Šta vidjeti u Temišvaru tokom jednodnevnog izleta

Temišvar, biser Zapadne Rumunije, predstavlja fascinantnu destinaciju koja oduzima dah svojom bogatom istorijom, slikovitim arhitektonskim čudima i živopisnom kulturnom scenom. Smješten u blizini granice sa Srbijom i Mađarskom, ovaj grad se nalazi na ušću rijeka Begej i Tamiš, čime je stekao svoje ime. Sa preko 300 hiljada stanovnika, Temišvar je četvrti najveći grad u Rumuniji i poznat po svojoj multikulturalnosti i gostoljubivosti. Grad privlači stotine hiljada posjetilaca svake godine, privučene njegovom bogatom istorijom, kulturnim dešavanjima i jedinstvenim arhitektonskim naslijeđem. Službeni jezik je rumunski, ali engleski, njemački i mađarski su takođe često korišćeni jezici, što čini Temišvar veoma pristupačnim za turiste. Grad posjeduje i aerodrom "Traian Vuia", koji povezuje Temišvar sa brojnim evropskim gradovima, a udaljenost od granice sa Srbijom je svega nekoliko kilometara. Od Beograda, Sarajeva, Zagreba i drugih regionalnih centara, Temišvar je lako dostupan putem autoputa ili željezničke mreže, čineći ga izuzetno pogodnim odredištem za putnike iz regiona.

U daljem tekstu pročitajte šta obići u Temišvaru tokom jednodnevnog izleta. 

victory-square-6996383_1280.jpg

Jutro:

 1. Trg Pobjede (Piața Victoriei):

  Trg Pobjede, takođe poznat kao Viktorijin trg, predstavlja srce Temišvara i jednu od najvažnijih gradskih atrakcija. Ovaj prostrani trg ima bogatu istoriju i igrao je ključnu ulogu u razvoju grada. Trg je okružen impozantnim zgradama iz perioda austrougarske vladavine, koje svjedoče o bogatom kulturnom naslijeđu Temišvara.

  Značaj i istorija: Trg Pobjede je bio mjesto mnogih istorijskih događaja i političkih manifestacija tokom vremena. On je takođe mjesto okupljanja za različite manifestacije, koncerte i proslave. Na trgu se nalazi niz spomenika, uključujući spomenik Mariji Tereziji, koja je bila jedna od vladarki Habsburške Monarhije.

  Površina i posjećenost: Trg je velik i prostran, što ga čini idealnim mjestom za šetnju i opuštanje. Tokom ljetnjih mjeseci, često se organizuju koncerti i događaji na otvorenom, privlačeći veliki broj posetilaca.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje na Trgu Pobede je ispred Katedrale Metropolije. Odatle možete uhvatiti prelijepi pogled na katedralu i trg sa svim svojim arhitektonskim ljepotama.

  Ulaznica: Posjeta trgu je besplatna.

 2. Katedrala Metropolije:

  Katedrala Metropolije, zvanično poznata kao Katedrala Svetog Đorđa (Catedrala Mitropolitană Sfântul Gheorghe), jedan je od najimpresivnijih vjerskih objekata u Temišvaru i važan simbol grada.

  Značaj i istorija: Katedrala Metropolije je izgrađena u neobizantijskom stilu i bila je centralno mjesto pravoslavnog života u gradu. Njena izgradnja je započela 1936. godine i trajala je nekoliko decenija zbog prekida izazvanih Drugim svjetskim ratom i komunističkom vlašću. Danas predstavlja ikonu pravoslavne vjere u Rumuniji.

  Površina i posjećenost: Katedrala je impozantna, sa svojom masivnom kupolom i brojnim detaljima. Unutrašnjost katedrale je ukrašena freskama i ikonama koje prikazuju bogatu pravoslavnu tradiciju. Posjeta je besplatna, a Katedrala Metropolije često privlači vernike i turiste iz cijelog sveta.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje unutar katedrale je ispred ikonostasa i impresivne kupole. Takođe, možete se popeti na visoke stepenice ispred katedrale kako biste uhvatili panoramski pogled na Trg Pobjede.

  Obilazak Trga Pobjede i Katedrale Metropolije pružiće vam jedinstvenu priliku da istražite istoriju i kulturu Temišvara, dok ćete istovremeno uživati u predivnim arhitektonskim detaljima i slikovitim pejzažima. Ove atrakcije su nezaobilazne tokom posjete Temišvaru i ostaviće vas sa dubokim utiscima o ovom divnom gradu.

Prijepodne:

 1. Tržnica Cvijeta (Piața Unirii):

  Tržnica Cvijeta, ili Piața Unirii, predstavlja jedno od centralnih mjesta za okupljanje i trgovinu u Temišvaru. Ova atrakcija nudi jedinstvenu mešavinu istorije i života lokalnih stanovnika.

  Značaj i istorija: Tržnica je dobila svoje ime zbog cvjetnih prodavaca koji su se tradicionalno okupljali na ovom mestu. Danas je trg domaćin brojnim prodavnicama, kafićima i restoranima. Oko trga se nalaze impresivne barokne i austrougarske zgrade, dodajući mu poseban šarm.

  Površina i posjećenost: Trg je prostran i često je centar gradskih događanja i proslava. Tokom ljetnjih meseci, terase kafića oko trga postaju omiljena mesta za opuštanje i posmatranje ljudi.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mesto za fotografisanje na Tržnici Cvijeta je sa terase nekog od obližnjih kafića ili sa središnjeg dijela trga, gde ćete uhvatiti lijep pogled na barokne fasade okolnih zgrada.

  Ulaznica: Posjeta tržnici je besplatna, a cena hrane i pića u okolnim restoranima varira u zavisnosti od izbora.

 2. Katedrala Svete Trojice:

  Katedrala Svete Trojice (Catedrala Sfânta Treime) je spektakularna katolička katedrala smeštena na Trgu Unije, prepoznatljiva po svojoj impozantnoj fasadi i bogatoj unutrašnjosti.

  Značaj i istorija: Katedrala Svete Trojice je izgrađena u neogotskom stilu i predstavlja jedno od najprepoznatljivijih verskih mesta u Temišvaru. Građena je između 1901. i 1904. godine i predstavlja arhitektonski dragulj grada. Unutrašnjost katedrale krase vitraži, skulpture i impresivni oltar.

  Površina i posjećenost: Katedrala privlači posetioce svojom arhitektonskom lepotom i verskom važnošću. Vernici dolaze na bogosluženja, a turisti dolaze kako bi uživali u umetničkim detaljima unutar katedrale.

  Najbolje mesto za fotografisanje: Najbolje mesto za fotografisanje unutar katedrale je ispred glavnog oltara. Vitraži i detalji na oltaru čine impresivne pozadine za fotografisanje.

  Ulaznica: Ulaz u katedralu je besplatan, ali donacije za održavanje objekta su dobrodošle.

  Tržnica Cvijeta i Katedrala Svete Trojice predstavljaju dvije značajne atrakcije u srcu Temišvara, svaka sa svojim jedinstvenim karakterom i šarmom. Posjeta ovim mjestima će vam omogućiti da istražite kulturnu i vjersku raznolikost ovog grada, dok ćete istovremeno uživati u predivnoj arhitekturi i atmosferi.

Ručak:

 1. Tradicionalni rumunski obrok:

  Tradicionalni rumunski obrok u Temišvaru može biti pravi gastronomski doživljaj. Rumunska kuhinja je raznolika i bogata, a jela često uključuju meso, povrće i tjestenine. Evo nekoliko prijedloga za jelo koje biste mogli probati:

  • Mămăligă: Mămăligă je rumunska verzija kaše od kukuruza. Slična je italijanskoj polenti i obično se služi sa sirom, pavlakom ili mesom.

  • Sarmale: Sarmale su punjene vinovim lišćem ili kupusom. Unutra se obično nalazi mešavina mlevenog mesa, pirinča i začina. Poslužuju se sa kiselim kupusom i pavlakom.

  • Mici: Mici su rumunski ćevapi. To su mali valjci od mljevenog mesa, često mješavina jagnjetine i svinjetine, začinjeni bijelim lukom i začinima.

  • Ciorbă: Ciorbă je tradicionalna rumunska čorba, a može biti sa mesom, povrćem ili ribom. Najpoznatija je "Ciorbă de burtă," koja se pravi sa telećim stomakom.

  • Mititei: Mititei su slični mici, ali se obično prave sa samo jednom vrstom mesa, kao što je jagnjetina. Začinjavaju se paprikom i bijelim lukom.

  • Mămăligă cu brânză și smântână: Ovo je varijacija mămălige koja se poslužuje sa sirom i pavlakom. To je vrlo popularno jelo u Rumuniji.

  • Dessert (Dezert): Za desert, probajte nešto slatko kao što su "Papanasi" (fritule sa džemom i pavlakom) ili "Clătite" (rumunski kolačići).

  Što se tiče cijena, cijene jela u Temišvaru variraju u zavisnosti od restorana. Prosječna cijena za obrok u srednjem restoranu može biti oko 10-15 evra po osobi. U manjim lokalnim restoranima, cijene obroka mogu biti nešto niže.

  Što se tiče lokacije, možete jesti i u centru grada ili izvan njega, u zavisnosti od vaših preferencija. U centru ćete imati veći izbor restorana i brzu dostupnost tradicionalnih jela, ali i cijene su obično nešto više. Ako želite iskusiti autentičnu rumunsku kuhinju po povoljnijim cijenama, razmislite o odlasku u manji restoran ili gostionicu izvan centra grada, gdje ćete možda imati priliku da probate jela koja se pripremaju na tradicionalan način.

Popodne:

 1. Park "Central" (Parcul Central):

  Značaj i istorija: Park Central, ili Centralni park, je zelena oaza u samom srcu Temišvara i važno mjesto za odmor i rekreaciju. Ovaj park ima dugu istoriju i datira iz 19. vijeka. Tokom godina, park je prošao kroz različite faze obnove i razvoja.

  Površina i posjećenost: Park Central zauzima veliku površinu i nudi brojne staze za šetnju, jezerce sa čamcima, fontane i uređene bašte. Tokom ljetnjih meseci, park je posebno popularno odredište za lokalno stanovništvo i turiste, a često se održavaju različite manifestacije i koncerti na otvorenom.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najljepši trenuci za fotografisanje mogu se uhvatiti oko jezerca sa čamcima ili ispred fontane. Ovde možete uhvatiti predivne prirodne i pejzažne fotografije.

  Ulaznica: Posjeta Parku Central je besplatna.

 2. Trg Unije (Piața Unirii):

  Značaj i istorija: Trg Unije je jedan od najljepših trgova u Temišvaru i okružen je impozantnim zgradama, uključujući Katedralu Svete Trojice. Trg je važno mjesto za društvene događaje i okupljanja.

  Površina i posjećenost: Trg Unije je prostran i često se koristi za razne manifestacije, koncerte i proslave. Tokom prazničnih sezona, trg je čarobno ukrašen svjetlima i ukrasima.

  Najbolje mjesto za fotografisanje: Najbolje mjesto za fotografisanje na Trgu Unije je ispred Katedrale Svete Trojice, gdje možete uhvatiti prelijep pogled na fasadu katedrale i trg sa svim svojim arhitektonskim ljepotama. Takođe, možete se popeti na obližnje stepenice kako biste uhvatili panoramski pogled na trg.

  Ulaznica: Posjeta Trgu Unije je besplatna, ali ako želite unutar Katedrale Svete Trojice, ulaz je takođe besplatan, ali donacije su dobrodošle za održavanje ovog vjerskog objekta.

  Trg Unije i Park Central predstavljaju neke od najljepših lokacija u Temišvaru, svaka sa svojim jedinstvenim karakterom i šarmom. Posjeta ovim mjestima pružiće vam priliku da istražite ljepotu grada, uživate u prirodnom okruženju i doživite bogatu kulturu i istoriju Temišvara. Ove atrakcije su omiljene među lokalnim stanovništvom i turistima i ostaviće vas sa prelijepim uspomenama na vašu posjetu ovom gradu.

Veče:

 1. Šetnja uz rijeku Begej:

  Šetnja uz rijeku Begej je opuštajuće iskustvo koje vam omogućava da uživate u prirodi i ljepoti rijeke koja prolazi kroz Temišvar. Iako rijeka Begej nije toliko velika kao neke druge evropske rijeke, nudi prijatan ambijent za opuštanje i šetnju. Pored same rijeke, postoje staze za šetnju, biciklizam i trčanje duž obale. Posjetioci i lokalci često koriste ovaj dio grada za rekreaciju i relaksaciju, posebno tokom toplih mjeseci. Šetnja uz rijeku je popularna aktivnost tokom dana i u večernjim časovima. Najljepši trenuci za fotografisanje uz reku Begej mogu se uhvatiti u trenucima zalaska sunca. Možete se popeti na pješački most ili se spustiti do obale rijeke kako biste uhvatili prelijepe pejzažne fotografije.

 2. Večera u restoranu:

   Večera u restoranu u Temišvaru može biti prava poslastica, jer ovaj grad nudi raznovrsnu gastronomsku scenu. Možete birati između tradicionalne rumunske kuhinje, internacionalnih specijaliteta i modernih kulinarskih iskustava. Restorani u Temišvaru često koriste lokalne sastojke i tradicionalne recepte kako bi stvorili autentična jela. Restorani u centru grada često su živahni i popularni među turistima i lokalnim stanovnicima. U večernjim časovima, restorani često nude live muziku i prijatan ambijent za večeru. Međutim, i restorani izvan centra grada mogu pružiti autentično i ukusno iskustvo. Cijena večere u restoranu varira u zavisnosti od izbora i klase restorana. Prosječna cijena večere u srednjem restoranu može biti između 15-25 evra po osobi, uključujući predjelo, glavno jelo i desert. Vino i napici su dodatni troškovi.

timisoara-217373_1280.jpg

Najbolje vrijeme za posjetu Temišvaru je u proljeće i jesen, kada je vrijeme umjereno i prijatno za šetnje. U ljetnjim mesecima, može biti veoma toplo, dok zimi može biti hladno, ali tada možete uživati u božićnim tržnicama i dekoracijama.

Ovaj jednodnevni izlet u Temišvar će vam pružiti ukusnu dozu rumunske kulture i istorije, ali ako imate više vremena, svakako preporučujemo da produžite boravak kako biste bolje istražili sve što ovaj grad ima da ponudi. 

Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirate vašu listu ''šta posjetiti u Temišvaru''.