3 dana u Krakovu - šta obići?

Krakov, biser Poljske, privlači posjetioce svojom bogatom istorijom, spektakularnom arhitekturom i autentičnom kulturom. Smješten na jugu Poljske, ovaj grad ima više od milion stanovnika i godišnje privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta. Krakov je ne samo kulturna prijestolnica Poljske već i glavni grad Malopolske regije. S istorijskim korijenima koji sežu u srednji vijek, ovaj grad odiše karakterom i bogatstvom. U sljedećim redovima ovog putopisa, vodit ćemo vas na putovanje kroz čarobni Krakov, otkrivajući njegove najvažnije znamenitosti, skrivene dragulje i jedinstvene aspekte koji ga čine nezaobilaznom destinacijom na putničkoj karti Europe. Preciznije, u ovom putopisu predstavićemo vam 6 najznačajnijih znamenitosti i lokaliteta koje obavezno morate posjetiti u Krakovu.

Kraljevska palata Wawel u Krakovu

Kraljevska palata Wawel (poljski: Zamek Królewski na Wawelu) jedna je od najvažnijih i najpoznatijih istorijskih znamenitosti u Krakovu. Ova impozantna palata smještena je na brdu Wawel iznad rijeke Vistule i ima bogatu istoriju koja seže unazad više od 1000 godina.

Istorijski Značaj:

  • Počeci: Gradnja Wawelske palate započela je u 13. vijeku kada je Wawel postao sjedište poljskih kraljeva. Palata je služila kao rezidencija i političko središte poljske monarhije tokom mnogo vijekova.

  • Rezidencija Kraljeva: Palata je služila kao stambeni kompleks za poljske kraljeve i kraljice te je bila svjedokom mnogim istorijskim događajima. Neki od najpoznatijih kraljeva Poljske živjeli su i vladali iz Wawela.

  • Kulturni Značaj: Wawelska katedrala, koja se nalazi unutar kompleksa palate, postala je mjesto krunidbe i pogreba poljskih vladara. To je takođe mjesto gdje se nalaze grobnice mnogih slavnih Poljaka, uključujući i poznatog poljskog pjesnika Adama Mickiewicza.

Struktura Palače: Wawelska palata sastoji se od različitih dijelova, uključujući kraljevske apartmane, katedralu, Vojvotkinju iz Vilniusa, Zlatnu kapiju i mnoge druge sobe i dvorane. Svojim renesansnim i gotičkim arhitektonskim elementima, palata predstavlja impresivan primjerak srednjovjekovne i renesansne arhitekture.

Ulaznice i Vrijeme Posjeta:

  • Cijena ulaznica za kompleks, koja uključuje palatu, katedralu i kraljevske apartmane, obično iznosi oko 50 PLN za odrasle i 40 PLN za djecu.
  • Preporučuje se posjetiti palatu u popodnevnim satima kada su gužve manje. Ujutro može biti veći broj posjetitelja, a palata se često koristi za vjenčanja i ceremonije.
  • Za posebne izložbe i događaje unutar palate može biti potrebna dodatna ulaznica.

Wawelska palata nije samo kulturno blago Krakova, već i simbol poljske istorije i kulture. Posjeta palati pruža uvid u bogatu prošlost Poljske i omogućuje vam da istražite prekrasnu arhitekturu i umjetnička djela koja se čuvaju unutar njenih zidina.
wawel.jpg

 

Trg Glówny (Glavni trg) u Krakovu

Značaj i Istorija: Trg Glówny (poljski: Rynek Glówny) smješten je u samom središtu Krakova i jedan je od najvećih trgova u Evropi. Ova istorijska gradska jezgra oblikovala je srce grada i igrala ključnu ulogu u njegovoj istoriji koja seže unazad gotovo hiljadu godina. Trg je bio središte trgovačke i kulturne aktivnosti grada te je svjedočio mnogim važnim istorijskim trenucima.

Najvažnija zgrada na trgu je Crkva Sv. Marije (poljski: Kościół Mariacki), impozantna gotička crkva koja dominira središtem trga sa svoja dva tornja. Unutar crkve nalazi se prekrasan oltar Veita Stossa, jedno od najpoznatijih djela renesansne umjetnosti u Poljskoj.

Cijena Ulaznica: Ulaz na Trg Glówny je besplatan. 

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Trg Glówny je rano ujutro ili kasno naveče. U tim satima ćete doživjeti atmosferu trga u mirnijem okruženju bez velikih gužvi turista. Takođe, naveče se trgovina Sukiennice često pretvara u otvorenu tržnicu s umjetničkim i suvenirnim proizvodima.

Trg Glówny je nezaobilazna destinacija za sve posjetioce Krakova. Osim svoje istorijske važnosti, trg nudi široku paletu restorana, kafića i trgovina te je idealno mjesto za opuštanje i promatranje lokalnog života. Svojim bogatstvom kulture, arhitekture i istorije, ovaj trg ostaje srce i duša Krakova.
trg_krakov.jpg

 

Sukiennice (Trgovačka galerija) u Krakovu

Značaj i Istorija: Sukiennice, poznate i kao Trgovačka galerija, su istorijska zgrada smještena na Trgu Glówny (Glavni trg) u samom središtu Krakova, Poljska. Ova impozantna građevina ima bogatu istoriju koja datira iz srednjeg vijeka, a njen značaj u gradu Krakovu je iznimno velik.

Sukiennice su izgrađene u 13. vijeku kao trgovački paviljoni i postale su središtem trgovine u Krakovu tokom srednjeg vijeka. Ovdje su se razmjenjivali različiti proizvodi, uključujući svila, začini i so, koja je bila iznimno važna roba u to doba. Trgovačke aktivnosti na Sukiennicama doprinijele su ekonomskom usponu i ugledu grada.

U kasnijim godinama, Sukiennice su proširivane i preuređivane, a u 19. vijeku dobile su svoj današnji izgled u stilu neogotike. Danas su Sukiennice prepoznatljive po svojoj renesansnoj fasadi i jednom od najpoznatijih trgovačkih centara u Krakovu.

Cijena Ulaznice: Ulaz u Sukiennice je besplatan. Međutim, unutar Sukiennica nalaze se suvenirnice, trgovine i galerije koje naplaćuju ulaz za posebne izložbe i prodajne proizvode.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Sukiennice je tokom dana kada su trgovine otvorene. To je obično od jutra do kasnih poslijepodnevnih sati. Kasnije tijekom dana, Sukiennice često postaju živahno mjesto s mnogo posjetilaca koji razgledavaju i kupuju suvenire i umjetnička djela lokalnih umjetnika.

Sukiennice su ne samo istorijski spomenik već i živo središte trgovine i umjetnosti u Krakovu. Posjetioci mogu istražiti različite trgovine i galerije, kupiti suvenire i rukotvorine, i doživjeti živopisnu atmosferu ovog ikoničnog mjesta. Osim toga, Sukiennice su takođe mjesto na kojem se često organiziraju različite kulturne manifestacije i izložbe koje dodatno obogaćuju kulturnu ponudu Krakova.
Sukiennice.jpg

 

Auschwitz-Birkenau u Krakovu

Značaj i Istorija: Auschwitz-Birkenau je muzejski kompleks i bivši nacistički koncentracijski i istrebljenički logor koji se nalazi nedaleko od Krakova. Ovo mjesto ima duboko emotivnu i istorijsku važnost jer svjedoči o neizrecivim stradanjima tokom Holokausta. Auschwitz je postao simbol masovnih zločina, patnji i genocida tokom Drugog svjetskog rata.

Otvoren je 1940. godine i prvobitno je služio kao radni logor za političke zatvorenike. Međutim, s vremenom je postao najveći nacistički koncentracijski logor u kojem su ubijeni stotine hiljada ljudi, većinom židovskog porijekla, ali i Romi, Poljaci, Sovjeti i drugi.

Auschwitz I i Auschwitz II-Birkenau:

  • Auschwitz I: Prvi logor, Auschwitz I, služio je kao administrativni centar i mjesto gdje su pristigli zatvorenici podvrgavani sustavnom zlostavljanju, eksperimentima i prisilnom radu. Danas je Auschwitz I muzejski kompleks s izložbama i dokumentacijom o stradanju.

  • Auschwitz II-Birkenau: Drugi logor, Auschwitz II-Birkenau, bio je mjesto masovnih ubitstava. Ovdje su se nalazile barake u kojima su pristigli zatvorenici često držani u neizdrživim uslovima prije nego što bi bili deportovani u smrtne komore. Danas je Birkenau memorijal koji svjedoči o strašnom gubitnku ljudskih života.

Cijena Ulaznice: Ulaz u Auschwitz-Birkenau je besplatan, ali je potrebna rezervacija za turističke ture koje su obavezne i naplaćuju se. Cijene tura variraju zavisno od vodiča i trajanja ture, ali se kreću od oko 70 do 100 PLN za odrasle, dok su cijene za djecu povoljnije.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Auschwitz-Birkenau je najbolje posjetiti ujutro kako biste izbjegli gužve i vrućinu. Posjetiocima se preporučuje da stignu prije nego što se prve ture pokrenu kako bi imali dovoljno vremena za obilazak kompleksa. Važno je napomenuti da posjeta ovom mjestu zahtijeva poštovanje i duboku emotivnu pripremu, budući da se radi o mjestu velike tragedije i patnje te je potrebno odgovarajuće ponašanje i razumijevanje. Auschwitz-Birkenau je mjesto sjećanja i obrazovanja koje svjedoči o strahotama prošlosti kako se takvi užasi nikada ne bi ponovili.
ausvic.jpg

 

Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu

Značaj i Istorija: Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu predstavlja istaknutu kulturnu instituciju posvećenu savremenoj umjetnosti. Ovaj muzej osnovan je 2011. godine i brzo je postao važan centar savremene umjetnosti u Poljskoj i Evropi. MOCAK se nalazi u modernoj i impozantnoj zgradi čiji je dizajn prikladan za izložbu savremene umjetnosti.

Značaj MOCAK-a leži u njegovom doprinosu raznolikom umjetničkom pejzažu Krakova i Poljske te prikazu savremenih umjetničkih izraza. Muzej je posvećen izložbama i kolekcijama koje prikazuju savremenu umjetnost iz različitih vremenskih razdoblja i kulturnih konteksta. Njegova uloga je poticanje dijaloga između umjetnika, kritičara i publike te poticanje razumijevanja i aprecijacije savremene umjetnosti.

Cijena Ulaznice: Cijena ulaznice za MOCAK varira zavisno od doba dana, dobi posjetilaca i vrsti ulaznice (individualna, grupna, za studente itd.). Obično se cijene kreću od oko 14 PLN za odrasle do besplatnog ulaza za djecu mlađu od 7 godina. Učlanjeni studenti i djeca između 7 i 16 godina mogu ostvariti popuste na ulaznice.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Muzej savremene umjetnosti (MOCAK) u Krakovu je najbolje posjetiti tokom jutarnjih ili podnevnih sati. Većina posjetilaca preferira poslijepodnevne sate za obilazak muzeja, pa ujutro možete izbjeći gužve. Takođe, subote i nedjelje često donose posebne izložbe i kulturne događaje u muzeju, što može dodatno obogatiti vaše iskustvo.

MOCAK je ne samo prostor za izlaganje umjetničkih djela već i platforma za promišljanje i raspravu o savremenim umjetničkim tendencijama i pitanjima. Posjetioci će imati priliku istražiti različite oblike umjetničkog izraza i stvoriti dublje razumijevanje savremene umjetnosti. Muzej je važan dodatak kulturnoj sceni Krakova i prilika da se upustite u savremeni umjetnički svijet.
muzej.jpg

 

Salt Mine Wieliczka u Krakovu

Značaj i Istorija: Salt Mine Wieliczka, ili u prijevodu "Solni rudnik Wieliczka," jedan je od najimpresivnijih i najstarijih solnih rudnika u Europi. Nalazi se oko 10 kilometara jugoistočno od Krakova i ima duboku istoriju koja seže unazad gotovo 800 godina. Ova solna riznica duboko je ukorijenjena u poljsku kulturu i istoriju.

Salt Mine Wieliczka počela je s radom u 13. vijeku i brzo postala jednim od najvažnijih rudnika soli u Poljskoj. Tokom vijekova, rudnik se širio i postajao sve veći i kompleksniji. Zbog svoje važnosti i bogatstva, rudnik je dobio status UNESCO-ve svjetske baštine 1978. godine.

Rudnik je bio izvor značajnih prihoda za poljske vlasti, ali i za lokalne radnike. Sol se koristila za konzervisanje hrane, proizvodnju stakla i druge industrijske svrhe. Rudnik je takođe postao izvor legende i priča koje se prenosile s generacije na generaciju, uključujući i priču o soli koja pretvara drveće u kipove.

Cijena Ulaznice: Cijene ulaznica za Salt Mine Wieliczka variraju zavisno o vrsti ture i dobu dana. Obično se cijene kreću od oko 90 PLN za odrasle, s nižim cijenama za djecu i porodice. Različite vrste tura nude različite cijene.

Najbolje Vrijeme za Posjetu: Najbolje vrijeme za posjetiti Salt Mine Wieliczka je tokom jutra ili ranih popodnevnih sati kako biste izbjegli gužve. Rudnik je posebno atraktivan tokom zime i praznika kada su podzemni prolazi ukrašeni božićnim dekoracijama. Osim toga, tokom ljeta, posjetioci mogu uživati u svježem podzemnom vazduhu dok istražuju fascinantne sobe i kipove izrađene od soli.

Posjeta Salt Mine Wieliczka pruža jedinstveno iskustvo koje vas vodi kroz lavirinte podzemnih hodnika i prostorija ukrašenih solnim skulpturama, kipovima i kapelicama. Ovo mjesto ne samo da vam omogućava da istražite istoriju rudarstva soli, već i da doživite umjetničko čudo koje je stvoreno duboko ispod površine zemlje.
rudnik_soli.jpg


Nadamo se da vam je ovaj putopis pomogao da kreirare vašu listu ''Šta vidjeti u Krakovu''. Želimo vam srećan put i lijep provod u turističko prestonici Poljske!