Putujete avionom lowcost kompanije? Evo šta trebate znati

Ako do sada niste imali priliku da putujete avionom neke lowcost kompanije ili ste putovali ranije, a zaboravili određene stvari u vezi sa pravilima ovih kompanija, mi vam donosimo pregled najvažnijih pravila.

avion_lowcost.jpg

 

Check-in

Prilikom kupovine karte za neki od letova ovih kompanija možete odmah nakon kupovine odraditi check-in ili to učiniti nekoliko dana prije putovanja. Da bi ste odradili check-in odmah ili nekoliko dana prije putovanja potrebno je da rezervišete i mjesto u avionu, a to se naravno doplaćuje. Check-in za putnike koji nisu rezervisali, odnosno kupili svoje mjesto moguće je izvršiti u periodu od 48h prije putovanja pa sve do zatvaranja kapija. Prilikom kupovine mjesta, primijetićete da se cijene razlikuju u zavisnosti od dijela aviona u kojem se mjesto nalazi. Nemojte da vas ovo zbuni jer u avionu ne postoje biznis i ekonomska klasa, odnosno svi dijelovi aviona su isti, bez pregrada, i imaju istu uslugu, ili u prevodu ovi avioni imaju samo jednu klasu. U slučaju da niste rezervisali mjesto, a putujete u paru ili u grupi sa više osoba, postoji velika mogućnost da ne sjedite zajedno u avionu, ali je takođe postoji i mogućnost da sjedite jedni pored drugih. Ta odluka je isključivo u rukama kompanije. Da ne biste razmišljali o tome do leta, najbolje je da kupite mjesta prilikom kupovine karata.

check_in.jpg

 

Hrana i piće u avionu

U avionima lowcost kompanija moguće je kupiti hranu i piće, kao i tople napitke. U cijenu karte nije uračunato ništa od navedenog, odnosno u cijenu karte je uračunato jedino vaše mjesto (o tome više u poglavlju iznad 'check-in') i ručni prtljag. Hrana, piće, slatkiši i svi drugi proizvodi u avionu se plaćaju osoblju. U toku leta kroz avion prolazi osoblje aviona koje nudi sve ove proizvode, a ispred sjedišta uglavnom stoje katalozi sa cijenama tako da odluku o tome da li ćete nešto kupiti možete donijeti prije nego što osoblje dođe do vas. Cijene su uglavnom slične u svim kompanijama, a kreću se od 2 do 3 € za sokove, oko 4 do 5 € za sendviče, paste, piletina i slična hrana je nešto skuplja, slatkiši su od 2€ pa na više, a topli napitci su oko 2€, a moguće je kupiti i alkoholna pića od 0,2l po cijenama od 3€ pa na više. Ako ne želite kupiti hranu u avionu, a želite nešto jesti tokom leta, u torbi možete ponijeti vrećicu čipsa ili čokoladicu. Takođe, prilikom prolaska kontrole ne smijete nositi flašice sa vodom ili sokom, odnosno morate ih baciti, ali zato smijete ponijeti prazne flašice koje možete napuniti nakon što prođete kontrolu i nakon toga ih možete ponijeti sa sobom u avion.

 

Koliku torbu mogu ponijeti u cijeni karte?

Ako ste kupili najjeftiniju kartu za avion neke lowcost kompanije, u cijenu vam je uračunat ručni prtljag. Pod ovim se podrazumijeva torba ili ranac koja mora stati ispod sjedišta. Dimenzije ove torbe su 40x20x25cm i koja ne smije biti teža od 8kg. Ako je vaš ruksak nešto veći od navedenih mjera odnosno ako su njegove dimenzije do 55x40x20cm i težine do 8kg  ne bi trebalo da vam prave problem, odnosno vrlo vjerovatno ćete moći unijeti u avion, ali bi bilo poželjno da pazite da je ruksak veličine prvih navedenih dimenzija kako ne biste morali da doplatite.

ruksak.jpg

 

Šta ako ponesem još jednu malu torbu (manju od ruksaka)?

Ako ponesete još jednu torbu (kakve nosi uglavnom ženska populacija) vrlo je moguće da ćete morati doplatiti za nju, ali u većini slučajeva to zavisi od osoba koje rade na kontroli.

 

Šta ako nosim više prtljaga?

Ako nosite više prtljaga od jednog ranca postoji više opcija koje možete platiti da taj prtljag unesete u avion. Moguće je pri samoj kupovini izabrati jednu od tri karte koje nude unošenje više prtljaga u avion. Takođe, ako ste kupili osnovnu kartu, sve do putovanja možete doplatiti kako biste ubacili u avon još prtljaga. Postoji više opcija za prtljag. Moguće je kofer ili dodatnu torbu unijeti sa sobom u avion, a moguće je taj prtljag predati prije kontrole, te će osoblje aerodroma vaš kofer/torbu zajedno sa drugim koferima ubaciti u gepek aviona. Cijene za doplatu još jednog kofera/torbe zavise od dimenzija i težine, a cijene za kofer najmanjih dimenzija (uglavnom 55x40x20cm) i težine do 10kg kreću se oko 10€.

 

Šta ne smijem unositi u avion?

Kao što je pomenuto, kroz carinsku i kontrolu prtljaga ne možete pronijeti tekućinu u pakovanjima većim od 100ml. Međutim, ako tekućinu bilo koje vrste, od vode do alkohola, kupite u duty free shopu, tu tečnost možete unijeti u avion, ali ukupna količina ne smije prelaziti 1 litar. U avion, naravno, ne smijete unositi oružje (pištolj, nož, metalna palica). Takođe zabranjeno je unositi žilete, osim žileta za jednokratnu upotrebu. Stvari koje su zabranjene u avionu, odnosno koje ne smijete unositi u avionu ni u prtljagu ni sa sobom možete naći na stranicama aviokompanija čije karte kupujete.

 

Zašto avioni lowcost kompanija lete na aerodrome van zone grada?

Većina lowcost aviokompanija svoje letove obavlja sa aerodroma koji su udaljeni od 10 do 100 km od grada koji piše na karti. Ove aviokompanije uglavnom biraju manje i jeftinije aerodrome. Naravno, u blizini većine gradova u koji lete lowcost kompanije ne postoje drugi aerodromi, te i sami gradovi imaju samo jedan aerodrom, pa tako avioni ovih kompanija slijeću i polijeću sa njih. Ako vaš avion leti na aerodrom koji se nalazi u gradu pored grada koji je napisan na karti (npr. ''Brisel''), znajte da je potrebno da se do tog grada (''Brisela'') prebacite autobuskom linijom ili željeznicom. Većina aviokompanija ima i svoj shuttle bus do tog grada, a cijena bilo koje od ove tri opcije je oko 15€. Prije nego što kupite kartu za let avionom lowcost kompanije provjerite na koji aerodrom slijeće avion i koje mogućnosti dolaska do vašeg željenog grada postoje. Bolje je da to uradite prije putovanja kako vas ne bi dočekali nepredviđeni troškovi.