Putovanje u Štokholm: Otkrivanje bajkovitih švedskih pejzaža

Dobrodošli u Štokholm, prestonicu Švedske koja leži na preko 14 ostrva međusobno povezanih mostovima, što joj daje jedinstvenu ljepotu i šarm. Ovaj kosmopolitski grad kombinuje modernu arhitekturu sa starim istorijskim spomenicima, nudeći posjetiocima širok spektar kulturnih, zabavnih i gastronomskih iskustava. Sa površinom od oko 188 km² i populacijom od preko 950.000 stanovnika, Štokholm je ne samo ekonomska, već i kulturna i politička srž Švedske. Svake godine, grad privlači na desetine hiljada turista željnih da istraže njegove čarobne uglove, a posebno su popularne posjete tokom ljetnjih mjeseci, kada grad sija pod dugim švedskim sunčanim danima.

Štokholm raspolaže sa dva glavna aerodroma: Arlanda, koji je udaljen oko 40 km severno od grada, i Bromma, koji se nalazi bliže centru. Oba aerodroma pružaju dobru konekciju sa glavnim gradovima širom sveta, čineći Štokholm lako dostupnim putnicima iz različitih delova sveta.

Tokom posjete, možete imati sreće da doživite neki od švedskih praznika, uključujući Midsommar (Letnji solsticij) koji se obično slavi krajem juna, kao i tradicionalni Lucia Day (Dan Svetog Lucije) 13. decembra, kada se grad osvjetljava svećama i pevaju se tradicionalne pesme. 

U ovom putopisu otkrijte ''šta vidjeti u Štokholmu'' tokom 3 dana boravka.

 

Dan 1: Istorijski Centar i Kraljevska Palata

  • Stari Grad (Gamla Stan): Počnite svoju avanturu istraživanjem Gamla Stana, najstarijeg dijela Štokholma. Ovde možete šetati kroz uske kaldrmisane uličice, posjetiti baroknu Katedralu Storkyrkan i uživati u tradicionalnim švedskim restoranima i suvenirnicama. Ulaz je besplatan, ali cijene obroka mogu varirati.

stari_grad.jpg

 

  • Kraljevska Palata (Kungliga Slottet): Nakon toga, posjetite Kraljevsku Palatu, rezidenciju švedskih kraljeva. Ova impozantna građevina domaćin je brojnim istorijskim i umjetničkim zbirkama, uključujući i poznatu Kraljevsku Kapiju (Slottsbacken). Ulaznica za odrasle košta oko 160 SEK (oko 16 evra), dok su cijene za decu i studente nešto niže.

palata.jpg

 

Dan 2: Muzeji i Ostrva

  • Vasa Muzej: Zaplovite u svet švedske pomorske istorije posjetom Vasa Muzeju, domu izvanrednog 17. vijekovnog ratnog broda Vasa. Ovaj impresivni brod, koji je potonuo na svom prvom putovanju 1628. godine, izvučen je iz mora i sada je centar pažnje muzeja. Ulaznica za odrasle košta oko 150 SEK (oko 15 evra), dok su cene za djecu niže.

vasa.jpg

 

  • Šetnja po Ostrvima (Djurgården i Skeppsholmen): Posle posjete Vasa Muzeju, provedite popodne istražujući prirodnu ljepotu ostrva Djurgården i Skeppsholmen. Ova mirna ostrva nude širok spektar parkova, muzeja i šetališta, idealnih za opuštajuću šetnju. Ulaz na ostrva je besplatan, ali cijene ulaznica za muzeje mogu varirati.

djurg.jpg

 

Dan 3: Moderne Atrakcije i Kultura

  • Gradski Muzej (Stadshuset): Posjetite Gradski Muzej, dom ne samo švedskog parlamenta već i poznate Nobelove Večere. Impresivna arhitektura i fascinantna istorija čine ovu zgradu nezaobilaznom destinacijom. Ture po zgradi dostupne su po ceni od oko 130 SEK (oko 13 evra) za odrasle.

stock.jpg

 

  • Moderna Muzeja (Moderna Museet): Za ljubitelje savremene umjetnosti, posjetite Moderna Muzeja, dom izvanredne zbirke modernih umjetničkih djela, uključujući radove Pikasa, Dalija, Matissea i drugih poznatih umjetnika. Ulaz je besplatan, ali se cijene specijalnih izložbi mogu promijeniti.

modern.jpg

 

Uz ove prijedloge, vaša trodnevna posjeta Štokholmu biće ispunjena raznolikim iskustvima i nezaboravnim trenucima koje ćete ponijeti sa sobom. Nadamo se da ćete naše prijedloge uvrstiti na vašu listu ''šta obići u Štokholmu''. Uživajte u istraživanju ovog čarobnog grada!