Šta vidjeti u Berlinu? - Top 8 atrakcija

 

U ovom putopisu Vam predstavljamo najinteresantije atrakcije Berlina!

Berlin je grad u kojem živi oko 3 800 000 stanovnika. Površinom ovaj grad je čak tri puta veći od Pariza, te ima više kanala od Amsterdama i više mostova od Venecije. Ako putujete u Berlin, a ne znate koje znamenitosti da obiđete ili kako da najkvalitetnije iskoristite vrijeme u glavnom gradu Njemačke, mi ćemo vam u ovom putopisu predstaviti ono što je nama bilo najinteresantnije. 

 

Brandenburška kapija

Vjerovanto ste već čuli za ovu kapiju. Ona je zaštitni znak Berlina na svim društvenim mrežama. Ova kapija izgrađena je u periodu između 1788. i 1791. godine, a njen tvorac je pruski arhitekta Karl Langans. Kapija se nalazi u širem centru Berlina, a od Aleksandar placa udaljena je oko 1km. Ispred kapije se nalazi veliki plato sa klupama za odmor, kao i veliki broj kafića. Ovaj objekat se obavezno mora naći na vašoj listi želja ako želite kvalitetne fotografije.

brandeburg.jpg

 

Check point Charlie (Kontrolna tačka Čarli)

Berlin je sigurno grad koji može da ponudi mnogo istorijskih činjenica, pogotovo onih koje su vezane za Drugi svjetski rat i XX vijek uopšte. Ako ste gledali film Most špijuna (ako niste obavezno pogledajte jer je vezan upravo za Berlin) onda znate nešto više o ovoj atrakciji.  Kontrolna tačka Čarli je bio najpoznatiji prolaz između istočnog i zapadnog Berlina kroz koji su mogli proći isključivo stranci. Ovo mjesto je simbol hladnog rata. U ulici Fridrihštrase gdje se i nalazila ova kontrolna tačka danas stoji njena replika, a original se nalazi u graskom muzeju Allied.

check_point.jpg

 

Spomenik ubijenim Jevrejima

Nedaleko od Brandenburške kapije nalazi se spomenik podignut u čast 6 miliona žrtava Holokausta. Ono što ovaj spomenik čini jedinstvenim jeste to što se sastoji od 2 711 betonskih stubova pravilno raspoređenih na 19 020 kvadratnih metara. Vrhovi stubova se razlikuju po visini, a neravan teren stvara iluziju o njihovim uporednim visinama. Lokacija koju vrijedi posjetiti.

jevreji.jpg

 

Najljepši pogled na Berlin je sa kupole krova Rajhstaga

Ako želite da vidite svu širinu Berlina i sve četiri njegove strane, kao i građevine koje nije moguće ni izbrojati, možete to uraditi na dva načina (ovde ne ubrajamo pogled iz aviona ili helikoptera). Prvi način jeste da se popnete na TV toranj na Aleksandar placu koji je visok 370 metara (penjete se na visinu od oko 220 m), ali ćete za ovaj pogled morati platiti 10ak eura. Drugi način koji je sigurno mnogo zanimljiviji jeste da se popnete na vrh Rajhstaga i vidite Berlin iz staklene kupole. Mnogo je zanimljivih činjenica oko ove kupole, ali jedna je posebno interesantna, a to je da je ulazak potpuno besplatan. Sve što treba da uradite jeste da se najmanje dvije sedmice prije putovanja prijavite na zvaničnoj stranici Rajhstaga, odnosno da popunite formular u koji ćete unijeti vaše podatke i vrijeme kada želite da se popnete u kupolu. Nakon toga dobićete mail od njihove organizacije da li vam je omogućen ulazak (uglavnom svima omoguće ulazak, osim u slučajevima prevelike zainteresovanosti za navedeni termin). Takođe, u ovom obilasku možete uživo vidjeti i Bundestag (parlament).

reichstag.jpg

 

Berlinski zid

Ostatke ovog zida je moguće posjetiti na dvije lokacije, a obje su interesantne i na surov (možda to ne doživite tako, mi jesmo) način prikazuju istoriju. Jedna lokacija je nedaleko od Aleksandarplaca i tu se nalazi i muzej posvećen berlinskom zidu. Pored zida, koji je sačuvan u dužini od oko 100 metara na ovom mjestu, nalazi se park u kojem su izložene istorijske fotografije i tekstovi. Druga lokacije je East Side Gallery koja se nalazi u jugoistočnom dijelu Berlina uz rijeku Špreju. Na ovoj lokaciji je sačuvan nešto veći dio zida, a tu možete vidjeti i grafite po zidu koji su djelo lokalnog stanovništva.

berlin_wall.jpg

 

Napušteni aerodrom Tempelhof

Ogromni kompleks aerodroma Tempelhof koji je Hitlerova vojska sagradila i koristila za vrijeme Drugog svjetskog rata, danas je veliki park koji stanovništvo koristi za sportske aktivnosti. Ako želite da doživite istoriju, onda je ovo definitivno mjesto za vas. Ulazak na aerodrom je potpuno besplatan. Na teritoriji aerodroma se nalazi velika aerodromska zgrada, pista, kao i određeni broj izloženih aviona iz Drugog svjetskog rata.

berlin_aerodrom.jpg

 

Currywurst (Kobasica sa karijem)

Kobasica sa karijem je definitivno zaštitni znak Berlina u gastronomiji i ubraja se u onu hranu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zanimljiva činjenica o ovim kobasicama jeste da se godišnje u Berlinu proda oko 70 miliona porcija. Na teritoriji Berlina postoji mnogo lokacija na kojima se prodaju ove kobasice, a najpoznatija je sigurno Curry 36. Cijena porcije ove kobasice sa pomfritom i namazima se kreće uglavnom oko 4-5 eura. Bitno je napomenuti da su Njemci toliki ljubitelji ovog specijaliteta da postoji čak i Muzej njemačke kobasice sa karijem (Deutsch Currywurst Museum). Ako putujete u Berlin, obavezno probajte ovaj specijalitet!
94975915_246369350070430_5422751903211585536_n.jpg

 

Iznajmite biciklo

Da bi ste upoznali neki grad potrebno je da kroz njega putujete kao što to rade i ljudi koji žive u njemu. Biciklo je sigurno jedno od najzastupljenijih vidova prevoza u Berlinu. S obzirom na veliku površinu ovog grada, vožnja biciklom i obilazak atrakcija istim predstavlja pravi izazov. Ono što je veoma bitno napomenuti jeste da su biciklističke staze obezbijeđene i označene uz sve saobraćajnice što vožnju u ogromnoj mjeri čini lakšom i jednostavnijom. Na skoro svim bulevarima je moguće iznajmiti bicikla preko raznih aplikacija koje možete skinuti na telefon te iznajmljivanje platiti karticom preko aplikacije. Ali, pazite, cijena bicikla preko aplikacije iznosi oko 2€ za 1h. Naša preporuka je da biciklo iznajmite u nekom hotelu (većina hotela ispred zgrad ima tablu ''rent-a-bike'') jer ćete tu platiti 10-15€ za čitav dan korištenja.

germany-berlin-maybachufer-bike.jpg