Šta obići u Ženevi?

Ženeva je čaroban grad smješten u jugozapadnom dijelu Švicarske, na obali prekrasnog Ženevskog jezera (Lac Léman). Ovaj grad ima bogatu istoriju, impresivnu kulturnu scenu i važnu diplomatsku ulogu u svjetskim poslovima.

Grad Ženeva seže unazad hiljadama godina, a grad je doživio brojne promjene tokom vijekova. Danas je Ženeva poznata kao globalni centar diplomatije i sjedište mnogih međunarodnih organizacija, uključujući Ujedinjene nacije i Crveni krst. Grad je takođe poznat po svojoj multikulturalnosti, visokom standardu života i prekrasnom jezeru koje ga okružuje.

Ženeva zauzima površinu od oko 15 kvadratnih kilometara i ima raznoliko stanovništvo koje čini mješavina kultura i jezika. Broj stanovnika varira, ali se kreće oko 200.000 ljudi, što ga čini drugim najvećim gradom u Švicarskoj. Osim diplomatske važnosti, Ženeva se takođe ističe po svojoj kulturnoj sceni, muzejima, parkovima i prekrasnom prirodnom okolišu koje pruža brojne mogućnosti za rekreaciju i opuštanje.

U ovom putopisu otkrijte šta vidjeti u Ženevi. Predstavljamo vam top 6 atrakcija i lokaliteta.

 

Palais des Nations (Palata naroda):

 • Istorija i značaj: Palais des Nations je impresivna zgrada koja je nekada služila kao sjedište Lige naroda i danas je ključno sjedište Ujedinjenih nacija u Ženevi. Izgrađena je između 1929. i 1938. godine, nakon Prvog svjetskog rata, kako bi poslužila kao međunarodni forum za diplomatiju, pregovore o miru i rješavanje međunarodnih sukoba. Tokom Drugog svjetskog rata, Palata je bila zatvorena, ali je kasnije ponovno postala središnje mjesto za diplomatske aktivnosti. Danas je Palača naroda domaćin mnogim međunarodnim konferencijama, sastancima i pregovorima.

 • Lokacija: Palača se nalazi na brežuljku Ariana, jugozapadno od centra grada Ženeve. Smještena je u prekrasnom parku koji pruža mirno okruženje za međunarodne diplomatske aktivnosti.

 • Udaljenost od centra: Palača je udaljena otprilike 3 kilometra od centra grada. Do nje možete doći taksijem, gradskim prijevozom ili pješice, zavisno od vaših preferencija.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Preporučuje se posjetiti Palatu ujutro kako biste izbjegli gužve, a takođe imajte na umu da su ture dostupne samo u određenim terminima, pa je najbolje provjeriti raspored unaprijed.

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle je oko 15 švicarskih franaka. Važno je napomenuti da se cijena može promijeniti i da su posebni popusti dostupni za studente i djecu.

 • Savjet za fotografiranje: Najbolje mjesto za fotografisanje Palate naroda je ispred glavnog ulaza, gdje možete uhvatiti impozantnu arhitekturu i zastave Ujedinjenih naroda. Takođe, unutar Palate postoje mnoge sobe s intrigantnim umjetničkim djelima i skulpturama koje vrijedi fotografisati.

switzerland-2900607_1280.jpg

 

Muzej umjetnosti i istorije (Musée d'Art et d'Histoire) u Ženevi je izvanredna kulturna institucija koja nudi bogatu kolekciju umjetničkih djela i istorijskih artefakata. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Muzej umjetnosti i istorije osnovan je 1826. godine i jedan je od najvažnijih muzeja u Švicarskoj. Njegova kolekcija obuhvata širok raspon umjetničkih stilova i razdoblja, uključujući slike, skulpture, primijenjenu umjetnost, arheološke artefakte i istorijske eksponate. Muzej je odigrao ključnu ulogu u čuvanju i izlaganju kulturnog naslijeđa Ženeve i šire regije.

 • Lokacija: Muzej se nalazi u srcu grada Ženeve, u blizini jezera Ženeva (Lac Léman). Njegova adresa je Rue Charles-Galland 2, 1206 Genève, Švicarska.

 • Udaljenost od centra: Muzej je lako dostupan iz centra grada i nalazi se na pješačkoj udaljenosti od glavnog trga i drugih važnih atrakcija u Ženevi.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Muzej je najbolje posjetiti tokom dana kako biste imali dovoljno vremena za istraživanje njegove bogate kolekcije. 

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle obično iznosi oko 10 švicarskih franaka, dok postoje popusti za studente, djecu i starije osobe. Cijene se mogu promijeniti, pa je preporučljivo provjeriti službenu web stranicu muzeja radi najnovijih informacija.

 • Savjet za fotografisanje: Muzej umjetnosti i istorije nudi brojne prilike za fotografisanje. Posebno su zanimljive galerije s remek-djelima slikarstva, skulptura i primijenjene umjetnosti. Takođe, ne zaboravite fotografisati impresivnu arhitekturu samog muzeja, uključujući prepoznatljivo pročelje. Važno je napomenuti da neki eksponati mogu imati ograničenja za fotografisanje, stoga obratite pažnju na upute i znakove unutar muzeja.

statue-6988677_1280.jpg

 

Ženevsko jezero, poznato i kao Lac Léman, je predivno jezero koje se prostire između Švicarske i Francuske. Ovo jezero ima značajnu ulogu u regiji i nudi mnoge aktivnosti i atrakcije za posjetioce. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Ženevsko jezero ima bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. To je jedno od najvećih jezera u Europi i igralo je ključnu ulogu u ekonomiji, trgovini i transportu regije. Danas je jezero popularno odredište za rekreaciju i turizam.

 • Lokacija: Jezero se prostire duž grada Ženeva u Švicarskoj i šire regije. Grad Ženeva leži na južnoj obali jezera, dok se na sjevernoj obali nalazi francuski grad Evian-les-Bains i drugi pitoreskni gradovi.

 • Udaljenost od centra: Udaljenost od centra grada Ženeve do obale jezera varira zavisno od dijela grada, ali većina dijelova grada ima lak pristup obali jezera pješke ili javnim prijevozom.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Jezero je prekrasno tokom cijele godine, ali najpopularnije vrijeme za posjetu je tokom proljeća i ljeta kada možete uživati u vodenim aktivnostima, šetnjama uz obalu i piknicima. Takođe, zalasci sunca nad jezerom su posebno impresivni.

 • Aktivnosti i atrakcije: Ženevsko jezero nudi mnoge mogućnosti za aktivnosti kao što su vožnja brodom, jedrenje, veslanje, plivanje i ribolov. Pored toga, obala jezera je idealna za šetnje i biciklizam, s mnogim stazama i parkovima duž obale. Takođe možete posjetiti brojne restorane i kafiće uz obalu kako biste uživali u lokalnoj kuhinji i prekrasnom pogledu na jezero i Alpe u pozadini.

 • Cijena ulaznice: Posjeta jezeru je besplatna, a cijene aktivnosti kao što su vožnja brodom mogu varirati.

 • Savjet za fotografiranje: Najbolje mjesto za fotografisanje jezera može varirati zavisno od vaših preferencija, ali prekrasni vidikovci uz obalu i brodski izleti pružaju mnoge prilike za uhvatiti spektakularne prizore. Takođe, pokušajte uhvatiti slikovite trenutke tokom zalaska sunca kada jezeru daje posebnu čar.

geneva-670479_1280.jpg

 

Stari grad Ženeva (Vieille Ville):

 • Istorija i značaj: Stari grad Ženeva, poznat i kao Vieille Ville, predstavlja istorijsko srce grada. Ovo područje ima duboku istoriju koja seže unazad više od hiljadu godina. Možete pronaći uske srednjovjekovne ulice, trgove, crkve i zgrade koje svjedoče o bogatoj prošlosti grada. Stari grad bio je središte grada i sjedište vlasti Ženeve tokom srednjeg vijeka.

 • Lokacija: Stari grad se nalazi u centru grada Ženeve i lako je dostupan pješke. Glavni trgovi poput Place du Bourg-de-Four i Cathédrale Saint-Pierre (Katedrala sv. Petra) nalaze se unutar ovog istorijskog područja.

 • Udaljenost od centra: Stari grad je smješten u samom srcu grada, pa se možete lako prošetati do njega ako ste u centru Ženeve.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Stari grad je najbolje istraživati tijekom dana kako biste bolje vidjeli arhitekturu i istorijske znamenitosti. Takođe, večernje šetnje kroz ovo područje pružaju posebnu atmosferu.

 • Cijena ulaznice: Stari grad je besplatan za posjetiti i istraživati.

 • Savjet za fotografiranje: Stari grad Ženeva je prepun slikovitih uglova za fotografisanje. Slobodno istražujte uske ulice, prozore s cvjetnim kutijama, trgove i arhitektonski detalji kako biste uhvatili prekrasne trenutke.

old-town-373807_1280.jpg

 

Palais de l'Île:

 • Istorija i značaj: Palais de l'Île je fascinantna istorijska zgrada smještena na ostrvu na rijeci Rhône u Ženevi. Ova zgrada ima bogatu prošlost i služila je kao zatvor, sud i carinarnica tokom svoje istorije. Njena iznimna arhitektura čini je jednim od najprepoznatljivijih simbola Ženeve.

 • Lokacija: Palais de l'Île se nalazi u samom centru Ženeve, na ostrvu u rijeci Rhône. To je slikovito mjesto okruženo rijekom i mostovima.

 • Udaljenost od centra: Zgrada je vrlo blizu centra grada Ženeve i može se lako dostići pješke.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Najbolje je posjetiti ovu zgradu tokom dana kako biste je bolje vidjeli i naučili više o njenoj istoriji. Takođe, postoje vodiči i ture koje vam mogu pružiti dodatne informacije.

 • Cijena ulaznice: Cijena ulaznice za odrasle je obično oko 5 švicarskih franaka, dok postoje popusti za djecu i studente. Cijene se mogu mijenjati, pa je preporučljivo provjeriti najnovije informacije.

 • Savjet za fotografiranje: Palais de l'Île ima jedinstvenu i slikovitu arhitekturu, posebno kada je osvijetljen sunčevim svjetlom. Pokušajte uhvatiti prekrasne trenutke na mostovima koji vode do ostrva, kao i iz unutrašnjosti zgrade, gdje možete vidjeti istorijske izložbe i informacije.

palais.jpg

 

Park de Bastions (Parc des Bastions) je prekrasan gradski park smješten u samom srcu Ženeve, Švicarska. Ova atrakcija nudi mirno i zeleno okruženje gdje se posjetioci mogu opuštati, šetati i uživati u prirodi i kulturi. Evo detaljnijeg opisa ove atrakcije:

 • Istorija i značaj: Park de Bastions ima bogatu istoriju i važnu ulogu u gradu Ženeva. Njegova istorija seže unazad vijekovima, a park je dobio ime po bastionima koji su nekada štitili gradsku obrambenu liniju. Danas je park popularno mjesto za opuštanje, rekreaciju i kulturne događaje.

 • Lokacija: Park se nalazi u centru grada Ženeve, u blizini Stare gradske četvrti (Vieille Ville) i Palate naroda (Palais des Nations). Njegova adresa je Place des Bastions, 1204 Genève, Švicarska.

 • Udaljenost od centra: Park de Bastions je lako dostupan pješice iz centra grada Ženeve. Nalazi se na pješačkoj udaljenosti od glavnih trgova i atrakcija.

 • Najbolje vrijeme za posjetu: Park je otvoren tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme za posjetu zavisi od vaših preferencija. Ljeti možete uživati u piknicima na travi, sjedenju na klupama i igri šaha na velikim šahovskim stolovima. Tokom proljeća i jeseni, park je prekrasno obojen raznobojnim lišćem, što ga čini idealnim za šetnje. Takođe, park je često domaćin kulturnim događajima i koncertima, pa provjerite lokalni raspored za posebne priredbe.

 • Aktivnosti i atrakcije: Park de Bastions nudi razne aktivnosti za posjetioce. Glavna atrakcija parka je velika šahovska ploča, gdje možete igrati šah sa ogromnim drvenim figurama. Park takođe sadrži brojne spomenike, skulpture i fontane, uključujući spomenik Reformation Wall posvećen protestantskoj reformaciji. Park je također domaćin otvorenim šahovskim turnirima i drugim kulturnim manifestacijama.

 • Cijena ulaznice: Posjeta parku je besplatna i otvorena za javnost.

 • Savjet za fotografisanje: Park de Bastions je prekrasno mjesto za fotografisanje. Pokušajte uhvatiti predivne trenutke šetnjom kroz park, fotografišući spomenike i fontane ili igrajući šah na velikoj šahovskoj ploči. Takođe, zalasci sunca u parku pružaju priliku za spektakularne fotografije.

switzerland-3286820_1280.jpg

 

Nadamo se da vam je naš putopis pomogao da otkrijete nove zanimljivosti o atrakcija u Ženevi. Nadamo se da će opisane građevine i lokaliteti pronaći mjesto na vašoj listi ''Šta posjetiti u Ženevi''.