Šta posjetiti u Parizu tokom četvorodnevnog boravka

Dobrodošli u Pariz, čarobni grad svjetla, ljubavi i umjetnosti! Francuska prestonica i najveći grad u državi, Pariz, je kozmopolitski biser na obali rijeke Seine, sa svojim nevjerovatnim kulturnim naslijeđem i prekrasnim arhitektonskim čudesima. Ovaj grad, sa svojom bogatom istorijom, broji više od 12 miliona stanovnika i obuhvata površinu od 105 četvornih kilometara. Poznat po svojoj ljubavi prema umjetnosti, modi i gastronomiji, Pariz svake godine privuče više od 30 miliona turista iz cijelog svijeta. Službena valuta je euro, a službeni jezik francuski, iako će većina ljudi u turističkim područjima govoriti engleski. U daljem tekstu predstavljamo vam šta obići u Parizu tokom vašeg četverodnevnog boravka.

Dan 1: Upoznavanje s Parizom

Vaš prvi dan u Parizu trebao bi biti lagan. Nakon dolaska u grad ljubavi, smjestite se u svoj hotel i dopustite da vas Pariz okruži. Ništa ne dočarava romantiku ovog grada kao šetnja duž obala rijeke Seine. Predveče, svakako posjetite Eiffelov toranj. Ovaj simbol Pariza je impresivan u svako doba dana, ali posebno magičan kad padne noć i hiljade svjetala osvjetljava grad. Eiffelov toranj izgrađen je kao privremena konstrukcija za Svjetsku izložbu 1889. godine, koja je obilježavala stogodišnjicu Francuske revolucije. Toranj je visok 324 metra, što ga je činilo najvišom umjetnom strukturom na svijetu u to vrijeme. Sastoji se od čeličnih stubova i greda te je iznimno čvrst i stabilan. Toranj je dizajnirao inženjer Gustave Eiffel, a njegova izgradnja trajala je dvije godine, dva mjeseca i pet dana. Građen je s više od 18.000 pojedinačnih čeličnih komponenata, a težina čelika iznosi oko 7.300 tona. Posjetioci mogu ući u toranj i popeti se na različite razine. Tornj se sastoji od tri glavna nivoa koja nude panoramski pogled na Pariz. Prvi nivo nalazi se na visini od 57 metara i dostupan je stepenicama ili liftom. Drugi nivo, na 115 metara, takođe je dostupan liftom i pruža prekrasan pogled. Na treći nivo, na 276 metara, posjetioci se mogu popeti i liftom i stepenicama. Ovdje ćete doživjeti nevjerovatan pogled na cijeli Pariz. Ulaznica za Eiffelov toranj kreće se od 10 do 26 eura, zavisno o vrsti pristupa i sezoni. Za večeru, isplanirajte romantičnu večeru uz Seinu na jednom od čarobnih brodova-restorana. Cijene variraju, ali očekujte između 60 i 200 eura po osobi. 
tower-1950742_1280.jpg

Dan 2: Klasici Pariza

Drugi dan rezervisan je za posjetu nekim od najpoznatijih atrakcija u Parizu. Počnite dan rano i uputite se prema Louvru, najvećem muzeju na svijetu. Louvre je izgrađen u 12. vijeku kao srednjovjekovna tvrđava, a kasnije je postao kraljevska palata. Muzej je otvoren za javnost tokom Francuske revolucije 1793. godine. Danas se nalazi u impozantnoj palati s prepoznatljivom staklenom piramidom na glavnom ulazu. Muzej ima više od 380.000 umjetničkih predmeta, uključujući slike, skulpture, arheološke nalaze i druge artefakte. Ulaznica za Louvr košta oko 17 eura, a muzej je otvoren od 9:00 do 18:00 sati, osim utorkom kada je zatvoren. Ovdje ćete otkriti neprocjenjive umjetnine kao što je Mona Lisa. "Mona Lisa" je slika koju je naslikao slavni renesansni umjetnik Leonardo da Vinci tokom 16. vijeka. Portret prikazuje ženu po imenu Lisa Gherardini, suprugu firentinskog trgovca Francesca del Gioconda.
museum-5431661_1280.jpg

Nakon toga, prošetajte preko mosta Pont des Arts do vrta Tuileries i promatrajte život kako prolazi u ovom elegantnom okruženju. Nastavite prema trgu Concorde i pridružite se istoriji Francuske, sjećajući se događaja koji su se ovdje odvijali. Trg Concorde ima bogatu i često kontroverznu istoriju. Izvorno je izgrađen 1755. godine pod imenom "Trg Luiz XV" kako bi proslavio kralja Luja XV. Na trgu je stajala statua kralja na konju. Tokom Francuske revolucije, trg je preimenovan u "Trg Revolucije" i postao je mjesto gdje su se izvršavale mnoge javne egzekucije, uključujući i onu kralja Luja XVI. i kraljice Marije Antoanete. Velika giljotina postavljena je na trgu tokom tog razdoblja. Nakon Francuske revolucije, trg je preimenovan u "Trg Concorde" kako bi označio pomirenje i okončanje revolucije. Na središnjem dijelu trga postavljen je obelisk, dar egipatskog faraona Muhammad Alija Egiptu, koji je darovan Francuskoj.

Popodne posvetite posjeti ostrvu Cité, posjetite katedralu Notre-Dame i otkrijte njenu izvanrednu arhitekturu. Ulaz u katedralu je besplatan, ali možete platiti 10 eura kako biste se popeli na kulu i uživali u panoramskom pogledu na grad. Gradnja katedrale Notre-Dame započela je 1163. godine i trajala je gotovo 200 godina. Katedrala je izgrađena u gotičkom stilu i predstavlja izvanredan primjer te arhitekture. Tokom godina, Notre-Dame je bila svjedok mnogih istorijskih događaja, uključujući krunisanje francuskih kraljeva i Napoleonove ceremonije. Notre-Dame ima zvono poznato kao "Zvonačka Dama" (La Dame du Bourdon) koje je teško 13 tona. Ovo zvono se povremeno koristi za posebne ceremonije i događaje. Tragični požar u aprilu 2019. godine značajno je oštetio katedralu Notre-Dame. Plamenovi su gutali krov i zvonike, ali je većina strukturalnih elemenata spašena. Nakon požara, pokrenuta je obnova kako bi se katedrala rekonstruisala i vratila u svoju nekadašnju slavu. Cijeli svijet pružio je podršku i donacije za obnovu.
notredame-4688554_1280.jpg

Dan 3: Umjetnost i Moda

Treći dan rezervisan je za umjetnost i modu. Počnite dan posjetom Musée d'Orsay, muzeju smještenom u prekrasnoj željezničkoj stanici koja je domaćin nekim od najpoznatijih impresionističkih djela. Muzej Orsay (Musée d'Orsay) je jedan od najznačajnijih muzeja u Parizu i svijetu, poznat po svojoj izvanrednoj zbirci umjetnosti iz razdoblja impresionizma, postimpresionizma i realizma. Muzej Orsay ima izvanrednu zbirku umjetnosti koja obuhvata razdoblje od sredine 19. vijeka do ranog 20. vijeka. Uključuje radove mnogih poznatih umjetnika, uključujući Vincenta van Gogha, Claudea Moneta, Edouarda Maneta, Augustea Rodina i mnoge druge. Posebno su impresivne slike iz razdoblja impresionizma i postimpresionizma, kao što su Monetove "Lopoči", "Ružičnjak u Givernyju" i "Impresija, izlazak sunca", te van Goghovi "Autoportret s odrezanim uhom" i "Zvjezdana noć". Takođe možete vidjeti izložene skulpture i primjerke dekorativne umjetnosti. Ulaznica za muzej d'Orsay košta oko 14 eura, a muzej je otvoren svakog dana osim ponedjeljkom. Nakon toga, šetajte kroz vrtove Luxembourg, mirni raj usred grada, pružit će vam osjećaj opuštanja i spokoja. Popodne posvetite shoppingu na Champs-Élyséesu, jednoj od najslavnijih avenija na svijetu. Ovdje ćete naći brojne butike, modni domovi i trgovine koje nude sve od luksuznih modnih marki do pariških suvenira. Za večeru, isplanirajte večeru u nekom od elegantnih pariških restorana. Cijene variraju zavisno o odabiru restorana i menija, ali očekujte prosječno između 40 i 100 eura po osobi.

Dan 4: Montmartre i Oproštaj od Pariza

Vaš posljednji dan u Parizu može biti jednako čaroban kao i prethodni. Provedite jutro istražujući boemsku četvrt Montmartre, koja je bila dom mnogih umjetnika i umjetnica tokom istorije. Montmartre je istorijska četvrt u sjevernom dijelu Pariza, poznata po svojoj boemskoj istoriji, slikarima, čarobnim ulicama i prekrasnom pogledu na grad. Montmartre je dobio ime po "Mons Martis" (brdu Marsa), a ime sugeriše antičke rimske korijene. Ovo područje ima dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Tokom 19. i 20. vijeka, Montmartre je postao poznat kao centar umjetnika, književnika i boema. Mnogi slikari, uključujući Picassa i Van Gogha, živjeli su i radili ovde. Posjetite baziliku Sacré-Cœur, smještenu na vrhu brda Montmartre, s koje se pruža predivan pogled na grad. Ulaznica za posjetu bazilici je besplatna, a za posjetu kupoli, odakle ćete doživjeti nevjerovatan panoramski pogled, trebate platiti oko 6 eura. Bazilika Sacré-Cœur izgrađena je između 1875. i 1914. godine. Njena izgradnja bila je rezultat obećanja koje su katolički poglavari dali tokom Francusko-pruskog rata (1870-1871), kada su obećali izgraditi crkvu kao zavjet Bogu za pomoć u obrani Pariza. Crkvu je projektovao arhitekta Paul Abadie, a njena arhitektura je inspirisana romaničkim i bizantskim stilovima.
paris-4107045_1280.jpg

Nakon posjete Montmartreu, uputite se na opuštajuću šetnju uz rijeku Seine i razmislite o kupovini nekog suvenira ili svježeg hljeba i sira na lokalnoj tržnici za piknik. Uživajte u posljednjim trenucima u ovom čarobnom gradu.

Prije nego što se vratite kući, ne zaboravite posjetiti muzej Rodin, dom čuvenog kipa "Misao" i mnogih drugih umjetničkih remek-djela. Ulaznica za muzej Rodin košta oko 12 eura, a muzej je otvoren svakog dana osim ponedjeljkom.

Vaš boravak u Parizu završava, ali uspomene koje ste stekli ostat će zauvijek. Grad svjetla, ljubavi i umjetnosti pružio vam je nezaboravno iskustvo, ispunjeno kulturom, istorijom, i nevjerovatnom hranom. Pariz je grad koji nikada ne prestaje oduševljavati svojom ljepotom i šarmom, a vaše iskustvo ostat će urezano u vašem srcu. Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao u kreiranju vaše liste šta vidjeti u Parizu. Au revoir, Pariz!