Šta nam se svidjelo u Pragu

U ovom putopisu predstavićemo znamenitnosti Praga koje su nas oduševile i koje su na našoj listi razloga zbog kojih ćemo ponovo obići ovaj grad.

Prag je glavni i najveći grad Češke Republike. Populacija Praga je oko 1 300 000 stanovnika naseljenih na oko 300 kvadratnih kilometara prostora. Osnivanje Praga počelo je izgradnjom Praškog zamka 880 godine, a kroz čitavu svoju istoriju dugu preko 1 100 godina ovaj grad je sve vrijeme prestonica država i monarhija kojima je kroz istoriju pripadao. Po turističkoj posjećenosti Prag je peti grad u Evropi, a ispred njega na listi su London, Pariz, Istanbul i Rim. Mora se priznati da se na ovoj listi Prag sa pravom našao među pomenutim metropolama. Kao jedan od najstarijih i najočuvanijih gradova Evrope Prag se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Pročitajte tekst i napravite plan šta vidjeti u Pragu.

 

Karlov most

Most star preko 600 godina svjedok je mnogih sukoba vođenih za češku teritoriju. Karlov most najpoznatija je znamenitost u Pragu, a naziv nosi po svom tvorcu, odnosno vladaru za vrijeme čije vladavine i po čijem nalogu je napravljen. Most je ukrašen sa 30 religijskih kipova, a najpoznatiji kip je kip svetog Ivana Nepomuka koji se nalazi na mjestu gdje je svetac bačen u vodu sa mosta, a sam kip predstavlja smrt sveca. Bitno je napomenuti da je upravo ovaj svetac zaštitnik Češke. Po češkom vjerovanju, svako ko dotakne pozlaćenu bistu na mostu i zamisli želju ne treba uopšte da sumnja da će mu se želja i ostvariti. Takođe, prema legendi par koji se poljubi ispod velikog luka Karlovog mosta ostaće zauvijek zajedno.

Jedna veoma interesantna priča koja svjedoči da ovaj most ni po čemu nije običan, jeste priča koja datira iz perioda njegove gradnje. Naime, tokom gradnje mosta umjesto cementa korištena je smjesa koja je u sebi sadržala živa jaja za vezivanje blokova. Karlo IV je naredio da se jaja iz cijele Češke šalju za Prag kako bi gradnja tekla nesmetano. Usled manjka jaja za ishranu došlo je do zdravstvenih problema kod siromašnog stanovništva. Prilikom slanja iz nešto udaljenijeg mjesta, a usled straha da se jaja ne razbiju, stanovnici tog mjesta su jaja skuvali kako bi ona bezbijedno stigla do Praga. Kada su jaja stigla u Prag, Karlo je shvatio da su jaja neuoptrebljiva, te je organizovao veliki festival jaja.

karlov_msot.jpg

 

Astronomski sat

Jedna od skulptura koja se može vidjeti na skoro svim turističkim reklamam Praga jeste Astronomski sat na Starogradskoj vijećnici. Ovaj sat funkcioniše još od XV vijeka, a zanimljivo je da svakog dana, odnosno svakog punog sata iskaču pijetlovi iz sata, a kipovi na satu zaplešu. Česi ovaj sat nazivaju ,,Praški Orloj''. Ono što je kod ovog sata fascinantno jeste to da on pokazuje položaje Sunca, Mjeseca, zodijačke znakove kao i položaje pojedinih planeta, koje su u vrijeme izgradnje sata bile poznate stanovništvu. U centru ovog sata naslikana je planeta zemlja, a sve oko nje je ono što je i u stvarnosti okružuje.  S obzirom na to da se ovaj sat nalazi na Starogardskom trgu, fotografije pored sata mogu da budu pravu remek djelo.

astronomski.jpg

 

Starogradski trg

Starogradski trg je najstariji, napoznatiji i najznačajniji trg u Pragu. Nalazi se u istorijskom jezgru Praga. Ovo mjesto je veoma živo, a na ovom prostoru nalazi se mnogo restorana i pabova i drugih komercijalnih sadržaja. Istorijske činjenice govore da je ovaj trg nastao još u XI vijeku kada su na ovom prostoru trgovci osnovali pijacu na raskrsnici dugih trgovačkih puteva. Starogradski trg je u XI vijeku bio poznat širom Evrope.

starogradske.jpg

 

Crkva Gospe pod Týnom.

Na trgu se nalazi još jedna znamenitost Praga, a to je Crkva Gospe pod Týnom. Ova gotička crkva izgrađena je u XIV vijeku kada je bila znamenitost koju su obožavali trgovci iz cijele Evrope. Može se zaključiti da je i danas obožava od strane turista. Ova građevina može se pohvaliti tornjevima blizancima visine 80 metara. Tornjevi su prilikom građenja izgrađeni istog oblika i detalja, međutim ako se bolje zagledate primijetićete da je jedan toranj tanji i nešto drugačijeg izgleda, a razlog za to leži u činjenici da je toranj izgorio tokom jednog požara je te prilikom obnove dobio nešto drugačije dimenzije.    crkva.jpg

 

Hradčany – Praški dvorac

Praški dvorac se nalazi na uzvišenju iznad starog dijela grada. Od starogradskog trga do ovog dvorca vodi Karlov most. Ovo je najveći drevni dvorac na svijetu, a kroz istoriju osim čeških kraljeva u njemu su boravili kraljevi Svetog Rimskog casrstva, biskupi, dok je danas ovo mjesto dom predsjednika Češke Republike. Dvorac je izgrađen još u IX vijeku, odnosno oko 880. godine. Unutar zidina dvorca se nalazi još jedna znamenitost Praga, a to je katedrala svetog Vida, koja potiče iz prve polovine X vijeka. U ovoj katedrali se čuvaju češke krune i kraljevski dragulji.

dvorac.jpg

 

Vaclavski trg

Vaclavski trg koji Česi nazivaju ,,Vaclavske Namesti'' jeste lokacija na kojoj se obilježavaju razne proslave i dešavanja. Prilikom osnivanja trga u srednjovjekovnom periodu, trg je bio pijaca konja, dok je danas pravo poslovno središte Praga. U gornjem dijelu bulevara, odnosno trga nalazi se kip svetog Vjenceslava na konju. Na ovom trgu se nalaze najpoznatiji praški pabovi i restorani u kojima možete probati praške kobasice i druge specijalitete. Zanimljiva činjenica jeste da se prema nekim podacima u ovoj ulici okupilo čak 400 000 ljudi.

vaclavske.jpg

 

Kuća koja pleše

Zvanični naziv ove građevine jeste ,,Dancing house'' (Kuća koja pleše). Zgrada je izgrađena 1997. godine, a djelo je češkog arhitekte Vlade Milunića (rođen u Hrvatskoj) i njegovog američkog kolege Franka Gehrya. Ova poslovna zgrada nalazi se u neposrednoj blizini glavnih znamenitosti Praga na prostranoj parceli pored rijeke Vltave. Česi ovu zgradu zovu ,,Tancici dum'' što u prevodu znači Plešuća kuća ili Kuća koja pleše.

dancing.jpg

 

Praški pabovi

Prag i Češka Republika uopšte poznati su po proizvonji i konzumaciji velikih količina piva koje se ovde popiju. Ako putujete u Prag sigurno planirate da obiđete neke od pabova koji se nalaze u ovom gradu. U skoro svim pabovima moguće je i ručati, a cijene dnevnog menija ponekad znaju biti pravo primamljive, odnosno moguće je da jesti i popiti pivo u pojedinim pabovima za svega 6-7€. Veliki broj pabova u Pragu je urađen po određenoj tematici, a nama se najviše svidio pab ,,Vytopna Railway'' u kojem pivo do stola dovozi vozić. Naime, do svakog stola je urađena mala pruga od šanka i narudžba za sto stiže u vagonu vozića.

pivo.jpg

 

Staropramen pivara

U Pragu se nalazi nekoliko pivara, a jedna od poznatijih i prepoznatljivijih jeste svakako Staropramen pivara. Ako ste raspoloženi da obiđete pivaru i upoznate se sa procesom proizvodnje piva, kao i istorijom ove pivare, sve to možete uraditi za svega 10-ak €. U ovu cijenu je nakon obilaska pivare uključena i degustacija piva, a moguće je takođe i jesti u pabu koji je u sklopu ove pivare.

staropr.jpg

 

Ono što je veoma zanimljivo u vezi sa ovim gradom jeste to da se sve navedene atrakcije mogu obići bez korištenja prevoza, odnosno sve se one nalaze na pješačkoj udaljenosti jedna od druge. Za Prag važi pravilo da sve ulice vode ka Starogradskom trgu i Karlovom mostu. Posjetite Prag i uvjerite se i sami. Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći da lakše i jednostavnije napravite listu šta obići u Pragu.