Ultimativni vodič za Majorku

Planirate putovanje na Majorku? Pročitajte naš ultimativni vodič koji će vam pomoći da se u potpunosti pripremite za sve što vas očekuje na primorju ovog ostrva. U vodiču pronađite osnovne podatke o Majorci, o njenoj klimi i istoriji. Takođe, u vodiču ćete pronaći moguće načine kako da dođete do Majorke, kao i informacije o tome kako je uređen prevoz na Majorci. Vodič prezentuje najatraktivnija ljetovališta na ovom mediteranskom ostrvu, kao i cijene na plažama, u kafićima i marketima. Svakako, ovde ćete pronaći nabrojane i detaljno opisane najljepše plaže na Majorci.

 

Osnovni podaci o Majorci

Majorka je najveće španskog ostrvo. Ovo ostrvo dio je grupe ostrva koja se nalaze u Sredozemnom moru i čiji je zvaničan naziv Balearska ostrva (čitava grupa ostrva pripada Španiji). Pored Majorke u Balearska ostrva ubrajaju se još Ibica i Menorka, kao dva najveća ostrva posle Majorke, zatim Formentera, Kabrera, Dragonera, Espalmador, te druga manja nenaseljena ostrva. Ime ovog ostrva potiče od latinskih riječi Insula maior što u prevodu znači veliko ostrvo. Godišnje Majorku posjeti oko 26 miliona turista.

Broj stanovnika na ostrvu: 923 608 stanovnika (prema podacima Eurostata iz 2019. godine)

Glavni grad: Palma de Majorka (populacija oko 410 000 stanovnika)

Površina: 3 640 km2

Najviši vrh: Puig Major – 1 432m

 

Klima na Majorci

Na Majorci vlada mediteranska klima sa prosječnom ljetnom temperaturom od 30ºC i 15ºC tokom zimskih mjeseci. U prosjeku na Majorci ima oko 300 sunčanih dana godišnje, a kiša u prosjeku pada oko 50 dana godišnje. Prosječne minimalne i maksimalne tempererature, broj sunčanih sati tokom jednog dana, te broj kišnih dana u mjesecu tokom ljetnih mjeseci, odnosno sezonskih mjeseci pogledajte u tabeli ispod.

     Mjesec     

    Minimalna
   temperatura   

   Maksimalna
   temperatura   

   Broj sunčanih sati
  tokom jednog dana   

   Broj kišnih dana
       u mjesecu   

Maj

15ºC

22 ºC

9

4

Jun

18 ºC

26 ºC

10

2

Jul

21 ºC

29 ºC

11

1

Avgust

22 ºC

30 ºC

10

1

Septembar

20 ºC

27 ºC

8

4

 

Istorija Majorke

Manakor
Prema istorijskim podacima, najstarije naseljeno mjesto na ovom ostrvu jeste grad Manakor (rodno mjesto Rafaela Nadala, španskog tenisera). Istorijski spisi govore da su prvi stanovnici ove živjeli još 2 000 godina prije nove ere. U svojoj istoriji bio je zauzet od strane Rimljana, a nakon njih na ovom području živjeli su Maori. Prva hrišćanska crkva u ovom gradu sazidana je 1 232. godine kada počinje novija istorija ovog mjesta. Danas u Manakoru živi oko 43 000 stanovnika.

manakor.jpg

 

Palma de Majorka
Glavni grad ovog ostrva osnovan je od strane Rimljana i služio je kao vojni logor. Nakon Rimljana, u periodu od 707. do 1 229. godine u ovom gradu živjeli su Maori, a nakon njih ovo područje naselili su Aragonci. U ovom gradu nalazi se jedna od najvećih katredala na svijetu koja je građena u gotičkom stilu, a njena gradnja trajala je oko 200 godina, od XIV vijeka sve do 1 600. godine. Naziv ove katedrale je ,,Santa Maria de Palma de Mallorca'' ili skraćeno ,,La Sea''. Danas, kao što je već pomenuto u tekstu, u ovom gradu živi oko 400 000 stanovnika.

katedral.jpg

 

Kako doći do Majorke

Iako je Majorka ostrvo u Sredozemnom moru, pored avionskog prevoza, do ovog ostrva se može doći i brodom, kao i kombinacijom automobilskog prevoza i trajekta. Prevoz automobilom iz balkanskih zemalja se ipak uzima kao poslednja opcija s obzirom da je udaljenost Majorke od gradova regiona prilično velika, npr.  udaljenost Palme de Majorke od Zagreba iznosi 1 871km, od Beograda 2 264km, od Sarajeva 2 270km, te od Podgorice 2 446km. U ovu udaljenost uključena je i distanca koju pređe trajekt od Barselone do Majorke.

Prevoz brodom do Majorke moguć je i isplativ isključivo ukoliko putujete u Barselonu, Valensiju ili na Ibicu (vožnja brodom od Ibice do Majorke će biti opisana kasnije u tekstu), ali je ipak putovanje avionom na Majorku najekonomičnije i najjednostavnije.

Putovanje iz regiona moguće je sa većeg broja aerodroma kao što su Beograd, Zagreb, Sarajevo, Dubrovnik, Podgorica,  Zadar, Split, Temišvar, Budimpešta, Beč. Od nabrojanih aerodroma jedino Budimpšeta i Beč imaju direktne letove ka Majorci, kao i sa Majorke do pomenutih aerodroma, dok je putovanje sa svih ostalih gore pomenutih aerodroma moguće isključivo sa presijedanjem.

Iz Beča na Majorku, direktnim letom bez presijedanja, prevoze lowcost aviokompanije Laudamotion i Level, a cijene tok čitave ljetne sezone su i više nego povoljne. Tako je moguće naći povratnu avionsku kartu za relaciju Beč – Palma de Majorka u julu ili avgustu po cijeni od 50 do 60€ (uključen ručni prtljag do 10kg), a za ranije rezervacije i određene datume moguće je naći i nešto povoljniju kartu, ali priznaćete da je i navedena cijena prilično povoljna. Trajanje ovakvog leta je oko 2h i 20minuta.

Iz Budimpešte na Majorku, dirketnim letom bez presijedanja, prevozi lowcost aviokompanija WizzAir. Cijena povratne avionske karte za relaciju Budimpešta – Palma de Majorka u ljetnim mjesecima kreće se od 50 do 70€ (uključen ručni prtljag do 10kg). Trajanje leta je oko 2h i 35minuta.

Sa ostalih aerodroma, gore pomenutih, moguće je takođe doći do Majorke uz presijedanja koja se uglavnom obavljaju na nekom od njemačkih, švajcarskih ili šanskih aerodroma, a cijene za povratne karte su uglavnom 3 – 4 puta veće nego iz Beča i Budimpešte.

Primjeri cijena povratnih karti u avgustu:

- Beograd – Frankfurt - Palma de Majorka = 202€ (prevoznik Lufthansa)

- Zagreb – Keln – Palma de Majorka = 160€ (prevoznik Eurowings)

- Sarajevo – Minhen – Palma de Majorka = 224€ (prevoznik Lufthansa)

- Podgorica -  Barselona – Palma de Majorka = 220€ (prevoznik Ryanair)

Trajanje ovih letova zavisi od perioda slobodnog vremena između letova na aerodromu na kojem se presijeda za drugi let, ali uglavnom ovi letovi sa pomenutim slobodnim vremenom traju od 5h pa do čak 12h.

avion_palma.jpg

 

Prevoz na Majorci

Na Majorci su zastupljene sve vrste uslužnog drumskog prevoza. Taxi prevoz, privatni prevoz, autobuski prevoz, rent-a-car, rentanje motora. Ono što je najbitnije nijedna od ovih opcija nije ekstremno skupa, odnosno prihvatljive su za svačiji džep.

Autobuski prevoz
Ukoliko putovanje organizujete samostalno, bez pomoći turističke agencije, nemojte da strahujete za prevoz na ostrvu jer je on veoma dobro uređen. Ako ste smješteni u nekom od ljetovališta koja su u neposrednoj blizi aerodroma ili Palme, možete da koristite javni gradski saobraćaj koji koriste i stanovnici glavnog grada jer on vozi skoro do 20-25 km od grada, a cijene ovakvog prevoza su od 1 do 4€. Ako vam je smještaj u nekom od ljetovališta koja su dalje od aerodroma, možete koristiti autobuse koji imaju red vožnje kao međugradske linije u drugim državama. Ipak ono što je prednost ovakvog prevoza jeste to što putuje na svakih sat ili dva i po pravilu nije mnogo skup, odnosno jefitniji je od taksi prevoza. Autobusi su označeni dvocifrenim i trocifrenim brojevima, bitno je samo da pronađete autobus koji vozi do vašeg ljetovališta i bez brige stignete do tamo.

bus.jpg

Cijene autobuskog prevoza do pojedinih ljetovališta u jednom pravcu pogledajte u tabeli ispod

     Ljetovalište     

     Cijena prevoza     

     Udaljenost od aerodroma     

Magaluf

6 €

28 km

Cala Millor

12 €

67 km

Cala d'Or

13 €

57 km

Can Picafort

8 €

60 km

Port de Soller

3 €

35 km

Cala Ratjada

12 €

80 km

 

Rent-a-car
Naš prijedlog je, ipak, rent-a-car. Bez obzira da li putujete u paru, porodično ili u većoj grupi, na ostrvu postoji veći broj rent-a-car firmi i ogroman broj automobila. Da biste iznajmili automobil neophodno je da prije svega ispunjavate uslove. Oni se razlikuju od kompanije do kompanije, ali postoje neka pravila koja su slična za sve, a to je da ste stariji od 25 godina i da imate najmanje 2 ili 3 godine iskustva. Za turiste iz zemalja regiona (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Crna Gora) poslednjih godina nije obavezna međunarodna vozačka dozvola, ali ukoliko ste u mogućnosti izvadite međunarodnu vozačku dozvolu kako ne bi došlo do nepreviđenih komplikacija.

Na ostrvu posluje nekoliko kompanija od kojih je velika većina u njemačkom vlasništvu, odnosno to su uglavnom kompanije koje posluju i u drugim evropskim zemljama. Kao i sa drugim usluguma, pa tako i kad je rent-a-car u pitanju ukoliko budete istraživali naići ćete na pozitivne i negativne komentare i iskustva. Razlog za to leži u činjenici da se većina turista zaleti da rezerviše automobil čija je cijena po danu oko 10€, što za 7 dana rentanja iznosni 70€ ukupno. Priznaćete, prejeftino. Kod ovakvih ponuda postoji mnogo sakrivenih stvari. Prvo i osnovno jeste da ostavite depozit i da pri tome na kartici imate dovoljno novčanih sredstava ukoliko se dogode pojedina oštećenja na autu. U ovu cijenu nije uključeno nikakvo osiguranje automobila koji iznajmljujete, osim osiguranja štete na drugom automobilu ukoliko napravite udes. Negativna iskustva se dešavaju upravo kod ovakvog rentanja jer pri vraćanju auta zaposlenici koji kontrolišu auto nalaze oštećenja za koja niste ni znali da postoje ili da ste ih napravili (a u većini slučajeva niste) što na kraju košta.

Druga i mnogo sigurnija opcija rentanja auta jeste rentanje sa full osiguranjem. Ovakvo rentanje po danu košta oko 30 do 50€ za prosječan manji automobil, što za 7 dana rentanja iznosi ukupno oko 200-300€, ali je u ovu cijenu uključeno potpuno osiguranje automobila. Bilo kakvo oštećenje, ogrebotina, veće oštećenje, razbijeno staklo, pa čak i ukoliko naspete pogrešno gorivo u automobil, nećete platiti ama baš ništa prilikom vraćanja automobila. Čak zaposlenici auta koja su iznajmljena po ovim cijenama ne kontrolišu uopšte prilikom vraćanja. I što je najbitnije, u ovoj opciji ne postoji depozit, odnosno ne ostavljate ništa novca, niti rent-a-car kuća blokira novac na kartici.

Sve kompanije omogućavaju rezervisanje i plaćanje automobila preko interneta unaprijed, po povoljnijim cijenama, a takođe za plaćanje preko interneta uglavnom postoji i određeni popust oko 3-5%. Na Vama je samo da izaberete kompaniju i automobil koji Vam najviše odgovaraju.

Ono što je bitno napomenuti jeste da se na Majorci ne plaćaju nikakve putarine, vinjete i slično, odnosno jedini trošak koji možete imati nakon iznajmljivanja auta jeste sipanje goriva ili plaćanje parking mjesta.

Taxi prevoz
Taxi prevoz na ostrvu je dobro organizovan i siguran. Taxi prevoz je moguće naći pored aerodroma, glavnom gradu ostrva, kao i svim ljetovalištima na ostrvu. Cijena taxi prevoza je uglavnom ista kod svih taxi prevoznika. Taxi start košta od 3 do 4€, a 1km vožnje se plaća od 0.95 do 2€, prosjek iznosi oko 1.20€. Ukoliko je potrebno da Vas taxi na određenoj lokaciji čeka određeno vrijeme, za 1h čekanja platićete od 10 do 22€, prosjek je oko 17€.

 

Top 10 ljetovališta na Majorci

Na Majorci se nalaze čak 53 opštine. Svaka opština obuhvata područje sačinjeno od većeg broja (od 2 do 5) ljetovališta. U ovom dijelu vodiča predstavićemo Vam naših top 10 ljetovališta, odnosno turističkih lokacija na Majorci.

Palma de Majorka
Kao što je već pomenuto u tekstu, Palma de Majorka je glavni i najveći grad ostrva Majorka. Mnogi će se zapitati zašto je grad od 400 000 stanovnika na našoj listi top 10 ljetovališta jer pored tolikog broja lokalnog stanovništva i skoro istog broja turista u ljetnim mjesecima u ovom gradu ne čini se moguće uživati u danima odmora. Ipak, razlog zbog kojeg se Palma našla na našoj listi jest taj što se uz Palmu nalazi veći broj manjih ljetovališta kao što su Playa de Palma, El Arenal, itd., koji su sa glavnim gradom povezani javnim gradskim saobraćajem i udaljeni svega 2 do 10 km od centra grada. Sam grad Palma turistima nudi zanimljiv i odličan noćni provod, zatim mnogo istorijskih građevina i spomenika, te veliki broj luksuznih hotela. Ovaj grad je klasični španski grad sa velikim brojem elegantnih restorana i barova, te prelijepim bulevarima ukrašenim cvijećem i drvećem.

plamaa.jpg

 

Magaluf
Ostrvo Majorka je zamišljenom linijom koja počinje u glavnom gradu ostrva podijeljena na takozvani engleski i njemački dio ostrva. Istočno od Palme de Majorke nalaze se ljetovališta koja su prilagođena njemačkim turistima, dok se zapadno od Palme, iako u mnogo manjem broju, nalaze mjesta koja su omiljene destinacije engleskih turista. Naravno, u svim ljetovalištima ljetuju i turisti iz drugih evropskih i svjetskih država. Jedno od mjesta koja su omiljena destinacija Engleza na ostrvu jeste Magaluf. Ovo ljetovalište smješteno je jugozapadno od Palme na udaljenosti od oko 17 km. Ovo ljetovalište poslednjih godina postalo je sinonim za žurke i zabavu i nije baš lokacija na kojoj biste voljeli provesti odmor sa porodicom, pogotovo sa djecom. Ipak za mlađe parove ili društva ovo je omiljena destinacija jer pored lijepih pješčanih plaža nudi odličan danonoćni provod i zabavu.

magaluf.jpg

 

Port de Soller
Ovaj gradić smješten je sjeverno od Palme, ispod planina Majorke. Ovaj mirni gradić popularan je među turistima zbog svoje istorije. Ovaj tradicionalni lučki grad turistima pored istorije nudi prelijepe pješčane plaže te prelijepu prirodu koja je samo na ovom dijelu ostrva toliko specifična zbog male udaljenosti između mora i planina. Ovaj gradić nudi prepoznatljivu tramvajsku atrakciju, odnosno vožnju nazvanu Orange Express zato što prolazi kroz voćnjake narandže. Udaljenost ovog ljetovališta od Palme je oko 31km.

port_de_soller.jpg

 

Alkudija (Alcudia)
Alkudija je ljetovalište koje se nalazi na sjeverozapadnoj obali pri samom vrhu ostrva. Od Palme je udaljena oko 60km. Ovom ljetovalištu pripadaju dvije veoma prometne plaže ostrva, a to su Platja d'Alcudia i Platja de Muro. U ovom gradiću nalazi se stari grad koji ima uske ulice i građevine stare nekoliko vijekova. U ovom ljetovalištu nalazi se luka Port d'Alcudia u kojoj su usidrene uglavnom manja privatna plovna vozila.

alkudia.jpg

 

Kan Pikafort (Can Picafort)
Nedaleko od Alkudije nalazi se ljetovalište Kan Pikafort koje je jedno od omiljenijih mjesta na ostrvu za porodični odmor. Kan Pikafort je pravo ljetovalište za parove i porodice jer nudi lijepe pješčane plaže za cjelodnevno uživanje, dok je tokom večeri moguće posjetiti restorane i barove na šetalištu i uživati uz laganu muziku, bez prevelike buke i preglasnog noćnog provoda. Udaljenost ovog ljetovališta od Palme je oko 63km.

can_picafort.jpg

 

Cala Millor
Cala Millor je destinacija koji je namjenski građena kao ljetovalište na istočnoj obali Majorke. Destinacija koja slovi za jednu od najidealnijih za porodični odmor na ostrvu nudi velike kapacitete hotelskog i drugog smještaja. Glavna atrakcija grada je duga pješčana plaža koja je široka 35m i duga skoro 2km.

cala_millor.jpg

 

Colonia Sant Jordi
Colonia Sant Jordi, koja je danas veoma zanimljivo i posjećeno ljetovalište, godinama je bilo tradicionalno ribarsko selo. Nalazi se na jugoistoku ostrva. Glavne prednosti ovog ljetovališta jeste blizina najljepših plaža Majorke. Es Trenc plaža, koju mnogi smatraju najljepšom plažom ostrva udaljena je svega 3km od ovog gradića. Colonia Sant Jordi je veoma posjećena tokom godina od strane turista, ali takođe i od sportskih kolektiva. Udaljenost ovog ljetovališta od Palme de Majorke iznosi oko 55km.

sant_jordi.jpg

 

Santany
Ovaj gradić nije klasično ljetovalište jer se ne nalazi pored mora, ali se na ovoj listi našao iz nekoliko razloga. Prvi razlog jeste taj što su najljpše uvale ostrva od ovog mjesta udaljene svega 5 do 10km. Santany se nalazi na jugoistoku ostrva. Ovaj gradić je autentično mjesto Majorke. Skoro svi objekti u ovom gradiću su od kamena, a u centru gradića nalazi se crkva ispred koje je plato na kojem se nalaze barovi, restorani i kafići. Tokom poslepodnevnih, odnosno za vrijeme ručka ovaj plato je veoma živo mjesto jer se veliki broj turista smjesti tu kako bi pobjegli od najvećih dnevnih vrućina. Iako, vjerovatno nije mjesto na kojem bi bilo zanimljivo provesti nekoliko dana godišnjeg odmora, svakako jeste mjesto koje morate posjetiti tokom boravka na Majorci bar u vrijeme pauze za ručak. Restorani nude jeftine obroke kobasica ili hamburgera sa pomfritom, a cijena jednog ovakvog obroka je oko 5€. Udaljenost Santanya od Palme iznosi oko 56km.

santani.jpg

 

Sant Elm
Još jedno u nizu ljetovališta koje je idealno za porodični odmor. Ovo ljetovalište nalazi se na najzapadnijoj tački ostrva, smješteno ispod brda. Mjesto je malo, sa lijepom plažom bez gužve i buke. Bolje rečeno, čitavo mjesto je prilično tiho bez buke i sa lijepom plavom vodom. Ako želite da se stvarno odmorite i da izbjegnete gužvu i buku koju možete naći u drugim ljetovalištima Majorke ovo je idealno mjesto za Vas. Udaljenost ovog mjesta od Palme je oko 36km.

sant_elm.jpg

 

Cala Ratjada
Na krajnjem istoku ostrva nalazi se ljetovalište Cala Ratjada. Ovo mjesto je jedna od najvažnijih ribarskih luka Majorke. Ovo mjesto je veoma popularno među njemačkim turistima, a veliki broj njih ovde ima i kuće. Tokom ljetnih mjeseci ovo mjesto je veoma popularno za turiste koji na Majorku dolaze radi porodičnog odmora. Stara luka u ovom mjestu veoma je popularna kod turista, a iz ovog mjesta moguće je trajektom ići do ostrva Menorka koje se nalazi sa istočne strane Majorke. Na pješakoj udaljenosti od ovog mjesta nalazi se nekoliko lijepih plaža. Udaljenost Cala Ratjade od Palme je oko 85km.

cala_ratjada.jpg

 

Izleti i atrakcije na Majorci – naših top 5

Majorka je ostrvo koje nudi veliki broj atrakcija i izleta, od onih koje je stvorila priroda do onih koje organizuju i stvaraju ljudi. U ovom dijelu vodiča predstavićemo Vam atrakcije i izlete koji se po nama izdvajaju od drugih po tome što su jedinstveni, odnosno po tome što je ih je teško ili nije moguće obići i doživjeti na drugim ostrvima i ljetovalištima Evrope.

Jednodnevni izlet brodom na Ibicu
Sigurno ste čuli za Ibicu, drugo najveće ostrvo Baleara i najpoznatije parti ostrvo na svijetu. Ako putujete na Majorku onda imate mogućnost da posjetite i Ibicu tokom ljetovanja i to čak na nekoliko sati. Tokom dana nekoliko brodova, odnosno feribota vozi od Majorke do Ibice i obrnuto. Ukoliko planirate posjetiti Ibicu na jedan dan onda Vam je naš prijedlog da krenete ujutru brzim brodom u 08:00h iz luke u Majorci, a povratak rezervištete za 20:00h istog dana iz luke u gradu Ibica. Putovanje brzim brodom traje 2h, što znači da ćete na Ibicu stići oko 10:00h i tamo provesti 9h (najkasnije u 19:00h se morate prijaviti na pultu u luci, jer je check in za brod 1h prije polaska broda, a na Majorci to mora biti najkasnije do 07:00h). Cijena povratne karte iznosi 65€ za jednu osobu, a karte se mogu kupiti na websajtu kompanije Balearia. Iako je za 9h koliko ćete provesti na Ibici nemoguće obići najljepše plaže ostrva, te je moguće jedino obići glavni i najveći grad ostrva i njegove plaže, ipak posjeta ostrva Ibica predstavlja pravi prestiž. Ukoliko želite da provede jednu ili više noći na Ibici, možete takođe rezervisati povratnu kartu za drugi dan, a cijena će biti ista. Navedena cijena važi isključivo za brzi brod koji kreće u 08:00h i 20:00, drugi brodovi tokom dana su luksuzniji i nešto skuplji. Udaljenost između ova dva ostrva je oko 160km.

brod.jpg

 

Safari zoo
Jedinstven zoološki vrt u Evropi. Ako ste oduvijek maštali da posjetite Afriku i posjetite nacionalne parkove sa divljim životinjama u njihovom prirodnom staništu, imaćete priliku za slično iskustvo na Majorci. Safari zoo je zoološki vrt koncipiran tako da se kroz njega prolazi automobilom po zemljanoj cesti, a veliki broj životinja koje žive u njemu su puštene da se slobodno kreću. Safari zoo smješten je na istoku ostrva, od mjesta Manakor udaljen je oko 16km, a od ljetovališta Sa Coma udaljen je oko 3km. Safari tura duga je 3km, a moguće ju je proći sopstvenim prevozom ili safari vozićem. Neke od egzotičnih životinja koje ovde žive su žirafe, nosorozi, zebre, gazele, itd. Majmuni su ovde prava atrakcija jer se penju čak i po automobilima. Tokom ljeta ovaj zoološki vrt je otvoren od 09:30 do 18:30, tokom zime od 10:00 do 16:00, a cijena dnevne karte za odrasle je 19€, dok cijena za djecu do 12 godina iznosi 12€.

safari_zoo.jpg

 

Marineland Mallorca
Na Majorci postoji nekoliko zabavnih i akvaparkova ali je svakako najzanimljivji tematski park Marineland. Ovaj park je smješten u mjestu Costa d'en Blanes, nedaleko od ljetovališta Palma Nova, a od Palme de Majorke udaljen je oko 11km. Ono što ovaj park čini posebnim jesu delfini, foke i orke koje za gledaoce priređuju pravi spektakl. Pored bazenske predstave koju ovde možete gledati, u ovom parku se nalaze i akvarijumi sa raznim morskim bićima. Cijena dnevne karte za osobe od 11 do 65 godina za Marineland iznosi 26€, stariji od 65 i mlađi od 10 godina plaćaju kartu po cijeni od 16€.

marineland.jpg

 

Jednodnevni izlet brodom
Ovaj jednodnevni izlet brodom nije isti kao već opisan izlet na Ibicu. Pod ovim izletom mislimo na obilazak pojedinih plaža brodom koji polazi iz Vašeg ljetovališta (gotovo sva ljetovališta imaju ovakve ture). Ovi izleti uglavnom traju od 3 do 6h i tokom njih se obilaze sakrivene uvale, pješčane plaže i drugi dijelovi obale ostrva. Cijene ovakvih izleta kreću se od 25 do 70€, a cijena uglavnom zavisi od dužine trajanja izleta kao i obroka koji su/ili nisu uključeni.
brodd_majorka.png

 

Vožnja biciklom po ostrvu
Majorka je jedna od poznatijih evropskih i svjetskih destinacija na koju dolaze biciklisti. Razlog leži u činjenici da ovo ostrvo ima prelijepu i savršenu prirodu za vožnju biciklom. Španske biciklističke organizacije uglavnom organizuju devetodnevnu turu obilska ostrva, odnosno najljepših gradića i plaža. Naravno, ovo ne pišemo da bismo Vam predložili da tako provedete odmor, jer ako niste profesionalni biciklista ili rekreativac koji voli ovaj sport, onda je suludo da 9 dana vozite biciklo. Naš prijedlog Vam je da prilikom obilaska nekog od gradića iznajmite biciklo, jer je to na ostrvu prava atrakcija, i obiđete plaže oko tog gradića. Cijena dnevnog najma bicikla uglavnom se kreće od 6 do 12€ po danu, dok je cijena rentanja motocikla duplo skuplja, a složićete se da je biciklo mnogo zanimljivije i zdravije.
biciklaa.jpg

 

Najljepše plaže Majorke

Majorka je ostrvo koje turistima nudi 262 pješčane plaže ukupne dužine oko 50km od kojih čak 60 nosi plavu zastavicu. U našem putopisu, objavljenom 05. maja 2020. godine, pod nazivom ,,Najljepše plaže Majorke (iz našeg ugla)’’ predstavili smo 5 plaža koje su se nama najviše svidjele na ovom ostrvu. O tim plažama možete pročitati ovde https://jeftinoputovanje.com/putopisi/najljepse-plaze-majorke. U ovom vodiču ćemo predstaviti još 5 najljepših plaža Majorke.

Santa Ponsa
Ova plaža nosi naziv po istoimenom gradiću u kojem se nalazi. Plaža se nalazi na jugozapadu ostrva i može se pohvaliti širinom i prostranošću. Ova plaža je zanimljiva zato što je to tipična plaža za porodice koja na svojoj teritoriji ima i drveće koje stvara prirodni hlad. Udaljenost ove plaže od Palme je oko 22km.
santa_ponsa_plaza.jpg

 

Playa de Formentor
Formentor plaža nalazi se na sjeveroistoku ostrva. Ova plaža duga je oko 1km, ne baš toliko široka može se pohvaliti prelijepim bijelim pijeskom. Hladovinu na plaži pravi prelijepa borova šuma. Turisti na ovu plažu dolaze iz dva razloga, prvi je taj što je jedna od najljepših na ostrvu, a drugi je što u blizini plaže nalazi najudaljenija tačka od Palme na ostrvu, a ujedno i najsjevernija tačka ostrva zvana Cap de Formentor na kojoj se nalazi svjetionik. Udaljenost ove plaže od Palme je oko 80km.
formentor.jpg

 

Cala Millor
Cala Millor je najduža plaža na istočnom dijelu ostrva. Ova plaža prostire se od mjesta Cala Bona do prirodnog područja od posebnog staništa zvanog N’Amer. Ovo je prava urbana plaža, sa barovima, setovima ležaljki, restoranima, itd. Ova plaža može se pohvaliti jednom od najljepših nijansi plave boje i dugim plićakom Udaljenost ove plaže od Palme iznosi oko 75km.
cal_millor.jpg

 

Cala Santanyi
Jedna od najljepših plaža/uvala na jugouistoku ostrva sigurno je Cala Santanyi. Ova plaža može se pohvaliti kristalno čistom vodom, finim bijelim pijeskom i blagim padom, odnosno blagim ulaskom u vodu. U blizini plaže nalaze se komercijalni sadržaji kao što su hoteli, restorani, barovi i sl. Plaža je zaštićena stijenama koje su obrasle borovim drvećem. Udaljenost Cala Santanyi od Palme iznosi oko 58km.
santaniiii.jpg

 

Port de Pollensa
Ova pješčana plaža nalazi se u neposrednoj blizini plaže Formentor. Ova pješčana plaža nudi veliki broj sportskih aktvinosti na vodi, a takođe je popularna i kao lokacija za fotografisanje. Mnogi turisti smatraju da je ova plaža možda čak i najljepša na ostrvu. Na plaži su zastupljeni ugostiteljski objekti kao i trgovinski objekti u neposrednoj blizini. Udaljenost Port de Pollense od Palme iznosi oko 67km.
port_de_polenca.jpg

 

Cijene na Majorci

Ljetovanje na Majorci nije toliko skupo kao što turisti sa našeg područja misle. Bolje rečeno, odmor na ovom ostrvnu nije uopšte skuplji od odmora u Grčkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Italiji i drugim bližim ljetovalištima. Smještaj u sezoni se može naći za 15€ po osobi za krevet odnosno sobu, te za 30€ po noćenju sa uključenim polupansionom (doručak i večera).

Cijene setova (dvije ležaljke i suncobran) na plažama kreću se od 15 do 30€ za dan što jeste nešto više nego u zemljama regiona, ali su cijene suncobrana u marketima od 2 do 10€ u zavisnosti od veličine suncobrana.

majorka_lezaljke.jpg

Kafići i barovi na cijelom ostrvu imaju uglavnom iste cijene, te ćete espresso kafu platiti oko 1.50€, vodu takođe oko 1.50€, sokove od 2 do 4€, te točeno pivo oko 3 do 5€.

Cijene hrane u restoranima kreću se od 5€ za porciju kobasica sa pomfritom, oko 10€ za pizzu, te 15€ i više za riblje specijalitete. Na cijelom ostrvu nalazi se veliki broj fastfood restorana (BurgerKing, McDonalds, KFC) i u njima su cijene iste kao i u ostatku Evrope, odnosno obroci su od 4 do 8€.

Prilikom kupovine suvenira nemojte napraviti grešku pa iste kupovati u suvenirnicama koje se nalaze uz more, odnosno šetalište, jer ćete iste te suvenire u suvenirnicama koje se nalaze dalje od šetališta platiti čak duplo jeftinije. Cijene magneta uz šetalište kreću se od 2 do 5€. Pravilo za cijene važi u gotovo svim ljetovalištima na ostrvu.

Na ostrvu se nalazi veliki broj evropskih i španskih supermarketa, a najzvučniji je svakako Lidl. Cijene u Lidlu si vrlo niske, odnosno jeftine i više nego prihvatljive čak i za turiste iz balkanskih zemalja. Cijena flaširane vode od 1,5l u manjim trgovinama u ljetovalištima košta 1€, dok je cijena paketa 6 boca od 1,5l u Lidlu oko 2€.