Najskuplji i najjeftiniji gradovi na svijetu

Koliko ste puta putovali na neku turističku destinaciju, a da prije toga niste istraživali cijene na toj destinaciji? Vjerujemo da je odgovor nikad ili vrlo rijetko. U ovom savjetu Vam nećemo približiti cijene na turističkim destinacijama, ali Vam donosimo listu 10 najskupljih i 10 najjeftinih gradova na svijetu za turiste. Naravno, lista je pravljena na osnovu određenih istraživanja i cijena, tj. cijena određenih proizvoda, ali nemojte da Vas ona obeshrabri jer smo sigurni da je na destinacijama koje se ubrajaju u grupu skupih moguće pronaći povoljna mjesta za svačiji džep. 

skupo.jpg

 

Najskuplji gradovi na svijetu:
1. Singapur
2. Pariz
3. Cirih
4. Hong Kong
5. Oslo
6. Ženeva
6. Seul
8. Kopenhagen
9. Tel Aviv
10. Sidnej

Singapur je već godinama najskuplji grad na svijetu, kao i Pariz i Cirih, ali su takođe i najposjećenije turističke destinacije, te je to dovoljan pokazatelj da je ove gradove moguće posjetiti i sa skromnijim budžetom.

singapurr.jpg

 

Najjeftiniji gradovi na svijetu:
1. Damaskus
2. Karakas
3. Almati
4. Lagos
5. Bangalor
6. Karacči
7. Alžir
8. Čenaj
9. Bukurešt
10. Nju Delhi

Jasno je da su na listi najjeftinijih gradova destinacije iz manje razvijenih zemalja, odnosno destinacije sa manjim procentom obrazovanog stanovništva i nešto slabijom infrastrukturom. Ipak i na ovoj listi je moguće pronaći zanimljive i primamljive turističke destinacije, a prije svih mislimo na Bukurešt (glavni grad Rumunije) i na Nju Delhi (glavni grad, druge po snazi ekonomije Azije, Indije). 

bukurst.jpg