Najbolje mjesto u avionu: Kako odabrati sjedište koje vam odgovara

Odabir pravog mjesta u avionu može biti ključan za ugodno putovanje. Ako putujete na kratkoj ruti, sjedište vam možda nije toliko bitno, ali za duge letove udobnost može biti presudna. Različita sjedišta u avionu nude različite prednosti i nedostatke, a pravi izbor ovisi o vašim željama i potrebama. Ovaj vodič će vam pomoći da odaberete najbolje mjesto u avionu za vaše sledeće putovanje.

seats-gc881bfd0e_1920.jpg

Kada putujete avionom, odabir sjedišta može biti vrlo važan faktor koji utiče na kvalitet vašeg leta. Svako sjedište u avionu ima svoje prednosti i nedostatke, pa je važno razmotriti nekoliko faktora prije nego što odaberete svoje mjesto.

Prvi faktor koji treba razmotriti je vrsta leta. Ako putujete dugim letom, vjerojatno ćete htjeti odabrati sjedište koje je prostranije i nudi veću udobnost. Na primjer, sjedišta u redu za izlaz imaju više prostora za noge i obično su prostranija. Međutim, ova sjedišta se obično naplaćuju dodatno ili su rezervirana za putnike s posebnim potrebama.

Drugi faktor koji treba uzeti u obzir je položaj sjedišta. Ako želite izbjeći buku i turbulencije, najbolje sjedište će biti u sredini aviona, gdje je najstabilnije. Međutim, ako želite imati dobar pogled na pejzaž ispod vas, najbolje sjedište će biti uz prozor. Ako vam je potrebna lakša dostupnost WC-u i prostoru za ruku, sjedište na prolazu će vam biti najbolja opcija.

Treći faktor koji treba razmotriti je blizina određenih dijelova aviona. Na primjer, ako želite brzo izaći iz aviona nakon slijetanja, sjedište u prednjem dijelu aviona će vam biti najbolja opcija. Ako vam je potrebna brza usluga hrane ili pića, sjedište u sredini aviona će vam biti najbolja opcija, jer će stjuardese prolaziti kroz taj dio aviona.

Četvrti faktor koji treba uzeti u obzir je sigurnost. Ako ste zabrinuti za sigurnost tokom leta, najbolje sjedište će biti u sredini aviona, jer je to najsigurniji dio u slučaju nesreće. Sjedišta u redu za izlaz također su sigurna opcija, jer se nalaze u blizini izlaza u slučaju evakuacije.

Uz ove faktore, još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir je cijena. Određena sjedišta se naplaćuju dodatno, kao što su sjedišta u redu za izlaz ili sjedišta uz prozor. Ako želite uštediti novac, sjedište na prolazu može biti najbolja opcija.