Aerodrom u Budimpešti

Aerodrom u Budimpešti najveći je od pet mađarskih međunarodnih aerodroma. Zvanični naziv mu je ,,Liszt Ferenc (Ferigehy)''. Sa ovog aerodroma odvijaju se letovi ka evropskim destinacijama, ali i prema Africi, Aziji, Bliskom istoku i Sjevernoj Americi. Od centra Budimpešte aerodrom je udaljen 16 km prema jugoistoku. Godišnje kroz ovaj aerodrom prođe između 8 i 9 miliona putnika.

 

Kako do aerodroma?

Do aerodroma se može doći sopstvenim prevozom, ali i javnim prevozom iz Budimpešte. Ako na aerodrom idete sopstvenim prevozom, bez obzira da li prema Budimpešti idete iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Srbije, ne morate ulaziti u grad, potrebno je da na autoputu pratite oznake za aerodrom koje će vas dovesti na odredište. Pri putovanju automobilom na ovaj aerodrom nemojte zaboraviti obaveznju vinjetu za vožnju kroz Mađarsku koju možete kupiti na prvoj pumpi pri ulasku u državu, a za nju ćete platiti 12€ i njen rok važenja je 10 dana.

Ako u Budimpeštu dolazite autobusom ili vozom, iz grada do aerodroma možete na više načina. Najbolja opcija je autobus linija 100E. Ovo je direktna autobuska linija (shuttle bus) koja povezuje centar Budimpešte sa terminalom 2 na aerodromu. Autobus kreće sa trga Deak Ferenc iz centra grada na svakih 30 minuta od 04:00 do 23:30, a takođe vozi i od aerodroma ka gradu od 05:00 do 00:30. Cijena karte za ovaj prevoz iznosi 900 HUF (oko 2.60€). Vožnja traje 45 do 50 minuta. Druga linija koja vozi ka aerodromu je linija 200E koja povezuje aerodrom sa Kobanya-Kispest željezničkom stanicom. Da biste došli do željezničke stanice iz centra grada možete to uraditi Metro linijom broj 3. Ovo putovanje od centra do aerodroma traje oko 50 minuta. Karte za javni prevoz se mogu kupiti na kioscima i aparatima po cijeni od 350 HUF (1.20 €)  ili kod vozača autobusa po cijeni od 450 HUF (1.50€). Da biste u autobusu kupili kartu obavezno morate imati mađarske forinte jer se druge valute ne prihvataju.

Još jedna opcija prevoza iz Budimpešte do aerodroma i obrnuto jeste minibus prevoz koji nudi aerodrom. Ova opcija funkcioniše tako što vas minibus vozi do željene destinacije u gradu po principu door-to-door, a minimalna cijena je 1 900 HUF (oko 7 €), te na više u zavisnosti od odredišta u gradu. Ovu opciju možete rezervisati i na stranici budimpeštanskog aerodroma. Naziv ovog minibusa je MiniBud.

Taxi prevoz je svakako još jedna od mogućih opcija prevoza od i do aerodroma, a cijene se kreću oko 7200 HUF (oko 23€).

 

Parking na aerodromu

Pored aerodroma se nalazi obezbijeđen parking za putnike i druge posjetioce. Cijene parkinga na osnovu broja dana parkiranja pogledajte u tabeli ispod. Na sajtu aerodroma je moguće rezervisati parking mjesto na aerodromskom parkingu, a cijena zavisi od kategorije koju izaberete, a u ponudi su kategorije: Premium parking, Arrivals Pick-Up, Terminal parking, Business parking, Holiday parking, Holiday parking lite.

Cijene parkinga na osnovu broja dana parkiranja na parkingu ,,Airport parking centar'' (udaljenost 5-10 min od terminala) pogledajte u tabeli ispod.

Broj dana

Cijena

1 dan parkiranja

3 900 HUF (oko 11€)

2 dana parkiranja

5 100 HUF (oko 14.50€)

3 dana parkiranja

5 900 HUF (oko 17€)

4 dana parkiranja

6 400 HUF (oko 18€)

5 dana parkiranja

6 800 HUF (oko 19 €)

6 dana parkiranja

7 300 HUF (oko 21€)

7 dana parkiranja

7 900 HUF (oko 22.50€)

 (mjesto se može rezervisati preko interneta)

 

Sadržaji na aerodromu

Aerodrom je opremljen ugostiteljskim objektima (barovi, restorani,..), te raznim prodavnicama, duty free shop, suvenirnicama, itd. Na cijeloj teritoriji aerodroma možete koristit besplatan internet.

 

Kontakt

-Informacije: +36 (1) 296 9696