Otkrijte evropsku baštinu i kulturu u Briselu

U srcu zapadne Evrope smjestio se Bruxelles (Brisel), dinamičan i multikulturalni glavni grad Belgije, te administrativno središte Evropske unije. Ovaj šarmantni grad s bogatom istorijom privlači posjetioce iz cijelog svijeta zbog svoje raskošne arhitekture, kulinarske raznovrsnosti, umjetničke scene i složenih evropskih institucija koje su ovdje smještene. Kroz svoje ulice i trgove te luksuzne čokoladne prodavnice i kafiće, Brisel priča priču o belgijskoj i evropskoj kulturi.

Brisel ima dva međunarodna aerodroma - aerodrom Brisel (Brussels Airport) i aerodrom Bruxelles-Charleroi (Brussels South Charleroi Airport). Brisel aerodrom, smješten samo 12 kilometara od centra grada, jedan je od najvažnijih aerodroma u Evropi.

Belgija koristi euro (EUR) kao službenu valutu, a zvanični jezici su holandski, francuski i njemački, što odražava raznolikost kulture i jezika u ovoj zemlji. Naravno, kao i u drugim dijelovima Evrope i ovde se koristi engleski jezik.

Brisel, s površinom od 32 kvadratna kilometra, dom je za više od milion i po stanovnika. Osim toga, grad svake godine privuče više od 8 miliona turista, što ga čini jednom od najposjećenijih destinacija u Evropi.

Ovdje se susreću različite kulture, narodi i ideje, stvarajući jedinstvenu atmosferu koja vas poziva da istražite njegove šarene četvrti, muzeje, arhitektonske bisere i probajte ukusnu belgijsku čokoladu i pivo. Brisel je grad koji nudi nevjerovatnu kulturnu raznovrsnost i priču o evropskom jedinstvu, a putovanje kroz njegove ulice je putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost Europe. 

U ovom putopisu otkrijte šta obići u Briselu tokom četvorodnevnog boravka. 

 

Dan 1: Istorijsko Središte i Grand Place

Prvi dan vašeg boravka u Briselu rezerviran je za istraživanje istorijskog središta grada, a posebno ćemo se posvetiti posjeti Grand Place (Grote Markt na nizozemskom). Ovaj dan će vam pružiti uvid u bogatu istoriju Brisela i odvesti vas u srce grada, gdje ćete otkriti neke od najimpresivnijih arhitektonskih dragulja Evrope.

Grand Place je bez sumnje jedan od najljepših trgova na svijetu i UNESCO-ova svjetska baština. Smješten u središtu Brisela , ovaj trg je epicentar belgijske kulture i istorije. Poznat je po svojim elegantnim kućama iz 17. vijeka, koje pri zalasku sunca postaju posebno očaravajuće kada su osvijetljene. Grand Place je srce i duša Brisela već gotovo hiljadu godina. Trg je bio tržnica, središnje okupljalište i svjedok mnogim istorijskim događajima. Kuće koje ga okružuju svjedoče o bogatoj trgovačkoj prošlosti grada. Posebno se ističe Kula gradske vijećnice (Hotel de Ville) s visokim zvonikom, koji dominira trgovačkim kućama.

Grand Place ima poseban šarm tokom cijelog dana, ali ako želite izbjeći gužve turista, najbolje je posjetiti ga rano ujutro ili kasno naveče. Ujutro možete uživati u mirnom razgledavanju i lijepom svjetlu, dok će noću trg biti osvijetljen i stvoriti romantičnu atmosferu.

Srećom, posjeta Grand Placeu je besplatna. Možete slobodno šetati oko trga i diviti se njegovoj ljepoti, kućama i kipovima. Međutim, ako odlučite posjetiti gradske muzeje ili spomenike u blizini, kao što je gradska vijećnica (Hotel de Ville), trebat ćete kupiti ulaznicu, a cijene se razlikuju zavisno o muzeju i vrsti ulaznice. Ulaz u Hotel de Ville, na primjer, košta oko 5-8 EUR.

brussels-519965_1280.jpg

Prvi dan u Briselu na Grand Placeu pružit će vam nezaboravan početak vašeg putovanja dok ćete lutati među istorijskim zgradama i osjetiti duh belgijske kulture i istorije. Ovaj trgovinski centar, s bogatom istorijom i prekrasnom arhitekturom, čeka vas da ga istražite.

Dan 2: Atomium i Mini-Europe

Drugi dan vašeg boravka u Briselu bit će posvećen modernijoj strani grada. Ovdje ćete istražiti futurističku arhitekturu Atomiuma i putovati Evropom u malom, posjetivši atrakciju Mini-Europe.

Atomium:
Atomium je jedan od najprepoznatljivijih simbola Brisela. Izgrađen za Expo 1958. godine, ovaj spektakularan objekt ima oblik ogromnog željeznog kristala. Atomium simbolizuje optimizam i napredak u nauci i tehnologiji nakon Drugog svjetskog rata. Atomium nudi nevjerovatan pogled na grad s njegovih kugličastih prostorija, a unutra se nalaze izložbe koje istražuju istoriju Expoa 1958. i uopšte istoriju nauke i tehnologije.

Najbolje je posjetiti Atomium ujutro ili rano poslijepodne kako biste izbjegli gužve. Tokom sunčanog dana, refleksija na površini kugli dodatno pojačava njihov efekt. Ulaznice za Atomium variraju zavisno od dobi posjetioca i vrsti ulaznice. Za odrasle, cijene se kreću između 15 i 18 EUR, dok su ulaznice za djecu obično povoljnije. Takođe postoje popusti za studente i porodice. Ulaznice možete kupiti online ili na licu mjesta.
brussel-958408_1280.jpg

Mini-Europe:
Mini-Europe je zabavni park smješten u neposrednoj blizini Atomiuma. Ovdje ćete moći prošetati kroz minijaturne replike najpoznatijih evropskih znamenitosti, uključujući Eiffelov toranj, londonski Big Ben, Colosseum u Rimu i mnoge druge. Mini-Europe nudi jedinstvenu priliku da istražite Evropu na malom prostoru. Mini-Europe je posebno atraktivan tokom dana kada možete detaljno vidjeti svaku minijaturu. Poslijepodne je obično dobro vrijeme za posjetu.

Ulaznice za Mini-Europe iznose oko 15 EUR za odrasle, a popusti se primjenjuju na djecu, studente i porodice. Kako biste uštedili, razmislite o kupovini kombinovane ulaznice koja uključuje posjetu Atomiumu i Mini-Europeu.

belgium-3768662_1280.jpg

Drugi dan u Bruxellesu donosi spoj modernog i istorijskog, pružajući vam priliku da istražite spektakularnu arhitekturu Atomiuma i da putujete Evropom na malom prostoru u Mini-Europeu. Ove dvije atrakcije zajedno čine nezaboravan doživljaj i omogućavaju vam da se približite europskoj kulturi i inovacijama na jedinstven način.

Dan 3: Umjetnost i Kultura

Treći dan posjete Briselu posvetit ćemo umjetnosti i kulturi, istražujući dva ključna mjesta - Muzej Magritte i Muzej Stripa.

Muzej Magritte:
Muzej Magritte posvećen je slavnom belgijskom slikaru Renéu Magrittu, koji je jedan od najvažnijih predstavnika nadrealizma u umjetnosti 20. vijeka. Muzej sadrži najveću kolekciju Magrittovih djela na svijetu i pruža duboki uvid u njegovu kreativnost i umjetnički razvoj. Zbirka muzeja uključuje ikoničke slike poput "Ceci n'est pas une pipe" ("Ovo nije lula") i "La trahison des images" ("Izdaja slika"). Posjetioci će se diviti njegovim nadrealističkim kompozicijama i igrama s konceptom i stvarnošću.

Muzej Magritte posebno je inspirativan tokom jutra i ranih popodnevnih sati. Manje gužve omogućavaju vam da uživate u umjetnosti u mirnijoj atmosferi. Cijene ulaznica variraju zavisno od dobi posjetioca i vrste ulaznice. Za odrasle, cijene se kreću između 8 i 10 EUR. Djeca i studenti obično imaju pristupačnije cijene, a porodične ulaznice su takođe dostupne. Kupovina ulaznica online može vam osigurati brži ulaz.

Muzej Stripa (Comic Strip Center):
Muzej Stripa slavi devetu umjetnost i bogatu tradiciju stripa u Belgiji, zemlji koja je domaćin mnogim poznatim stripovima poput Tintina i Smurfsa. Ovaj muzej smješten je u prekrasnoj art nouveau zgradi, koja je sama po sebi vrijedna posjete. Muzej sadrži izložbe posvećene razvoju stripa, originalnim crtežima, scenarijima i mnogim drugim aspektima stripa. Možete otkriti kako su se vaši omiljeni stripovi razvijali i saznati više o umjetnicima koji stoje iza njih.

Najbolje je posjetiti Muzej Stripa tokom dana kako biste mogli bolje vidjeti eksponate i uživati u detaljima. Cijene ulaznica za Muzej Stripa kreću se između 8 i 10 EUR za odrasle, dok su ulaznice za djecu i studente obično jeftinije. Porodične ulaznice takođe su dostupne. Kao i u slučaju Muzeja Magrittea, online kupovina ulaznica može vam uštediti vrijeme i omogućiti brži pristup.

museum-804058_1280.jpg

Treći dan u Briselu omogućava vam dublje uranjanje u svijet umjetnosti i kulture Belgije. Muzej Magritte i Muzej Stripa pružit će vam inspiraciju i razumijevanje bogate umjetničke baštine ove zemlje.

 

Dan 4: Evropski Kvart i Parlament EU

Četvrti dan vašeg boravka u Bruxellesu bit će posvećen evropskoj politici i kulturi, istražujući Evropski kvart i Evropski parlament.

Evropski Kvart (European Quarter):
Evropski Kvart je područje u Briselu gdje se nalazi većina evropskih institucija, uključujući Evropski parlament, Evropsku komisiju i Vijeće Evropske unije. To je srce evropske politike i diplomatije te važno središte donošenja odluka na kontinentu. Evropski Kvart takođe nudi nekoliko zanimljivih muzeja i kulturnih atrakcija, uključujući Parlamentarium, Muzej Evrope i mnoge druge.

Evropski Kvart najbolje je posjetiti tokom radnih dana kad su evropske institucije u punom jeku. Ujutro možete vidjeti poslanike i službenike kako ulaze u Parlament ili Komisiju. Takođe, vrijedi posjetiti tokom proljetnih i ljetnih mjeseci kada su vrtovi i parkovi u punom cvatu. Većina muzeja u Evropskom Kvartu nudi besplatan ulaz. Međutim, za posebne izložbe ili programe može biti potrebna kupovina ulaznice, a cijene se razlikuju zavisno od događaja.

Evropski parlament (European Parliament):
Evropski parlament je jedan od glavnih organa Evropske unije i dom predstavnicima evropskih građana. Posjetioci imaju priliku učestvovati u besplatnim razgledavanjima parlamentarnih prostora, gdje mogu saznati više o evropskim institucijama i procesima donošenja odluka.

Najbolje je posjetiti Evropski parlament tokom radnih dana kako biste bolje razumjeli kako evropski parlament funkcioniše. Razgledavanja obično počinju ujutro i traju do popodneva.

Posjeta Evropskom parlamentu je besplatna, ali je preporučljivo unaprijed rezervisati svoje mjesto na razgledavanju, posebno tokom turističke sezone.

belgium-3595351_1280.jpg

Četvrti dan u Bruxellesu otvara vrata evropske politike i omogućava vam da istražite važne evropske institucije u Evropskom Kvartu. Ovdje ćete dobiti bolje razumijevanje evropskog jedinstva i važnosti saradnje unutar Evropske unije. Takođe ćete imati priliku uživati u kulturnim i muzejskim atrakcijama koje ovaj dio grada nudi.

 

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao u kreiranju vaše liste 'šta posjetiti u Briselu'.