija ove torte mora biti na Vašoj listi prioriteta ako idete u Beč.

saher.jpg

 

Pored nabrojanih i opisanih, u Beču se nalazi veliki broj drugih atrakcija i lokacija koje se svakako moraju naći na vašoj listi 'šta obići u Beču'. Posjetite Beč i javite nam koji su lokaliteti ostavili najjači utisak na Vas.