Najljepše plaže Majorke (iz našeg ugla)

Razmišljate da li da posjetite Majorku? Naš savjet vam je – Da, definitivno!

Majorka se nalazi u Sredozemnom moru, pripada Španiji i sa Ibicom i Menorkom (i još nekoliko manjih ostrva) čini Balearska ostrva. Majorka je najveće i najposjećenije ostrvo u ovoj grupi. Glavni grad ovog ostrva je Palma de Majorka (veliki broj ljudi i dalje misli da je ovo naziv ostrva), a cijelo ostrvo ima oko 800 000 stanovnika.

Ovo ostrvo poznato je po plažama koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Prelijepe divlje plaže, uvale koje i jesu zaštitni znak ovog ostrva, pa čak i gradske plaže predstavljaju luksuz koji je poslednjih godina dostupan svima. Da li ste znali da u Španiji (a samim tim i na Majorci) postoji zakon koji je donio kralj, a po kojem su sve plaže slobodne i ne mogu biti u privatnom vlasništvu niti mogu biti zakupljene. Na svim uređenim plažama vidjećete ležaljke i suncobrane čije se cijene kreću od 15€ pa na više po setu, ali nemojte da vas to uplaši jer po pomenutom zakonu imate pravo da koristite bilo koji dio plaže bez naknade. Ipak naš savjet je da koristite onaj dio plaže gdje nema ležaljki (na svakoj plaži je slobodan prostor mnogo veći od onog koji koriste barovi) jer niko ne bi volio da plati set, a da pored ležaljke drugi turisti postave svoje peškire.

Predstavićemo vam plaže koje su nas oduševile i zbog kojih jedva čekamo novi odlazak na Majorku.

 

Calo des Moro
Ovu uvalu ste sigurno već mnogo puta vidjeli na internetu i u časopisima uz ime ovog ostrva. Za nju se može reći da je na neki način zaštitni znak ovog ostrva jer je i njegova lična karta u svijetu fotografija. Na jugu ostrva, jugoistočno od Palme, ispod gradića Santanyi (obavezno posjetite ovaj gradić), sakrivena stijenom od otvorenog mora nalazi se ova prelijepa uvala. Ovaj prostor je i danas, a nadamo se da će tako biti zauvijek, ostao netaknut ljudskom rukom. Da biste došli do ove uvale potrebno je da pješačite od glavne ceste, sporednim uličicama, a zatim preko stijena kroz šumu, ne manje od 20 minuta. Put do uvale, kao i sam silazak na nju (prilično uzak i nedovoljno obezbijeđen) su baš onakvi kakve zamišljate kada idete da nađete skrivenu uvalu. Na plaži nema ležaljki, tuševa, barova, niti bilo kakvih drugih sadržaja, a čak nema ni plaže. Peškire i lične stvari ostavljate na kamenju, tik uz vodu, ili u maloj stijeni koja se nalazi tu (ako već nije zauzeta). Ovo možda nije plaža na kojoj ćete provesti cijeli dan (bolje da poranite da uhvatite malo mjesta), ali definitivno vrijedi posjetiti ovo mjesto jer vas neće ostaviti ravnodušnim.

calo_des_moro.jpg

 

 

Cala Llombards

Nedaleko od Calo des Moro, južno od Santanyia nalazi se i ova uvala. Ako ste od onih koji vole barove slične onom na plaži Cap Falco, ali želite nešto veću uvalu sa prelijepom vodom, ovo je definitivno mjesto za vas. Do Cala Llombards se dolazi vrlo jednostavno, asfalt vas vodi sve do same plaže i što je najbitnije tu ispred plaže imate parking. Hlad na ovoj plaži prave stijene, te površina koja je pod hladom zavisi od doba dana i položaja sunca. Na ovoj plaži imate stepenice koje vode do jednog malog uzvišenja sa kojeg možete skakati u vodu, naravno ukoliko ste ljubitelj istih (ne brinite, nije visoko). Takođe ova uvala vam nudi pozadine za savršene fotografije, jer se se sa jedne strane nalaze kameni objekti sa zelenim detaljima (prozori, vrata od graža), a sa druge šuma. S obzirom na dobru opremljenost uvale u pojedinim dijelovima dana može biti nešto veći broj turista na njoj, ali nemojte da vas to razljuti, jer to nećete ni primijetiti pored svih ljepota koje vam se ovde nude.

llombards.jpg

 

Es Trenc

Ako ste bilo šta istraživali o Majorci, onda sigurno znate za ovu plažu. Ovo nije uvala, nego prava pješčana plaža duga preko 10km. Ova plaža i njena okolina se ubrajaju u prirodne zone od posebnog interesa u Španiji. Južno od mjesta Campos, između destinacija Sa Rapita i Colonia de Sant Jordi nalazi se ova plaža. Ako tražite plažu na kojoj želite da provedete cijeli dan onda je ovo pravo mjesto za vas. Prelijepa boja vode, sitan pijesak, širina i sve što vam je potrebno da se opustite, odmorite i uživate, ali pazite, ovde nema prirodnog hlada. Do plaže se jednostavno dolazi jer više puteva vodi ka njoj, a i parking se može jednostavno pronaći (ali se plaća). Upišite ovu plažu u vaš plan puta jer ćete se pokajati ako je ne obiđete.

es_trenc.jpg

 

Cala Mesquida

Još jedna plaža koju ćemo vam predstaviti jeste Cala Mesquida. Nalazi se na krajnjem istoku ostrva, jednostavno se dolazi do nje i na nas je ostavila najjači utisak i definitivno je sa pravom naša omiljena plaža na Majorci. Ova plaža nije duga kao Es Trenc, ali nije ni klasiča uvala iako njeno ime govori da jeste. Plaža ima veliki prostor i širinu, a more koje ćete vidjeti ovde je savršeno. Plave boje se prelivaju jedna u drugu i na nevjerovatan način odmaraju oči. Sam ulazak u vodu je blago strm, te nakon toga ide dubina od 2-3 metra, ali na udaljenosti od oko 20ak metara od plaže, slijedi pojas nešto manje dubine gdje možete stojati. U ovom dijelu voda je duboka oko 1,5 metar i nevjerovatno čista.

cala_mesquida.jpg

 

Cap Falco

Ako ste od onih koji vole hlad i pijesak na plaži, a uz to sve da uživaju u prelijepom plažnom baru, onda je ovo pravo mjesto za vas. Jugozapadno od Palme, ispod, odnosno južno od turističkog mjesta Magaluf, nalazi se uvala pod nazivom Calle Cap Falco. Ako posjetite ovu plažu, možda se ne oduševite bojom mora kakva vas očekuje na drugim uvalama (ne brinite, nećete biti ni razočarani, jer je takvo osjećanje nemoguće na ovom ostrvu), ali ćete definitivno biti oduševljeni prijatnom i opuštajućom atmoferom koju stvara morski vazduh izmiješan sa mirisom šume i divljine. Plažni bar na ovom mjestu je baš onakav kakav ste viđali u filmovima i kakav već dugo zamišljate. Posjetite ovu uvalu, nećete se pokajati. Napomena: Put do plaže nije asfaltiran, pa se nemojte iznervirati ukoliko budete pogodili neku rupu u zemljanom putu.

 

Još neke plaže i uvale koje smo obišli i koje bismo vam preporučili su Cala D'or, Cala Aguila, Cala Milor, Playa de Sant Elm. Ako volite restorane smještene na malim ostrvima na moru posjetite plažu Camp de Mar. Restoran, tj. ostrvo je mostićem povezano sa kopnom. Napomena: Mi nismo jeli u ovom restoranu, te vam prepuštamo donošenje odluke da li da posjetite isti.

Na samom kraju moramo napomenuti, a vjerovatno ste već i sami primijetili, na sve plaže koje smo vam predstavili smo išli automobilom. Automobil smo iznajmili na ostrvu, a ako želite nešto više da saznate o tome kako funkcionise rent-a-car na Majorci kliknite ovde. Ako ne planirate uzimati automobil, nemojte sada da se razočarate, na većinu, a vjerovatno i na sve plaže, možete doći i autobuskim prevozom, s tim da morate pratiti red vožnje i vjerovatno malo više pješačiti od stajališta do plaža i uvala. I još jedna bitna i vjerovatno interentanta informacija jeste da sve plaže imaju tuševe sa slatkom vodom, osim divljih uvala (kao što je Calo des Moro), pa ne morate da brinete ukoliko ne volite onaj osjećaj koji stvara zatezanje morske soli.